破產聯盟

標題: 想問呢幾間入紙後會否不停追數 [打印本頁]

作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 12:37
標題: 想問呢幾間入紙後會否不停追數
獅子
痕生
Ux
兄弟
邦x
Caxxxxx pxx
Zerx
Moxxx sx
仁x
環x
一期都無欠過
謝解答
作者: laam92517    時間: 25-3-2019 13:06
你入紙前唔好比佢地知咪得囉 比佢地知道隨時上門追你 不過都系靠嚇姐 入左紙千萬唔好還比佢地
作者: laam92517    時間: 25-3-2019 13:09
入紙到頒令兩個星期你死拖話籌緊錢又好比人拖糧又好 捱到頒令法律上佢唔可以再追你 最緊要報條數果時唔好報漏 唔系隨時四年後又煩你
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 14:09
但唔係入左紙當日就有case no.咩?
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 14:31
如果律師攪入紙後幾日先有number fax 比債權人,銀行收到唔會追,但財仔就一間間啦,我都有caxxxxx 追到暈,不停滋擾,屋企人,咨詢人,公司比佢煩死。 但點煩你都好拖住佢等頒令,一定唔可以再還任何錢這是犯法的。如果佢地電話有恐嚇成份可以去差館備案(但差佬幫唔到啲咩),再有行動可以再報警先可當刑事,差佬先會跟進。我已經備案2次。最好download 埋電話錄音app, 刪除晒有關你的網上平台。
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 14:51
好煩2019 發表於 25-3-2019 14:31
如果律師攪入紙後幾日先有number fax 比債權人,銀行收到唔會追,但財仔就一間間啦,我都有caxxxxx 追到暈 ...

我就係驚呢間
我諗緊入紙前還多次minpay比佢 咁佢咪唔會追住
等一個月出頒令 佢頂多都係差幾日 佢就唔可以再追我
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 14:56
就算你 fax 左去都要等大約5個星期先頒令,佢地一收到fax 就會搵你啦,4月有紅日假期會煩小你幾日。
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 15:05
一有no即追全數啦,唔駛等fax,我懷疑casxxxx pxx
有人專吼住申請老破
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 15:24
其實係唔聽佢電話先係咁煩咨詢人 打去公司?
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 15:26
間間都會打黎?
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 15:36
ting530hk 發表於 25-3-2019 15:24
其實係唔聽佢電話先係咁煩咨詢人 打去公司?

始終都係自己攪出嚟,逃避係無用,唔聽電話係不付責任,搵唔到你佢地條氣仲唔順,可能搵到你咨詢人態度會好差,冇謂累左人啦。
我律師都叫我要聽電話,佢話如果搵唔到我就一定會搵咨詢人,屋企人,公司搵到我為止。但係我有聽佢地都會搵,因為我冇錢還,佢地用盡辦法凶我,氹我想我還得幾多得幾多,佢地有佣分。
最初會搵密啲,後期就隔幾日先打嚟。
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 15:37
ting530hk 發表於 25-3-2019 15:26
間間都會打黎?

唔一定間間打,我欠4間都係財仔,得2間打嚟。
作者: 貓女    時間: 25-3-2019 15:54
頭5間一有no,fax埋就唔搵
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 16:09
多啲啲爬下文啦
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 16:11
貓女 發表於 25-3-2019 15:05
一有no即追全數啦,唔駛等fax,我懷疑casxxxx pxx
有人專吼住申請老破

唔關事,只要你一過到呈請,當日已經所有債權人都會知
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 17:11
好煩2019 發表於 25-3-2019 15:36
始終都係自己攪出嚟,逃避係無用,唔聽電話係不付責任,搵唔到你佢地條氣仲唔順,可能搵到你咨詢人態度會 ...

我明白
但我都唔想煩到屋企人 公司d人
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 17:12
好煩2019 發表於 25-3-2019 15:37
唔一定間間打,我欠4間都係財仔,得2間打嚟。

師兄有邊兩間打?
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 17:14
caxxxxxpxx , 日本xxx
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 17:19
Caxxxxpxx果間我4號要找minpay 跟住8號就入紙 唔信會唔會即刻收到電話呢
作者: help    時間: 25-3-2019 20:38
$sq都係麻煩的!我當時早上收數佬打黎,下午已到屋企拍門放低追數信就走!之後我沒錢還過幾日就上公司!好彩我早他一步離職,之後每天兩電,追到頒令破產就沒追
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 20:48
help 發表於 25-3-2019 20:38
$sq都係麻煩的!我當時早上收數佬打黎,下午已到屋企拍門放低追數信就走!之後我沒錢還過幾日就上公司!好 ...

唔係咁誇呀?上門?堅唔堅?會上公司?
你差佢幾多
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 20:51
樓主你爬下文,追唔追無人知,你頭5間有no多數唔追,但頒令前都會打比你,後面個幾間全部硬野,你預幾個月,聽唔聽電話無分別,都借打比咨詢人,公司,上唔上門更加唔知
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 20:56
唔好懶,想知多啲野點應對就爬文,我都是新入學,爬了好多師兄姐的文,就學到好多野
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 20:56
kktiger 發表於 25-3-2019 20:51
樓主你爬下文,追唔追無人知,你頭5間有no多數唔追,但頒令前都會打比你,後面個幾間全部硬野,你預幾個月 ...

咁我都係驚啫
咁睇黎辭定職
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 20:57
ting530hk 發表於 25-3-2019 20:56
咁我都係驚啫
咁睇黎辭定職

睇你公司點應付啦,個個唔同
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 21:00
kktiger 發表於 25-3-2019 20:57
睇你公司點應付啦,個個唔同

無啦 的做鋪零食 好難搞
公司知都炒梗
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 21:04
ting530hk 發表於 25-3-2019 21:00
無啦 的做鋪零食 好難搞
公司知都炒梗

東家唔打,打西家,香港地有手有腳唔會餓死人
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 21:08
kktiger 發表於 25-3-2019 21:04
東家唔打,打西家,香港地有手有腳唔會餓死人

咁一定啦
不過諗緊好唔好入左紙先辭定後辭 要一個月通知
另外其實佢打去公司係搵我定同聽果個講叫我還釣
作者: kktiger    時間: 25-3-2019 22:25
ting530hk 發表於 25-3-2019 21:08
咁一定啦
不過諗緊好唔好入左紙先辭定後辭 要一個月通知
另外其實佢打去公司係搵我定同聽果個講叫我還釣 ...

我就先同公司講會有呢啲事發生,再問要不要遲職,睇下公司比咩反應你,
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 22:26
kktiger 發表於 25-3-2019 22:25
我就先同公司講會有呢啲事發生,再問要不要遲職,睇下公司比咩反應你, ...

我都有諗過咁做法
起碼認左衰仔先
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 23:17
kktiger 發表於 25-3-2019 22:25
我就先同公司講會有呢啲事發生,再問要不要遲職,睇下公司比咩反應你, ...

我都係咁做,因為公司遲早知。
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 23:21
ting530hk 發表於 25-3-2019 20:56
咁我都係驚啫
咁睇黎辭定職

我入紙後就主動同公司講已入學,如果影響到公司我就辭職。坦白從寛,橫掂遲早都知
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 23:31
好煩2019 發表於 25-3-2019 23:21
我入紙後就主動同公司講已入學,如果影響到公司我就辭職。坦白從寛,橫掂遲早都知 ...

岩既 好過比人炒
作者: 好煩2019    時間: 25-3-2019 23:34
ting530hk 發表於 25-3-2019 23:31
岩既 好過比人炒

我好好彩,公司冇炒我。
作者: ting530hk    時間: 25-3-2019 23:37
好煩2019 發表於 25-3-2019 23:34
我好好彩,公司冇炒我。

都諗唔到咁多 預左辭職最壞打算 轉工或者亦都係好既開始
作者: 好煩2019    時間: 26-3-2019 00:13
ting530hk 發表於 25-3-2019 23:37
都諗唔到咁多 預左辭職最壞打算 轉工或者亦都係好既開始

既然已入學,唔好諗咁多,順其自然會好過啲。有啲野唔到自己諗。
作者: happy2000king    時間: 26-3-2019 12:36
真係奇怪,見過好多個發帖,都係有點相似問題,老破又唔想屋企人知,報地址通知就用朋友地址,咁你朋友屋企人唔會覺得奇怪
作者: Chantaiman22    時間: 30-3-2019 01:50
有無D係要扣底,有就實追

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3