破產聯盟

標題: 準備面臨第二次破產,相當煩惱! [打印本頁]

作者: nakamura    時間: 23-7-2022 22:15
標題: 準備面臨第二次破產,相當煩惱!
2011年曾經老破,2015年順利解破,但今年2022年又再面臨第二次破產,但較上一次面對更大難關,因為牽涉二線財仔以及政府失業貸款,請各位師兄師姐指點。當年2011年全部欠銀行財仔信用卡數約40萬元揾律師申請老破,跟主任2015四年後順利解破,現在因網賭及入不敷支即將爆煲面臨再破,呢次主要係一二線財仔,一線當中包括UX,兄弟卡數,X錢包,EASYXXXX,紫色百貨卡數及私貸,還有上年揾工X申請八萬元政府失業貸款,但一期未還過仍然用緊頭一年淨還緊利息,二線有G記,埃令,完美,今X,打算下月揾律師申破,但最大問題係UX有四條數入面其中兩條新續一期都未還過,連同政府果邊頭一年供緊利息都係,二線果幾間有冇人知申破後會點追?第二次老破要五年?
作者: 欠一百萬    時間: 23-7-2022 22:38
第二次破係要5年.  早破早享受, 趕得切第三次破就賺多幾球.
作者: nakamura    時間: 23-7-2022 22:49
欠一百萬 發表於 23-7-2022 22:38
第二次破係要5年.  早破早享受, 趕得切第三次破就賺多幾球.

乜師兄講D咁既說話呀?
作者: Joannywalker131    時間: 23-7-2022 23:06
爛賭無藥醫
作者: nakamura    時間: 23-7-2022 23:58
有幾條數一期都未供過,能順利申破嗎?
作者: 欠一百萬    時間: 24-7-2022 00:05
nakamura 發表於 23-7-2022 22:49
乜師兄講D咁既說話呀?

特朗普都破4次, 有幾唔好
作者: mirror0822    時間: 24-7-2022 02:43
國家都可以破產,人破產算什麼啊,破產之後乜都唔理唔上繳唔交年報就可以成世破產。
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 05:34
nakamura 發表於 23-7-2022 23:58
有幾條數一期都未供過,能順利申破嗎?

呢位師兄,借完幾條數,一期都唔供,可能會被人告喎…
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 06:27
mirror0822 發表於 24-7-2022 02:43
國家都可以破產,人破產算什麼啊,破產之後乜都唔理唔上繳唔交年報就可以成世破產。 ...

唔上繳唔交年報?你唔好誤導他人啦
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 06:29
amberfung1983 發表於 24-7-2022 05:34

仲有準備轉新工,係咪要同公司講暫時一路出住票先?不過我估一定係出劃線支票,一去申破銀行戶口凍結晒點算?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 06:30
有冇人知二線果幾間財仔知道申破後會點追法?
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 06:54
nakamura 發表於 24-7-2022 06:30
有冇人知二線果幾間財仔知道申破後會點追法?

我自己就借過x民、ux同兄弟,只有兄弟打過一次電話俾我,要我交過左期嘅一期錢,我同佢話申左破,佢就話唔理,總之唔交錢就交俾追數公司跟,然後我交左一期佢就唔理我。其他個兩間就完全冇理過我。兄弟我total借左20幾,還左一年有多,其他兩間我只借2-3萬,都有還左一半以上。
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 06:59
nakamura 發表於 24-7-2022 06:29
仲有準備轉新工,係咪要同公司講暫時一路出住票先?不過我估一定係出劃線支票,一去申破銀行戶口凍結晒點 ...

師兄,咁你真係要小心,你新借幾條數,一期都唔還就申破,然後仲要轉工,真係好大機會俾人告你喎
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 07:19
amberfung1983 發表於 24-7-2022 06:59
師兄,咁你真係要小心,你新借幾條數,一期都唔還就申破,然後仲要轉工,真係好大機會俾人告你喎 ...

告既機率佰份之九十以上,樓主糸有預謀申破,即糸詐騙,刑事,要入册既,好自為之
作者: frankie2022    時間: 24-7-2022 07:36
破完一次都怕  仲想破多次
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:11
frankie2022 發表於 24-7-2022 07:36

還唔起有乜辦法?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:14
Joannywalker131 發表於 24-7-2022 07:19
告既機率佰份之九十以上,樓主糸有預謀申破,即糸詐騙,刑事,要入册既,好自為之 ...

個個都係走投無路先至去破架啦,就算轉新工仍然好多條數都還唔起,兼職收入又唔穩定,財仔又唔俾你拖,好快交收數追,唔破可以點解決?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:16
amberfung1983 發表於 24-7-2022 06:59
師兄,咁你真係要小心,你新借幾條數,一期都唔還就申破,然後仲要轉工,真係好大機會俾人告你喎 ...

轉新工係因為依家份工合約期滿,新工比依家只係多幾百蚊,根本幫唔到D乜嘢,出糧一申破就會凍結所有銀行戶口,又冇咁快頒令開新戶口點算好?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:17
老強果邊有幾間公司,駛唔駛趁申破前組合埋一間?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:20
第一次老破當時只有銀行財仔卡數,一申破就冇再追,但依家第二次有二線財仔好麻煩,所以想問有冇人知果幾間二線財知道申破後會點繼續追?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:22
上年政府失業貸款80000頭一年淨係交緊利息,申破有冇問題?
作者: John2628    時間: 24-7-2022 08:24
政府錢會唔會追到底?我諗冇人知
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:27
John2628 發表於 24-7-2022 08:24
政府錢會唔會追到底?我諗冇人知

頭一年還息不還本已經結束,下月開始正式要供第一期
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 08:28
各位大大可否解決#18,19,20問題?迫切等待解決
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 09:28
nakamura 發表於 24-7-2022 08:28

18: 問下你新公司可唔可以出現金,我諗唔到其他辦法
19: 點解要整合?我破前都冇搞過MPF
20: 師兄你爬下文應該都揾到,不外乎打電話揾你、揾你朋友、公司、家人、淋紅油、貼街招……
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 11:13
破完無機耐又在破,好大機會吾批兼會報警開file,以上系我姐夫提供,我姐夫系律師樓做師爺
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 11:14
警方個面會告你,畜意破產,系刑事,你要有定心里凖備,上庭,takecase
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 11:18
frankie2022 發表於 24-7-2022 07:36

漂,賭,飲,蕩,吹,衰賭跟本無得救,破完又破,連中二元
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 11:32
我已經衰過一次,一定吾會俾自己衰多一次,柴九話齊,人生又機多個十年
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 11:34
其實吾糸幸災落禍,衰過又在衰,真糸吾低幫架,不喜勿插
作者: mirror0822    時間: 24-7-2022 12:58
車,告咪告囉,人生都無無聊,坐咪坐囉
作者: 金龍華    時間: 24-7-2022 13:11
第一次都仲未有教訓,再借錢去搏,預咗啦!小心夠65歲都未解破,MPF 都充公埋
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 13:35
amberfung1983 發表於 24-7-2022 09:28
18: 問下你新公司可唔可以出現金,我諗唔到其他辦法
19: 點解要整合?我破前都冇搞過MPF
20: 師兄你爬下 ...

#18出現金同現金支票一定冇可能
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 13:37
Joannywalker131 發表於 24-7-2022 11:13
破完無機耐又在破,好大機會吾批兼會報警開file,以上系我姐夫提供,我姐夫系律師樓做師爺 ...

破完冇幾耐又破?你到底有冇睇清楚我寫既野?同埋我發覺你淨係識得落井下石,唔需要你再回我個帖啦!
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 13:38
mirror0822 發表於 24-7-2022 12:58

莫非你已經坐過監?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 13:40
mirror0822 發表於 24-7-2022 12:58

你都係,唔需要你再回我個帖
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 14:51
nakamura 發表於 24-7-2022 13:35
#18出現金同現金支票一定冇可能

我見而家申破好似要等幾個月,師兄你係就快啲去換律師搞。戶口凍左都冇計,公司入唔到,就等入學後快啲拎封信去開新戶口,然後叫公司再出返。師兄你最大嘅問題係賭,希望你順利入學,未來個五年可以戒到賭,如果唔係,你到80歲可能都仲會破。加油啦師兄!
作者: finish2021    時間: 24-7-2022 14:52
追/告 都要破架啦.. 順住條路黎行啦.. 捱過佢吧。
作者: 阿三妹妹    時間: 24-7-2022 15:05
nakamura 發表於 24-7-2022 08:28

師兄 還唔到都無辦法
俾人刑事破產都要面對
破就破啦
有時師兄說話唔係咁好聽
但係都冇惡意
你唔破俾人追又還唔起?
仲有咩路可以行?
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 15:49

樓主心態有好大問題,錯認,打要企定
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 15:58
amberfung1983 發表於 24-7-2022 14:51
我見而家申破好似要等幾個月,師兄你係就快啲去換律師搞。戶口凍左都冇計,公司入唔到,就等入學後快啲拎 ...

如果新公司淨係出到劃線支票出糧可行嗎?本身用開痕生出糧,入紙申破後有冇咁快凍結?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 15:59
finish2021 發表於 24-7-2022 14:52
追/告 都要破架啦.. 順住條路黎行啦.. 捱過佢吧。

暫時一期都未還過主要係UX四條數入面其中兩條,同埋工x銀行政府失業貸款頭一年還息不還本,其他至少還左一期/已還多期
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 16:00
我更想知#1借果幾間二線你地有冇人借過?一知道申破後會點追?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 16:11
二線果幾間財仔只有G記欠最多,欠65000已還幾期,其他還還下全部都係欠幾千唔過萬
作者: HS1975    時間: 24-7-2022 16:17
師兄總共欠幾多倒?可以嘅話,點都好,還曬二線先!如果唔係都好煩,唔係麻煩,係你會好煩。剩低一線嘅,直接同距地傾拉長還款期,自己慢慢挨,慢慢還!
作者: amberfung1983    時間: 24-7-2022 16:19
nakamura 發表於 24-7-2022 15:58
如果新公司淨係出到劃線支票出糧可行嗎?本身用開痕生出糧,入紙申破後有冇咁快凍結? ...

劃線支票都係要入銀行的,冇咩分別。幾時凍就唔關銀行事,主要係睇銀行幾時收到通知,一知基本上就全部一齊凍。我嘅經驗係入紙後,個幾月我個戶口先凍,咁啱凍嘅時候,我仲有成半個月先出糧,所以轉得切。
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 17:09
二線財仔吾會同你講笑,你估老破吾洗還呀,吾好天真啦,佢地一定上門同你傾計仲有佢地班黑社會搞埋你屋企人,吾糸嚇你好自為之
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 18:01
Joannywalker131 發表於 24-7-2022 17:09
二線財仔吾會同你講笑,你估老破吾洗還呀,吾好天真啦,佢地一定上門同你傾計仲有佢地班黑社會搞埋你屋企人 ...

都話左唔駛你再回復我個帖啦
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 18:02
HS1975 發表於 24-7-2022 16:17
師兄總共欠幾多倒?可以嘅話,點都好,還曬二線先!如果唔係都好煩,唔係麻煩,係你會好煩。剩低一線嘅,直 ...

仲爭好多期,入不敷支冇可能還得晒
作者: finish2021    時間: 24-7-2022 18:05
2線都係有牌 你都破左 佢地追都無計啦
作者: finish2021    時間: 24-7-2022 18:06
最緊要同屋企人打底 咁好彩你轉公司 咁佢fax去舊公司你都無咁煩先
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 19:15
finish2021 發表於 24-7-2022 18:05

2缐個間全部黑社會開架
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 19:16
欠一百萬 發表於 24-7-2022 00:05
特朗普都破4次, 有幾唔好

百萬兄有見地
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 19:17
amberfung1983 發表於 24-7-2022 05:34

人地仲不知悔改添
作者: snk23    時間: 24-7-2022 19:37
好心你啦,仲賭,雖然我都仲有賭,但賭1000至2000左右,輸左個月完全唔賭,可能我有家庭,唔再大賭加自己有了一定收入都草到d,唔俾自己再衰多次
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 19:38
snk23 發表於 24-7-2022 19:37
好心你啦,仲賭,雖然我都仲有賭,但賭1000至2000左右,輸左個月完全唔賭,可能我有家庭,唔再大賭加自己有 ...

c hing有見地
作者: Joannywalker131    時間: 24-7-2022 19:39
snk23 發表於 24-7-2022 19:37
好心你啦,仲賭,雖然我都仲有賭,但賭1000至2000左右,輸左個月完全唔賭,可能我有家庭,唔再大賭加自己有 ...

仲度水賭,財不入急門
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 20:20
Joannywalker131 發表於 24-7-2022 19:38
c hing有見地

所有字尾131果位人兄既回復一律不看不回!
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 20:22
finish2021 發表於 24-7-2022 18:06
最緊要同屋企人打底 咁好彩你轉公司 咁佢fax去舊公司你都無咁煩先

上門追果度比較煩
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 20:24
finish2021 發表於 24-7-2022 18:05

繼續追我都唔會變到舊錢出來全清架啦
作者: HS1975    時間: 24-7-2022 20:41
nakamura 發表於 24-7-2022 20:24

如今視乎自己已一無所有,要考慮嘅無非係你家庭同份工,如果你已有曬心理準備會被騷擾,你也都無需要理會太多後果啦! 繼續申破繼續生活。正常工作做唔倒就炒住散先囉。其他人所言,對嘅好錯嘅好你又何必在乎呢?!
作者: SFZ    時間: 24-7-2022 21:07
nakamura 發表於 24-7-2022 16:11
二線果幾間財仔只有G記欠最多,欠65000已還幾期,其他還還下全部都係欠幾千唔過萬 ...

G記真係好麻煩,我自己黎講,係宣誓之前入定3個月供款,咁就免受騷擾,但正式頒令後,6C email文件比佢地,佢地話唔係破產處寄出比佢哋既信係唔承認!咁都要留難下,痴痴地。
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 21:12
SFZ 發表於 24-7-2022 21:07
G記真係好麻煩,我自己黎講,係宣誓之前入定3個月供款,咁就免受騷擾,但正式頒令後,6C email文件比佢地 ...

G記果間野有幾大滋擾?之前續借左之後只係供左幾期,期數仲有好長
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 21:14
HS1975 發表於 24-7-2022 20:41
如今視乎自己已一無所有,要考慮嘅無非係你家庭同份工,如果你已有曬心理準備會被騷擾,你也都無需要理會 ...

我知道依家頒令要等幾個月,出糧戶口唔知幾時先被凍結好煩惱,又出唔到現金糧同現金支票
作者: Stanyan1229    時間: 24-7-2022 21:17
nakamura 發表於 24-7-2022 20:24

咁你問2線點追黎做咩?你點都係要破第二次。
戒賭啦!仲有你Ux點都還1、2期先破。
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 21:23
Stanyan1229 發表於 24-7-2022 21:17
戒賭啦!仲有你Ux點都還1、2期先破。 ...

大約都想知果幾間二線知道申破後既追數手法,同埋係咪追到頒令至肯收手
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 21:26
Stanyan1229 發表於 24-7-2022 21:17
戒賭啦!仲有你Ux點都還1、2期先破。 ...

UX其中兩條未還過,出糧仲勉強叫做可以各還一期,但再還多一期就好難,因為揾律師申破同留些少生活都要卦?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 21:51
屋企有冇需要裝CAM?
作者: HS1975    時間: 24-7-2022 22:23
nakamura 發表於 24-7-2022 21:51
屋企有冇需要裝CAM?

你一直想知道嘅問題就係財記會唔會搞到去屋企,同埋會點搞,有幾大動作。誠心俾個建議你:
一,先睇下家人可否幫倒多少?事已至此屋企一定會知! 然後再搵6C問清楚申破準備事項及幾率大小可行性。  
二,如6C建議可行,即刻準備宣誓入紙(大約一至個半月有號碼),有號碼一線預計就即刻停追,二線及其餘財記估計會繼續追,至於什麼方式,影響會幾大唔知,你一定要同屋企人打定底!我估你第一次破嘅時候無驚動過屋企,所以你依家好緊張呢一點!
三,入紙後,現有銀行賬戶未必即刻凍結,預計在未來頒令嘅個半月內,逐一凍結,網上虛擬銀行會最快停止及凍結的。所有有綁定銀行嘅使用工具將會取消綁定,例如馬會戶口,支付寶,微信,八達通等已經有綁定銀行卡或信用卡的等等……
四,有入紙號碼後再過起碼一至個半月先會有正式頒令,哩段時間預計就係最多追數電話出現嘅時間!如果你嘅數額較大,很有可能就會被全數call loan。繼而就係收數公司做野,如果你同家人已經有共識,要裝Cam就裝囉,有咩大問題大刑事破壞及人身安全第一時間報警……!唔知道差人會幫你幾多……另外,也都可能搞到你公司,不過你話你已經轉左新工作,我唔知你此刻仲有無心思繼續工作……
五,順利嘅話去到頒令時間,我估計已經會少好多咨擾,但你個D二線及以外嘅財記會有咩其它升級行動就真係唔清楚,總之睇你自己心態。事已至此,只能順勢而為,無其它選擇!
假如你覺得我以上所講嘅根本無用,噤你自己諗下點樣孤注一擲吧!
我好明白個种無奈嘅感受,師兄自己好自為之

作者: nakamura    時間: 24-7-2022 22:36
HS1975 發表於 24-7-2022 22:23
你一直想知道嘅問題就係財記會唔會搞到去屋企,同埋會點搞,有幾大動作。誠心俾個建議你:
一,先睇下家 ...

住公屋門外裝CAM有冇問題?另外一線財包括EASYXXXX, X錢包及紫色百貨收到申破通知後能否即停追數?
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 22:38
冇咁多錢搬出去避風頭,申破後只能硬食上門滋擾,所以好緊張,頭一次只欠卡數從未上過門的,人生最大考驗
作者: HS1975    時間: 24-7-2022 23:06
nakamura 發表於 24-7-2022 22:38
冇咁多錢搬出去避風頭,申破後只能硬食上門滋擾,所以好緊張,頭一次只欠卡數從未上過門的,人生最大考驗 ...

你真係好奇怪,就算俾你有錢出去避風頭又如何?你係咪打算避翻翻十年八年啊??避開左,你屋企人會點諗,財記會點搞你屋企啊?點可以噤自私架! 認認真真同你家人交代一下,商量點處理黎緊嘅事情。順利入學重讀先係你要考慮嘅野啊朋友!明白嗎?!衣架除左屋企人還可稍稍幫你一把之外,一切就得你自己可以幫自己啦!如果你覺得好煩好煩好煩……噤你只能豁埋條命出去了,因為你淨係得翻條命,無其它了……!!!
作者: Stanyan1229    時間: 24-7-2022 23:26
HS1975 發表於 24-7-2022 23:06
你真係好奇怪,就算俾你有錢出去避風頭又如何?你係咪打算避翻翻十年八年啊??避開左,你屋企人會點諗, ...

師兄講得好!佢完全冇後悔既感覺,其實破左一次已經係一個大教訓。
佢只有不停問財仔會點追?!
老實講,如果佢可以搬出去住,避一避風頭,佢會破第三次。
作者: 欠一百萬    時間: 24-7-2022 23:31
Stanyan1229 發表於 24-7-2022 23:26
師兄講得好!佢完全冇後悔既感覺,其實破左一次已經係一個大教訓。
老實講, ...

早破早享受,破夠三次賺幾球.
作者: SFZ    時間: 24-7-2022 23:36
nakamura 發表於 24-7-2022 21:12
G記果間野有幾大滋擾?之前續借左之後只係供左幾期,期數仲有好長

我自己冇經驗,因為入咗3個月供款,所以再到期供已經頒左令,之前有ching講呢間追數都幾進取,不過追數手法黎黎去去都係粗口問候,打俾諮詢人,拉你入wtsapp group,寄信,打你公司搵你,上門攝紙仔⋯⋯有時間扒下文。
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 23:49
你真係好奇怪,就算俾你有錢出去避風頭又如何?你係咪打算避翻翻十年八年啊??避開左,你屋企人會點諗, ...

屋企人一早講左冇能力幫
作者: nakamura    時間: 24-7-2022 23:51
SFZ 發表於 24-7-2022 23:36
我自己冇經驗,因為入咗3個月供款,所以再到期供已經頒左令,之前有ching講呢間追數都幾進取,不過追數手 ...

你欠佢果條數大唔大?
作者: Joannywalker131    時間: 25-7-2022 00:05

算吧啦,c hing,講多無謂,二次解破最實際
作者: Joannywalker131    時間: 25-7-2022 00:07
Stanyan1229 發表於 24-7-2022 23:26
老實講, ...

c hing此人药石無靈,無得救了
作者: Joannywalker131    時間: 25-7-2022 00:08
欠一百萬 發表於 24-7-2022 23:31
早破早享受,破夠三次賺幾球.

米糸
作者: SFZ    時間: 25-7-2022 00:14
nakamura 發表於 24-7-2022 23:51
你欠佢果條數大唔大?

3萬5,15期 還左7期
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 00:30
SFZ 發表於 25-7-2022 00:14
3萬5,15期 還左7期

呢間野最終要點先解決到?
作者: SFZ    時間: 25-7-2022 00:42
nakamura 發表於 25-7-2022 00:30
呢間野最終要點先解決到?

最終我要同破產主任講,呢間野要由破處寄信比佢地先肯承認我已破產並且已頒令,我send email比主任要求,仲特登cc比G記先解決到。
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 00:53
SFZ 發表於 25-7-2022 00:42
最終我要同破產主任講,呢間野要由破處寄信比佢地先肯承認我已破產並且已頒令,我send email比主任要求, ...

咁即係追到頒令之後都仲追?
作者: SFZ    時間: 25-7-2022 01:12
nakamura 發表於 25-7-2022 00:53
咁即係追到頒令之後都仲追?

係,一定要破處出信去佢公司證明先罷休。
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 01:21
SFZ 發表於 25-7-2022 01:12
係,一定要破處出信去佢公司證明先罷休。

咁果段期間電話同上門滋擾次數頻密嗎?我二線欠佢呢間野條數大你成半有D驚
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 01:24
請教各位,我依家除咗準備門口裝CAM之外,有冇需要改電話?屋就冇能力搬架啦
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 04:27
有冇人答到#70問題?
作者: airmax    時間: 25-7-2022 04:46
nakamura 發表於 25-7-2022 01:24
請教各位,我依家除咗準備門口裝CAM之外,有冇需要改電話?屋就冇能力搬架啦 ...

公屋裝CAM,小心左右隔離去投降
作者: airmax    時間: 25-7-2022 04:47
咨詢人知道未? 二三線會搞咨詢人,肯定絕交
作者: airmax    時間: 25-7-2022 04:48
airmax 發表於 25-7-2022 04:46
公屋裝CAM,小心左右隔離去投降

投訴
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 06:46
airmax 發表於 25-7-2022 04:47
咨詢人知道未? 二三線會搞咨詢人,肯定絕交

佢地知道
作者: David1128    時間: 25-7-2022 06:52
nakamura 發表於 24-7-2022 22:38
冇咁多錢搬出去避風頭,申破後只能硬食上門滋擾,所以好緊張,頭一次只欠卡數從未上過門的,人生最大考驗 ...

如果屋企唔係長期有人根本最多都係貼下大字報,派封追數信比你⋯⋯
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 06:59
airmax 發表於 25-7-2022 04:48
投訴

咁點算?
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 07:00
David1128 發表於 25-7-2022 06:52
如果屋企唔係長期有人根本最多都係貼下大字報,派封追數信比你⋯⋯

如果我應門呢?佢地會做乜嘢?
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 09:40
今朝打過電話去當年代辦老破果間律師行,話我呢次因為牽涉財仔數比較麻煩,話要收我21000元,乜今時今日加到咁貴咩?另外都有警告一期都冇還會涉及刑事可能被財仔告
作者: finish2021    時間: 25-7-2022 09:43
師兄 其實每個case處理手法未必一樣 你態度好啲 個樣順眼啲  同我地依啲樣衰口臭既人可能又會有出入 加上每個人爭既金額/本身還款記錄也不同 所以真係唔可以一概而論 你只能預計情況最壞咪去到貼街招 噴油 恐嚇下你同資詢人 fax去你資詢人公司 捉同打就唔會架啦 因為你搬唔到 所以就只能裝cam + 報警
作者: finish2021    時間: 25-7-2022 09:47
nakamura 發表於 25-7-2022 09:40
今朝打過電話去當年代辦老破果間律師行,話我呢次因為牽涉財仔數比較麻煩,話要收我21000元,乜今時今日加 ...

咁你去第2間試下..
麻煩個啲係會加價
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 09:53
finish2021 發表於 25-7-2022 09:43
師兄 其實每個case處理手法未必一樣 你態度好啲 個樣順眼啲  同我地依啲樣衰口臭既人可能又會有出入 加上每 ...

會唔會出入跟蹤?
作者: nakamura    時間: 25-7-2022 09:55
finish2021 發表於 25-7-2022 09:47
咁你去第2間試下..
麻煩個啲係會加價

我欠一間銀行政府失業貸款+七間一二線財仔數,二線只有完x扣尾期,其他都冇扣底

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3