破產聯盟

標題: 想申請drp [打印本頁]

作者: jocha    時間: 21-10-2021 09:01
標題: 想申請drp
有冇師兄知道drp/idrp通常點先會成功?有冇批核標準?
我見有d師兄話至少供滿6期 係咪供滿6期就多數得?
如果我負債好大去到40-52倍
有d分期已經做緊60期咁長
但我計過如果最大數果兩間幫我做drp, 我節衣縮食住屋企人到 佢超超低息/免息既話分8-10年還 應該都仲夠供
但佢會唔會比?
但我因係有電訊公司數係身?佔我月入比重幾多下,佢有冇話銀行供款/總供款計埋我咁多張電話費,要低過幾多%? 定係我自己計得掂供到比佢就得?

作者: danzighill    時間: 21-10-2021 11:56
免息? 笑
作者: jocha    時間: 21-10-2021 17:05
danzighill 發表於 21-10-2021 11:56
免息? 笑

如果好大額
iva做10年 5厘息 有冇機會
因為計埋自己有d欠電訊公司既錢要供 計到5-6% 9-10年才岩岩好夠比
作者: danzighill    時間: 22-10-2021 07:48
jocha 發表於 21-10-2021 17:05
如果好大額
iva做10年 5厘息 有冇機會
因為計埋自己有d欠電訊公司既錢要供 計到5-6% 9-10年才岩岩好夠比 ...

你係咁大穫,又唔想老破,又要超低息長期,行iva好過,drp冇咁低息,仲話9~10年
作者: jocha    時間: 22-10-2021 08:39
danzighill 發表於 22-10-2021 07:48
你係咁大穫,又唔想老破,又要超低息長期,行iva好過,drp冇咁低息,仲話9~10年 ...

銀行係咪通常agree 如果我咁既情況
作者: danzighill    時間: 22-10-2021 09:04
jocha 發表於 22-10-2021 08:39

其實負債4X~5X倍,低息都要9~10年先還清,真係諗下舉手算啦
作者: 苦虎    時間: 22-10-2021 10:57
銀行會睇你做乜工,收入穩唔穩定同家庭支出去決定。如果你全銀行數會簡單d,有一線財仔就難少少,二線財就唔洗諗了。
作者: danzighill    時間: 22-10-2021 14:45
苦虎 發表於 22-10-2021 10:57
銀行會睇你做乜工,收入穩唔穩定同家庭支出去決定。如果你全銀行數會簡單d,有一線財仔就難少少,二線財就 ...

計5厘年息都要還9年
有冇drp行到108期?
作者: 苦虎    時間: 22-10-2021 17:31
danzighill 發表於 22-10-2021 14:45
計5厘年息都要還9年

爬返以前嘅文章,有個師姐做到,但一般都係6年左右。
作者: danzighill    時間: 22-10-2021 19:04
苦虎 發表於 22-10-2021 17:31
爬返以前嘅文章,有個師姐做到,但一般都係6年左右。

但drp絕唔會係5厘息
你idrp全銀行數都未有5厘年息啦
作者: jocha    時間: 22-10-2021 19:11
danzighill 發表於 22-10-2021 14:45
計5厘年息都要還9年

唔諗drp了
iva有冇可能5厘 9年10年
作者: square3207    時間: 23-10-2021 00:12
我經驗 iva 67個月 8% 最後都係還唔起。我drp iva 破都試過晒
作者: jocha    時間: 24-10-2021 18:57
square3207 發表於 23-10-2021 00:12
我經驗 iva 67個月 8% 最後都係還唔起。我drp iva 破都試過晒

drp唔做 跟住你做iva批左?

作者: square3207    時間: 24-10-2021 20:39
Drp 自己每間申請。兩三年後有間財仔幫我清drp.幾年後iva 無幾耐就破。
作者: richardchow    時間: 25-10-2021 00:14
點解欠咁多錢?
作者: 苦虎    時間: 26-10-2021 10:31
其實樓主本身做乜月入幾多爭邊幾間銀行/財仔數?
作者: jocha    時間: 26-10-2021 13:22
苦虎 發表於 26-10-2021 10:31
其實樓主本身做乜月入幾多爭邊幾間銀行/財仔數?

月薪自動轉帳25,500
欠小新 520,000
獅子 201,000
一間虛擬銀行120,000
一間虛擬銀行30,000
西亞銀行 15,000
政府學生貸款 79,000
可做iva的合共965,000

但月薪其中8200要用來找電訊公司費用 之前出左幾張卡 呢d唔可以做iva應該一定要找
每月支出3000-4000就夠
作者: eddykung044    時間: 26-10-2021 16:46
早破早解脫煩惱
作者: 苦虎    時間: 26-10-2021 19:24
仲供緊學生貸款即係畢業無耐二、三十歲左右,咁后生你爭成球當你iva/drp8年,年利率5都要還14000一个月,你重話要每个月科8k幾比電訊公司,根本係mission impossible,老破可能係你唯一選擇,不過你咁後生做老破,也要考慮對你將來前途冇影響,同埋你呢一世都唔使諗打政府工,除非你已經做緊
作者: jocha    時間: 26-10-2021 21:32
苦虎 發表於 26-10-2021 19:24
仲供緊學生貸款即係畢業無耐二、三十歲左右,咁后生你爭成球當你iva/drp8年,年利率5都要還14000一个月,你 ...

要做既話銀行係咪都唔會批
作者: 苦虎    時間: 27-10-2021 00:38
試下無妨,但drp就算成功都先要評估自己有冇可能得嗰兩三千一個月捱咁多年,老而反
作者: 苦虎    時間: 27-10-2021 00:42
jocha 發表於 22-10-2021 08:39

問下無妨,但即使drp/iva成功都先要自己評估2丶3000有冇可能捱咁多年?老破就4年但有可能有自己未可預計的後果,不過我覺得你仲後生,你而家嘅狀況,肯立定意志改過自新總可以重新的。
作者: 苦虎    時間: 28-10-2021 16:36
square3207 發表於 24-10-2021 20:39
Drp 自己每間申請。兩三年後有間財仔幫我清drp.幾年後iva 無幾耐就破。

財仔比个利率靚過你做drp?
作者: square3207    時間: 29-10-2021 14:10
苦虎 發表於 28-10-2021 16:36
財仔比个利率靚過你做drp?

Drp果時個息都貴過本身條數 我見係拉長左所以先做。同埋有幾張信用卡。
之後順供三年左右 財仔做到同佢息低少少 同埋幫我食多一兩條數。所以咪又清左。之後攪iva 成功左
人工減左就一期都無供去老破 晒左申請 Iva既錢。
作者: 苦虎    時間: 30-10-2021 09:58
square3207 發表於 29-10-2021 14:10
Drp果時個息都貴過本身條數 我見係拉長左所以先做。同埋有幾張信用卡。
之後順供三年左右 財仔做到同佢息 ...

我idrp就小新做到0.28比我,但唔知點解重日日有垃圾來電打嚟叫我借錢
作者: jocha    時間: 1-11-2021 10:53
苦虎 發表於 30-10-2021 09:58
我idrp就小新做到0.28比我,但唔知點解重日日有垃圾來電打嚟叫我借錢

月平0.28%? 幾多期?
你果陣月薪幾多倍呀
作者: 苦虎    時間: 3-11-2021 17:04
jocha 發表於 1-11-2021 10:53
月平0.28%? 幾多期?
你果陣月薪幾多倍呀

廿幾倍左右,72期
作者: square3207    時間: 3-11-2021 17:36
苦虎 發表於 30-10-2021 09:58

你啲數有上tu就一定會有電話打比你。我破左都成日打黎叫我借錢。
作者: 苦虎    時間: 5-11-2021 21:44
square3207 發表於 29-10-2021 14:10
之後順供三年左右 財仔做到同佢息 ...

你孭緊條idrp數財仔都肯借?
作者: square3207    時間: 5-11-2021 23:58
苦虎 發表於 5-11-2021 21:44
你孭緊條idrp數財仔都肯借?

無錯。有錢賺唔通唔賺咩。
作者: 苦虎    時間: 6-11-2021 12:56
square3207 發表於 5-11-2021 23:58
無錯。有錢賺唔通唔賺咩。

但一般idrp利率都唔會太高,財仔收到月平1.5厘喎
作者: square3207    時間: 6-11-2021 17:42
苦虎 發表於 6-11-2021 12:56
但一般idrp利率都唔會太高,財仔收到月平1.5厘喎

最緊要有現金拎。
作者: 苦虎    時間: 6-11-2021 19:54
square3207 發表於 6-11-2021 17:42
最緊要有現金拎。

財仔計你幾多厘,你借咗幾多攞返幾多現金?
作者: square3207    時間: 6-11-2021 21:53
苦虎 發表於 6-11-2021 19:54
財仔計你幾多厘,你借咗幾多攞返幾多現金?

邊記得咁多。都咁耐之前。
作者: 苦虎    時間: 8-11-2021 12:10
square3207 發表於 6-11-2021 21:53
邊記得咁多。都咁耐之前。

係一線財定二線財?
作者: ~cloud~    時間: 9-11-2021 16:12
40 50倍 債又大 除左iva 它都難 機會比較微
作者: jocha    時間: 10-11-2021 12:13
~cloud~ 發表於 9-11-2021 16:12
40 50倍 債又大 除左iva 它都難 機會比較微

iva到時供左4年後提早還得唔得架?
d息點計
作者: danzighill    時間: 13-11-2021 09:11
苦虎 發表於 3-11-2021 17:04
廿幾倍左右,72期

你好彩真係小新大債主,如果恆仔大債主都唔知過唔過75%
作者: 苦虎    時間: 13-11-2021 16:48
差小新同西亜痕生三條數,真係得佢reject咗,反而西亞一個星期就agree咗,結果俾佢拖咗兩個幾月先至正式idrp,好彩佢條數唔過廿个%
作者: Hengkok    時間: 11-12-2021 11:16
其實成唔成功 好睇你職業 我有幾間都係呢半年內借
作者: Hengkok    時間: 11-12-2021 11:16
我個人經驗係 我係簽左長約既
作者: Hengkok    時間: 11-12-2021 11:18
打唔硒 唔好意思 我早個月係欠兄弟 小眾 獅子 渣兜 同 邦民 總數係欠28萬到 跟住搵左獅子做idrp 唔使一個星期批左 0.32 分66 每期4千幾
作者: 苦虎    時間: 11-12-2021 12:14
Hengkok 發表於 11-12-2021 11:18
打唔硒 唔好意思 我早個月係欠兄弟 小眾 獅子 渣兜 同 邦民 總數係欠28萬到 跟住搵左獅子做idrp 唔使一個星 ...

你財仔數多,0.32月平算平了
作者: danzighill    時間: 12-12-2021 11:46
Hengkok 發表於 11-12-2021 11:18
打唔硒 唔好意思 我早個月係欠兄弟 小眾 獅子 渣兜 同 邦民 總數係欠28萬到 跟住搵左獅子做idrp 唔使一個星 ...

你大債主係邊位先?
作者: Hengkok    時間: 12-12-2021 16:19
渣兜52% 獅子28%
作者: danzighill    時間: 13-12-2021 07:49
Hengkok 發表於 12-12-2021 16:19
渣兜52% 獅子28%

睇下如果財仔佔超過25%結果係點,你最好彩2大債權人佔75%都應承,我欠富幫18,中肯13,小新11,一定要3間都應承先過75%,其中一間玩嘢已經pk,所以我點解遲遲都唔敢申請,一失敗call loan已經跳樓。
作者: Harmonychow    時間: 13-12-2021 17:21
danzighill 發表於 13-12-2021 07:49
睇下如果財仔佔超過25%結果係點,你最好彩2大債權人佔75%都應承,我欠富幫18,中肯13,小新11,一定要3間 ...

問過小新,唔批既會照返先前甘供。還有一般銀行收到offer會開你tu,佢地知道自己會佔幾多,佔得少個d先至有機reject,銀行一般都會批,佢地都知你還唔到先做idrp,唔通唔批而推你去死。
作者: Harmonychow    時間: 13-12-2021 17:24
danzighill 發表於 12-12-2021 11:46
你大債主係邊位先?

時代唔同,唔係大債主先可牽頭做idrp,你有做idrp銀行既數已經可申請。
作者: danzighill    時間: 14-12-2021 09:33
Harmonychow 發表於 13-12-2021 17:21
問過小新,唔批既會照返先前甘供。還有一般銀行收到offer會開你tu,佢地知道自己會佔幾多,佔得少個d先至 ...

但到時中肯已經cut左我卡,嗰13個點還呢?
作者: danzighill    時間: 14-12-2021 09:36
Harmonychow 發表於 13-12-2021 17:24
時代唔同,唔係大債主先可牽頭做idrp,你有做idrp銀行既數已經可申請。

呢樣我知,我問你至大債主係乜水因為要睇鬆手嗰堆佔唔佔75%
如果UX 佔30%,根本分分鐘俾佢reject玩死
作者: Harmonychow    時間: 14-12-2021 10:50
danzighill 發表於 14-12-2021 09:33
但到時中肯已經cut左我卡,嗰13個點還呢?

照還,同返先前一樣。
作者: danzighill    時間: 14-12-2021 10:52
Harmonychow 發表於 14-12-2021 10:50
照還,同返先前一樣。

銀行出咗信cut埋卡,失敗咗可以照返以前咁還咁荀?
作者: Harmonychow    時間: 14-12-2021 10:53
不用緊,信唔信唔緊要定你廂情願想法,以為唔批就要全清,我先前問過小新,之後已做idrp,自己攪掂。
作者: Harmonychow    時間: 14-12-2021 10:54
danzighill 發表於 14-12-2021 09:36
呢樣我知,我問你至大債主係乜水因為要睇鬆手嗰堆佔唔佔75%
如果UX 佔30%,根本分分鐘俾佢reject玩死 ...

最易係佢,第一個accept係佢,但佢會計到條數最盡,一申請個一計都唔洗還。
作者: Harmonychow    時間: 14-12-2021 11:10
danzighill 發表於 14-12-2021 10:52
銀行出咗信cut埋卡,失敗咗可以照返以前咁還咁荀?

至少我係。
作者: 苦虎    時間: 14-12-2021 21:09
正常銀行當知道你申請就會即刻發信叫你還,你打電話去返嗰間銀行話你申請緊idrp照常理佢應該會停,就算你申請唔成功,照常理佢都唔會叫你一炮過清,你還得起就唔會申請債務重組啦,逼到你入學,佢都冇著數,不過你要獨立同返唔批國家銀行點樣還法囉,

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3