破產聯盟

標題: 最終批了生活費不用上繳 [打印本頁]

作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 14:53
標題: 最終批了生活費不用上繳
各位師兄 :

你們好 !  剛剛取了批生活費的信, 緊張了年多終於可安心下來, 最終是不用上繳(本人已婚, 丈夫有工作及一兒子) , 月入HK$19xxx, 真係估唔到,
其實我不是不想上繳, 原因是屋企人之前幫我還了好多三線財仔, 好想補償給他們, 所以真係好感恩, 我之後會踏實地做人
作者: 痛苦    時間: 23-5-2019 15:20
唔好意思啊我想問一問呢, 我一家四口,我有兩個小朋友,我太太冇做嘢照顧小朋友得我一個人做嘢 ,請問你覺得我需唔需要上繳 人工係萬五蚊度!
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 15:27
即是全家開支都是你自己負責, 咁我覺得應該不用上緻
作者: 痛苦    時間: 23-5-2019 15:29
係啊全部支出係我負責 ,謝謝回答
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 15:30
痛苦 發表於 23-5-2019 15:29
係啊全部支出係我負責 ,謝謝回答

祝你好運
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 15:34
佢地仲批左我每月收入上限可有$29xxx, 如超過這數才需上繳
作者: 痛苦    時間: 23-5-2019 15:40
好好重新過生活啊!
作者: coey1314    時間: 23-5-2019 15:44
咁好?但你係咪有好多係仔仔支出?可以有個大數睇下嗎?
作者: mchan    時間: 23-5-2019 15:54
恭喜哂
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 15:59
coey1314 發表於 23-5-2019 15:44
咁好?但你係咪有好多係仔仔支出?可以有個大數睇下嗎?

我覺得可能是之前跟開我的職員已走哂, 過了成年無人處理, 佢昨天新職員致電問過我有什麼雜費需增加, 我就話亞仔的雜費駛多左, 所以佢就話會加大亞仔的雜費, 但真係無想過會加大咁多
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:00
仲有無需我再俾update 的單據給他們
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:01
痛苦 發表於 23-5-2019 15:40
好好重新過生活啊!

互勉
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:03
mchan 發表於 23-5-2019 15:54
恭喜哂

thanks
作者: 好煩2019    時間: 23-5-2019 16:17
恭喜哂
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:29
好煩2019 發表於 23-5-2019 16:17
恭喜哂

thanks
作者: Jim69    時間: 23-5-2019 16:31
Jojobb 發表於 23-5-2019 15:34
佢地仲批左我每月收入上限可有$29xxx, 如超過這數才需上繳

唔好意思!收入$19000 批$29xxx, 有的唔明?
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:36
Jim69 發表於 23-5-2019 16:31
唔好意思!收入$19000 批$29xxx, 有的唔明?

我現時收入是$19xxx, 但他們在倌中釐定我的入息上限為每月$29xxx, 即他們評定我每月支出可有$29xxx, 若將來超過這數才需上繳
作者: Wai888    時間: 23-5-2019 16:56
你係外判定主任跟
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 16:59
Wai888 發表於 23-5-2019 16:56
你係外判定主任跟

直接外判
作者: Jim69    時間: 23-5-2019 17:07
Jojobb 發表於 23-5-2019 16:36
我現時收入是$19xxx, 但他們在倌中釐定我的入息上限為每月$29xxx, 即他們評定我每月支出可有$29xxx, 若將 ...

你外判好好人,同租金應該多,現在多出的$10000 就要丈夫認頭,恭喜曬
作者: kpchg4    時間: 23-5-2019 17:09
Jim69 發表於 23-5-2019 17:07
你外判好好人,同租金應該多,現在多出的$10000 就要丈夫認頭,恭喜曬

今時今日香港除咗公屋,那有平租
作者: 痛苦    時間: 23-5-2019 17:11
我呢一生人欠媽咪太多喇,我諗我呢世都還唔清俾佢,而家想盡力還想盡力補救都還唔到我阿媽,我諗下一世先可報答我阿媽喇,實在非常內疚!
作者: Jim69    時間: 23-5-2019 17:17
kpchg4 發表於 23-5-2019 17:09
今時今日香港除咗公屋,那有平租

真是無平租,不過15000 租同30000 租,批嘅生活費可以差好多,見師姐批咁多,饍食水電媒上網費應該差距不太大,先諗係咪租多。
作者: Wai888    時間: 23-5-2019 17:36
我早兩個禮拜主任打畀我! 同我講唔需要上繳! 咁佢係唔係會寄返封信畀我定左幾多生活費
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 18:20
Wai888 發表於 23-5-2019 17:36
我早兩個禮拜主任打畀我! 同我講唔需要上繳! 咁佢係唔係會寄返封信畀我定左幾多生活費 ...

你要直接問返外判或主任, 每個人做法不同
作者: Jojobb    時間: 23-5-2019 18:23
Jim69 發表於 23-5-2019 17:17
真是無平租,不過15000 租同30000 租,批嘅生活費可以差好多,見師姐批咁多,饍食水電媒上網費應該差距不 ...

我是住公屋, 租金$2xxx
作者: Jim69    時間: 23-5-2019 18:35
Jojobb 發表於 23-5-2019 18:23

嘩!咁真是批得好多,我2個小朋友仲少過你。
作者: coey1314    時間: 23-5-2019 20:59
Jojobb 發表於 23-5-2019 18:23

真係好多⋯我屋企4個人,兩個讀書,都係住公屋得我同阿媽批16000,但好感恩,因為聽講單身得8000-9000
作者: 萬念俱灰    時間: 23-5-2019 21:03
痛苦 發表於 23-5-2019 17:11
我呢一生人欠媽咪太多喇,我諗我呢世都還唔清俾佢,而家想盡力還想盡力補救都還唔到我阿媽,我諗下一世先可報 ...

只要你以後生性做人就得啦。媽媽真係好偉大。如果角色調轉我係呀媽。我諗我都已經放棄左個女。我都好後悔咁大個人先識得親情呢2個字。
作者: Jim69    時間: 23-5-2019 21:46
coey1314 發表於 23-5-2019 20:59
真係好多⋯我屋企4個人,兩個讀書,都係住公屋得我同阿媽批16000,但好感恩,因為聽講單身得8000-9000 ...

應該看對手是誰?我爬文見單身有人過萬,不過唔緊要,四年後又一條好漢。
作者: 馬王    時間: 23-5-2019 21:50
師姐外判係邊間?記得唔好比全名
作者: 個心好煩    時間: 23-5-2019 23:38
Jojobb 發表於 23-5-2019 16:36
我現時收入是$19xxx, 但他們在倌中釐定我的入息上限為每月$29xxx, 即他們評定我每月支出可有$29xxx, 若將 ...

又倌中釐定?不過已婚有1個仔女29xxx在現今香港生活合理的!
作者: afraid123    時間: 24-5-2019 09:13
可唔可以分享下,,,你大概寫左幾多生活費呀?
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 10:48
痛苦 發表於 23-5-2019 17:11
我呢一生人欠媽咪太多喇,我諗我呢世都還唔清俾佢,而家想盡力還想盡力補救都還唔到我阿媽,我諗下一世先可報 ...

我都是欠亞媽一世, 她除了幫我還債(數目很大), 依家仲處處為我著想, 擔心我唔夠$用, 飲茶食飯仲爭俾$, 所以我依家都有見輔導努力改過來報答她
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 10:54
個心好煩 發表於 23-5-2019 23:38
又倌中釐定?不過已婚有1個仔女29xxx在現今香港生活合理的!

是指批生活費信裡面有提及釐訂評估我每月生活費可有29xxx, 但我丈夫有工作, 我只share到一半的租金及雜費, 所以我覺得算批得高
作者: 萬念俱灰    時間: 24-5-2019 11:03
Jojobb 發表於 24-5-2019 10:48
我都是欠亞媽一世, 她除了幫我還債(數目很大), 依家仲處處為我著想, 擔心我唔夠$用, 飲茶食飯仲爭俾$, 所 ...

上星期我放假。我呀媽話夜晚食好啲。我堅持話買飯盒食算啦。個心其實係諗邊有錢同呀媽食好啲呀。最後呀媽帶左我出去食飯。佢比錢既時候我覺得自己好冇用。我連搞入學錢都係呀媽同呀哥幫我比。
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 11:10
afraid123 發表於 24-5-2019 09:13
可唔可以分享下,,,你大概寫左幾多生活費呀?

其實都是一般的生活費, 因我先生有工作, 所以每樣費用都是有一半, 有供養媽媽, 因兒子十幾歲正值成長期所以他的費用較大, 我之前填寫生活費表格, 其實列明自己可願意還款約$1,000, 但外判職員真係好好人, 他話加大了我個仔的雜費, 所以不用供款, 真係好感恩遇到一個咁好的人, 我係好好珍惜來報答家人
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 11:20
萬念俱灰 發表於 24-5-2019 11:03
上星期我放假。我呀媽話夜晚食好啲。我堅持話買飯盒食算啦。個心其實係諗邊有錢同呀媽食好啲呀。最後呀媽 ...

媽咪真係好偉大, 所以我們要向前看, 唔好再重蹈覆徹, 千祁唔好過左海就神仙便再黎過
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 11:24
馬王 發表於 23-5-2019 21:50
師姐外判係邊間?記得唔好比全名

永x會計
作者: Baba    時間: 24-5-2019 12:59
Jojobb 發表於 24-5-2019 11:10
其實都是一般的生活費, 因我先生有工作, 所以每樣費用都是有一半, 有供養媽媽, 因兒子十幾歲正值成長期所 ...

師姐,想問你小朋友10幾歲,佢批到多小生活费一個月?本身我都係有個初中小朋友,洗費真係好大,好多 瑣碎洗費,所以你可否講講你小朋友生活費点批法?
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 13:25
Baba 發表於 24-5-2019 12:59
師姐,想問你小朋友10幾歲,佢批到多小生活费一個月?本身我都係有個初中小朋友,洗費真係好大,好多 瑣 ...

我報了兒子的補習費($1xxx), 零用錢及車費($5xx), 早午餐($4xx), 衣服, 文具, 校服及其他雜費等等 ($1xxx), 共約4仟多元
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 13:26
更正 :  共約4仟元才對

作者: Baba    時間: 24-5-2019 13:38
Jojobb 發表於 24-5-2019 13:25
我報了兒子的補習費($1xxx), 零用錢及車費($5xx), 早午餐($4xx), 衣服, 文具, 校服及其他雜費等等 ($1xxx ...

4000多,要不要除2,因為老公有工作
作者: Jim69    時間: 24-5-2019 13:46
Jojobb 發表於 24-5-2019 13:26
更正 :  共約4仟元才對

師姐,不好意思!不是太明白,上限$29xxx, 小朋友批$4000, 租$2xxx/2, 水電媒電話上網/ 除2,其餘批比你1個人差不多$20000,mpf 稅交通饍食雜項咪好多?真是好鬆手。
作者: kpchg4    時間: 24-5-2019 14:49
真係非常鬆手
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 14:54
Baba 發表於 24-5-2019 13:38
4000多,要不要除2,因為老公有工作

已是除了二的費用
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 14:59
Jim69 發表於 24-5-2019 13:46
師姐,不好意思!不是太明白,上限$29xxx, 小朋友批$4000, 租$2xxx/2, 水電媒電話上網/ 除2,其餘批比你 ...

其實我寫自己總開支是HK$18xxx, 可以拿出約HK$1xxx上繳, 現在不但不用上繳, 而且上限有成$29xxx, 外判只向我說過幫我增加左亞仔的雜費
作者: Baba    時間: 24-5-2019 15:01
Jojobb 發表於 24-5-2019 14:54
已是除了二的費用

咁真係唔差呀,其實10幾歲小朋友,每個月真係洗好多錢
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 15:04
Baba 發表於 24-5-2019 15:01
咁真係唔差呀,其實10幾歲小朋友,每個月真係洗好多錢

係呀 !  祝你好運 ! 你是外判定主任跟 ?
作者: Jim69    時間: 24-5-2019 15:10
Jojobb 發表於 24-5-2019 14:59
其實我寫自己總開支是HK$18xxx, 可以拿出約HK$1xxx上繳, 現在不但不用上繳, 而且上限有成$29xxx, 外判只 ...

明白了,祝你順利過渡四年。
作者: kpchg4    時間: 24-5-2019 15:16
介唔介意詳列?
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 15:43
kpchg4 發表於 24-5-2019 15:16
介唔介意詳列?

其實都是一般衣食住行及水電煤租, 只是多了醫療費每月1xxx, 再加上前文提及兒子的費用, 就是這樣列出
作者: Baba    時間: 24-5-2019 15:45
Jojobb 發表於 24-5-2019 14:59
其實我寫自己總開支是HK$18xxx, 可以拿出約HK$1xxx上繳, 現在不但不用上繳, 而且上限有成$29xxx, 外判只 ...

師姐,佢計到你29000,會唔會你連双糧也不用上缴呢?
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 15:46
Jim69 發表於 24-5-2019 15:10
明白了,祝你順利過渡四年。

thanks
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 15:49
Baba 發表於 24-5-2019 15:45
師姐,佢計到你29000,會唔會你連双糧也不用上缴呢?

咁信中提及雙糧花紅就一定要上繳
作者: Baba    時間: 24-5-2019 15:52
Jojobb 發表於 24-5-2019 15:49
咁信中提及雙糧花紅就一定要上繳

但你本身每月收入不夠支出,双糧不可計入收入當中?
作者: 個心好煩    時間: 24-5-2019 16:09
師姐,咁主任又没有叫要列明另—半收入多少?
作者: 個心好煩    時間: 24-5-2019 16:25
妳收入成2萬加妳先生收入,應該可以安安樂樂咁過尼幾年!一個家庭連一個小朋友每月開支3萬合理的!我同妳—樣個案,但我小朋友在大陸讀高中,而小朋友全交由外父外母照顧,人民幤又同港幤有差2,我每個月滙15000港幣返上去得返12500人仔,尼畢錢只剛剛好夠他们生活開支及交租!而我每日做20小時只有3萬收入,我太太月入不多,只有5—6K,因所有香港及大陸開支全由我付,我怕報生活費時要每樣除2,那我就不知道什算好了
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 16:30
Baba 發表於 24-5-2019 15:52
但你本身每月收入不夠支出,双糧不可計入收入當中?

信中提及生活開支最高上限為$29xxx, 並不代表我收入不夠支出, 但雙糧不是每月生活費, 而是額外用入的一種
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 16:30
個心好煩 發表於 24-5-2019 16:09
師姐,咁主任又没有叫要列明另—半收入多少?

外判只在電話問過我先生搵幾多
作者: 好煩2019    時間: 24-5-2019 16:32
Jojobb 發表於 24-5-2019 13:25
我報了兒子的補習費($1xxx), 零用錢及車費($5xx), 早午餐($4xx), 衣服, 文具, 校服及其他雜費等等 ($1xxx ...

師姐,恭喜你,外判批你生活費真係好鬆手
不過出左確認信都有機會更改。

我要供養媽媽一齊住,2個人生活費批左 $14xxx,已收確認信一個月,但前2日收到主任電話,佢話佢呀頭睇左我交通費點解要$1500咁多,因為我返工好遠車費每日來回$56.2,佢話一個月返24日工,都係$13xx,我唔知佢會不會扣我生活費。
不過扣都冇所謂,我支出大過收入。

作者: Anmi2019    時間: 24-5-2019 16:37
個心好煩 發表於 24-5-2019 16:25
妳收入成2萬加妳先生收入,應該可以安安樂樂咁過尼幾年!一個家庭連一個小朋友每月開支3萬合理的!我同妳— ...

都話你老婆如果無報mpf稅果d,你咪報老婆家庭主婦,喺大陸照顧小朋友。就算有報稅呀,報有嘢做,1個大人搵5,6千,根本只夠自己最基本嘅生活費。總之你報生活費時,你覺得係要用幾多,有單據最好提供埋,其他就照報,報多好過報少,預佢到時減,佢批唔批就另計啦。
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 16:53
好煩2019 發表於 24-5-2019 16:32
師姐,恭喜你,外判批你生活費真係好鬆手
不過出左確認信都有機會更改。

出左確認書都會更改咁驚, 他們不是睇哂你D先至批架咩, 你是邊間外判 ?

補充內容 (24-5-2019 17:10):
睇哂你D資料
作者: Baba    時間: 24-5-2019 17:16
本身師姐你支出大過收入,不用上缴,双糧呢d收入可否用黎交税呢?
作者: 好煩2019    時間: 24-5-2019 17:24
Jojobb 發表於 24-5-2019 16:53
出左確認書都會更改咁驚, 他們不是睇哂你D先至批架咩, 你是邊間外判 ?

補充內容 (24-5-2019 17:10):

我主任跟,佢打嚟我都好驚接電話,唔知有咩事。我都覺得好突然,佢咁講,唔係睇晒資料計晒數先批出生活費 ?
所以各人做法唔同,好難有標準答案。
作者: 好煩2019    時間: 24-5-2019 17:27
Baba 發表於 24-5-2019 17:16
本身師姐你支出大過收入,不用上缴,双糧呢d收入可否用黎交税呢?

我唔知呀,收到稅單先問佢。
好難講,佢話呢啲係額外收入,關心$4000都話要全數上繳,所以我冇申请。
作者: Jojobb    時間: 24-5-2019 18:48
Baba 發表於 24-5-2019 17:16

應該不可
作者: kpchg4    時間: 24-5-2019 19:23
Jojobb 發表於 24-5-2019 15:43
其實都是一般衣食住行及水電煤租, 只是多了醫療費每月1xxx, 再加上前文提及兒子的費用, 就是這樣列出 ...

唔係質疑你,我諗好多人想爭取多 d 生活費

醫療 $2000
小朋友 $4000
父母 $8000
交通 $1500
你膳食 $4000
雜費 $1000
租 $1500
交通 $1500
水電煤 $2000

已經好鬆
作者: kpchg4    時間: 24-5-2019 19:26
個心好煩 發表於 24-5-2019 16:25
妳收入成2萬加妳先生收入,應該可以安安樂樂咁過尼幾年!一個家庭連一個小朋友每月開支3萬合理的!我同妳— ...

好簡單你自己計吓,除2 著數定叫太太唔做嘢或現金糧著數

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3