破產聯盟

標題: 單身 月入2萬3 生活費可以點鬥爭取到最有利 [打印本頁]

作者: 赤手空拳    時間: 7-5-2019 00:09
標題: 單身 月入2萬3 生活費可以點鬥爭取到最有利
月入$23000  未扣mpf   13個月糧
上年交稅$4400

單身,同細佬父母同住公屋
如破產應會搬出去同女友住,屋企唔會比我留低

父出玩金糧無收入證明,母有工作,弟有工作,
女友有工作

謝師兄指教
作者: Zoo123Zoo    時間: 7-5-2019 00:14
如果你租屋同你女友夾租的話,租樓淨用你名租 ,你媽媽有無供mpf?
作者: flo    時間: 7-5-2019 03:56
公屋除名先比你計出面租屋交租
作者: flo    時間: 7-5-2019 03:57
有名即係有得住,出去租唔加比你咖
作者: A123456    時間: 7-5-2019 09:11
搵一個朋友告你,在小額錢債處果到,追討你但係嗰個又係你朋友咁破產住就會優先處理將呢個個案列入債權人,咁到時候扣錢畀你朋友然後你朋友又畀返你,咁咪得囉
作者: 赤手空拳    時間: 7-5-2019 11:08
flo 發表於 7-5-2019 03:57
有名即係有得住,出去租唔加比你咖

一定要除公屋名? 有里印同租約都不接受? 唔敢再叫屋企人去搞東搞西了。。。
作者: maksiusang    時間: 7-5-2019 14:51
作者: 咁快又一年    時間: 7-5-2019 22:54
樓上個傻佬講D野唔好信
作者: 欠一百萬    時間: 7-5-2019 23:04
赤手空拳 發表於 7-5-2019 11:08
一定要除公屋名? 有里印同租約都不接受? 唔敢再叫屋企人去搞東搞西了。。。 ...

公屋除名, 如你係成年人, 自己去辦事處填表除名就得, 原因你自己作. 唔一定要戶主去搞, 但係, 你一朝除名就加唔番入去.
作者: billytsui    時間: 10-5-2019 15:15
搵23500
作者: billytsui    時間: 10-5-2019 15:17
一個人 租12000-15000蚊樓 先斬後奏 死約 得唔得? 連埋食飯交通 係咪可以一蚊都唔洗上繳?
作者: 金龍華    時間: 10-5-2019 17:20
我估租焗批,不過其他數佢會揸返緊
作者: Ming1014    時間: 10-5-2019 19:13
我都想問問生活費⋯sales收入不定大約15000-30000單身要供養父母⋯已搬出黎住⋯救指教
作者: Fanfan12345678    時間: 10-5-2019 19:24
你已借左人錢冇得還,点解仲說最有利?自己反思一下

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3