破產聯盟

標題: 填年報 [打印本頁]

作者: Anmi2019    時間: 15-10-2021 07:19
標題: 填年報

第一次填可能會覺得煩D, 用D時間慢慢消化吓, 明白咗填過, 下年就會易填啦:lovehkiva.orgss:

1. 其實去破署網頁佢有個指南教你點填 https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/pforms/guide_on_completion.pdf , 另有年報#周年收入及取得的財產說明書(破產案)畀你自行下載https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/p ... operty_acquired.pdf

2. 年報內說明書期間由?至? ~係寫頒令當日至下年頒令前1日. 如2020年10月10日頒令, 就要寫#2020年10月10日至2021年10月9日(可參考填年報指南). 幾時要交? 一般接受14日內到受託人手 ***最好問吓受託人.

3. 收入來源: 有就照寫, 無就寫無.
I. 如開頭失業之後搵到工/開頭有工返之後失業, 都要喺a(收入)#薪金及工資下面  寫#失業(由頒令日至幾時)/(由幾時至填年報期間當日) 可參考填年報指南.
II. 如有申領#政府現金發放1萬元計劃/#電子消費券5千元計劃/#經由申請得到嘅任何款項...... 申請時實質申請幾多錢, 如實寫去a(收入) 最底果項#從任何其他上文沒有提及……  如受託人要你嘔噃幾多錢畀佢, 就寫去b(支出) 最底果項#其他支出, 請註明下面  寫#退回??計劃~幾多錢.

4. 支出項目: 拎哂有關單據項目嘅單據出嚟先(租,水,電,煤,電話費,阿仔阿女學費單......), 無單據項目(膳食,交通,雜費......) 最後夾吓數先處理.
I. 租金, 差餉, 管理費, 水費, 電費, 煤氣費/石油氣費, 住宅電話費, 流動電話費, 寬頻上網 ~ 各項總額 按全期12個月內單據上個數, 相加後寫上.
II. 家庭膳食, 交通費, 家庭雜項開支~ 各項總額 如受託人有每項批個數, 就直接X12. 如無批, 就按實際數/填#每月收支表個數X12去填.
III. 學費, 學校雜費(書簿費、校服等), 強積金, 公積金, 稅款, 對破產產業作出的供款 ~ 如有相關支出, 就按實際數/單據去填. 如無相關支出, 各項總額寫無.
IV. 其他支出, 請註明 ~ 如受託人有批供養父母/配偶/子女/個人雜費...... 就喺下面 寫1. 供養?? 2. 供養?? 3. ...... 各項總額按受託人批個數, 直接X12.
***如受託人只畀咗個上繳數你, 無批其他項目, 咁所有支出有單跟單填, 無單就按實際數/填#每月收支表個數X12去填. 記得就住份人工去寫(合情合理D), 唔好作到太誇張.

5. 預計支出多過收入(要親戚朋友資助), 其實有兩個填法 ***最好問吓受託人.
I. (參考填年報指南) ~ 先寫哂b, 將b-a(計哂薪金,佣金......??計劃) 多出個數寫去a 最底果項#從任何其他上文……  ??計劃下面, 寫#親人財政資助, 咁樣寫完a-b盈餘就會=0.
II. (我外判教) ~ a b 如實填, a-b盈餘寫 (-幾多) 喺下面空白位置寫由親人XXX代支.

6. 如有盈餘要上繳噃畀受託人(我諗無咩同學會咁填啩)

7. 所有支出單據要問受託人需唔需要同年報一齊提供, 有D要畀埋銀行戶口記錄, 有D只要份年報 ***最好問吓受託人, 如佢話唔需要提供, 相關單據點都保留到畢業先好掉.

8. 年報填好後畀受託人前, 記得影印1份自己留底. 跟邊個記得寄/電郵畀噃邊個, 畀完受託人後, 自己預時間搵受託人確認收到. 佢哋睇完覺得有問題, 就會電話聯絡你, 教你點改噃.

如有任何錯漏, 希望其他同學提出, 以便更正
作者: miyako    時間: 15-10-2021 08:13
正啊,就來我都要填拉,多謝師姐
作者: taktak2108    時間: 15-10-2021 08:14
多謝分享
作者: 天意弄人    時間: 15-10-2021 08:47
多謝師姐分享
作者: 12wan12lau    時間: 16-10-2021 02:46
5該師姐
作者: 準備好了    時間: 16-10-2021 03:39
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業,再返左2個月PART TIME, 生活費得返6K。  1. 我想問之前批左生活費15K, 有水電煤,差餉,MPF, 預留稅款,供養父母,咁LEE幾樣支出我係咪只係填6個月呢? 2. 受供養家庭成員資料都照填父母? 3. 退稅我有上繳,係咪唔需要寫架?‘ 4. 上個年度仲未收到稅單,未知要唔要交稅,咁我以家咪冇得填稅款囉!如果到時要交咁點算呀? 5. 開支雜項係咪可以作大少少架?
作者: Susumami    時間: 16-10-2021 12:27
多謝師姐,收藏定先
作者: Anmi2019    時間: 16-10-2021 13:16
準備好了 發表於 16-10-2021 03:39
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業, ...

1. 因只有頭半年有正職,生活費15k包嘅支出項目只可以計依半年。
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家庭成員資料梗係要填噃佢哋d料啦。
3. 之後半年生活費6K有無講明包咩項目幾多錢?如有講明,後半年依幾個項目按受託人批個數×6。
如無講明,多數只計家庭膳食(約4千),電話費/家居寬頻(跟單),個人雜費(約1千)同交通費,自行夾夠6k,再每項×6。
4. 退稅係全數上繳定1部份?因你真係有收過又畀噃受託人,保障自己,當時張票退幾多畀你照寫去收入最底 #從任何其他上文…… 嘅下面,寫#2019/2020????退稅款項(自己搵噃個全名) 總額照張票寫。喺支出最底 #其他支出請註明 寫#退回2019/2020????退稅款項 總額寫噃上繳幾多錢。
5. 支出個稅款係講你年報期間內交咗幾多錢稅,都未知要交幾多錢(未發生),依家點可以填呢?到時要交,咪填落下次份年報到。
6. 開支雜項如果有批個實數畀你,無得作大。其實有幾個月失業,依家又做兼職,收入一定少過支出,點都要人資助,作太大無咩用。
作者: Anmi2019    時間: 16-10-2021 13:26
準備好了 發表於 16-10-2021 03:39
我第一次填報表,真係唔識填,希望Anmi2019 師姐幫幫手! 我頭6個月都有正職,生活費15K, 之後4個月失業, ...

10月14頒令,依幾日填好就fax/email過去先,到時問受託人收唔到,再問吓佢有無填錯,要唔要畀埋相關單據証明
作者: posti    時間: 16-10-2021 15:32
多謝Anmi姐 已收藏
作者: 準備好了    時間: 16-10-2021 19:30
Anmi2019 發表於 16-10-2021 13:16
1. 因只有頭半年有正職,生活費15k包嘅支出項目只可以計依半年。
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家 ...

真係非常之咁清楚, 多謝你呀!
尋日大約計過支出大過收入2萬幾, 咁我寫返由家人代付就OK LA!

我下個月結婚啦, 又要約時間去更新資料同生活費啦!
1.你估佢到時會唔會問我有冇擺酒, 有冇收貴重禮物呢?
2.我上次返PART TIME去更新返生活費, 佢都係批6K咋, 同失業一樣....., 想返多幾日都唔得.....!! 我打算結左婚之後都搵返份正職架啦, 已婚批生活費咪會仲少囉? 唔知仲會唔會批供養父母呢?

你又會記得我14號頒令o既?!! :lovehkiva.orgss: 我lee排都忙好隻野咁, 我自己都唔記得呀, 係有一日因為要執夥去我男朋友到, 我先見到份週年報表咋......
作者: cwy2013    時間: 16-10-2021 22:09
準備好了 發表於 16-10-2021 19:30
尋日大約計過支出大過收入2萬幾, 咁我寫返由家人代付就OK LA!

想問你主任定外判呀?
作者: 準備好了    時間: 17-10-2021 00:05
cwy2013 發表於 16-10-2021 22:09
想問你主任定外判呀?

外判呀
作者: 準備好了    時間: 17-10-2021 00:46
Anmi2019 發表於 16-10-2021 13:16
2. 受託人有批過供養父母費,#受供養家 ...

我係咪要好準確咁計返lee 6個月嘅水電煤呀?即係我上年11月尾交緊 11/9/2020-11/11/2020 嘅電費,係咪即係當頭2個月呀?
今年5月收嘅電費係交11/3/2021-10/5/2021,因為我5月時已失業係咪就唔計啦?

作者: bus    時間: 17-10-2021 06:58
多谢師姐 推
作者: 12wan12lau    時間: 17-10-2021 19:59

作者: Anmi2019    時間: 17-10-2021 20:27
準備好了 發表於 16-10-2021 19:30

恭喜恭喜(^ω^)
1. 係,寫噃家人資助就得喇。
2. 下個月結婚,其實你可以喺交年報時,順帶同受託人講聲,唔駛突登上去更新資料(返兼職生活費都唔會有咩改變),1係直接上去交年報同講埋。
3. 有無收貴重禮物一定問,自行決定點講。
4. 已婚返正職所有家庭支出都要÷2,批幾多都要按你份人工。供養父母係你個人支出,會照之前未婚正職個數。
5. 你上個帖咪講咗14號頒令囉 我見幾個同學都講年報問題,索性開個帖分享吓:lovehkiva.orgss:
作者: Anmi2019    時間: 17-10-2021 20:29
準備好了 發表於 17-10-2021 00:05
外判呀

跟美美?
作者: 準備好了    時間: 17-10-2021 21:29
Anmi2019 發表於 17-10-2021 20:29
跟美美?

禤x律師行
作者: 走出黑洞    時間: 17-10-2021 21:58
謝謝你
作者: Keng032003    時間: 20-10-2021 09:01
你好有事相求我係新人11月3號填第一次年報跟主任冇做嘢失業批咗生活費五千蚊咁我應該點樣填唔該曬
作者: Anmi2019    時間: 21-10-2021 02:11
Keng032003 發表於 20-10-2021 09:01
你好有事相求我係新人11月3號填第一次年報跟主任冇做嘢失業批咗生活費五千蚊咁我應該點樣填唔該曬 ...

5千蚊有無指明邊d支出項目?
~ 如有,就按批個數×12。
~ 如無,多數只計家庭膳食(3至4千),交通費(3至5百),電話費/寬頻上網費(跟單)同個人雜項(5至1千)。除電話費/寬頻上網要跟單,其他項目自己夾吓數。總之b 總計只可以6萬。

~ 寫好哂支出項目之後,如有拎到#政府現金發放1萬元計劃/#電子消費券5千元計劃/申請其他款項計劃,就喺收入來源最底果項 #從任何其他上文……  寫噃哂你喺咩計劃拎到幾多錢。
假設你申請咗兩個計劃 #從任何其他上文……  下面就要寫~
1. #政府現金發放1萬元計劃~10,000/
2. #電子消費券5千元計劃~5,000/

~ 如主任批哂你自用,因b 總計係6萬,從1.2.計劃中得到只有萬5,相差果4萬5就要再喺 #電子消費券5千元計劃下面寫
3. #親人財政資助~45,000/
咁樣a 總計 就會係60,000/,a-b盈餘就會=0/

~ 如主任只批消費券畀你自用,1萬中要嘔噃5千畀佢(填法請睇噃第1頁3.II)。咁樣b 總計就會變咗65,000/,#親人財政資助就會變咗50,000/

作者: Anmi2019    時間: 25-10-2021 02:39
(ง •_•)ง 加油
作者: iamchan    時間: 25-10-2021 12:21
hello 小朋友私人補習師 可以代支出嗎?
作者: Anmi2019    時間: 25-10-2021 20:28
iamchan 發表於 25-10-2021 12:21
hello 小朋友私人補習師 可以代支出嗎?

有無收入,批咗生活費未?
作者: Chau0622    時間: 25-10-2021 23:35
Thx anmi
作者: NGBAK    時間: 26-10-2021 08:39
我交文件时候,我交会计师搂帮我做年報,一年五百
作者: Anmi2019    時間: 26-10-2021 13:10
NGBAK 發表於 26-10-2021 08:39
我交文件时候,我交会计师搂帮我做年報,一年五百

曾經有代填人無交功課,2年幾後受託人搵同學先知欠交,你到時記得叫佢畀你睇咗先/自己親自寄出去。
作者: iamchan    時間: 26-10-2021 17:41
Anmi2019 發表於 25-10-2021 20:28
有無收入,批咗生活費未?

有 .我問了何x樂 , 佢話可以入支出
作者: 月光族    時間: 27-10-2021 10:14
謝謝Anmi姐,很有用
作者: Qiu    時間: 27-10-2021 12:54
Up thank you 師姐
作者: Anmi2019    時間: 2-11-2021 20:32
推推推
作者: Anmi2019    時間: 9-11-2021 07:14
堅持到底 (ง •_•)ง 加油
作者: vandy    時間: 9-11-2021 13:52
Anmi姐
作者: vandy    時間: 9-11-2021 13:56
請教,第一次填年報,生活费批左14000,
作者: vandy    時間: 9-11-2021 14:03
兼職全年收入5万,現金津貼加消費卷14000,即全年收入64000,支出168000,是否照填親人資助就可以?
作者: Anmi2019    時間: 9-11-2021 18:12
vandy 發表於 9-11-2021 14:03
兼職全年收入5万,現金津貼加消費卷14000,即全年收入64000,支出168000,是否照填親人資助就可以? ...

總之支出多過收入,就要填有親人資助。唔填有人資助,多咗嘅錢喺邊度變出嚟
作者: vandy    時間: 10-11-2021 00:43
支出168000, 系按主任批我每14000計,全數報支出啱嗎?
作者: Anmi2019    時間: 10-11-2021 08:21
vandy 發表於 10-11-2021 00:43
支出168000, 系按主任批我每14000計,全數報支出啱嗎?

正確,如果佢某項支出有批個數,都可以將個數直接×12
作者: cwy2013    時間: 10-11-2021 13:41
vandy 發表於 9-11-2021 13:56
請教,第一次填年報,生活费批左14000,

你跟破產主任定外判?
作者: vandy    時間: 10-11-2021 16:35
主任
作者: cwy2013    時間: 11-11-2021 20:20
vandy 發表於 10-11-2021 16:35
主任

請問你有冇工作?
作者: cwy2013    時間: 11-11-2021 20:22
vandy 發表於 9-11-2021 14:03
兼職全年收入5万,現金津貼加消費卷14000,即全年收入64000,支出168000,是否照填親人資助就可以? ...

呀!見到了你有做兼職
作者: vandy    時間: 14-11-2021 01:39
Anmi2019 發表於 9-11-2021 18:12
總之支出多過收入,就要填有親人資助。唔填有人資助,多咗嘅錢喺邊度變出嚟  ...

請教,定系我全年收入五萬,支出全年約駛左六万算,其他由親人资助
噤样会好d?
作者: Anmi2019    時間: 14-11-2021 14:43
vandy 發表於 14-11-2021 01:39
請教,定系我全年收入五萬,支出全年約駛左六万算,其他由親人资助
噤样会好d? ...

你實收得5萬,填幾多支出都係要由親人資助,根本無咩所謂。

作者: iamchan    時間: 16-11-2021 17:39
剛交了年表, 自己寫盈餘 350 , 交了$ 安心哂
作者: Anmi2019    時間: 27-11-2021 20:49
推一下
作者: 破產小王子    時間: 28-11-2021 21:03
寫#親人財政資助, 咁樣寫完a-b盈餘就會=0.
II. (我外判教) ~ a b 如實填, a-b盈餘寫 (-幾多) 喺下面空白位置寫由親人XXX代支.

anmi2019 想請教下:

因為外判無批我生活費實際有幾多,只係叫我每個月還幾多錢, 咁我初初報供養父母個到 我父親5500 ,母親5500,2個都都無工作的。

1,想問下係報表到寫左由某個親人代支 , 外判會唔會親自向我哩個親人查証或需要我提供該親人資料呢 ?

2, 如果盈餘除開每個月負8千幾元 ,會唔會寫由二個親人代支較好呢 ?
作者: Anmi2019    時間: 29-11-2021 01:40
破產小王子 發表於 28-11-2021 21:03
寫#親人財政資助, 咁樣寫完a-b盈餘就會=0.
II. (我外判教) ~ a b 如實填, a-b盈餘寫 (-幾多) 喺下面空白位 ...

1. 我外判只叫我寫埋代支人個全名, 無要求提供佢個人資料/聯絡方法, 但唔知李周做法.
2. 其實將收入- 每月上繳數=已批咗幾多生活費畀你. 爬文睇其他同學跟李周都知, 當初份#每月收支表報幾多佢根本唔會批足, 有D項目直頭唔批. 年報填到平均每月負8千幾, 會唔會報多咗? 睇清楚年報#D警告果度, 任何人明知而故意虛假陳述......即屬犯罪, 勸你如實申報啦

作者: ArturiaC    時間: 30-11-2021 15:29
唔該師姐
想問下我冇單 但有支出過 就咁寫落去得唔得?
謝謝回覆
作者: 破產小王子    時間: 30-11-2021 17:42
Anmi2019 發表於 29-11-2021 01:40
1. 我外判只叫我寫埋代支人個全名, 無要求提供佢個人資料/聯絡方法, 但唔知李周做法.
2. 其實將收入- 每 ...

thx 

作者: Anmi2019    時間: 30-11-2021 20:29
ArturiaC 發表於 30-11-2021 15:29
唔該師姐
想問下我冇單 但有支出過 就咁寫落去得唔得?
謝謝回覆

無單提供到真係要睇你跟邊個受託人同牽涉銀碼有幾多,如1千幾百,將個數平均填去膳食,交通同雜費會唔會好d
作者: ArturiaC    時間: 2-12-2021 09:42
Anmi2019 發表於 30-11-2021 20:29
無單提供到真係要睇你跟邊個受託人同牽涉銀碼有幾多,如1千幾百,將個數平均填去膳食,交通同雜費會唔會 ...

作者: sosadnow    時間: 2-12-2021 13:51
Anmi2019 發表於 30-11-2021 20:29
無單提供到真係要睇你跟邊個受託人同牽涉銀碼有幾多,如1千幾百,將個數平均填去膳食,交通同雜費會唔會 ...

師姐 我已填2年年報,睇返左右加減係正數,我整理好後要請教一下
作者: Anmi2019    時間: 2-12-2021 20:17
sosadnow 發表於 2-12-2021 13:51
師姐 我已填2年年報,睇返左右加減係正數,我整理好後要請教一下

正數? 保安哥哥你好似跟石仔,佢收到年報後無要你即時上繳噃畀佢?
作者: sosadnow    時間: 2-12-2021 20:44
Anmi2019 發表於 2-12-2021 20:17
正數? 保安哥哥你好似跟石仔,佢收到年報後無要你即時上繳噃畀佢?

無呀,而家係怕4年到期對數
作者: Anmi2019    時間: 3-12-2021 19:27
sosadnow 發表於 2-12-2021 20:44
無呀,而家係怕4年到期對數

之前d師兄講佢真係到期後先同你對數,所以張#不反要等半年至1年後先有得拎,記得d單據要保留到正式畢業
作者: Anmi2019    時間: 13-12-2021 13:39
推 ლ(^ω^ლ)
作者: tigerkeung    時間: 15-12-2021 02:47
請問銀行月結單、水、電、煤同埋公屋係7仔單(keep唔到咁耐)係咪比副就可以?謝謝
作者: 錯誤決定    時間: 15-12-2021 04:21
多謝師姐分享
作者: Anmi2019    時間: 15-12-2021 10:39
tigerkeung 發表於 15-12-2021 02:47
請問銀行月結單、水、電、煤同埋公屋係7仔單(keep唔到咁耐)係咪比副就可以?謝謝 ...

全部單畀副本就得,我電話費上網費經支付寶畀錢,我畀交易記錄無畀單。7仔交租單係感光紙keep唔得耐就用電話影相,好似上噃房署網可以睇噃下載噃。
作者: tigerkeung    時間: 15-12-2021 11:02
唔該曬
作者: 如果命運能選擇    時間: 21-12-2021 21:57
好唔想填。。。拖左成個月。。。多謝Anmi姐指引
作者: miyako    時間: 21-12-2021 22:14
如果命運能選擇 發表於 21-12-2021 21:57

可以拖一個月都5交?好幸福下喔。跟周周的說明幾時要交
作者: Anmi2019    時間: 22-12-2021 01:56
如果命運能選擇 發表於 21-12-2021 21:57

基本功課唔想都要做呀, 就算上完庭罰錢之後都要交噃架
作者: 如果命運能選擇    時間: 22-12-2021 10:01
Anmi2019 發表於 22-12-2021 01:56
基本功課唔想都要做呀, 就算上完庭罰錢之後都要交噃架

死啦唔知要罰錢
作者: Mandyka    時間: 23-12-2021 11:42
想問其中支出項目有項叫《對破產產業作出的供款》?,係咩黎,想問係咪每月上繳個數?thx~
作者: Anmi2019    時間: 23-12-2021 12:02
Mandyka 發表於 23-12-2021 11:42
想問其中支出項目有項叫《對破產產業作出的供款》?,係咩黎,想問係咪每月上繳個數?thx~ ...

係,仲有上繳咗嘅花紅/雙糧/消費券…… 你將全期12個月上繳咗嘅總數填喺依度就得
作者: Mandyka    時間: 2-1-2022 23:31
我有供養小朋友,想問係咪填係支出其他支出個度,寫一個大數係度
作者: Mandyka    時間: 3-1-2022 00:07
另外想問,因為我以結婚,支出項目費用,需要減一半數先填落去定到時主任計數時先減?本人跟李周,第一年填,好多問號
作者: Anmi2019    時間: 6-1-2022 15:37
Mandyka 發表於 2-1-2022 23:31
我有供養小朋友,想問係咪填係支出其他支出個度,寫一個大數係度

係,按噃受託人批個數直接X12
作者: Anmi2019    時間: 6-1-2022 16:11
Mandyka 發表於 3-1-2022 00:07
另外想問,因為我以結婚,支出項目費用,需要減一半數先填落去定到時主任計數時先減?本人跟李周,第一年填 ...

支出費用如有單據,要全部跟單填,唔好自行減半。
你先填哂b支出,得出b個總計先。再填埋a薪金,佣金,津貼,??計劃,將上述依堆收入減b總計,多出個數寫去a #配偶分擔開支的款項果度,咁樣填完下面a-b盈餘就會=0。
作者: miyako    時間: 6-1-2022 18:33
Anmi2019 發表於 6-1-2022 16:11
你先填哂b支出,得出b個總計先。再填埋a薪金,佣金,津 ...

好彩師姐說下,我差點就自行減去一半,謝謝師姐
作者: miyako    時間: 6-1-2022 18:36
甘某某親戚支持生活費,甘除了寫名字,仲要不要寫電話噶?師姐
作者: Anmi2019    時間: 6-1-2022 19:20
miyako 發表於 6-1-2022 18:36
甘某某親戚支持生活費,甘除了寫名字,仲要不要寫電話噶?師姐

唔駛,只需要寫咩關系(我外判要求寫埋名)
作者: miyako    時間: 6-1-2022 20:14
Anmi2019 發表於 6-1-2022 19:20
唔駛,只需要寫咩關系(我外判要求寫埋名)

好呀,謝謝師姐解答。祝師姐新年快樂呀
作者: wong4794    時間: 7-1-2022 01:16
你先填哂b支出,得出b個總計先。再填埋a薪金,佣金,津 ...

咁如果受托人將水電煤租金家庭雜項除了三份只批我一千八咁我可以點樣填支出個部份
作者: miyako    時間: 7-1-2022 08:42
wong4794 發表於 7-1-2022 01:16
咁如果受托人將水電煤租金家庭雜項除了三份只批我一千八咁我可以點樣填支出個部份 ...

5 好除以3,師姐話其餘2份寫翻系邊個屋企人出啊支出度
作者: Mandyka    時間: 8-1-2022 01:30

哎,而家計完收入多過支出,點算
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2022 01:33
miyako 發表於 6-1-2022 20:14
好呀,謝謝師姐解答。祝師姐新年快樂呀

大家都要身體健康ლ(^ω^ლ)
作者: Anmi2019    時間: 8-1-2022 01:41
Mandyka 發表於 8-1-2022 01:30
哎,而家計完收入多過支出,點算

睇清楚支出有無計漏數,你一係將全部數(收入同支出)寫哂出嚟,幫你睇吓
作者: Qiu    時間: 15-1-2022 00:48
謝謝師姐分享
作者: GY2020    時間: 15-1-2022 08:49
多謝師姐分享
作者: rw871219    時間: 17-1-2022 01:07
11月交年報我沒填消費劵 點算好?
作者: Anmi2019    時間: 17-1-2022 06:38
rw871219 發表於 17-1-2022 01:07
11月交年報我沒填消費劵 點算好?

通知噃受託人睇吓點更改噃
作者: Anmi2019    時間: 23-1-2022 09:14
推推推
作者: Frankiewongkc    時間: 23-1-2022 13:02
其實如果有配偶一齊都有工作,如果全部開支都填晒去年報會唔會比的主任話你配偶唔駛分擔開支?
作者: Anmi2019    時間: 24-1-2022 12:55
Frankiewongkc 發表於 23-1-2022 13:02
其實如果有配偶一齊都有工作,如果全部開支都填晒去年報會唔會比的主任話你配偶唔駛分擔開支? ...

你就想!只要配偶/家庭成員有收入(唔理佢搵幾千定幾萬),全部有關家庭開支(租金,水電煤,家庭雜費,小朋友學費……),都會喺傾生活費時按人頭去平分。
作者: Frankiewongkc    時間: 24-1-2022 18:08
Anmi2019 發表於 24-1-2022 12:55
你就想!只要配偶/家庭成員有收入(唔理佢搵幾千定幾萬),全部有關家庭開支(租金,水電煤,家庭雜費,小朋 ...

即係如果公屋租金係2000 但2大1細住,佢可以填$1000?佢自己手提電話就可以寫?佢自己個人開支個供養佢父母 都唔駛同配偶的收入扯上關係?
作者: Anmi2019    時間: 6-2-2022 16:55
Frankiewongkc 發表於 24-1-2022 18:08
即係如果公屋租金係2000 但2大1細住,佢可以填$1000?佢自己手提電話就可以寫?佢自己個人開支個供養佢父 ...

佢? 你破定佢破呀?你不如入去破署 https://www.oro.gov.hk/cht/home/home.html 睇吓有關破產人嘅事項,特別依份#每月收入及開支評估表格https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/p ... assessment_form.pdf 及#破產人及其家庭的合理家庭需要https://www.oro.gov.hk/cht/our_s ... and_his_family.html
作者: Frankiewongkc    時間: 7-2-2022 05:26
Anmi2019 發表於 6-2-2022 16:55
佢? 你破定佢破呀?你不如入去破署 https://www.oro.gov.hk/cht/home/home.html 睇吓有關破產人嘅事項, ...

如果配偶收入有部分係要支付之前借貸的債務應該怎樣增寫?
作者: 加油    時間: 8-2-2022 10:28
我岩岩填哂4份 因為我報左失業 填寫資料都係一樣 除左說明日期 同日子 下個月頭fax去律師樓
作者: Anmi2019    時間: 8-2-2022 17:58
Frankiewongkc 發表於 7-2-2022 05:26
如果配偶收入有部分係要支付之前借貸的債務應該怎樣增寫?

配偶又唔係破產人,佢嘅收入點用無需要同其他人解釋。
你係唔係有好多關於破產嘅問題唔清楚/明白? 不如自己開個新帖,一次過寫哂出嚟問啦。
作者: Anmi2019    時間: 8-2-2022 18:05
加油 發表於 8-2-2022 10:28
我岩岩填哂4份 因為我報左失業 填寫資料都係一樣 除左說明日期 同日子 下個月頭fax去律師樓 ...

1次過填哂4份? 你諗住報4年都失業? 舊年有5千消費券,下年一定有? 如有申請消費券收入已經唔同咗啦
作者: 加油    時間: 10-2-2022 23:59
Anmi2019 發表於 8-2-2022 18:05
1次過填哂4份? 你諗住報4年都失業? 舊年有5千消費券,下年一定有? 如有申請消費券收入已經唔同咗啦 ...

今年要交個份 我有報5千蚊消費卷既 另外三份冇填消費卷 照足提示去填  係呀 4年都報失業 你懂的
作者: Frankiewongkc    時間: 11-2-2022 13:02
加油 發表於 10-2-2022 23:59
今年要交個份 我有報5千蚊消費卷既 另外三份冇填消費卷 照足提示去填  係呀 4年都報失業 你懂的  ...

咁你都好叻冇收入
作者: Anmi2019    時間: 16-2-2022 16:26
推(ง •_•)ง 加油
作者: 加油    時間: 16-2-2022 16:38
Frankiewongkc 發表於 11-2-2022 13:02
咁你都好叻冇收入

你懂的  唔洗多講 哈哈
作者: Anmi2019    時間: 16-2-2022 17:05
加油 發表於 16-2-2022 16:38
你懂的  唔洗多講 哈哈

明就自然會明,唔明點講都無用 (ง •_•)ง 加油
作者: Qiu    時間: 21-2-2022 15:03
Up up

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3