破產聯盟

標題: 【經驗分享指南】入學前後二三事 (2) [打印本頁]

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:34
標題: 【經驗分享指南】入學前後二三事 (2)
入紙前準備的文件
1.     戶口月結單(3-4年,如無的話有咁耐save咁耐。唔駛印出黎住)
2.      信用卡月結單(同上)
3.     資產相關資料(車啊樓啊果啲)
4.     強積金戶口資料(強積金公司名,戶口號碼,供款結餘。記得係有幾多個戶口要全部報哂)

搵律師搞要準備的文件
我係搵律師入紙的,自行遞表請參考其他PO。

1.     戶口月結單(最近3個月)
2.     信用卡月結單(最近3個月)
4.     強積金戶口資料(強積金公司名,戶口號碼,供款結餘。記得係有幾多個戶口要全部報哂)
5.     大概計個你估你欠債權人的數(律師會直接再問債權人的)
6.     每月人工
7.     每月生活費的約數(租金、差餉、管理費、食飯、電話費、寬頻費、供養父母、子女學費書簿費補習費、交通費、長期病藥費等等)

宣誓到拎到NO要幾耐?
如果你文件齊,交齊錢,律師會叫你即日宣埋誓的。如果唔係即日,就要睇律師果邊約你幾時再上去交埋尾數,通常一星期左右。

正常宣誓後,幾時會入到紙拎到NO,係要睇律師樓負責拎文件去法院果個人幾時出開去的。短則第二日已入紙,長則一星期左右,如果等左成個星期都未得,請打電話聯絡返佢地個負責人啦,宣誓後佢地會比個相關電話號碼你的。

特別情況就係之前法院唔開,之後啲案件積到有排清,咁ge情況應該律師樓都答唔實你,上論壇同大家交流下啦。

入紙前溫馨提示:
記得戶口啲錢拎哂出黎呀,一入就全部凍左,到時拎唔到架。申請一次解凍好麻煩的,申得黎有啲師兄姐話正式令都頒埋了。同埋痕身係出左名你申請都唔會攞到錢,記得記得記得拎返啲錢出黎食飯呀。

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:37
標題: 【經驗分享指南】入學前後二三事 (3)
入紙後拎到律師樓寄來的呈請相關文件和26頁初步訊問
到呢步可以放鬆少少嘞。呈請相關文件就係有法庭同檔案編號,俗稱NO果兩張紙。正常律師樓喺入紙後一兩日就會幫你FAX通知哂債權人,一線銀行同大財仔收到後就會停追數。如果真係仲有人追你,唔駛慌,打上佢地客服搵追數部門,拎個FAX no 或email,send返果張NO比佢地就得架喇。

提一提,我個人經驗係痕身會寄封信黎,叫你帶同剪左的信用卡比返佢地任何分行,而旗仔銀行係會一個月出一次信,話你而家戶口總共欠佢地幾多錢。旗仔果個收左就算,有時銀行個系統會一路係咁自己出statement的。

依哦美名在外,好多分享話FAX佢地真係奉旨收唔到……唔想搏的話直接打佢地hotline,話「我入左紙破產,請問點比返相關文件你地?」等佢地話你知點做啦。

入紙後準備的文件(準備填26頁初步訊問同生活費)
填之前請影印多兩份,如果真係填錯好多直接填份新架啦。因為26頁係唔可以用塗改液,填錯只能刪除再在旁簽名。

1.     戶口月結單(3-4年,如無的話有咁耐save咁耐。唔駛印出黎住,等頒令後主任/外判話你知佢要睇幾耐。如果你真係冇save到,去銀行問返佢地Print啦,有啲銀行要交手續費有啲唔駛)
2.      信用卡月結單(同上)
5.     糧單/稅單(如果你冇,即係自由業者/出現金糧/兼職等類,請去稅務大樓1樓,查詢果度問佢拎IRC2815同IRC2816。個職員如果問你做咩要拎,直接話係破署果邊要就得)
6.     過去一年租金、差餉、管理費、食飯、電話費、寬頻費、供養父母、子女學費書簿費補習費、交通費、長期病藥費等等的單據,影印定哂放File
7.     環聯報告(呢個係睇外判要求的,有啲外判唔需要,等正式頒令後聯絡左交文件果時問清楚啦)

戶口凍結左,令又未頒令冇開戶信,我點出糧?
之前申破頂多一頭半個月,可能咬咬牙捱過去就算。今年疫情好很大鑊,動輒等成3-4個月先頒令,呢段時間點過呢?

如果你本身現金出糧就冇問題啦,或者你公司肯出現金票/冇劃線支票,咁就直接去銀行拎身份証出黎攞現金就得。

一定要用戶口出糧的話,請去返冇牙齒印的細銀行,開個儲蓄戶口頂住先啦!
冇牙齒印即係你冇欠佢地錢,至於點解揀細銀行,係因為佢地通常個資料庫Update得冇咁快,你可以用的時間會長啲。呢度大家通常選用的細銀行有:永0、小新、創星、冬亞。

拎到NO至正式頒令呢段時間內開新戶口係不違法ge,開完記得喺26頁資產果部分填返你呢個戶口係邊間銀行同個戶口號碼就得。

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:38
26頁初步訊問同生活費
如果你係經律師搞,入面關於資產的部份基本上律師已幫你搞掂哂,除左上述話暫時開左個戶口出糧要填返落去,其他如實申報就得。有咩唔清楚可以開PO問下師兄師姐,實在唔知點填/填得唔清楚,主任/外判到時會問你,佢地會話返比你聽點填。不適用果啲直接刪左個格就得,記得每頁最後都要簽名呀。填完哂自己影低佢,到時人地問起你,你自己都答得出。

生活費果張野,另外搵張白紙,對住上面準備好果啲文件計返一次成年平均數先再填落去啦。具體批幾多,要睇係跟主任定外判。外判亦都間間唔同,有啲鬆手有啲緊手,但多數係人工高,批得鬆手同時亦都要上繳多啲。

頒令前收到破署信,點樣分辨暫時主任/直接外判跟,佢哋跟有咩分別
詳情參見AMI師姐個PO
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=22022&extra=page%3D1

主任跟就手鬆啲,外判跟通常生活費會緊啲。就算暫時主任跟,之後都有可能再彈比外判(要再傾過生活費),所以直接外判其實有度好就係4年唔駛煩。

頒令後收到破署信(直接外判)
疫情關係,我收到聯絡外判封信果時,距離正式頒令都過左成兩星期。收到信之後即刻打電話上去外判度,約時間上去交文件加傾生活費。

打電話上去果時記得問清楚佢地要你交乜野文件,開錄音有啲外判講野極高速,一時MISS左帶漏野就唔係幾好嘞。

出發前check多次你文件帶齊未,26頁每頁都簽好名。又,如果你同我一樣係兼職多個個月工資唔同,關於薪金証明佢係叫我影印左簿仔,再間返哂邊啲係收入除返咁多個月計平均數。由於我呢排真係收入極不穩定,我跟的外判(劉X雄)好好人話我自己都養唔掂唔駛上繳。叫我到時收入穩定返(可能連續幾個月個數上返去)先再打比佢地傾過生活費。傾好生活費後記得影返佢批幾多果張紙相,之後填報表就係果張紙上啲數乘12,如果收入唔夠支出,就寫返係邊個資助。當日亦比埋四年年報我,提我邊日要準時交,唔係的話佢地會追。

佢地係絕對唔接受郵政信箱做地址的,所以可能睇下有冇師兄師姐可以分享填迷你倉地址得唔得。

實際生活費批幾多到時知係跟邊間外判先再問呢度跟同一間的師兄師姐會準啲,就咁問真係可以天差地遠。可以的話據理力爭得黎,對外判都保持禮貌寬容啲啦,話哂都要跟四年,無謂自己搵自己黎搞,畢竟最後不反對通知書仲要佢地批的。

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:38
關於開戶信
正常黎講之前的銀行戶口係全部凍結哂,綜合戶口係唔可以解凍返黎用的。如果你之前用緊的係普通儲蓄戶口,而你又想用返,請你先去銀行問下可唔可以解先拎解凍信。又,你想開個新戶口也好,去銀行問一問佢地比唔比破產人士開儲蓄戶口先再同外判講話你要開邊間

我個case係因為太遲收到破署信,聯絡唔到外判,到我想解凍果時去問小新,小新話已經直接關閉左我本來個儲蓄戶口。睇返之前啲PO,係有師姐成功解凍過的。

而睇返過去的PO,獅子、痕身同祖國有好多人用到,但亦有人係唔知點解呢兩間唔做佢地生意的。銀行要唔要接係商業決定,我地吹佢地唔脹。總之要外判出信比你前,問左銀行先,費事又要走多轉。

我自己係去返小新開新戶口。帶同身份証、開戶信正本同住址証明,行埋去搵開戶果啲職員整左約半個鐘就得,搵經理開左本簿仔比我。全程冇比面口我睇,亦有禮貌。小新係得簿仔,提款卡都唔申請得的。

如果係想要online banking,提款卡,祖國銀行、痕身同創星都好多師兄師姐話OK。好似我呢啲出票的用簿仔到時方便影印都冇乜唔好,起碼我屋企樓下同返工果度就有小新,平時都唔駛排隊。

日常生活小提議
想網上買野,用FPS收下錢,可以準備定以下電子支付方式:
Tap & Go:去7仔可以買到實體卡,有銀聯同mastercard款。可以用到銀聯雲閃付,如果要在HKTVMall買野,用銀聯可以比到錢。平時收master的地方都會照收佢張卡,去超巿買野唔想排隊用自助、google play想課少少金都可以用。重點係可用FPS比錢同收錢。

O! epay mastercard:佢係八達通個APP度連住的,同Tap & Go差唔多,但冇實體卡。如果係果啲保安程度高啲網站買野,佢會要你入個一次性密碼,Tap & Go係冇而呢張係有的。呢張都可以用到FPS,但相對冇Tap & Go咁完善,用唔到FPS CODE的。

支付寶/WeChat Pay:唔係卡,係電子錢包。而家都多左好多地方用得,嘟QRCode

用得呢啲,請千萬千萬千萬唔好連落個銀行戶口度過數,啲數出出入入,比主任/外判見到隨時可能又問你呢樣係乜果樣係乜。上述全部都可以直接7OK入現金增值,乖乖地入現金啦。

開返個新戶口,就可以安心過四年喇。中間人工、地址果啲有變記得通知主任/外判。自己主動啲,其實麻煩會仲少。

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:42
入學前後二三事 【經驗分享指南】

由六月開始搞,到今日成功拎開戶信開埋戶口出糧,多謝咁多位師兄師姐解答問題,而家到我總結返下前前後後啲經驗分享比準備入學/剛入學的同學仔,希望可以幫到少少手。

有錢請找6C,勿比中介呃
巿面有好多話幫手申請貸款又話幫手申請「特別破產」的中介公司,好多到最後都係昆事主借多舊錢比佢地做中介費,到事主申請左破產後就成間消失聯絡唔到。破前三個月借大舊錢係坑係坑係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!(重要的事講三次)

如果係咁樣借左之後只能自己申破,因律師不接破前三個月借過大筆數的案件,而正式破後破署實問你舊錢去左邊。

如果你真係仲有餘錢,怕自己唔識填表填漏野會延誤頒令,請你直接搵律師啦。尤其是資產比較多又複雜(有車有樓又有其他野供緊,開公司等等),比多少少錢搵律師咨詢好過之後有乜問題煩死自己。呢啲情況上黎問師兄師姐都未必可以好精確咁答到,最後有手尾就唔好嘞。

普通CASE搵律師比大約14XXX-15XXX,比資料佢地就會幫你整好哂文件交上去,實際費用請自己問返。一般情況下係包填文件,入紙拎NO.,比份26頁文件你,幫你上庭,同埋最後寄份破產令比你。至於26頁初步訊問同之後傾生活費、交年報等等如要繼續找律師幫忙是另外收費的。呢D就可以喺論壇問返師兄師姐經驗,自己填都得,小學數自己計到的。

如果真係山窮水盡,唔想額外花錢,可以睇返論壇有好多過來人帖教點樣自己申請破產。由填表到入紙到出庭都有人寫過帖,可以參考返。

疫情期間比較特別,由入紙到頒令需時比正常長好多,之前有師兄分享過填表出左少少問題,臨頒令又被打回頭,要等多兩個月先正式頒到。如果仲負擔到,疫情期間建議交比律師搞啦。

關於追數
我個人經驗:
只有欠三間一線,分別係依哦、痕身同旗仔。
三間我都一路有還起碼MIN PAY,一個月都冇甩。計好時間由入紙到拎到NO.中間完全冇追過數。唯一係依哦在律師FAX完NO比佢後,SMS叫我交錢,我打上去話冇收到一定要email send多次NO比佢,send左後打佢客服熱線確認完就都係冇聲氣的。
所以如果真係還唔到,及早入學免得被追數煩到自己又煩到屋企人。

如果係已經欠一線(即係銀行/大間的財仔)一段時間,交左去收數部門,會追到你入紙拎到NO(法庭收到你破產呈請後果張有法庭印同檔案編號的文件)。
如果欠二線果啲,睇返師兄師姐經驗,通常會追到正式頒令。打電話去公司、上門拍門等等都有,按香港法例佢地在你拎到正式破產令前係合法的,所以只能熬過去。
如果係三線,可能再追多一年半載都未定;電話財就更加係正式令黎埋都照追,可以的話搬屋啦……

過程中如果好擔心,建議在家門口裝返個閉路電視,去深水埗買眼仔,有咩事上黎可以報警備案。

關於銀行追數流程,參見以下呢個POST:
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=995&extra=page%3D1

唔想屋企人知,又冇朋友地址可借?郵政信箱同郵政轉遞幫到你
一般郵局小型信箱370一年
https://www.hongkongpost.hk/tc/r ... es/pobox/index.html

郵政轉遞(由屋企地址轉去郵箱)
最初三個月136,之後六個月172
https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/redirection/index.html

郵箱同轉遞申請攻略
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=23008
仲有一招係租迷你倉信箱,我冇用過,有興趣的話請另外出POST問下。

留意返搞掂哂上述服務要約2-3星期,想完美避開一切寄左信去屋企比人拆左ge風險,請預返足夠時間處理。

作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 17:49
哎XD 頭果忽冇注意用字要審核先過到添, 我白痴仔...
作者: sosadnow    時間: 2-11-2020 18:01
謝謝C兄,慢慢睇完消化,有唔明再請教
作者: wch288    時間: 2-11-2020 18:58
謝分享
作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 21:04
sosadnow 發表於 2-11-2020 18:01
謝謝C兄,慢慢睇完消化,有唔明再請教

唔駛客氣,大家互相幫助。關關難過關關過啦
作者: CCChi    時間: 2-11-2020 22:59
真係好詳細,多謝哂,準備入行
作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 23:16
CCChi 發表於 2-11-2020 22:59
真係好詳細,多謝哂,準備入行

幫到你就好。有唔明可以再問~定期幫手頂下PO等其他朋友可以睇到XD
作者: CCChi    時間: 2-11-2020 23:33
我宣左誓,我想問c 兄知唔知,一線財仔we 仔,同兄弟追數點,會唔會來屋企騷擾拍門?謝謝回覆。
作者: Cheung89    時間: 2-11-2020 23:46
CCChi 發表於 2-11-2020 23:33
我宣左誓,我想問c 兄知唔知,一線財仔we 仔,同兄弟追數點,會唔會來屋企騷擾拍門?謝謝回覆。 ...

WE仔聽講追得比較進取,有師兄師姐話會拍門,可能都持續一段時間;至於兄弟睇你拖左幾耐啦,一般會係電話先,之後先上門。

兄弟一有NO就會停架喇,你拎到NO佢都仲追你你就拎住份野隨便入一間分行,叫啲職員幫你FAX或者比個FAX NO你自己搞,搞完記得打電話去confirm佢地收到未,錄埋音就冇死。
作者: eddykung044    時間: 3-11-2020 01:20
多謝分享
作者: CCChi    時間: 3-11-2020 08:16
師兄cheung89 ,我10月29日宣誓,揾6c 攪,知唔知大約幾時正式頒到領
作者: Cheung89    時間: 3-11-2020 09:57
CCChi 發表於 3-11-2020 08:16
師兄cheung89 ,我10月29日宣誓,揾6c 攪,知唔知大約幾時正式頒到領

而家好似通常要3-4個月先頒到,睇近期啲PO。一入紙拎到NO你都返黎講一講啦,之前見就多數3個月
作者: Cheung89    時間: 3-11-2020 10:00
eddykung044 發表於 3-11-2020 01:20
多謝分享

加油~上黎HEA下時間好快過
作者: Oogaoo    時間: 3-11-2020 11:18
師兄—-支持好貼分享!
作者: square3207    時間: 3-11-2020 12:36
Very good.幫到好多同學仔。
作者: CCChi    時間: 3-11-2020 14:57
今天攞到個NO 要排到29-12-2020 想問問6C fax 去左d 債權人到,一線財仔 we 仔,兄弟仲會唔會上門追?
作者: Cheung89    時間: 3-11-2020 16:08
CCChi 發表於 3-11-2020 14:57
今天攞到個NO 要排到29-12-2020 想問問6C fax 去左d 債權人到,一線財仔 we 仔,兄弟仲會唔會上門追? ...

恭喜你收到NO喇!正常佢地收到張FAX就停,你驚就自己拎果張文件去啲分行話要交,確保佢地收到
作者: CCChi    時間: 3-11-2020 20:39
心理負擔好大。
作者: Cheung89    時間: 3-11-2020 22:22
CCChi 發表於 3-11-2020 20:39
心理負擔好大。

我果時都騰左一輪。
要完全唔慌好難嘅,分享下我嘅經驗,我當時係掉轉頭諗,如果我係財仔/收數公司,其實呢一個人個CASE都真係只係返工其中好少部分,係我自己諗太多鑽牛角尖搞到好似天塌落黎啫。
焦慮難免,睇同學你都準備左好多,有啲野煮到埋黎先算啦!未黎到真係冇得搞
作者: 夢查查    時間: 3-11-2020 23:02
多謝師兄分享
作者: 夢查查    時間: 3-11-2020 23:10

我9月頒令,第二日身癢已經凍結左,見外判話冇嘢做不能開戶,但我今個月可能有嘢做,咁請問到時是不是搵外判開戶口,身癢姊妹銀行有牙齒印,可唔可以開返身癢或開另外一個新銀行戶口。
作者: 克服恐懼    時間: 3-11-2020 23:42
多謝師兄分享詳細資料
作者: Cheung89    時間: 4-11-2020 00:15
夢查查 發表於 3-11-2020 23:10
我9月頒令,第二日身癢已經凍結左,見外判話冇嘢做不能開戶,但我今個月可能有嘢做,咁請問到時是不是搵外 ...

隔左咁耐你直接開個新戶口會好啲,好大機會凍左果個開唔返。

確定有野做,問一問你想去果間銀行接唔接受你開先,確定OK之後打電話約外判話「搵到野做想拎開戶信,開XX銀行,已問過話可開到」,之後上去攞信時有合約拎合約,有職員証拎張証,總之証明你有工返要出糧,攞到封信後去銀行比啲職員話要開戶口就得,佢地會收左封信正本。
作者: Cheung89    時間: 4-11-2020 00:16
差獅子後去開痕身都好似好多師兄師姐開到,可以一試呀。
作者: 夢查查    時間: 4-11-2020 00:30
唔該晒,師兄
作者: Cheung89    時間: 4-11-2020 01:53
夢查查 發表於 4-11-2020 00:30
唔該晒,師兄

唔駛客氣!同路人互相幫助啦。
如果你驚其實可以email去問定銀行先,破產人士開唔開得新戶口。
睇師兄姊講,去總行開通常冇乜問題,但如果你會去分行開嘅話,有時啲職員唔曉搞/嫌煩會耍走你。此時如果你有銀行自己答嘅email,會順利一啲。
作者: chungneng    時間: 4-11-2020 13:09
我想補充少少,因
作者: rain1220    時間: 5-11-2020 08:10
唔該C兄,幫助好大
作者: CCChi    時間: 5-11-2020 22:51
應該6c 4/11幫我fax 去債權人到,我本身順供開一線財仔,但其中一間一收到No 信,即打來追,聽電話時真係好驚,話會交收數。唔錯都錯左,同哂家人講,要攪屋企人同公司都無計,現在為有等12月尾等正式,同Cheung89 c 兄一樣,最緊要定,佢地收數都是打工。唔會亂來。
作者: Cheung89    時間: 6-11-2020 01:17
CCChi 發表於 5-11-2020 22:51
應該6c 4/11幫我fax 去債權人到,我本身順供開一線財仔,但其中一間一收到No 信,即打來追,聽電話時真係好 ...

啱呀,定啲,一線狠極都係合法範圍,就算佢地追你你都可以清楚講話唔可以還,因為已經遞左申請書。呢段時間內不論係佢收定你比,都係犯法架。
作者: CCChi    時間: 6-11-2020 14:38
一出了no , 好似迫左d 財仔出來追得更緊
作者: Cheung89    時間: 6-11-2020 15:18
CCChi 發表於 6-11-2020 14:38
一出了no , 好似迫左d 財仔出來追得更緊

一日未正式佢地都搏你會突然有錢還,取消申破丫嘛
作者: CCChi    時間: 6-11-2020 18:08
應該點應付,現在K 仔 話會上門,好驚
作者: Cheung89    時間: 6-11-2020 23:35
CCChi 發表於 6-11-2020 18:08
應該點應付,現在K 仔 話會上門,好驚

未到正式頒令唯有忍...你真係冇得還就冇得還,咁欠債還錢佢地要追數又係合理,只能加油捱過呢段時間。如果屋企人體諒的話還好,你記得有擔心就裝定眼仔,保障自己同屋企人
作者: king262    時間: 8-11-2020 15:31
thx 師兄, 如果有埋就黎解破同破產完前半年至3個月有咩要準備定同點做就好了
作者: 黃色月亮    時間: 8-11-2020 19:33
king262 發表於 8-11-2020 15:31
thx 師兄, 如果有埋就黎解破同破產完前半年至3個月有咩要準備定同點做就好了 ...

無特別野要準備,之前keep住有 交齊文件,準時上繳就已經夠
作者: 如果命運能選擇    時間: 10-11-2020 15:21
Cheung89 發表於 2-11-2020 17:49
哎XD 頭果忽冇注意用字要審核先過到添, 我白痴仔...

你呢個post一定要長年push上破產需知,寫得好detail,謝分享
作者: Anmi2019    時間: 12-11-2020 05:09
Cheung89 發表於 2-11-2020 17:38
關於開戶信
正常黎講之前的銀行戶口係全部凍結哂,綜合戶口係唔可以解凍返黎用的。如果你之前用緊的係普通 ...

話說Tap & Go要換衫, 依期7仔已經無哂貨, 得噃OK有的賣
作者: Cheung89    時間: 12-11-2020 10:05
Anmi2019 發表於 12-11-2020 05:09
話說Tap & Go要換衫, 依期7仔已經無哂貨, 得噃OK有的賣

原來係因為換衫嗎?我就係見得OK有得買
作者: Anmi2019    時間: 12-11-2020 11:41
Cheung89 發表於 12-11-2020 10:05
原來係因為換衫嗎?我就係見得OK有得買

CxL都無貨,最少有4間7仔嘅姐姐都係咁講,話暫時都唔會返貨
作者: Anmi2019    時間: 12-11-2020 12:03
順帶一提,唔好用T&G卡去酒店當按金俾職員碌,俾現金算。職員一碌,卡中心已即扣錢。而金額低於5百,卡中心要7個工作天後先過噃錢俾你。而高於1千,更要等差唔多成個月。
作者: 如果命運能選擇    時間: 12-11-2020 13:58
Anmi2019 發表於 12-11-2020 12:03
順帶一提,唔好用T&G卡去酒店當按金俾職員碌,俾現金算。職員一碌,卡中心已即扣錢。而金額低於5百,卡中心 ...

下,乜原來咁?咁第日去旅行好唔方便喎
作者: 如果命運能選擇    時間: 12-11-2020 14:00
張卡tap &go現在開通好似要實名登記,唔知會唔會比破署查到
作者: 如果命運能選擇    時間: 12-11-2020 14:01
btw,我頒令日之後一日收到hsbx個email cut鬼左我個payme,第日同事夾錢食飯轉唔到落payme都有d尷尬
作者: Anmi2019    時間: 12-11-2020 14:08
如果命運能選擇 發表於 12-11-2020 13:58
下,乜原來咁?咁第日去旅行好唔方便喎

上網訂酒店俾房租,俾咩錢都無問題,係按金姐,唯有預先問定按金幾多,帶多少少現金去囉
作者: 如果命運能選擇    時間: 12-11-2020 14:31
Anmi2019 發表於 12-11-2020 14:08
上網訂酒店俾房租,俾咩錢都無問題,係按金姐,唯有預先問定按金幾多,帶多少少現金去囉 ...

作者: Anmi2019    時間: 12-11-2020 15:01
如果命運能選擇 發表於 12-11-2020 14:00
張卡tap &go現在開通好似要實名登記,唔知會唔會比破署查到

要實名,要scan身份證資料先登記到,卡中心話方便有咩錢銀要退回,要持卡人先可以辦理。
師兄話破署查唔到,除非你同銀行戶口綁定。同埋張卡同八達窿一樣,要入咗錢落去先用得。
作者: Anna2020    時間: 12-11-2020 16:31
如果命運能選擇 發表於 12-11-2020 14:01
btw,我頒令日之後一日收到hsbx個email cut鬼左我個payme,第日同事夾錢食飯轉唔到落payme都有d尷尬 ...

再申請睇下得唔得
作者: croncron    時間: 12-11-2020 19:01
我11月17號頒令 想提前搵主任問定攞開口信出糧用既野  星期二開始打電話比佢打極都冇人聽 我宜家都唔知點算 我公司唔比我再彈票 如果再彈就收皮 交文件個到仲叫我23號先去交 我宜家都唔知點同公司解釋....
作者: QQYIU    時間: 12-11-2020 19:26
Cheung89 發表於 2-11-2020 17:38
關於開戶信
正常黎講之前的銀行戶口係全部凍結哂,綜合戶口係唔可以解凍返黎用的。如果你之前用緊的係普通 ...

小新可以申請提款卡+e-BANKING
作者: Anmi2019    時間: 13-11-2020 00:42
croncron 發表於 12-11-2020 19:01
我11月17號頒令 想提前搵主任問定攞開口信出糧用既野  星期二開始打電話比佢打極都冇人聽 我宜家都唔知點算 ...

你試下上午8時30分至下午5時45分, 打服務員接聽熱線2867 2448問吓/
去下列破署網, 輸入自己年份及編號, 查清楚負責你宗破產案嘅破署主任名同聯絡電話號碼
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
作者: Cheung89    時間: 13-11-2020 03:55
QQYIU 發表於 12-11-2020 19:26
小新可以申請提款卡+e-BANKING

小新我問提款卡,佢話破產人士唔用得,只能簿仔喎。當然,係講緊頒令後用開戶信開
作者: 克服恐懼    時間: 13-11-2020 22:21
麻煩師兄師姐,想問一下一年收入是由那個月開始計?
1)跟稅局1/4-31/3;還是
2)1/1-31/12
另外頒令後是不是隔一天便可致電破產主任拎開戶信?因為我是交文件去永x,  應該係暫時主任跟
作者: Cheung89    時間: 14-11-2020 00:43
克服恐懼 發表於 13-11-2020 22:21
2)1/1-31/12

其實佢主要係睇你近期,所以你計返頒令前一年左右啦,我地係準備得足啲咁解(好多時睇最近一兩個月架咋)。
作者: Cheung89    時間: 14-11-2020 00:44
克服恐懼 發表於 13-11-2020 22:21
2)1/1-31/12

你係主任跟的話可以早啲搵佢講需要開戶信,頒令後搵就保險做法,有師兄進取啲係頒令前知邊個跟,前一兩日打去的
作者: 克服恐懼    時間: 14-11-2020 01:16
Cheung89 發表於 14-11-2020 00:44
你係主任跟的話可以早啲搵佢講需要開戶信,頒令後搵就保險做法,有師兄進取啲係頒令前知邊個跟,前一兩日 ...

好的唔該晒你,咁我頒令前一兩日試下搵主任,另有張開戶form係fax 過去定親身交比主任呢
作者: croncron    時間: 14-11-2020 03:14
克服恐懼 發表於 14-11-2020 01:16
好的唔該晒你,咁我頒令前一兩日試下搵主任,另有張開戶form係fax 過去定親身交比主任呢 ...

我搵左3日都搵唔到到個主任....你打去佢電話有人聽嗎
作者: 克服恐懼    時間: 14-11-2020 08:14
Cheung89 發表於 14-11-2020 00:44
你係主任跟的話可以早啲搵佢講需要開戶信,頒令後搵就保險做法,有師兄進取啲係頒令前知邊個跟,前一兩日 ...

我可能係暫時主任跟...
作者: 克服恐懼    時間: 14-11-2020 08:15
croncron 發表於 14-11-2020 03:14

我12月頭先頒,所以未打呀
作者: Cheung89    時間: 14-11-2020 10:35
克服恐懼 發表於 14-11-2020 01:16
好的唔該晒你,咁我頒令前一兩日試下搵主任,另有張開戶form係fax 過去定親身交比主任呢 ...

呢樣你要打左電話問主任先知,兩者都有師兄師姐試過
作者: Cheung89    時間: 14-11-2020 10:36
croncron 發表於 14-11-2020 03:14

啲主任電話超繁忙,可能你要試下自動重撥...
作者: 克服恐懼    時間: 14-11-2020 12:29
Cheung89 發表於 14-11-2020 10:35
呢樣你要打左電話問主任先知,兩者都有師兄師姐試過

收到,唔該晒!到時問清楚
作者: QQYIU    時間: 16-11-2020 18:36
Cheung89 發表於 13-11-2020 03:55
小新我問提款卡,佢話破產人士唔用得,只能簿仔喎。當然,係講緊頒令後用開戶信開 ...

你去邊間開?
作者: Cheung89    時間: 16-11-2020 23:18
QQYIU 發表於 16-11-2020 18:36
你去邊間開?

我中環開呀
作者: vvk    時間: 17-11-2020 00:14
小新我問提款卡,佢話破產人士唔用得,只能簿仔喎。當然,係講緊頒令後用開戶信開 ...

提款咭都冇,都幾煩下喎
作者: minako1024    時間: 17-11-2020 11:25

我個陣開東X ,兩樣都有...
不過就無得申請E-BANKING
作者: 黃色月亮    時間: 17-11-2020 11:27
minako1024 發表於 17-11-2020 11:25
我個陣開東X ,兩樣都有...
不過就無得申請E-BANKING

要有解破信之後先可以開網上銀行服務,我四年前東x提款咭都係唔俾申請架
作者: minako1024    時間: 17-11-2020 11:36
黃色月亮 發表於 17-11-2020 11:27
要有解破信之後先可以開網上銀行服務,我四年前東x提款咭都係唔俾申請架 ...

OIC..
咁我好d,佢比埋ATM 卡我
作者: Cheung89    時間: 17-11-2020 16:41
vvk 發表於 17-11-2020 00:14
提款咭都冇,都幾煩下喎

正常為左保持個戶口簡單,都係出左糧拎哂出黎駛現金啦,冇咩煩嘅都
作者: QQYIU    時間: 18-11-2020 19:41
Cheung89 發表於 16-11-2020 23:18
我中環開呀

我係灣仔告士打道開,個間某程度係總行
作者: Anmi2019    時間: 22-11-2020 16:28
依個帖最詳盡,要推噃上嚟
作者: CCChi    時間: 23-11-2020 09:15
繼續推上去
作者: rain1220    時間: 23-11-2020 16:29
支持推上去
作者: Dingtding    時間: 25-11-2020 05:34
推推推!
作者: Cheung89    時間: 26-11-2020 18:12
推推
作者: rain1220    時間: 26-11-2020 18:17
推推推推推
作者: miyako    時間: 26-11-2020 20:33
推推
作者: PoorGuy2018    時間: 27-11-2020 00:00
push~~
作者: Cheung89    時間: 1-12-2020 02:16
定期推推
作者: Cheung89    時間: 3-12-2020 22:22
推推推
作者: Cheung89    時間: 6-12-2020 16:26
Push push
作者: Dingtding    時間: 11-12-2020 01:01
推.....!
作者: lunlam890    時間: 11-12-2020 09:45
我係渣的士的,我想問一下冇收入証明點報生活費
作者: 金龍華    時間: 11-12-2020 10:47
lunlam890 發表於 11-12-2020 09:45
我係渣的士的,我想問一下冇收入証明點報生活費

現金收入,無報稅,點報上去,自己考慮啦!
作者: 煩到一個點    時間: 11-12-2020 14:49
請問本身得個獅子戶口如果我入學前去永0 開個saving a/c 後係咪等解凍戶口封信出咗就可以去返獅子戶口解凍? 不過唔知幾耐先有封信, 咁知唔知永0 可以頂到幾耐先會凍結?
作者: 痛苦    時間: 11-12-2020 15:51
其實我同你一樣一路保持有還款基本上冇乜騷擾
作者: 如果命運能選擇    時間: 11-12-2020 19:13
煩到一個點 發表於 11-12-2020 14:49
請問本身得個獅子戶口如果我入學前去永0 開個saving a/c 後係咪等解凍戶口封信出咗就可以去返獅子戶口解凍? ...

入紙有no.當日會凍晒你d戶口,一定要等有no. 過兩日先去開新戶口用到頒令。請問你點解一定要解凍個c子戶口?解凍好麻煩的。入紙後有no.至頒令前期間,如要解凍戶口,律師收2千,只可解一次,仲不保證成功,又要等法庭批。頒令後,想解凍舊戶口可以,破產主任會出封開戶信/解凍信,但會搞好耐,要等幾星期,同埋都係不一定成功。
作者: 如果命運能選擇    時間: 11-12-2020 19:15
唔想煩開新戶口最快。你永0記得入紙有no.後過幾日先好去開,千祈米入學前開 ,否則果頭開果頭凍。
作者: 煩到一個點    時間: 13-12-2020 09:53
如果命運能選擇 發表於 11-12-2020 19:15
唔想煩開新戶口最快。你永0記得入紙有no.後過幾日先好去開,千祈米入學前開 ,否則果頭開果頭凍。 ...

謝謝你的回覆
作者: Yetwoo    時間: 14-12-2020 07:47
多謝師兄分享,好詳盡。

之前攪IVA, 傾唔掂數。
今日要去找6C辦入學申請。

作者: Cheung89    時間: 14-12-2020 12:12
Yetwoo 發表於 14-12-2020 07:47
多謝師兄分享,好詳盡。

之前攪IVA, 傾唔掂數。

加油呀同學仔,個人定啲,好快搞好
作者: Yetwoo    時間: 14-12-2020 22:16
Cheung89 發表於 14-12-2020 12:12
加油呀同學仔,個人定啲,好快搞好

多謝師兄支持。

希望今個星期五有No.

作者: Cheung89    時間: 15-12-2020 01:59
Yetwoo 發表於 14-12-2020 22:16
多謝師兄支持。

希望今個星期五有No.

會順利攞到的,有NO就可以慢慢填26頁喇
作者: rain1220    時間: 15-12-2020 10:15
推推推推推推上去
作者: Yetwoo    時間: 15-12-2020 13:42
Cheung89 發表於 15-12-2020 01:59
會順利攞到的,有NO就可以慢慢填26頁喇

多謝支持。

但比K現金D收數人,追到甩肺

晤知有冇人師兄知,收到No. 後佢哋係咪會停?
作者: Cheung89    時間: 15-12-2020 16:31
Yetwoo 發表於 15-12-2020 13:42
多謝支持。

但比K現金D收數人,追到甩肺

K現金聽之前師兄講會追到正式頒令,可能仲有一段時間要捱......

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3