破產聯盟

標題: 頌令前如何解凍獅子銀行 [打印本頁]

作者: 66868686    時間: 22-5-2019 20:21
標題: 頌令前如何解凍獅子銀行
萬一入紙後凍結左
自行入紙人士,如何可以解凍獅子?

請求各位前輩指點一二
作者: 特破    時間: 22-5-2019 21:30
冇,等颁令。
作者: 雲雲CCW    時間: 22-5-2019 21:44
等外判 出解凍信比你..我果陣就去中環總行交. 跟係3-4日我戶口就用到.
作者: cl475867    時間: 22-5-2019 21:56
其實可以係頒令前申請一次性解凍令,要係入紙申破時一併申請,因為一樣要排期,我之前破有申請痕身冇凍結我户口所以冇用到
作者: 66868686    時間: 22-5-2019 22:15
雲雲CCW 發表於 22-5-2019 21:44
等外判 出解凍信比你..我果陣就去中環總行交. 跟係3-4日我戶口就用到.

你用咩方法申請?
封信要等幾耐才有?
作者: 雲雲CCW    時間: 22-5-2019 22:23
66868686 發表於 22-5-2019 22:15
你用咩方法申請?
封信要等幾耐才有?

經6C..但你自己攪都係會去外判到..到時佢寄封信去你屋企叫你上去...上去前打過電話問佢出唔出到封信比你..我果陣.上去交完文件比佢.等多一星期就有信拎.
作者: Baba    時間: 22-5-2019 22:52
cl475867 發表於 22-5-2019 21:56
其實可以係頒令前申請一次性解凍令,要係入紙申破時一併申請,因為一樣要排期,我之前破有申請痕身冇凍結我 ...

師兄,你意思係咪未取令前可以解凍一次,之後又會再凍结番,最後,係要等令後,主任比解凍信先可以正式長期解凍?
作者: 66868686    時間: 22-5-2019 23:30
凍結後,獅子可存入不可提取?
作者: 66868686    時間: 23-5-2019 08:43
跪求前輩們解答
作者: flypig    時間: 23-5-2019 12:43
66868686 發表於 23-5-2019 08:43
跪求前輩們解答

一次性解凍信需排期2—3星期。
如果你幫趁律師破產,就順便叫佢搞埋。
有人自己搞,但你都要去問佢點睇。
作者: Baba    時間: 23-5-2019 12:57
flypig 發表於 23-5-2019 12:43
有人自己搞,但你都要去問佢點睇 ...

其實即是要解2次?一次律師搞,颁令前解一次,攞一次錢,另一次就令後,問主任攞解凍信,有無師兄試過,比有牙齒印銀行永久取消户口,有解信都無用?
作者: Gashcky    時間: 23-5-2019 13:12
flypig 發表於 23-5-2019 12:43
有人自己搞,但你都要去問佢點睇 ...

請問
如果入紙後去其他銀行開新戶,是否可行?
作者: 金龍華    時間: 23-5-2019 13:34
Gashcky 發表於 23-5-2019 13:12
請問

可以,我開身痕,用到頒令先凍,跟住搵主任出信解凍,繼續用到現在
作者: Baba    時間: 23-5-2019 14:12
金龍華 發表於 23-5-2019 13:34
可以,我開身痕,用到頒令先凍,跟住搵主任出信解凍,繼續用到現在

有無牙齒印?我好多大銀行都有牙齒印
作者: 好煩2019    時間: 23-5-2019 14:46
頒令前大約一至兩星期,你會收到破處信,通知你頒令後5日內交文件到xxxx,信上左上角有主任名及電話,頒令後即刻打比主任約時間攞解凍信,你要講清楚想繼續用獅子,還是開其他銀行新戶口。我當日都是解凍獅子,攞信後即刻去灣仔分行排櫃檯攪手續 (唔好攞飛仔等職員幫你,嘥時間,當日比佢地玩到陀陀令),攪掂再等4-5日户口會重開。
作者: flypig    時間: 23-5-2019 15:05
Baba 發表於 23-5-2019 12:57
其實即是要解2次?一次律師搞,颁令前解一次,攞一次錢,另一次就令後,問主任攞解凍信,有無師兄試過, ...

Yes, u get it!!
頒令後一定要搵外判/主任出信。
頒令前就 好難講。因為有人延期破產,如有個C 打延足半年,
咁一次性,用得一次姐。

作者: flypig    時間: 23-5-2019 15:10
Gashcky 發表於 23-5-2019 13:12
請問

可行!!!
值得注意係,間間銀行都唔同。有D得有D唔得。
有D唔俾你開,大部份根本唔知道。應該講,間間銀行都應該知道你申破,
但部門同部門之間,所收訊息唔同。

根據以前,巴C打一般建議 永0,身痕。
然而,呢D只係銀行的INTERNAL POLICY,
實在話變就變,無人寫包單。

最後,申破後再開銀行戶口,在頒令前後應該通知主任。
聲明要食飯坐車交租,非有心隱瞞有新戶口。
咁樣,最多俾人話兩句。
如果頒令前通知,佢實叫你唔好!!!因為佢要後補你有新戶口,當然唔LIKE!!!
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 16:58
好煩2019 發表於 23-5-2019 14:46
頒令前大約一至兩星期,你會收到破處信,通知你頒令後5日內交文件到xxxx,信上左上角有主任名及電話,頒令 ...

我揾6C攪,開了個大x銀行新户口(6C叫),但我冇同大X銀行講破產用,淨糸講開出糧户口,現在開了,破後可用到嗎?
作者: Gashcky    時間: 23-5-2019 17:42
好煩2019 發表於 23-5-2019 14:46
頒令前大約一至兩星期,你會收到破處信,通知你頒令後5日內交文件到xxxx,信上左上角有主任名及電話,頒令 ...

獅子凍結是否出入都唔得?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3