破產聯盟

標題: 信仰寄託.... [打印本頁]

作者: Stanyan1229    時間: 3-7-2019 14:01
標題: 信仰寄託....
好想搵個信仰寄託下,覺得自己罪孽心很重!
作者: 欠一百萬    時間: 3-7-2019 14:04
你都冇錯,不要怪責自已。
作者: kcl12684    時間: 3-7-2019 14:07
信仰唔會幫到你... 靠自己
作者: Stanyan1229    時間: 3-7-2019 14:30
欠一百萬 發表於 3-7-2019 14:04
你都冇錯,不要怪責自已。

我好錯!面對唔到屋企人同親戚!
作者: 欠一百萬    時間: 3-7-2019 14:48
你都係受害者,你開心快樂生活才是令他們放心。你之前咪已經想好行出自責這一步嘛。

你專心工作,揾多d$報答家人和定親戚,放些時間去下其他野,比如做下運動。不要讓自已閒著胡思亂想。
慢慢捱過現在不幸的處竟,時間會幫助你,你自已要堅持,我相信你能做到。比心機。你會戰勝黑暗。

明天一定比今天好。

作者: MrBlack    時間: 3-7-2019 15:11
Stanyan1229 發表於 3-7-2019 14:30

加油, 更難過都挨過了, 寄望明天會更好
作者: Anmi2019    時間: 3-7-2019 20:39
Stanyan1229 發表於 3-7-2019 14:30

如心中有刺,只可靠自己去拔取。覺得做錯咗,試吓發個訊息同佢哋道歉,唔係希望佢哋會原諒,只係錯要識,打要企定姐。

其實人誰無過呢,你又唔需要太執著。試吓寫日記,將每日開唔開心嘅事都抒發出嚟,唔好收埋喺心。
作者: mchan    時間: 3-7-2019 20:57
其實件事已經慢慢好,你而家衹要戰勝你自己個心魔就ok
作者: 欠一百萬    時間: 3-7-2019 21:05
有一個方法可試,當你一有這念頭,就不要壓下去收埋,直頭同你家人爸爸/哥哥講,聽下佢地講野,一起傾下計。你就會放鬆好多,如是者會慢慢回复正常。
作者: Stanyan1229    時間: 3-7-2019 23:27
多謝你地!感激你地每一位,同我共渡難關。我今晚去左跑步,希望會訓得好d,。
作者: 欠一百萬    時間: 3-7-2019 23:42
Stanyan1229 發表於 3-7-2019 23:27
多謝你地!感激你地每一位,同我共渡難關。我今晚去左跑步,希望會訓得好d,。 ...

瞓前飲杯鮮奶都會幫助放鬆入睡
作者: kpchg4    時間: 4-7-2019 03:34
Stanyan1229 發表於 3-7-2019 23:27
多謝你地!感激你地每一位,同我共渡難關。我今晚去左跑步,希望會訓得好d,。 ...

運動好
作者: 萬念俱灰    時間: 4-7-2019 05:44
師姐想做咩就去做啦。最緊要自己開心。信咩教都好。都係有個寄託同教人向善。
作者: Stanyan1229    時間: 4-7-2019 06:56
早晨各位,雖然都係訓得唔好,但總算訓到3個鐘。
作者: flypig    時間: 4-7-2019 10:04
當你相信自己係罪人,最O岩去天主教同基督教.
天主教開宗明義,人人皆有罪,你係罪人,
同你想法好夾.一個指住你話你係罪人,一個認為自己係罪人.

基督教教義同天主教差不多.不過就無咁強調呢點.
但基督教好多女未有男友,
佢地又包容D. 可以一去.
作者: 欠一百萬    時間: 4-7-2019 17:30
Stanyan1229 發表於 4-7-2019 06:56

黑眼圈的YAN姐姐一定很迷人

作者: Stanyan1229    時間: 4-7-2019 23:47
衰仔包,冇分呀!有分寫比你。我發現到d野。
作者: 欠一百萬    時間: 4-7-2019 23:55
Stanyan1229 發表於 4-7-2019 23:47

你去我個留言板, 留言我自然見到.
作者: kpchg4    時間: 5-7-2019 00:35
flypig 發表於 4-7-2019 10:04
同你想法好夾.一 ...

唔一定要教會既,仲有 健身教,跑步教,行山教....
作者: Anmi2019    時間: 5-7-2019 01:01
Stanyan1229 發表於 4-7-2019 23:47

發現到咩姐
作者: Stanyan1229    時間: 5-7-2019 09:14
欠一百萬 發表於 4-7-2019 23:55
你去我個留言板, 留言我自然見到.

自己睇
作者: PoorGuy2018    時間: 5-7-2019 18:08
Stanyan1229 發表於 4-7-2019 06:56

想有寄託除左信教,仲可以睇下哲學書或培養下一d興趣,行山又好,游泳又好,出一身汗都可以減壓
作者: Fanfan12345678    時間: 6-7-2019 17:40
幾辛苦也要撑住,這裡每個人也行過同一條路!過程痛苦!但……總有希望!頂住
作者: 好煩2019    時間: 7-7-2019 01:36
幾日冇上嚟啦。 大家好嗎 ?  yan 妹,撐住呀,最難捱都捱過左啦,唔好咁自責,而整件事你都係受害者。你記得之前你爸爸向你發脾氣嗎 ? 第二日佢就同你講因為佢心痛你,知你壓力大但唔識去同你表達。佢地咁錫你你更加要堅強面對,放鬆啲,平常心面對。家人親戚比時間會慢慢修復關係。破產唔係殺人放火,呢4年你都會受到破處監管,上繳,呢啲都係一種懲罰。宗教嘅野我唔識所以唔敢講,如果你覺得信仰係一種寄託,可以令你釋懷放鬆嘅,都係一個好方法。平日可以做些運動,行山,做義工,精神有寄託生活就會過得有意義,壓力就會舒緩。加油呀 !
作者: 欠一百萬    時間: 7-7-2019 02:29
信我寄托
作者: Stanyan1229    時間: 7-7-2019 18:02
好煩2019 發表於 7-7-2019 01:36
幾日冇上嚟啦。 大家好嗎 ?  yan 妹,撐住呀,最難捱都捱過左啦,唔好咁自責,而整件事你都係受害者。你記 ...

好煩師姐,我每次都要寫好多字比我,我真係好感激妳!我心痛係好多野返唔到轉頭,唔可以同屋企人好似以前咁有講有笑。個人已經變得好靜! 唔知要幾時先修復到。每晚都比失眠困擾,要不停令自己好攰先可以入睡。但好多謝你地每一位,一直支持我!
作者: 後悔    時間: 7-7-2019 18:30
師姐,加油丫,你記住你唔會孤單,有好多人支持你
作者: 好煩2019    時間: 8-7-2019 10:21
Stanyan1229 發表於 7-7-2019 18:02
好煩師姐,我每次都要寫好多字比我,我真係好感激妳!我心痛係好多野返唔到轉頭,唔可以同屋企人好似以前 ...

唔好客氣!唔好嫌我長氣就得啦
比啲時間大家,始終是一家人。
你都唔好咁自責,人誰無錯 ? 放開啲啦,唔係又會鑽返去牛角尖,令自己活在痛苦裏面。我覺得IQ底唔緊要,但EQ要高,因為我地行嘅路,其他人係唔會明,有啲仲會帶有色眼鏡睇我地,如果自己都過唔到自己果關,冇人幫到你。加油呀 !
作者: 萬念俱灰    時間: 8-7-2019 14:15
我明。雖然我哥冇話好嬲好唔鍾意我。但係我內心都好過唔去。特別係見到佢同呀嫂個陣。我呀嫂一句都冇話過我。縱使我媽以家都間唔中比說話我聽。但係話完之後,都係對我好好。yan師姐,我地明白你既感受,但日子還要過,仍然要生活。未入學之前啲日子一定比以家難過。加油呀。
作者: Stanyan1229    時間: 8-7-2019 21:07
萬念俱灰 發表於 8-7-2019 14:15
我明。雖然我哥冇話好嬲好唔鍾意我。但係我內心都好過唔去。特別係見到佢同呀嫂個陣。我呀嫂一句都冇話過我 ...

萬念,多謝你!係,個種冇説話講感覺好難受。我知道只有時間先可以慢慢修補。冇野比屋企人更重要!
你加油呀!揾住散工做住先,有工作日子會快D過。
作者: PoorGuy2018    時間: 9-7-2019 00:15
@stsnyan1229, @萬念俱灰,在入學初期同家人相處必定會dead air同odd odd地架,呢個無計架,但假以時日,當過了一年半載,若你同家人都互相care大家,你地就會不期然咁同家人會慢慢有番野講,即使少野講過以前,但唔會再咁dead air同odd,我同家人都由入學初期既近乎陌路,變回好似以前咁既半疏離狀態了,所以你地要有耐性
作者: 往後餘生    時間: 13-7-2019 06:02
我都覺得我好對捂住我媽媽,日日同我還債,60幾歲都要做成兩份工一個月幫我還萬幾蚊債務,我好後悔,連尼次都是,我媽媽同我講,幫我還少D但是我唔想再連累佢啦。
作者: Peggylau    時間: 15-7-2019 12:43
好的信仰, 會令人放鬆, 令人向正面.
功效等同心理醫生 ^_^

作者: Peggylau    時間: 15-7-2019 12:45
flypig 發表於 4-7-2019 10:04
同你想法好夾.一 ...

罪人的意思: 是指原祖父母的罪. 即亞當同厄娃偷食禁果.  
未曾入去學過道理的, 相信不會明白.
聖經不能用字面意思去理解.
作者: kktiger    時間: 15-7-2019 17:28
Peggylau 發表於 15-7-2019 12:45
罪人的意思: 是指原祖父母的罪. 即亞當同厄娃偷食禁果.  
未曾入去學過道理的, 相信不會明白.
聖經不能 ...

看來你信是佛,
作者: Peggylau    時間: 15-7-2019 17:30
kktiger 發表於 15-7-2019 17:28
看來你信是佛,

點解咁講?
作者: Peggylau    時間: 15-7-2019 17:32
kktiger 發表於 15-7-2019 17:28
看來你信是佛,

請師兄指點^-^
作者: kktiger    時間: 15-7-2019 21:00
Peggylau 發表於 15-7-2019 17:32
請師兄指點^-^

你說是罪是祖父母的,只有佛教是這樣說,我覺得你還有諗經(諗懺悔文個種),所以我有這樣想。
如有錯物介意,還要多多提點
作者: 欠一百萬    時間: 15-7-2019 21:22
咁聽番首,It's a sin
作者: Peggylau    時間: 16-7-2019 09:19
kktiger 發表於 15-7-2019 21:00
你說是罪是祖父母的,只有佛教是這樣說,我覺得你還有諗經(諗懺悔文個種),所以我有這樣想。
如有錯物 ...

没關係, 我是真心向你請教的. 因我不明白佛教.

原祖父母=亞當及厄娃
我們是罪人=因著我們的原罪, 所以是罪人.
没興趣的就咷過.
不是在這里宣揚教理. 只是普及一下.
作者: Peggylau    時間: 16-7-2019 09:20
欠一百萬 發表於 15-7-2019 21:22
咁聽番首,It's a sin

哇, 好正呀.
作者: Peggylau    時間: 16-7-2019 09:20
kktiger 發表於 15-7-2019 21:00
如有錯物 ...

補充一句: 是原祖父母, 不是祖父母.
作者: Peggylau    時間: 16-7-2019 09:27
下月頭上庭, 現在個人不忙, 要迫自己抽時間整理文件, 試填好份表. 及查對返點用錢...........
要迫自己做好呢D嘢.............

作者: kktiger    時間: 16-7-2019 10:58
Peggylau 發表於 16-7-2019 09:19
没關係, 我是真心向你請教的. 因我不明白佛教.

原祖父母=亞當及厄娃

無關係,各宗教信仰理諗大致相同,只要各得幫到自由就可以,我亦接受各宗教,

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3