破產聯盟

標題: 頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別  [打印本頁]

作者: Anmi2019    時間: 19-12-2019 00:01
標題: 頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別 
大半年前開過依個post,不過無推一排,推唔噃上嚟。依家收集各位師兄師姐嘅資料,整理後再重開,希望等梗頒令嘅新同學仔,收到信後大概知之後要點做,有心理準備。

A. 暫時主任跟 
1. 約頒令前1至2個星期會收到破署信(只得依封個),信內會話頒令成功後5天內要聯絡XXX安排會面交文件(有齊XXX地址電話,其實XXX只係代主任收信,上去放低文件,對下個人資料就走得,因主任收到你嘅文件後會再聯絡你。

2. 拎開/解戶信~成功頒令後可即時打信左上面,主任電話預約拎信(有工作先可以開,事前最好問清楚主任要帶咩資料文件。另只可解凍普通銀行戶口,有牙齒印都解到,但綜合理財戶口解唔到,要開個新。每間銀行辦理時間唔同,事前自己問清楚/爬下舊文),拎信後去破署附近總行開會好d。

3. 債權人大會(要睇債權人決定)~如果破署主任跟噃,一般交文件後好快會聯絡你。相反,將會喺交文件後個零月內收到破署主任電話/信件通知(開大會當日先知邊間外判跟。若當日請唔到假去,記得預早通知主任)

4. 傾生活費(有工作先會傾)
主任跟~收文件後好快會聯絡你上去傾。
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾。
*** 記得喺收支申報表上(要填交果份文件),除有單據証明外,其他費用都報多少少,主任跟會批得鬆手過外判,外判實會左減右減。

B. 直接外判(嚟梗4年有咩都係搵佢,破署主任唔會理)
1. 約頒令前1至2個星期收到破署第1封信,話委任兩名私營機構從業員為暫行受託人,無受託人詳細資料。要等到成功頒令後幾日,先會收到破署第2封信,有齊外判公司資料(名,地址,聯絡人電話),聯絡外判報到先。
同日/遲幾日會收到直接外判公司信,信內會講明會面時需要帶咩証明文件。

2. 拎開/解戶信~會面交文件當日拎(注意事項,同上面A2一樣)。
3. 債權人大會~直接外判咗,唔須要開。
4. 傾生活費~會面交文件當日傾(注意事項,同上面A4一樣)。

補充內容 (19-12-2019 19:29):
所有要填嘅表格,自己印多份留底。之後俾人問,都知自己填過咩。

補充內容 (15-4-2020 04:24):
B. 直接外判會面流程~預1個鐘, 會先睇初步訊問表, 覺得解釋得唔清楚,會俾張白紙你再詳細寫過. 之後睇收支申報表跟手傾埋生活費.

補充內容 (15-4-2020 04:54):
之後睇存款/信用卡記錄(佢封信會講明要俾咩),你要先喺存款支出記錄旁邊書面交代d錢用途.如支出7千,可寫幾多錢還俾邊間銀行,餘下幾多錢生活費用.

補充內容 (15-4-2020 05:26):
由於會面時間緊迫, 無時間俾你更改自己留底果份初步訊問表&收支申報表, 你可以預先私下錄音/外判行開時手機影相, 返到屋企先慢慢改.

補充內容 (4-5-2020 19:28):
仲係唔識分別,可以留意下交文件時佢會俾埋4張年報你,問下佢年報交噃俾邊個,如佢話交俾破署=暫時主任跟,如交噃俾佢=佢就係你位外判喇。

補充內容 (19-5-2020 13:15):
如想睇B.直接外判嘅信,可跳去睇60# & 61#

補充內容 (18-8-2020 23:19):
去下列破署網,輸入自己年份及編號,就會搵到依家負責你宗破產案嘅破署主任名同聯絡電話。
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

補充內容 (5-5-2021 15:33):
如果到頒令前約個零兩個星期仲未收到破署信,先去破署網搵依家負責你宗破產案嘅破署主任資料,再電話同佢對吓你個通訊地址有無錯先

補充內容 (24-6-2021 08:36):
如果搵唔到破署主任資料,可以於星期一至五,上午8時30分至下午5時45分,打查詢熱線 2867 2448 問吓。

補充內容 (24-2-2022 05:36):
B. 直接外判: 外判封信內仲有頁成篇英文信叫Letter of Appointment,係經破署出俾外判,信內容都係話破署已交外判管理你嘅破產案。

補充內容 (4-11-2022 13:56):
A2. 拎開/解戶信~至22年起暫時/已跟破署主任, 可經破署網預約申請 https://www.oro.gov.hk/cht/our_s ... ervices/app_ba.html
作者: 重新改過    時間: 19-12-2019 00:17
好詳細多謝晒你呀
作者: Anmi2019    時間: 19-12-2019 00:17
另外,喺依個網站嘅第一頁《聯盟論壇》同《聯盟討論區》,喺《聯盟討論區》㩒入去《破產需知》喺旁邊有個下箭咀,㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 一共12個主題,收錄咗好多之前師兄師姐有用嘅分享。

自己花d時間睇吓,你就會了解多d有關破產須要注意事項。

作者: Anmi2019    時間: 19-12-2019 00:32
重新改過 發表於 19-12-2019 00:17
好詳細多謝晒你呀

睇清楚你收封信屬A定B
作者: Zeroes    時間: 19-12-2019 19:24
死火囉.. 收到信1月24號開債權人大會外判出去又要煩傾生活費好地地主任跟未好囉
作者: Anmi2019    時間: 19-12-2019 19:34
Zeroes 發表於 19-12-2019 19:24
死火囉.. 收到信1月24號開債權人大會外判出去又要煩傾生活費好地地主任跟未好囉 ...

其實好少人4年都主任跟,我自己覺得直接外判最好,咩都1早傾好搞點哂
作者: 欠一百萬    時間: 19-12-2019 23:34
Anmi2019 發表於 19-12-2019 19:34
其實好少人4年都主任跟,我自己覺得直接外判最好,咩都1早傾好搞點哂

邊到話好少人跟主任
跟主任個D人, 少上來問, 因為無咁多騎呢野.
作者: Anmi2019    時間: 20-12-2019 14:23
欠一百萬 發表於 19-12-2019 23:34
邊到話好少人跟主任
跟主任個D人, 少上來問, 因為無咁多騎呢野.

咁又係,問得仲多都係石仔(黃+石)同小李(李周),唔知仲以為淨係得依2間外判
作者: 窮到窿    時間: 24-12-2019 13:01
謝謝師姐
作者: Anmi2019    時間: 30-12-2019 13:09
睇過嘅麻煩覆隻字,如果沉咗底低d新同學就睇唔到喇^^
作者: 欠一百萬    時間: 30-12-2019 15:35
Anmi2019 發表於 30-12-2019 13:09
睇過嘅麻煩覆隻字,如果沉咗底低d新同學就睇唔到喇^^

覆咩字
作者: Anmi2019    時間: 30-12-2019 16:36
欠一百萬 發表於 30-12-2019 15:35
覆咩字

你咪覆咗囉

作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 07:44
係時候要推一推
作者: kktiger    時間: 7-1-2020 11:48
Anmi2019 發表於 7-1-2020 07:44
係時候要推一推

勁呀你,大多問題你都答,哈哈
作者: SJ723    時間: 7-1-2020 14:37
唔該曬C姐!
作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 16:49
kktiger 發表於 7-1-2020 11:48
勁呀你,大多問題你都答,哈哈

Tiger 師兄,唔好笑我啦。初入學時好多嘢都唔清楚,如果有人解答到,個人會定好多㗎^^

作者: kktiger    時間: 7-1-2020 17:15
Anmi2019 發表於 7-1-2020 16:49
Tiger 師兄,唔好笑我啦。初入學時好多嘢都唔清楚,如果有人解答到,個人會定好多㗎^^
...

咁又係,哈哈,講講下月中要比左份雙糧人,下個月交年報啦
作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 17:23
kktiger 發表於 7-1-2020 17:15
咁又係,哈哈,講講下月中要比左份雙糧人,下個月交年報啦

算啦,雙糧1年1次,點都好過以前每月還到仆街。
好快又1年,都唔知想時間過得快定慢好@@
作者: kktiger    時間: 7-1-2020 17:29
Anmi2019 發表於 7-1-2020 17:23
算啦,雙糧1年1次,點都好過以前每月還到仆街。
好快又1年,都唔知想時間過得快定慢好@@ ...

我都唔知時間過得快定慢好,生活費都未傾,錢都留唔到~_~
作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 17:48
kktiger 發表於 7-1-2020 17:29
我都唔知時間過得快定慢好,生活費都未傾,錢都留唔到~_~

唔好咁大駛啦,交年報前會唔會問佢幾時傾
作者: kktiger    時間: 7-1-2020 17:52
Anmi2019 發表於 7-1-2020 17:48
唔好咁大駛啦,交年報前會唔會問佢幾時傾

開資真係好大,前妻加個囡,現任加個女,2個都要補要補呢到都去左6千蚊,阿媽,未計其他,我諗唔會問佢幾時傾,順其自然
作者: kktiger    時間: 7-1-2020 17:53
kktiger 發表於 7-1-2020 17:52
開資真係好大,前妻加個囡,現任加個女,2個都要補要補呢到都去左6千蚊,阿媽,未計其他,我諗唔會問佢幾 ...

係要補習,1個女仲要係我家姐到住,都要比火食
作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 18:23
kktiger 發表於 7-1-2020 17:52
開資真係好大,前妻加個囡,現任加個女,2個都要補要補呢到都去左6千蚊,阿媽,未計其他,我諗唔會問佢幾 ...

好,尊重你決定,記得保重身體 ^^

作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 18:28
kktiger 發表於 7-1-2020 17:53
係要補習,1個女仲要係我家姐到住,都要比火食

家姐都要用錢嘛,唔通幫你養女咩。阿嫂有無返工,幫輕吓生活費先
作者: kktiger    時間: 7-1-2020 21:33
Anmi2019 發表於 7-1-2020 18:28
家姐都要用錢嘛,唔通幫你養女咩。阿嫂有無返工,幫輕吓生活費先

有呀,幫左好多,佢都有阿婆要養,哈哈
作者: 窮到窿    時間: 8-1-2020 08:59
想問下,我做嘢全部收現金,咁我報生活費點寫好呢?
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 18:43
窮到窿 發表於 8-1-2020 08:59
想問下,我做嘢全部收現金,咁我報生活費點寫好呢?

份糧出現金呀,公司有無幫你報稅/mpf?
有,咪照寫幾錢人工,租金,水電煤,飯錢,車錢…… (有關屋企嘅駛費,要除噃有收入嘅人頭)
無,咪報失業(但無得申請銀行戶口),租金,水電煤,飯錢,車錢…… 都可以照寫。但一般主任/外判都會等你有工作(有收入),先安排同你傾生活費。
作者: Anmi2019    時間: 14-1-2020 03:30
睇完麻煩留隻字,唔好俾佢沉底呀^^
作者: QQYIU    時間: 18-1-2020 18:14
3. 債權人大會(要睇債權人決定)~如果破署主任跟噃,一般交文件後好快會聯絡你。相反,將會喺交文件後個零月內收到破署主任電話/信件通知(開大會當日先知邊間外判跟。若當日請唔到假去,記得預早通知主任)

開大會都未必係外判???
作者: cl475867    時間: 18-1-2020 21:42
QQYIU 發表於 18-1-2020 18:14
3. 債權人大會(要睇債權人決定)~如果破署主任跟噃,一般交文件後好快會聯絡你。相反,將會喺交文件後個零月 ...

開得大會一定係外判
作者: garyerily    時間: 22-1-2020 11:41
加人工又要上繳,不加仲好不用煩,哈哈!有冇師兄師姐提早還完所有債項?是否可以早D解除破產令?謝謝解答
作者: Carman1216    時間: 22-1-2020 11:59
garyerily 發表於 22-1-2020 11:41
加人工又要上繳,不加仲好不用煩,哈哈!有冇師兄師姐提早還完所有債項?是否可以早D解除破產令?謝謝解答 ...

記得曾有人問過,入咗學後提早交清上繳最好就乜都唔攪等4年,,,因為提早解除個領個費用都好貴
作者: Anmi2019    時間: 22-1-2020 13:35
Carman1216 發表於 22-1-2020 11:59
記得曾有人問過,入咗學後提早交清上繳最好就乜都唔攪等4年,,,因為提早解除個領個費用都好貴 ...

師姐,你無記錯。

作者: Anmi2019    時間: 22-1-2020 13:39
Anmi2019 發表於 22-1-2020 13:35
師姐,你無記錯。

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... =18331&mobile=2
依個post講過
作者: Anmi2019    時間: 20-2-2020 01:13
準備頒令嘅同學仔,有時間睇吓
作者: sosadnow    時間: 20-2-2020 02:01
謝謝資料,我舊年11月開完大會判比石仔,佢要求我交D文件都仲未睇清楚有乜,到時睇完再請教
作者: Anmi2019    時間: 8-3-2020 05:06
又係時候推噃上嚟,等新同學睇吓,有個心理準備
作者: 欠一百萬    時間: 8-3-2020 15:03
不適用於疫情期間。
作者: Anmi2019    時間: 9-3-2020 07:32
欠一百萬 發表於 8-3-2020 15:03
不適用於疫情期間。

開得庭入紙就知幾時頒令,之後d程序,政府幾十年不變啦
作者: No88888    時間: 9-3-2020 17:36
Anmi2019 發表於 19-12-2019 19:34

我就係主任跟!已經一年了
作者: 欠一百萬    時間: 27-3-2020 03:00
主任跟最好
作者: ho0705hk    時間: 27-3-2020 11:55
Anmi2019 發表於 8-1-2020 18:43
份糧出現金呀,公司有無幫你報稅/mpf?
有,咪照寫幾錢人工,租金,水電煤,飯錢,車錢…… (有關屋企嘅 ...

甘我做散工,又想報,要點報的?例如我返一日有500,今個月返左20日
作者: PpPp1268    時間: 27-3-2020 12:26
作者: lams2020    時間: 27-3-2020 12:47
No88888 發表於 9-3-2020 17:36
我就係主任跟!已經一年了

C兄有無返工呀? 追post, 有d ching 報失業 所以跟主任
作者: Nicklaickck    時間: 27-3-2020 12:49
我報失業,但收到封信似外判
作者: lams2020    時間: 27-3-2020 13:04
Nicklaickck 發表於 27-3-2020 12:49
我報失業,但收到封信似外判

如果報失業, 見外判會有D 咩傾
逼你搵工?
作者: ho0705hk    時間: 27-3-2020 13:16
PpPp1268 發表於 27-3-2020 12:26
咪照寫,不過你可問清楚有無報稅和 MPF 先。

無MPF,無税,散工

作者: Anmi2019    時間: 30-3-2020 20:23
lams2020 發表於 27-3-2020 13:04
如果報失業, 見外判會有D 咩傾
逼你搵工?

依個時期,問吓佢有無工介紹
作者: lams2020    時間: 31-3-2020 11:01
Anmi2019 發表於 30-3-2020 20:23
依個時期,問吓佢有無工介紹

我期待&幻想見外判的情景.....
作者: PpPp1268    時間: 6-4-2020 11:15
作者: Anmi2019    時間: 6-4-2020 19:49
PpPp1268 發表於 6-4-2020 11:15
我收到信係呢個情況:

A. 暫時主任跟

正確^^
作者: Anmi2019    時間: 15-4-2020 05:42
又係時候推一推, 準備頒令嘅同學仔, 有時間就睇吓
作者: keysengen    時間: 15-4-2020 20:09
多謝師兄提供資料。
我而家宣左誓等緊入紙,但都想問一問等自己對之後生活有個概念,

4. 傾生活費(有工作先會傾)
主任跟~收文件後好快會聯絡你上去傾。
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾。
*** 記得喺收支申報表上(要填交果份文件),除有單據証明外,其他費用都報多少少,主任跟會批得鬆手過外判,外判實會左減右減。
~~~~~ 想請問通常邊啲開支要單據?

補充內容 (15-4-2020 04:54):
之後睇存款/信用卡記錄(佢封信會講明要俾咩),你要先喺存款支出記錄旁邊書面交代d錢用途.如支出7千,可寫幾多錢還俾邊間銀行,餘下幾多錢生活費用.
~~~~~ 即係見主任/外判時要講番破產前啲錢點洗左去?

謝謝
作者: Anmi2019    時間: 15-4-2020 20:51
keysengen 發表於 15-4-2020 20:09
多謝師兄提供資料。
我而家宣左誓等緊入紙,但都想問一問等自己對之後生活有個概念,

想請問通常邊啲開支要單據?
答: 租金(唔駛交租,就睇吓有無差餉單,管理費單),水,電,煤,電話,上網,長期睇醫生嘅醫生紙/藥單,小朋友返學嘅學費單…… 總之除食,交通&個人/屋企雜費,其他都要單據。

即係見主任/外判時要講番破產前啲錢點洗左去?
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾家人/朋友,佢會要你叫家人/朋友嘔噃d錢出嚟,將佢哋嘅名填噃落債權人度。
作者: keysengen    時間: 15-4-2020 21:02
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾家人/朋友,佢會要你叫家人/朋友嘔噃d錢出嚟,將佢哋嘅名填噃落債權人度。
~~~~~ 我全部都係銀行數。無借過其他。不過上年有段時間醫濕疹睇左好多醫生同治療,呢啲又會唔會叫我要拎番單據出黎証明。

謝謝

作者: 欠一百萬    時間: 15-4-2020 21:04
keysengen 發表於 15-4-2020 21:02
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾 ...

叫你去公立醫院睇
作者: 黃色月亮    時間: 15-4-2020 22:00
keysengen 發表於 15-4-2020 21:02
答: 係,佢要睇你d錢點樣用咗,有無私下轉移資產。如話還俾 ...

醫療單據keep住,有需要梗係要比啦
作者: keysengen    時間: 16-4-2020 00:10
黃色月亮 發表於 15-4-2020 22:00
醫療單據keep住,有需要梗係要比啦

就係無keep到,個時都無諗過有今日需要
作者: Anmi2019    時間: 16-4-2020 00:47
keysengen 發表於 16-4-2020 00:10
就係無keep到,個時都無諗過有今日需要

我外判話濕疹依d同傷風感冒一樣,唔係需要長期keep住去睇,唔同糖尿/高血壓(依d先屬於長期病),所以唔會喺每月開支特別批個醫療費用俾你。你要睇,自己喺個人雜費扣。
不過,你可以喺每月開支照填,等主任/外判批唔批。
作者: Anmi2019    時間: 18-4-2020 09:59

直接外判,收到破署嘅第1封信(睇唔清楚,可轉電腦版)。
封信會寫《本人(破署主任代署長寫)會以暫行受託人身分另行委任兩名私營機構從業員出任暫行受託人,管理你的破產案……》

補充內容 (23-5-2020 11:32):
依封信大約喺頒令前3個星期收到
作者: Anmi2019    時間: 18-4-2020 10:02

直接外判,收到破署嘅第2封信(睇唔清楚,可轉電腦版)。封信會寫《本人(破署主任代署長寫)已委任XXX,XXX作為管理你破產案的暫行受託人。你必須聯絡有關暫行受託人(無寫明要5日內聯絡)……》

補充內容 (23-5-2020 11:34):
依封信喺頒令後3日收到
作者: Anmi2019    時間: 21-4-2020 10:00
如頒令前1至2個星期都未收過任何信,表示你填落呈請書個地址出咗問題,要有心理準備因資料錯誤延期1星期後先頒令。

盡快去下列破署網,輸入自己年份及編號,就會搵到負責你宗破產案嘅主任名同聯絡電話,打去同佢跟進。
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

作者: 小飛俠    時間: 21-4-2020 21:59
有冇人批不用還
作者: 欠一百萬    時間: 21-4-2020 22:06
小飛俠 發表於 21-4-2020 21:59
有冇人批不用還

好多人批不用還
作者: Cheburashka    時間: 22-4-2020 23:10
幫師姐推下post
作者: Anmi2019    時間: 22-4-2020 23:43
Cheburashka 發表於 22-4-2020 23:10
幫師姐推下post

作者: Anmi2019    時間: 3-5-2020 14:20
沉咗落底,又要推下先^^
作者: Kuen1021    時間: 3-5-2020 15:19
聽日終於要去交文件~
作者: Anmi2019    時間: 3-5-2020 20:59
Kuen1021 發表於 3-5-2020 15:19
聽日終於要去交文件~

自己影印多份《初步訊問表》同《收支申報表》,留底備用
作者: Kuen1021    時間: 4-5-2020 01:01
Anmi2019 發表於 3-5-2020 20:59
自己影印多份《初步訊問表》同《收支申報表》,留底備用

聽照早少少出去影印左先 多謝提醒
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2020 02:52
Kuen1021 發表於 4-5-2020 01:01
聽照早少少出去影印左先 多謝提醒

如果趕唔切,手機影咗先,之後印噃出嚟/上破署網站下載噃份表,再填噃資料上去都得
作者: Kuen1021    時間: 4-5-2020 06:54
應該趕得切 因為11:45先見
作者: kumho    時間: 4-5-2020 23:17
其實主任定直接外判跟較好?,在判生活费上!
作者: kumho    時間: 4-5-2020 23:43
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾 不太明這段意思?不是當日見外判時會倾埋生活費什麼是開大會?。
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2020 23:50
kumho 發表於 4-5-2020 23:17
其實主任定直接外判跟較好?,在判生活费上!

批生活費梗係破署主任啦,佢哋會較外判手鬆d
作者: Kuen1021    時間: 4-5-2020 23:58
kumho 發表於 4-5-2020 23:43
外判跟~要等開完大會先知邊個跟,有d外判要等成年後先同你傾 不太明這段意思?不是當日見外判時會倾埋生活 ...

開大會只係話比你知你未來4年會跟邊間外判
作者: kumho    時間: 5-5-2020 00:19
Anmi2019 發表於 4-5-2020 23:50
批生活費梗係破署主任啦,佢哋會較外判手鬆d

慘!咁外判有什麼會好過主任跟?
作者: 小飛俠    時間: 5-5-2020 00:39
官批左如生活賣吾合理可以代官傾下?
作者: 小飛俠    時間: 5-5-2020 00:40
官睇完我交文件批生活費!無同我傾
作者: Anmi2019    時間: 5-5-2020 00:53
kumho 發表於 5-5-2020 00:19
慘!咁外判有什麼會好過主任跟?

無,如直接外判咗,只係快d會面交埋文件同傾埋生活費
作者: Anmi2019    時間: 5-5-2020 01:00
小飛俠 發表於 5-5-2020 00:39
官批左如生活賣吾合理可以代官傾下?

官? 你講破署主任定外判?

根據《破產條例》第 83 條,破產人、任何債權人或任何其他人如因受託人的任何作為或決定而受屈,可向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。
作者: Anmi2019    時間: 15-5-2020 20:14
又係時候推噃上嚟 ლ(^ω^ლ)
作者: Kuen1021    時間: 16-5-2020 06:43
好奇問一問支付寶既問題。如果支付寶冇綁定銀行 但用自己身份證認證左身份 係咪照用都冇問題?
作者: 唔知    時間: 16-5-2020 10:25
我都想知
作者: Anmi2019    時間: 18-5-2020 01:02
Kuen1021 發表於 16-5-2020 06:43
好奇問一問支付寶既問題。如果支付寶冇綁定銀行 但用自己身份證認證左身份 係咪照用都冇問題? ...

我無實名又無綁定,果時問過外判,佢話唔駛報,可以照用。
正常買嘢交易,唔大問題嘅,除非轉賬1萬幾千姐。
作者: winnielau123    時間: 18-5-2020 07:35
我排左期,收到個短訊話當日帶齊文件,依個短訊係咪每人都會收到?
作者: Anmi2019    時間: 18-5-2020 15:01
winnielau123 發表於 18-5-2020 07:35
我排左期,收到個短訊話當日帶齊文件,依個短訊係咪每人都會收到?

你自己舉手? 我諗只係自己舉手先會收到,我果時經律師樓申破無收過
作者: winnielau123    時間: 18-5-2020 20:18
我自己申破,冇經6c
作者: winnielau123    時間: 18-5-2020 20:19
今日收到破署信,內容同第1頁既A一樣,咁即係主任跟?
作者: rtrtu    時間: 18-5-2020 21:39
我上月頭交完文件.上星期都收到破處封信通知,下月頭要開債權人大會.即係一定係外判跟...
作者: Anmi2019    時間: 18-5-2020 22:31
winnielau123 發表於 18-5-2020 20:19
今日收到破署信,內容同第1頁既A一樣,咁即係主任跟?

暫時係
作者: Anmi2019    時間: 18-5-2020 22:36
rtrtu 發表於 18-5-2020 21:39
我上月頭交完文件.上星期都收到破處封信通知,下月頭要開債權人大會.即係一定係外判跟...  ...

係,如請唔到假去,記得預早通知主任
作者: winnielau123    時間: 18-5-2020 22:41
rtrtu 發表於 18-5-2020 21:39
我上月頭交完文件.上星期都收到破處封信通知,下月頭要開債權人大會.即係一定係外判跟...  ...

信既內容係A定B?
作者: 努力再出發    時間: 22-5-2020 22:42
我收到信,係直接外判,好擔心
作者: ntt244520    時間: 23-5-2020 10:03
我之前收到信,係主任,但係我有D文件上的資料係無,點算
作者: Anmi2019    時間: 23-5-2020 11:43
winnielau123 發表於 18-5-2020 22:41
信既內容係A定B?

如果rtrtu 係B(直接外判咗),就唔會收到要開債權人大會嘅信啦
作者: Anmi2019    時間: 23-5-2020 11:50
努力再出發 發表於 22-5-2020 22:42
我收到信,係直接外判,好擔心

你頒令未? 如未頒令已收到通知,依間喺代主任收文件咋。
你影封信嚟睇吓(請自行遮蔽個人資料,如名,地址 &破產檔案no)
作者: Anmi2019    時間: 23-5-2020 11:52
ntt244520 發表於 23-5-2020 10:03
我之前收到信,係主任,但係我有D文件上的資料係無,點算

同噃主任講聲,等佢決定點處理
作者: jeanne886    時間: 29-5-2020 00:29
推一推順便一問:我暫時主任跟,但封信好奇怪,寫住頒令後可以傳真或郵寄方式提出開户要求,然後我反轉封信先係地址下面搵到個疑似主任電話……唔係打比佢攞開户信咩?
作者: Anmi2019    時間: 29-5-2020 05:56
jeanne886 發表於 29-5-2020 00:29
推一推順便一問:我暫時主任跟,但封信好奇怪,寫住頒令後可以傳真或郵寄方式提出開户要求,然後我反轉封信 ...

可能之前D師兄師姐一成功頒令(逢星期二頒令)就打電話俾主任拎開戶信, 搞到主任突然要安排文件, 又響爆佢電話, 唔like , 依家改咗拎信方式  

反轉封信先見地址? 正常有破署logo係第1頁, 頂正中印破署地址(香港金鐘道66號金鐘道政府合署...... ), 左下邊係負責你宗破產案嘅主任聯絡電話同fax no.

你先入破署網頁 https://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi  , 輸入自己編號及年份, 對噃負責你宗破產案主任名嘅聯絡電話, 同封信果個一唔一樣.  

如一樣, 到成功頒令後用張白紙, 按下面內容寫, 之後fax俾主任(要有工作及証明文件先可以拎開戶信!)

本人XXX, 破產案2020年第XXXX宗

本人已於X月XX日成功頒令, 現向主任申請開立下列銀行儲蓄戶口, 作收取薪金用.

銀行名稱: (銀行全名)
銀行地址: (最好搵破署附近, 職員熟識點樣幫我哋開戶口)

煩請主任收到後與本人聯絡, 電話號碼XXXX XXXX

謝  

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3