破產聯盟

標題: 準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我 [打印本頁]

作者: CHwill    時間: 26-12-2019 01:45
標題: 準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我
我欠很行90萬二線財仔 40萬 共30間財仔

呢幾年已經向屋企人 親戚 朋友 借盡左 我諗好多人都經歷過 而家除左破之外 已經無哂方法 份工又比d 財仔攪到無左(搵緊新工 有d回音了)....主要有部份已經交左去收數

有幾點我追完post 想了解多d
1 申請到有令前個零月 收數會有好強烈行動 上門9叫 貼街招 (可能玩紅油 aa膠 封匙洞等) 仲有其他??另外紅油 aa膠 可以點處理 我住公屋的
2 由宣誓個刻起 suppose 就唔可以還錢 咁我個電話應該會響到痴線(因為對佢地黎講no cost ) 當然我屋企人 親人 朋友都會 咁好影響工作 洗唔洗聽哂
3 同埋好多間財仔都有簽拎錢後6個月內唔可以破 咁佢地會告我 其實我有少少心理準備 要入去坐 但起碼 唔洗日日追數咁頭痕
4 破產令4年完結後 當好順利咁計先啦 我聽過其實2,3線財你會keep住追 咁計哂呢4年咪好貴息 有無師兄指點下?

作者: 冇路可行    時間: 26-12-2019 04:59
真心講,其實最難過,系屋企人個關
作者: PhoebeFu    時間: 26-12-2019 08:01
律師講就算2, 3線都有監管.
有乜野上警處, 去金管局投訴佢地連牌都冇埋.
所以最多都系不停電話, 寄信之類.
作者: CHwill    時間: 26-12-2019 10:01
冇路可行 發表於 26-12-2019 04:59
真心講,其實最難過,系屋企人個關

當我每欠覆賭 欠債愈來愈高個陣 屋企人已經好失望 幫又幫到成家人都無哂錢 重要係解決問題同決心戒賭
作者: CHwill    時間: 26-12-2019 10:03
PhoebeFu 發表於 26-12-2019 08:01
律師講就算2, 3線都有監管.
有乜野上警處, 去金管局投訴佢地連牌都冇埋.
所以最多都系不停電話, 寄信之類. ...

我已經預佢地會上門 或者係樓下等我 咁我洗唔洗暫時搬走
不過而家最大問題係 已經無哂錢 要問屋企人拎錢攪破產
作者: PhoebeFu    時間: 26-12-2019 10:35
CHwill 發表於 26-12-2019 10:03
我已經預佢地會上門 或者係樓下等我 咁我洗唔洗暫時搬走
不過而家最大問題係 已經無哂錢 要問屋企人拎錢 ...

你不停同佢地講冇就得.
律師同講, 千奇唔好應承佢地D乜, 否則會捉住呢點黎煩你.
作者: 唯一    時間: 26-12-2019 13:11
CHwill 發表於 26-12-2019 10:01
當我每欠覆賭 欠債愈來愈高個陣 屋企人已經好失望 幫又幫到成家人都無哂錢 重要係解決問題同決心戒賭 ...

你賭波 輸甘多?
作者: CHwill    時間: 26-12-2019 15:26
唯一 發表於 26-12-2019 13:11
你賭波 輸甘多?

係呀 愈賭愈大 屋企老人家而家日日怕有人上門 係屋企都安心唔到 電話學師兄講block 左未set個d人
唉 連累埋屋企人親戚 真係好衰仔
上網睇話咩因賭博 而破產會比人告 真係低死
作者: Laprairie    時間: 26-12-2019 15:29
點樣可以借到百幾萬咁多
作者: CHwill    時間: 26-12-2019 17:24
之前份工高薪厚職 借得好鬆手 結果先死 我見好多師兄最後都會換工 搵份無咁chur 的
作者: CHwill    時間: 26-12-2019 17:26
有住畢業師兄講下 完左破產今係咪都要人間蒸發 咩都唔申請得 因為2 3 線會搵到你 追返以前d數 連息咁點還 破完仲慘過唔破
作者: Anmi2019    時間: 27-12-2019 01:22
1. 無得驚咁多,喺門口裝隻眼字,有咩事報警都有証據。
2. 自己電話號碼改到就改,改唔到,唔識來電就飛哂留言。另通知定有關親戚朋友/咨詢人,收到電話扮話打錯/唔識你,收線,千其唔好多口, 棧講多錯多!
3. 告唔告無人知,但你借時唔係有心借完即破,好難告得入。
4. 申破時填哂債權人資料同欠款,頒令後破署會同佢哋對數,之後無得再追(法律上嘅保障)。
而破署會將4年內收到每月上繳嘅錢(收入扣除已批生活費)作總結,扣除破署/外判相關費用,餘下會按債權人佔債務比例退還俾佢哋。

樓主,你未有工返,搵齊下列資料自己去舉手啦,費用9千幾,點都平過律師(約萬4),半日就搞點又有埋no.

1. 債權人資料(名,地址,戶口號碼,欠債款項)
2. 銀行戶口
3. 強積金資料
4. 其他財產資料(如有)

補充內容 (27-12-2019 02:14):
入去睇吓點教自己舉手 http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... ge%3D1&mobile=2
作者: Anmi2019    時間: 27-12-2019 01:31
補充,自己上庭頒令,有咩資料錯漏,最多延遲1個星期先頒令。如搵律師,上去填表個零中,之後等幾日先叫你上去宣誓,再要等幾日等佢搵人去入紙拎no,前後快嘅個零星期搞哂,慢嘅可能要2,3個星期
作者: 小小豬豬    時間: 27-12-2019 12:11
我已fax哂所有公司了,等追,希望事情快D過,2020重新開始
作者: CHwill    時間: 27-12-2019 19:09
Anmi2019 發表於 27-12-2019 01:22
1. 無得驚咁多,喺門口裝隻眼字,有咩事報警都有証據。
2. 自己電話號碼改到就改,改唔到,唔識來電就飛哂 ...

唔該哂師兄 頭先打左比6c 話要成個星期先做到入紙 我都比人追死左啦 愈遲做比人攪得愈耐....
不過想問下宣誓個部份幾時做?同埋條link 睇唔到....
作者: CHwill    時間: 27-12-2019 19:09
小小豬豬 發表於 27-12-2019 12:11
我已fax哂所有公司了,等追,希望事情快D過,2020重新開始

希望你可以挨得過 同時update 下我地2,3線有咩行動...
作者: Anmi2019    時間: 27-12-2019 19:48
CHwill 發表於 27-12-2019 19:09
唔該哂師兄 頭先打左比6c 話要成個星期先做到入紙 我都比人追死左啦 愈遲做比人攪得愈耐....
不過想問下 ...

自己舉手填完表俾埋錢,之後有職員教你行去邊度宣誓
作者: Anmi2019    時間: 27-12-2019 19:54
你可以係本網面,《聯盟討論區》下面嘅《破產需知》,喺《破產需知》旁邊有個下箭咀,㩒入去就有《破產之前》《申請破產》《破產期間》…… 喺《申請破產》內有個post 叫《會員破產流程》
作者: CHwill    時間: 27-12-2019 22:52
Anmi2019 發表於 27-12-2019 19:48
自己舉手填完表俾埋錢,之後有職員教你行去邊度宣誓

呢個weekend 點都要借到9000 返黎做破 如果唔係要等我搵到9000先去 我就pk
我搵到自己申請個post 咪話即日有臨時令個no. 係咪要自去fax 比全部銀行 2,3線財仔?

作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 00:31
係,拎到破產檔案編號(no. )就自己fax(有紅色印果頁)俾所有債權人/親身拎去,叫佢自己影印留低。
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 00:34
記得八達通增值多d錢影印文件用,最好影多份/用手機影低,自己留底備用。
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 00:39
填表時寫中就中,寫英就英,唔好又中又英,特別地址要寫清楚d,唔好畫符。申請完,記得cut哂銀行自動轉賬,銀行戶口噤淨幾十蚊。
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 06:16
收到 師兄講得好清楚 希望星期一攪得到
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 06:17
我又諗 如果有個臨時令
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 06:20
CHwill 發表於 28-12-2019 06:17
我又諗 如果有個臨時令

當即日fax哂出去 跟住裝個apps 唔聽未有電話來電 咁d收數佬打黎搵我唔而 咪立即上門。。。不過就算聽左 同佢講破了 佢地不外乎都係話破左唔洗還呀 我問你公司 問你屋企人還囉咁 再唔係上門呀 貼街招咁囉 -----最後都係會上門
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 10:07
CHwill 發表於 28-12-2019 06:20
當即日fax哂出去 跟住裝個apps 唔聽未有電話來電 咁d收數佬打黎搵我唔而 咪立即上門。。。不過就算聽左  ...

可以咁講,入紙等頒令大約1個月,到時實有1期無還,佢點都會call爆,追你還
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 10:52
CHwill 發表於 28-12-2019 06:20
當即日fax哂出去 跟住裝個apps 唔聽未有電話來電 咁d收數佬打黎搵我唔而 咪立即上門。。。不過就算聽左  ...

對,我家人已收到電話及信息了,但冇理任何事,只希望過埋年,靜小小下來,希望新年前頒到就好了,我24號入紙的
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 10:53
Anmi2019 發表於 28-12-2019 10:07
可以咁講,入紙等頒令大約1個月,到時實有1期無還,佢點都會call爆,追你還 ...

一個月有甘怏嗎?但我理任何財務,出左頒令仲要吾要再fax過去已頒令了嗎?還是一直不用理
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 11:25
小小豬豬 發表於 28-12-2019 10:52
對,我家人已收到電話及信息了,但冇理任何事,只希望過埋年,靜小小下來,希望新年前頒到就好了,我24號 ...

小豬 你二三線有幾多間 同大約共幾錢?
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 11:29
做什麼甘問,二十二間左右,共多少已不是這問題了,都已搞破
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 12:19
我諗我情況比你差 心理準備下佢地會點攪...
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 12:20
Anmi2019 發表於 28-12-2019 10:07
可以咁講,入紙等頒令大約1個月,到時實有1期無還,佢點都會call爆,追你還 ...

咁最後佢地真係上門 而我得個臨時令係手 係咪應該我去應門 再問佢咩財務公司 然後有禮貌地講而家已經係法律情序 我會再FAX張臨時令去佢間財務咁?
作者: 冇路可行    時間: 28-12-2019 13:42
Ch兄,小朱兄,我好密切留意你2個個post,因為我都系30間2.3線,但我而家重系死頂,因為我一通天就妻離子散,所以希望你哋有乜事發生就系到交流下,等大家都知對方用咩方法追
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 15:10
冇路可行 發表於 28-12-2019 13:42
Ch兄,小朱兄,我好密切留意你2個個post,因為我都系30間2.3線,但我而家重系死頂,因為我一通天就妻離子散 ...

老友有咩好頂呢,我亦有老婆及六個月女兒,我之前同你心態一樣,然後真係吾想再去財務事,去得多好累,講真我真可以去多十多間,但冇去再借
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 15:15
CHwill 發表於 28-12-2019 12:20
咁最後佢地真係上門 而我得個臨時令係手 係咪應該我去應門 再問佢咩財務公司 然後有禮貌地講而家已經係法 ...

如果自己做就要自己fax,但我找律c做,你可以找C爺
作者: CHwill    時間: 28-12-2019 15:22
我唔夠錢呀 可能星期一試下自己做唔做到 已經比人日日打黎追數 想快d有個臨時令 好辛苦。。
作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 15:34
CHwill 發表於 28-12-2019 15:22
我唔夠錢呀 可能星期一試下自己做唔做到 已經比人日日打黎追數 想快d有個臨時令 好辛苦。。 ...

我係轉電話,打吾到比我,公司已冇做
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 15:42
小小豬豬 發表於 28-12-2019 10:53
一個月有甘怏嗎?但我理任何財務,出左頒令仲要吾要再fax過去已頒令了嗎?還是一直不用理 ...

入紙排1個月上庭差唔多喇,除非太多人申請姐。

你律師搞,佢會幫你fax,但我果時有間銀行話收唔到,通知律師再fax,佢無fax,最後要自己再fax,電話確認收到。

另頒咗令可以唔駛再fax,若果收到追數電話,同佢講聲已頒令,如果佢話收唔到先再fax俾佢,否則講完可收線。
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 15:50
CHwill 發表於 28-12-2019 12:20
咁最後佢地真係上門 而我得個臨時令係手 係咪應該我去應門 再問佢咩財務公司 然後有禮貌地講而家已經係法 ...

到時見招拆招啦,有d財仔話唔會理你係唔係申破梗,總之要你還錢,你答佢有錢還就唔駛破啦。

其實唔知你欠邊間,有d上門派完信,9叫幾句就算,佢哋都係做樣交功課。

作者: 小小豬豬    時間: 28-12-2019 15:51
Anmi2019 發表於 28-12-2019 15:42
入紙排1個月上庭差唔多喇,除非太多人申請姐。

你律師搞,佢會幫你fax,但我果時有間銀行話收唔到,通知 ...

我fax同寄的,但律c秘書話做哂,所以冇問任何,現在只避下,所以我呢刻冇打去財務問收吾收到,廢事大家小來小去,當然仲左工作,比一間財務玩左我五分鐘,說對吾住,我問題,個期我有還的,因為我未入紙,仲在公司工作,現已冇做,
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 16:11
小小豬豬 發表於 28-12-2019 15:15
如果自己做就要自己fax,但我找律c做,你可以找C爺

千其唔好搵師爺/中介,佢哋只係陪你去填表,喺旁邊教你點做點做(破署職員/依度其他同學都教到你),最後咩都係自己跟噃,自己上庭,但都要收你萬1,2。有d仆街到呃你去借舊錢先破,到時俾老爺問條數去咗邊/懷疑你已諗住破仲去借就煩。
作者: Anmi2019    時間: 28-12-2019 16:39
CHwill 發表於 28-12-2019 15:22
我唔夠錢呀 可能星期一試下自己做唔做到 已經比人日日打黎追數 想快d有個臨時令 好辛苦。。 ...

你入去破產管理署個網頁,下載表3同28c睇吓,一d都唔難填。睇唔明,可以喺度問,好多師兄師姐會解答你。

https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm
作者: siulam867    時間: 29-12-2019 17:08
會煩D, 系咁電話,SMS,WHATSAPP, 寄信,上門留大字報,打比contact person, 精神上折磨你,但冇乜特別要驚,發窮惡既人先最可怕
作者: CHwill    時間: 30-12-2019 00:12
上網搵到有個blog 有人咁講 好驚..........

由於財務公司無需太注重名聲,若遇有客戶財政困難導致延遲還款,他們的收數部門及委託的收數公司便會極有效率地日夜粗口電話滋擾、上門臭駡欠債人、滋擾咨詢人等無所不用其極,其他滋擾手段請參考B項,若然遇有客戶申請破產,由於財務公司心知到借出款項已無法收回,更會在法庭對欠債人發出破產令之前的一段時間,委託收數公司肄無忌旦向欠債人作出無窮無盡的滋擾,以求出氣...........
亦是對欠債人的警告,我們不是善男信女,我們財務公司收不到錢,你出破產令之前一定不會比你有好日子過!!
作者: Anmi2019    時間: 30-12-2019 14:39
講梗係咁講啦,唔通讚你去申破叻,做得好咩!
作者: CHwill    時間: 2-1-2020 16:21
我都UPDATE下個POST先 終於攪到聽日先去宣誓 呢幾日D財仔已經交左去收數 日日電話狂炸 估計黎緊會更大力....
作者: 小小豬豬    時間: 2-1-2020 17:35
CHwill 發表於 2-1-2020 16:21
我都UPDATE下個POST先 終於攪到聽日先去宣誓 呢幾日D財仔已經交左去收數 日日電話狂炸 估計黎緊會更大力... ...

吾好理,吾好聽,我亦是
作者: CHwill    時間: 2-1-2020 19:57
小小豬豬 發表於 2-1-2020 17:35
吾好理,吾好聽,我亦是

諗緊改唔改電話。。。如果係就聽改埋 聽日再fax出去 屋企人就裝block 電話apps
作者: PoorGuy2018    時間: 2-1-2020 22:48
CHwill 發表於 2-1-2020 19:57
諗緊改唔改電話。。。如果係就聽改埋 聽日再fax出去 屋企人就裝block 電話apps ...

改到電話梗係拿拿淋改左佢啦
作者: 冇路可行    時間: 3-1-2020 03:32
你哋都好,唔似我到現在也沒勇氣同家人講,一路死頂,真係面對唔到佢哋
作者: Nicklaickck    時間: 3-1-2020 05:12
我都係今日宣誓
作者: CHwill    時間: 3-1-2020 15:39
宣完誓 有個臨時令number 即日有號碼 係咪即時去fax比全部財?
作者: Anmi2019    時間: 3-1-2020 16:18
CHwill 發表於 3-1-2020 15:39
宣完誓 有個臨時令number 即日有號碼 係咪即時去fax比全部財?

Good!
屋企附近有無文具舖fax,會平d,如7仔果d要收十蚊1張。
如有地址你又有時間,可以親身拎去,叫佢自己影印,慳噃d錢,又可以確認佢收到。
作者: CHwill    時間: 3-1-2020 16:42
Anmi2019 發表於 3-1-2020 16:18
Good!
屋企附近有無文具舖fax,會平d,如7仔果d要收十蚊1張。
如有地址你又有時間,可以親身拎去,叫佢自 ...

個感覺係而家呢一刻係惡夢開始 屋企將會有好多上門
成二三十間2,3線 要挨呢個月
2月4先上庭 好漫長 有幾間 已經立即whatsapp我話交收數
我諗我都係block哂d 唔識電話先
屋企人 親人都有通知左 等上門。。。
作者: Anmi2019    時間: 3-1-2020 17:27
CHwill 發表於 3-1-2020 16:42
個感覺係而家呢一刻係惡夢開始 屋企將會有好多上門
成二三十間2,3線 要挨呢個月
2月4先上庭 好漫長 有幾 ...

依段時間最難捱,頂住啦。電話挍靜音,理得佢炸爆。
有人喺自己門口貼張紙,裝隻眼仔,寫明此人(自己個名陳X文)已不在此住,如有任何滋擾行動,一律報警處理,最後佢只喺信箱收到幾封信,門口平靜。佢話如果有人上嚟嘈,隔離屋係唔係都知,自己做嘢先好過。
作者: Anmi2019    時間: 3-1-2020 17:29
總之通知佢哋有咩電話搵你,記得話唔識你,打錯,收線!
作者: Anmi2019    時間: 3-1-2020 17:32
Whatsapp,Wechat,Facebook,ig…… 轉咗頭像未,改咗不公開未
作者: CHwill    時間: 3-1-2020 19:18
Anmi2019 發表於 3-1-2020 17:32
Whatsapp,Wechat,Facebook,ig…… 轉咗頭像未,改咗不公開未

之前追POST 都知要咁做 呢幾日已經改好左
屋企人 親友 朋友 已經有通知
而家全家人心惶惶 好怕有人上門攪事

第一日
我而家做緊GE係 飛哂無SET 名個D電話走 佢地只可以whatsapp 搵到我 我已打好一段野 全部回答一樣都係話自己破左 工又無左 無能力還錢 如果佢想 我就會再send 個臨時令比佢

有部份已經話交收 黎緊計劃係因為我飛哂d電話 收數夜晚搵我唔到 但相信會搵我屋企人 佢地都飛哂電話走
如果上門 就打死都唔開門 由佢9up 同貼大字報 問過社工話 貼大字報都可以備案 頭幾次報係無用 但報到一定量數量 d police 都要做野 佢咁安慰我
作者: 小小豬豬    時間: 3-1-2020 19:24
我好其怪,我電話就吾知,但上門現在到現在只得一間公司,但信就有好幾間,我曰曰看眼仔
作者: 小小豬豬    時間: 3-1-2020 19:25
有個牌子眼仔好好用,
作者: CHwill    時間: 3-1-2020 19:27
小小豬豬 發表於 3-1-2020 19:24
我好其怪,我電話就吾知,但上門現在到現在只得一間公司,但信就有好幾間,我曰曰看眼仔 ...

你好似話你無扣底財仔 可能呢班人 做野無咁狼
扣底財仔我都有成20間up 所以我應該會好大件事
作者: Anmi2019    時間: 3-1-2020 20:57
CHwill 發表於 3-1-2020 19:27
你好似話你無扣底財仔 可能呢班人 做野無咁狼
扣底財仔我都有成20間up 所以我應該會好大件事 ...

所以你更加要裝隻眼仔,仲要放喺當眼處(驚佢哋睇唔到)。
如果有大字報,記得唔好撕爛,留底備案用。
作者: CHwill    時間: 4-1-2020 13:06
收數打黎我無應機  佢地whatsapp我 係咪都繼續講我申破左?
作者: CHwill    時間: 4-1-2020 15:04
佢whatsapp打左d 唔知算唔恐嚇野 我想照報定警先
作者: 小小豬豬    時間: 4-1-2020 15:18
CHwill 發表於 4-1-2020 15:04

不用理,因為我whatapp都del埋,我已一星期了,心理壓力已冇甘驚,因為公司亦走了,當時還在公司,,心理好大
作者: 小小豬豬    時間: 4-1-2020 15:19
CHwill 發表於 4-1-2020 15:04

Whatapp我之前亦有,不要理,sms我仲勁,我照del
作者: Anmi2019    時間: 4-1-2020 17:41
CHwill 發表於 4-1-2020 13:06
收數打黎我無應機  佢地whatsapp我 係咪都繼續講我申破左?

你可以報個no.佢知,如果你想send紅印果頁俾佢,因5知佢係咩人,記得遮住id地址先(俾公司就唔駛),之後可以block佢
作者: CHwill    時間: 5-1-2020 17:31
而家成個人好不安 日日坐係屋企 聽到出面有聲都會驚。。
作者: 小苯    時間: 5-1-2020 18:51
CHwill 發表於 5-1-2020 17:31

無事既 日子好快過
作者: Anmi2019    時間: 5-1-2020 19:35

如果俾人告入去坐你都唔驚,出面d聲驚咩呢?
唔好日日齋坐喺屋企,試吓搵嘢做(執吓屋)打發時間,日子會過得快d。
作者: 小小豬豬    時間: 6-1-2020 01:08
Anmi2019 發表於 5-1-2020 19:35
如果俾人告入去坐你都唔驚,出面d聲驚咩呢?
唔好日日齋坐喺屋企,試吓搵嘢做(執吓屋)打發時間,日子會過 ...

我曰曰打掃,新年前大掃除
作者: CHwill    時間: 6-1-2020 03:38
其實我搵到份長工嫁啦 只係放心唔落會攪到屋企人 雖然已經通知哂佢地 但都減少唔而個擔憂 聽朝又要面對d財仔同收數 我真係唔敢開通返個電話同佢地講 繼續飛線走 最多用whatsapp講 已申破 收唔而就再fax 雖然佢地多數回一粗口 或者恐嚇野 我就唔會再理佢地 只可以係咁
作者: CHwill    時間: 6-1-2020 03:40
至於之前講個d裝眼仔 有咩事就報警備案 都會開始做。。。同屋企人關係愈來愈差 成日諗住之後要報答佢地 不過呢幾年都做唔到 心情好內疚
作者: airmax    時間: 6-1-2020 10:35
仲報警? 今時今日黑社會同黑警企埋一齊,你報警根本冇用。
作者: CHwill    時間: 6-1-2020 12:23
個個打黎話 又告我咋騙 我話阻亦我破產咁 完全唔應佢地?block埋佢地?
作者: CHwill    時間: 6-1-2020 18:27
拉我資詢人入grp囉 真係做足哂 你地講個d。。。
作者: CHwill    時間: 6-1-2020 18:30
其實經過咁樣 你地係咪都會斷哂六親?
作者: restart_2020    時間: 6-1-2020 20:22
CHwill 發表於 6-1-2020 18:27
拉我資詢人入grp囉 真係做足哂 你地講個d。。。

請問係邊間

作者: CHwill    時間: 6-1-2020 22:10
3線扣數財仔 好多間 都唔知邊個黎
作者: PoorGuy2018    時間: 6-1-2020 23:34

入學前同入學初期精神係會咁架,要頂住捱過佢,後期就冇咁精神衰弱
作者: Anmi2019    時間: 7-1-2020 06:57
通知完佢哋已申破,可以唔駛再理佢。
家人關係慢慢修補啦,最緊要自己改過,俾個好成績佢哋睇。
出門記得帶噃個口罩,依家周街好多菌。
作者: CHwill    時間: 7-1-2020 21:34
CASXXXX PXX 有信黎叫我全清 同交比第三方收數 追POST 好似講開呢間出名煩
作者: CHwill    時間: 7-1-2020 21:35
Anmi2019 發表於 7-1-2020 06:57
通知完佢哋已申破,可以唔駛再理佢。
家人關係慢慢修補啦,最緊要自己改過,俾個好成績佢哋睇。
出門記得帶 ...

口罩随身都有好多個 真係要挨
其實你GE破產故事係點?
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 02:08
CHwill 發表於 7-1-2020 21:34
CASXXXX PXX 有信黎叫我全清 同交比第三方收數 追POST 好似講開呢間出名煩

你有成30間,點都會有幾間麻煩嘢,頂住啦
作者: 小小豬豬    時間: 8-1-2020 02:24
CHwill 發表於 7-1-2020 21:34

今天收到一間公司,幾好笑,迅x財務,逃避不是辨法,有錢無錢,來電商討
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 02:31
CHwill 發表於 7-1-2020 21:35
口罩随身都有好多個 真係要挨
其實你GE破產故事係點?

無話咩故事唔故事,咪又係同其他同學一樣,還唔到最後去破囉。
係果時心急咗,未上網搵到破聯(教自行舉手),就走去搵律師搞(用多成4千幾蚊),所以我依家會勸同教唔夠錢而想入學嘅同學點申請。
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 11:56
用三百幾買左隻ip cam 而家電腦睇到 又有紀錄
作者: 小小豬豬    時間: 8-1-2020 12:01
什麼紀錄
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 12:29
部cam 即時錄影係電腦有back up
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 16:52
小小豬豬 發表於 8-1-2020 02:24
今天收到一間公司,幾好笑,迅x財務,逃避不是辨法,有錢無錢,來電商討 ...

我都有呢間 同收到一樣msg 我回左佢一句 我申破了
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 17:08
有人上門貼紙仔啦。。。
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 17:13
小小豬豬 發表於 8-1-2020 02:24
今天收到一間公司,幾好笑,迅x財務,逃避不是辨法,有錢無錢,來電商討 ...

引你蒲面,小心
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 17:17
CHwill 發表於 8-1-2020 17:08
有人上門貼紙仔啦。。。

帶哂口罩睇唔到樣?

作者: Anmi2019    時間: 8-1-2020 17:18
頂住呀!唔好俾佢嚇到!
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 17:34
我無應門 有隻眼仔影到 不過佢今次又無9叫 放底信 同掉到一地都係紙就走左 紙仔話唔同佢地聯絡就會另派人再上黎
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 17:40
Casxxxx pxx黎 有無人知佢下一步會點
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 19:05
K現金都黎埋
作者: CHwill    時間: 8-1-2020 19:12
我意思係佢地岩岩通知我 交左收數 呢間追post講到好狠呀
作者: Stanyan1229    時間: 8-1-2020 21:33
師兄,你既事我經歷過了。2缐財仔,CashingXXX, K現金,同日本仔,一定拉入whatsapp群組。我都有成10幾間扣底財,我當時係辭咗份工,冇開過電話,家人就受哂。由宣誓至頒令既時間,一定最難捱,但頒令後,2缐都會收皮。但扣底財唔會理你破定唔破產,我都比人貼大字報,恐嚇信。我都就快一年,喺呢3個月先靜啲
作者: 行差踏錯    時間: 8-1-2020 21:37
Stanyan1229 發表於 8-1-2020 21:33
師兄,你既事我經歷過了。2缐財仔,CashingXXX, K現金,同日本仔,一定拉入whatsapp群組。我都有成10幾間扣 ...

你可以去協會投訴他 有機會比釘牌 個牌都好貴噶

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3