破產聯盟

標題: 法院又黎停工 有少少野想問下 [打印本頁]

作者: cp3cp3    時間: 23-3-2020 11:00
標題: 法院又黎停工 有少少野想問下
本人早就收到信話2月25號上庭出令,但因疫情關係,被無限期延遲,而家都未有最新日子
我欠x新,UX,東X,渣X,同星X 呢幾間數,由1月份開始決定入學之後就$1都無還過,其中星X已經搵左人上門俾信我追數,其餘都係不斷打電話黎,我就全部電話都無聽
問過律師佢就話我而家已經算係破產期內所以唔應該還錢,唔使理佢地
問題有兩個:
1. 呢D都算一線既公司會唔會行動升級? 作出更大滋擾? 我使唔使理佢地?
2. 我而家用緊HSBC AUTOPAY出糧,會唔會突然凍結我ACCOUNT唔俾我用?

謝謝大家

作者: kumho    時間: 23-3-2020 11:26
有NO 之後-線都仲有電話追你?那-間!
作者: PpPp1268    時間: 23-3-2020 11:26
作者: cp3cp3    時間: 23-3-2020 11:39
有NUMBER係咪即係收到破產管理處叫我上庭果封信?

星X外判左俾間叫寶信信用管理公司 上門派信俾我
另外有個無來電顯示既電話日日打一次俾我 都係留言叫我覆返佢電話 23001689 應該係UA黎
作者: 文仔    時間: 23-3-2020 14:32
作者: PpPp1268    時間: 23-3-2020 14:37
作者: cp3cp3    時間: 23-3-2020 16:17
文仔 發表於 23-3-2020 14:32
我都18號,聽律師講,法庭調查完你還款記錄後,收到破產署文件,已經算破左產 ...

即係收到破產署果封排期上庭既信就已經可以唔使理D收數公司嗎?
作者: cp3cp3    時間: 23-3-2020 16:18
PpPp1268 發表於 23-3-2020 14:37
你有 number 就俾債主,唔駛理追數公司。

我叫左律師果邊SENDD資料俾銀行果D,但果班人仲日日打黎
作者: Anmi2019    時間: 23-3-2020 16:59
cp3cp3 發表於 23-3-2020 16:18

首先你要知自己個破產no,再收到電話就聽(唔聽點知佢喺邊間),同佢講你已申請破產,no.幾多號,之後可以收線。

因為有時律師fax去果個只係某部門,另一部門未收到,所以繼續電話追。
作者: AddOil111    時間: 24-3-2020 17:29
其實你有冇Fax number俾人哋?
作者: 黃色月亮    時間: 24-3-2020 17:59
cp3cp3 發表於 23-3-2020 16:18

有number 就自己積極啲打去銀行問send 去邊個dept , 等律師樓send 蚊訓啦
作者: 欠一百萬    時間: 24-3-2020 20:21
你個6C樓, 無寄番呈請個副本比你咩. 個呈請咪有號碼同埋幾時上庭囉. 6c樓通知債權人都係FAX呢張野比佢.
作者: Anmi2019    時間: 24-3-2020 21:08
欠一百萬 發表於 24-3-2020 20:21
你個6C樓, 無寄番呈請個副本比你咩. 個呈請咪有號碼同埋幾時上庭囉. 6c樓通知債權人都係FAX呢張野比佢. ...

除非要求律師樓提早寄俾你,否則有no.後,律師樓只會send msg通知你no.幾號同幾時上庭。
到頒令成功後幾個星期,先會寄噃呈請副本(有紅印+幾時上庭)+相關費用收據單俾你架。

作者: 欠一百萬    時間: 24-3-2020 21:14
Anmi2019 發表於 24-3-2020 21:08
除非要求律師樓提早寄俾你,否則有no.後,律師樓只會send msg通知你no.幾號同幾時上庭。
到頒令成功後幾 ...

嘩... 你個D 係19律師樓啦

頒令前就應該要寄回整份呈請副本, 26頁表啦.

作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 09:01
欠一百萬 發表於 24-3-2020 21:14

有呀 宣誓完幾日就已經SEND左封呈請信俾我,佢話已經FAX左幾次俾我D債權人,但係佢地都仲打黎/上門派信
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 09:04
AddOil111 發表於 24-3-2020 17:29
其實你有冇Fax number俾人哋?

有呀FAX左過去,跟住UX條仆街仲好串咁話一日你未有破產令一日都要還錢
你排左期唔代表你已經破左產 跟住我咪話我係無錢還架喇,有都唔使破產啦ON9
之後CUT左佢線,之後佢逢星期一至六都會用133打黎,次次都會留言叫我覆電話俾佢
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 09:06
Anmi2019 發表於 24-3-2020 21:08
到頒令成功後幾 ...

我有晒NUMBER同呈請書,律師樓亦話幫我FAX晒俾債權人不下兩次,只不過DBX佢判左俾收數佬,收數佬就上門搵人派信,UX就日日打黎留言叫我覆電話,其實我有咩可以停止佢地一切滋擾行為? 報警有用嗎?
作者: ekiby2k1988    時間: 25-3-2020 09:26
報警冇用,人地都係派信打電話,冇做D乜違法或者恐嚇你既野,警方唔受理但可以去警署備案有乜問題就開快勞跟進(但其實都係晒鳩氣,年中幾多債仔比人追數基本上冇比人淋油差佬都唔點理)其實你fax晒比佢收到哂要做都做晒,佛系應對囉
作者: wowwow    時間: 25-3-2020 09:46
DBx 係你有no.之後先判比外判定係你申請前已給外判追??
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 10:31
wowwow 發表於 25-3-2020 09:46
DBx 係你有no.之後先判比外判定係你申請前已給外判追??

佢對上果封信俾我係10/3
但我本來上庭日子係25/2
所以正常DBX果度應該一早收到我NUMBER
不過係而家法院停左,變左我個情況係又頒唔到令,但又KEEP住唔還錢咁囉
作者: lams2020    時間: 25-3-2020 10:52
cp3cp3 發表於 25-3-2020 09:04
有呀FAX左過去,跟住UX條仆街仲好串咁話一日你未有破產令一日都要還錢
你排左期唔代表你已經破左產 跟住 ...

block 左d 133電話
唔好理 唔好聽 聽完又會心煩
咁鐘意上門 我有諗過係門口裝cam 保障自己
作者: kumho    時間: 25-3-2020 11:18
UX有NO都照追?
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 11:40
kumho 發表於 25-3-2020 11:18
UX有NO都照追?

係呀,佢仲好串添
作者: PpPp1268    時間: 25-3-2020 11:41
作者: PpPp1268    時間: 25-3-2020 11:43
作者: kumho    時間: 25-3-2020 11:59
cp3cp3 發表於 25-3-2020 11:40
係呀,佢仲好串添

欠佢好多其他師兄-線有NO即停
作者: ekiby2k1988    時間: 25-3-2020 12:50
lams2020 發表於 25-3-2020 10:52
block 左d 133電話
唔好理 唔好聽 聽完又會心煩
咁鐘意上門 我有諗過係門口裝cam 保障自己 ...

小米監控器,wifi連結可手機控制,2百幾蚊豐澤有得買,我都有個
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 13:26
kumho 發表於 25-3-2020 11:59
欠佢好多其他師兄-線有NO即停

UA最少 欠佢兩萬幾 加埋兩期都係幾千蚊 屌
作者: cp3cp3    時間: 25-3-2020 13:27
PpPp1268 發表於 25-3-2020 11:41
一線無理由繼續追,直接打俾 DBS 啦,我都欠一線,一有 number 律C寄了信後就乜都停晒直到現在,我本來 1 ...

好 我試下先
作者: Nicklaickck    時間: 25-3-2020 13:42
cp3cp3 發表於 25-3-2020 11:40
係呀,佢仲好串添

無理由,我借左佢80000
一期都無還就破左
我一個電話都無收過
作者: lams2020    時間: 25-3-2020 13:42
ekiby2k1988 發表於 25-3-2020 12:50
小米監控器,wifi連結可手機控制,2百幾蚊豐澤有得買,我都有個

幾抵玩, 隔兩日出去睇下
作者: Anmi2019    時間: 25-3-2020 16:04
欠一百萬 發表於 24-3-2020 21:14

人哋龍頭嚟架,不過d職員就
作者: Anmi2019    時間: 25-3-2020 16:25
有no.仲打電話嚟追,你問佢知唔知破產條例(你已進入破產程序,所有還款都要先得破署同意,否則可視為非法轉移資產,屬刑事),你答佢問咗破署先
作者: Tommyleee    時間: 25-3-2020 17:22
想問下。 。打過去破暑問,呢家只可以交表交錢同宣誓,但就沒number. . ..會唔會比財務追到爆的。。唉
作者: ekiby2k1988    時間: 25-3-2020 17:41
Tommyleee 發表於 25-3-2020 17:22
想問下。 。打過去破暑問,呢家只可以交表交錢同宣誓,但就沒number. . ..會唔會比財務追到爆的。。唉 ...

追唔追一回事,你自己舉手既話先去破署交好晒表宣埋誓做好哂D事前先,之後等高院一開晨咁早去排隊入紙,唔係等下疫情反覆玩下手又收皮又要再等過啦,致於財仔數一定追到爆,因為都幾多人入學佢地都知,尼段時間佢地會用盡方法追到幾多就幾多,係入學就唔好還啦,忍下死下狗啦冇計,銀行數就好D追得冇咁緊可以拖下
作者: gigi888    時間: 25-3-2020 21:22
作者: lams2020    時間: 25-3-2020 22:00
gigi888 發表於 25-3-2020 21:22
DBX係上門“how"門比信你呀?

大行多數都係上門派信, 無人應門就會放落信箱

作者: amirymk    時間: 26-3-2020 16:32
lams2020 發表於 25-3-2020 22:00
大行多數都係上門派信, 無人應門就會放落信箱

咁上門派信會唔會大叫還錢咁㗎?
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 17:27
amirymk 發表於 26-3-2020 16:32

一線既應該唔會,佢地派信都好低調下
作者: lams2020    時間: 26-3-2020 18:24
amirymk 發表於 26-3-2020 16:32

無大叫還錢
我住村屋 係有一間 勁大力係樓下拍門 拍到我係3樓都聽到
搞到我燥燥地
準備落去小佢 行到落去 佢就走左
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 19:13
lams2020 發表於 26-3-2020 18:24
無大叫還錢
我住村屋 係有一間 勁大力係樓下拍門 拍到我係3樓都聽到
搞到我燥燥地

今日幫人冇電話唔知係咪飛去收數定點
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 19:18
佢打小左1日比我,覺得個世界空虛左
作者: lams2020    時間: 26-3-2020 19:21
ekiby2k1988 發表於 26-3-2020 19:13
今日幫人冇電話唔知係咪飛去收數定點

你有無同佢地講已宣誓? 我有一兩間都打小左電話黎
如果飛去收數 會有獨立信件通知你 信到兩日後就會上門
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 19:59
未丫
作者: amirymk    時間: 26-3-2020 20:11
lams2020 發表於 26-3-2020 19:21
如果飛去收數 會有獨立信件通知你 信到兩日後就會上門  ...

我同佢地講左都繼續追 仲要一日打三次電話黎
作者: amirymk    時間: 26-3-2020 20:12
lams2020 發表於 26-3-2020 19:21
如果飛去收數 會有獨立信件通知你 信到兩日後就會上門  ...

封信係咪講話比左追數公司負責咁㗎?
作者: lams2020    時間: 26-3-2020 20:58
amirymk 發表於 26-3-2020 20:12
封信係咪講話比左追數公司負責咁㗎?

先收一封叫你還全數, 再通知你唔還就交另外機構處理,
過多一星期, 追數就會直接出信比你, 再CALL 爆你機同上門
作者: lams2020    時間: 26-3-2020 20:59
amirymk 發表於 26-3-2020 20:11

我仲未講, 由一月開始所有銀行電話都唔聽,
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 21:07
amirymk 發表於 26-3-2020 20:11

係囉,好多師兄姐話講左仲煩左
作者: lams2020    時間: 26-3-2020 21:16
ekiby2k1988 發表於 26-3-2020 21:07
係囉,好多師兄姐話講左仲煩左

咁我都係繼續唔聽, 費時同佢地嘈
*你地裝小熊la, 好有用, 西左好多追數電話
作者: ekiby2k1988    時間: 26-3-2020 21:24
lams2020 發表於 26-3-2020 21:16
咁我都係繼續唔聽, 費時同佢地嘈
*你地裝小熊la, 好有用, 西左好多追數電話  ...

我冇裝,由得佢地打都到夠

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3