破產聯盟

標題: 究竟有no. 後如果有數已掉俾收數佬,係咪都會繼續追? [打印本頁]

作者: Ironman    時間: 22-5-2019 23:56
標題: 究竟有no. 後如果有數已掉俾收數佬,係咪都會繼續追?
爬咗好多文,基本話銀行同一線都會停追。
但又見到話未掉俾收數佬就會停,掉咗俾收數佬就會繼續追,追到你領令唯止!究竟師兄師姐們嘅經驗係如點?

我本身已有三條數掉咗俾收數,兩條係銀行,一條係財仔,銀行其中一條仲要追全數.......如果要等到領令先唔追咁就真係死得啦
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:01
睇下咩公司,銀行果d一定吾追。。。扣底同死日本仔照追(我已破,但日本仔仲交緊)
作者: Wongkccc    時間: 23-5-2019 00:07
什麼日本仔??(x民??)
作者: 欠一百萬    時間: 23-5-2019 00:07
maymay999 發表於 23-5-2019 00:01
睇下咩公司,銀行果d一定吾追。。。扣底同死日本仔照追(我已破,但日本仔仲交緊) ...

你仲比緊$, 還緊款呀
作者: Ironman    時間: 23-5-2019 00:11
睇下咩公司,銀行果d一定吾追。。。扣底同死日本仔照追(我已破,但日本仔仲交緊) ...

師兄被佢地迫到破咗都仲要交,有無機會錄佢地音有哂記錄後揾咩警察放債人咩組織告發佢地,等佢地停牌呀
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:13
欠一百萬 發表於 23-5-2019 00:07
你仲比緊$, 還緊款呀

係,未破已經日日炸電話,因為資訊人寫左姐姐,寫麻地址,佢又有小朋友。。同麻仲有7期,我家姐話吾好煩,佢一路幫我交
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:14
Wongkccc 發表於 23-5-2019 00:07
什麼日本仔??(x民??)

日本xx通
作者: 欠一百萬    時間: 23-5-2019 00:16
maymay999 發表於 23-5-2019 00:13
係,未破已經日日炸電話,因為資訊人寫左姐姐,寫麻地址,佢又有小朋友。。同麻仲有7期,我家姐話吾好煩 ...

你咁夠薑啊 ,

作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:18
欠一百萬 發表於 23-5-2019 00:16
好危險啊

咩危險?所有一線冇追,ub,,幫人,,兄弟,a on ....剩係死日本仔追。。。正仆街
作者: 欠一百萬    時間: 23-5-2019 00:24
maymay999 發表於 23-5-2019 00:18
咩危險?所有一線冇追,ub,,幫人,,兄弟,a on ....剩係死日本仔追。。。正仆街 ...

破左仲還
作者: mchan    時間: 23-5-2019 00:25
欠一百萬 發表於 23-5-2019 00:24
破左仲還

哈哈哈
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:33
欠一百萬 發表於 23-5-2019 00:24
破左仲還

冇辦法,家組又吾想比人煩。。。我另一個家姐幫完我之後,改名改電話(而家搵吾到佢,只靠fb睇佢)係怕上門。。。我都比人上門淋過兩次油,報左兩次警。。最近收到警察信,話搵吾到人,取消file
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 00:51
maymay999 發表於 23-5-2019 00:33
冇辦法,家組又吾想比人煩。。。我另一個家姐幫完我之後,改名改電話(而家搵吾到佢,只靠fb睇佢)係怕上 ...

好似仲有3,4個月就完,日本仔。。。
係呢,咩係點評?
作者: 好煩2019    時間: 23-5-2019 01:08

咁祝你好運唔好比人反咬你報串,監都有得你坐。
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 01:11
好煩2019 發表於 23-5-2019 01:08
咁祝你好運唔好比人反咬你報串,監都有得你坐。

吾明師兄?我要刪貼?
作者: 貓女    時間: 23-5-2019 01:19
因老破不能再還錢,係刑事架
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 01:21
貓女 發表於 23-5-2019 01:19
因老破不能再還錢,係刑事架

但係我家姐入數,吾係經我手。。。但我而家叫家姐吾好還,日本仔會吾會玩野,上門同拉群入電話。。
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 01:24
日本仔係咁㗎我都真日本仔數我都拖住佢先佢都話你攞破產令都冇用佢哋都要需要交哂全數畀你做分期仲要收利息!
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 01:26
個心好煩 發表於 23-5-2019 01:24
日本仔係咁㗎我都真日本仔數我都拖住佢先佢都話你攞破產令都冇用佢哋都要需要交哂全數畀你做分期仲要收利息 ...

咁你仲有冇還?
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 01:27
其實我們可不可以組織一次遊行 等所有人都知道佢哋做非法事情 令到政府或金管局有所規限他們
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 01:28
嘩。咁睇黎日本仔係還又死唔還又死喎
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 01:29
個心好煩 發表於 23-5-2019 01:27
其實我們可不可以組織一次遊行 等所有人都知道佢哋做非法事情 令到政府或金管局有所規限他們 ...

冇人想比人知自己破產
作者: Anmi2019    時間: 23-5-2019 01:32
我都有欠佢,頒令前日日都電話追,無理過佢,頒令後到依家,無收過任何電話/追數信。
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 01:41
個心好煩 發表於 23-5-2019 01:27
其實我們可不可以組織一次遊行 等所有人都知道佢哋做非法事情 令到政府或金管局有所規限他們 ...

政府同金管局點會唔知呀。有時啲收數都上新聞啦。佢地唔做野咋嘛。大家有冇睇過一個收數佬去圍村收數。點知比班圍村佬塞佢食金銀衣紙呀?
作者: maymay999    時間: 23-5-2019 01:45
萬念俱灰 發表於 23-5-2019 01:41
政府同金管局點會唔知呀。有時啲收數都上新聞啦。佢地唔做野咋嘛。大家有冇睇過一個收數佬去圍村收數。點 ...

有睇,好記得。。。笑爆嘴
作者: 好煩2019    時間: 23-5-2019 01:47
我都有欠日本仔,頒令前電話轟炸全世界,頒令後就冇收過電話。
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 01:50
maymay999 發表於 23-5-2019 00:14
日本xx通

咪糸佢果仆街!
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 01:52
maymay999 發表於 23-5-2019 01:26
咁你仲有冇還?

我拖住佢先,我都冇哂錢,点還!
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 02:00
萬念俱灰 發表於 23-5-2019 01:41
政府同金管局點會唔知呀。有時啲收數都上新聞啦。佢地唔做野咋嘛。大家有冇睇過一個收數佬去圍村收數。點 ...

政府糸知,但糸冇人攪大去嘛!如果有遊行請願上埋新聞,同埋D議員去攪,到時政府及金管局就冇得唔做嘢!尼個政府糸咁仆街,你地不出手就當睇不到!
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 02:07
個心好煩 發表於 23-5-2019 02:00
政府糸知,但糸冇人攪大去嘛!如果有遊行請願上埋新聞,同埋D議員去攪,到時政府及金管局就冇得唔做嘢! ...

政府加稅就叻。你睇下個關愛4000。唔係派得多又煩又慢。仲有個啲水人貨客。如果遊行係得。我實帶口罩帶帽帶黑超去遊。
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 02:18
我只想話俾所有人知,香港是法律社會,什可能政府知道破產期間還被D 2-3線財務追數,如果他们用合法手断没問题!但現在不是嘛!你政府發放債人牌照比佢地,糸咪要佢地守法呀!现在政府又不理!
作者: 貓女    時間: 23-5-2019 02:50
總之還就係唔得,你諗下如果你其他債主知道原來有家人幫你還兇下你就得,可能分分鐘會告你或火燒連還船咁要你還就hihi了,
你唔好害埋你家姐,你仲要係度請~
作者: reslive    時間: 23-5-2019 07:58
日本仔我試過早上佢auto pay我未入到錢,5點幾行到食錢機準備入錢既時候就收到電話,問點解過唔到數,我話我知 現在入緊,對面已經一句車埋來,知你又唔早d入?
作者: reslive    時間: 23-5-2019 08:03
仆街,咁撚串既財仔真係唔好借。 我還清之後還有電話打來 問我續唔續,我都好撚串咁答翻佢,借你老母之後cut線,但好厲害咁第日又電話來 話現在批左三萬 你除時攞得,之前我查tu,個AC 真係有三萬額批左係到
作者: 301    時間: 23-5-2019 08:24
乜查tu睇到批左幾多額咩?
唔知道添,係咪新模式?
最近tu上面大裝修過就知。
作者: airmax    時間: 23-5-2019 10:18
個心好煩 發表於 23-5-2019 02:18
我只想話俾所有人知,香港是法律社會,什可能政府知道破產期間還被D 2-3線財務追數,如果他们用合法手断没 ...

追數未必係財仔自己做,可以賣/判比其他人做,包括黑社會,私家偵探,你就算告,財仔都唔會有事。

都係嗰句啦,借得二三線,應該都知道唔還有乜惡果。
作者: 301    時間: 23-5-2019 11:56
airmax 發表於 23-5-2019 10:18
追數未必係財仔自己做,可以賣/判比其他人做,包括黑社會,私家偵探,你就算告,財仔都唔會有事。

都係 ...

冇錯,
外面大把外判公司攬來做,
所以搞到你的時候最初唔會講代表邊間,
佢其實係間間之代表.

良莠不齊,
所謂有放債人牌照亦是"無皇管".

作者: cmc903    時間: 23-5-2019 12:25
我也說一句
作者: Ironman    時間: 23-5-2019 12:36
301 發表於 23-5-2019 11:56
冇錯,
外面大把外判公司攬來做,
所以搞到你的時候最初唔會講代表邊間,

如果我日後變咗大富大貴,有頭有面,我一定要令呢班無皇管嘅收數佬收哂皮!
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 13:23
Ironman 發表於 23-5-2019 12:36
如果我日後變咗大富大貴,有頭有面,我一定要令呢班無皇管嘅收數佬收哂皮! ...

喂呀。咁你快啲買下期6合彩啦。等你大富大貴開間公司請我做打雜呀。哈哈
作者: Ironman    時間: 23-5-2019 13:25
萬念俱灰 發表於 23-5-2019 13:23
喂呀。咁你快啲買下期6合彩啦。等你大富大貴開間公司請我做打雜呀。哈哈 ...

買咗好多期都唔中
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 13:30
Ironman 發表於 23-5-2019 13:25
買咗好多期都唔中

算啦。我人生都只係中過2次40蚊。我都停止左供養馬會。
作者: 爆破2019    時間: 23-5-2019 13:31
airmax 發表於 23-5-2019 10:18

都係 ...

但財仔判俾收數公司做 收數公司係代表財仔去收呢條數  如果有刑事財仔應該都要上身
作者: SISI0322    時間: 23-5-2019 14:02
Anmi2019 發表於 23-5-2019 01:32
我都有欠佢,頒令前日日都電話追,無理過佢,頒令後到依家,無收過任何電話/追數信。 ...

我都同師姐你一樣,無理過佢!
作者: kpchg4    時間: 23-5-2019 14:10
maymay999 發表於 23-5-2019 00:33
冇辦法,家組又吾想比人煩。。。我另一個家姐幫完我之後,改名改電話(而家搵吾到佢,只靠fb睇佢)係怕上 ...

你欠那些公司? 日本仔應該唔會上門 wor
作者: airmax    時間: 24-5-2019 10:32
爆破2019 發表於 23-5-2019 13:31
但財仔判俾收數公司做 收數公司係代表財仔去收呢條數  如果有刑事財仔應該都要上身 ...

你打開報紙,會見到有私家偵探廣告,某某專業公司廣告,會接追收債務工作,到時已經唔關財仔事,係呢啲追收債務公司嘅事。
作者: cmc903    時間: 24-5-2019 16:14

一個明知你已經破產,然後攞住你嘅個人資料欠債單據,話你爭佢錢~其實你不如諗下算唔算欺詐?
破咗產以後 你每個月嘅供款還返畀佢哋 入面有啲行政費呀之類嘅嘢但係佢哋最終都要收到錢 咁你又做乜要還返畀佢哋呢?
作者: reslive    時間: 24-5-2019 19:50
301 發表於 23-5-2019 08:24
乜查tu睇到批左幾多額咩?
唔知道添,係咪新模式?
最近tu上面大裝修過就知。 ...

睇到,不過e個都唔係重點。。哈

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3