破產聯盟

標題: Idrp 機會大嗎 [打印本頁]

作者: 無心機    時間: 22-9-2022 22:12
標題: Idrp 機會大嗎
小弟因賭欠債 現已明白 想痛改前非
發覺順供已經唔可行
唔想再比壓力自己犯錯

公務員 13年 月薪37000(底)

現欠:
獅子loan$100000 2186X60 已還45
獅子loan$434000 8839X60 已還60
獅子循環$50000 min pay
痕身loan$50000 1379x60 已還41
UB loan $400000 9863x54 已還13
UB loan $30000 2370x18 已還4
UB 循環 $60000 min pay
兄弟 loan $100000 3123X48 已還8
兄弟咭 56000 現金分期1:2912x18 已還 11
現金分期2:987X36 已還5
只除4000額 簽賬暫時月月清
百貨loan50000 1942x48 已還4
西亞卡$30000 欠17000簽賬 暫時月月清
X 錢包 $82000 minpay
TU check完 2940 H 無遲還
黎緊有筆73000現金 (可能1個月內 唔肯定)
暫部處
1:想搵獅子idrp 爬過文X錢包唔做
諗住筆錢+咭現金套現找咗佢
或+借2線+或+問獅子可否廷遲供1-2期
找完即搵獅子做
2:直接搵2間2線借錢找X錢包 然後搵獅子搞
3: 收完筆錢順供住捱住先先
等TU升
想問1嘅方法可唔可行?邊種好D?邊個做idrp大機會D?定2or3好D?
希望各位幫幫忙
集思廣益
作者: csbx1984    時間: 25-9-2022 19:16
樓主夾夾埋埋都140萬,其實點借到,爆成40倍都有
作者: csbx1984    時間: 25-9-2022 19:18
73000現金唔使諗,一定係minpay個堆行先,另外有幾條仲有10幾期就甩到,唔知有冇可能捱到尾
作者: 無心機    時間: 25-9-2022 22:16
即係都要捱落去
作者: 無心機    時間: 25-9-2022 22:17
定博一博找完x錢包 搵獅子idrp?
作者: danzighill    時間: 26-9-2022 12:04
無心機 發表於 25-9-2022 22:17

U仔佔最大,你咁天真認為揾獅子做到idrp?
作者: 馳騁    時間: 26-9-2022 12:37
幾張信用咭min pay 利息都可以每個月買部iphone 14.建議唔唔好再申請任何貸款,先還清咭數
作者: 無心機    時間: 26-9-2022 13:03
danzighill 發表於 26-9-2022 12:04
U仔佔最大,你咁天真認為揾獅子做到idrp?

我都少少擔心 但呢個係暫時可見最好嘅方法
見出糧銀行 博一博

作者: 無心機    時間: 26-9-2022 13:05
馳騁 發表於 26-9-2022 12:37
幾張信用咭min pay 利息都可以每個月買部iphone 14.建議唔唔好再申請任何貸款,先還清咭數 ...

我咭暫時月月清的
係循環min
不過都唔係息問題
係供款壓力太大了
作者: danzighill    時間: 26-9-2022 13:21
無心機 發表於 26-9-2022 13:03
見出糧銀行 博一博

idrp要75%債權人贊成,唔關你出唔出糧銀行事
俾你獅子肯接呢個case,但去到U仔唔贊成都係做唔到,全銀行債就易搞,一有財仔債就好煩。
作者: csbx1984    時間: 26-9-2022 15:03
見師兄啲數,係咪最近掂左網賭
作者: csbx1984    時間: 26-9-2022 15:03
無心機 發表於 25-9-2022 22:17

但係你條數唔係最大係ux?
作者: 無心機    時間: 26-9-2022 16:44
danzighill 發表於 26-9-2022 13:21
idrp要75%債權人贊成,唔關你出唔出糧銀行事
俾你獅子肯接呢個case,但去到U仔唔贊成都係做唔到,全銀行 ...

多謝師兄提點先
作者: 無心機    時間: 26-9-2022 17:18
唉..多謝師兄提點
作者: 無心機    時間: 26-9-2022 17:19
馬會 不過已決心戒了
作者: 無心機    時間: 26-9-2022 20:28
csbx1984 發表於 26-9-2022 15:03
但係你條數唔係最大係ux?

係呀 所以都係唔係知得唔得
作者: Harmonychow    時間: 28-9-2022 09:10
無心機 發表於 26-9-2022 13:03
見出糧銀行 博一博

師兄, 放心, 請xWallxxx先, 之後再申請HSBX 做IDPR

1. 做得IDRP 銀行唔會睇主D客死,
2. UX 最大, 反而佢最快覆.... 但個數連息會大少少

我先前有Xwallxxx... 所以hSBX 唔做
因為真係還唔掂.... 再申請大X 做IDPR .....
大X係最少數15000 ...佢抽左XWALLXXX出來要我自己解決.....UX都好快覆同最大110000
最後都做idrp....前後用左個半月

條數係自己, 點解決自己諗清楚...
作者: Harmonychow    時間: 28-9-2022 09:12
無心機 發表於 26-9-2022 20:28
係呀 所以都係唔係知得唔得

放心, 我先前申請IDRP 後, 都打去同UX 講聲幫手批IDRP , 佢話佢都明人有高低潮,絕會無難為我, 所以覆左大X 批左
作者: 無心機    時間: 28-9-2022 10:15
Harmonychow 發表於 28-9-2022 09:10
師兄, 放心, 請xWallxxx先, 之後再申請HSBX 做IDPR

1. 做得IDRP 銀行唔會睇主D客死,

唔該晒師兄嘅意見
作者: 無心機    時間: 28-9-2022 10:17
Harmonychow 發表於 28-9-2022 09:12
放心, 我先前申請IDRP 後, 都打去同UX 講聲幫手批IDRP , 佢話佢都明人有高低潮,絕會無難為我, 所以覆左大 ...

請問ching你打去UA邊度講?
批果個門市?
作者: Harmonychow    時間: 28-9-2022 10:32
無心機 發表於 28-9-2022 10:17
請問ching你打去UA邊度講?
批果個門市?

不是.... 打去平時既帳務部, 佢之後話唔係佢地跟,pass左 比追數部, 要問先有個電話...
個UX 職好好人,
作者: 無心機    時間: 28-9-2022 12:39
Harmonychow 發表於 28-9-2022 10:32
不是.... 打去平時既帳務部, 佢之後話唔係佢地跟,pass左 比追數部, 要問先有個電話...
個UX 職好好人,  ...

感激ching你詳盡嘅指引
有少少想依借2線清左X錢包
因為筆錢唔知等幾耐
又有個UB職員話我破產指數高
話過多1-2月如果再高有機會call loan
好混亂
作者: Harmonychow    時間: 28-9-2022 13:17
無心機 發表於 28-9-2022 12:39
感激ching你詳盡嘅指引
有少少想依借2線清左X錢包
因為筆錢唔知等幾耐

明白,
除非成日遲還佢先會Call, 如果高會call, 大把人比佢call 了, 我個人估計
作者: Harmonychow    時間: 28-9-2022 13:17
你有條HSBX 供完, 有無得續借, 去清其它細數?
作者: 無心機    時間: 28-9-2022 16:32
Harmonychow 發表於 28-9-2022 13:17
你有條HSBX 供完, 有無得續借, 去清其它細數?

暫時唔理UX果邊先
唔知真假
滙豐果邊因為我TU H應該借唔到了
同埋長遠其實壓輕唔到供款壓力
作者: 無心機    時間: 29-9-2022 09:51
初步電話溝通
作者: 無心機    時間: 29-9-2022 09:55
大猫職員問我可唔可以清左X錢包 我話可以 我問佢係咪有X錢包就做唔到 佢話要有關同事解答
作者: Harmonychow    時間: 29-9-2022 14:32
無心機 發表於 29-9-2022 09:55
大猫職員問我可唔可以清左X錢包 我話可以 我問佢係咪有X錢包就做唔到 佢話要有關同事解答 ...

係,hsbx睇到tu,但見tu
作者: Harmonychow    時間: 29-9-2022 14:34
Harmonychow 發表於 29-9-2022 14:32
係,hsbx睇到tu,但見tu

有幾它財務唔係佢地債務聯盟既數,佢地會唔批申請
作者: 無心機    時間: 12-10-2022 20:12
更新下少少情況比各位ching參考吓先  暫時前幾日填左表 今日應該交晒D資料等覆 idrp姐話X錢包果度有兩個option 1.自己清左佢 2.寫封信話由邊一個屋企人去找  咁佢話佢幫我度完D數 出左plan 交比經理之前決定喎  遲下再更新
作者: Harmonychow    時間: 13-10-2022 14:23
無心機 發表於 12-10-2022 20:12
更新下少少情況比各位ching參考吓先  暫時前幾日填左表 今日應該交晒D資料等覆 idrp姐話X錢包果度有兩個opt ...

揾左小新?
作者: 無心機    時間: 13-10-2022 18:54
Harmonychow 發表於 13-10-2022 14:23
揾左小新?

獅子呀
作者: Harmonychow    時間: 14-10-2022 15:41
無心機 發表於 12-10-2022 20:12
更新下少少情況比各位ching參考吓先  暫時前幾日填左表 今日應該交晒D資料等覆 idrp姐話X錢包果度有兩個opt ...

HSBX 應該改左了, 我先前因有X銀包他們唔做,(話唔係佢地既債務聯盟裡,所以成條做唔到), 連option 都沒有...
最後去左小新攪
作者: 無心機    時間: 14-10-2022 19:03
佢都話唔係佢地聯盟裡 但佢話有人咁樣得 所以叫我咁做
作者: 無心機    時間: 14-10-2022 19:08
其實都好煩下 交極D文件都未齊 哈哈  另外佢口頭同我講 暫時睇我最少都要做$17000x84期  叫我比多D支出單據fight下  (如果想做嘅師兄參考吓 多支持先可以供少D喎) 但我覺得有點貴 因為tu report已經爆息上理 我都係$1100000  咁咪息上息? 係咁計架咩? 有無做過嘅師兄解答吓  thx
作者: 新生命202012    時間: 16-10-2022 00:56
息口一定貴,不過就有路行,鬼叫你借錢冇辦法還,加油
作者: Harmonychow    時間: 16-10-2022 11:52
灘長還係貴息d,好過還唔掂比人上門。所以我由佢。
作者: 無心機    時間: 16-10-2022 23:02
咁都係 始終都要生活到 睇長遠D 如果搞到 都係要接受
作者: 無心機    時間: 19-10-2022 12:53
約左明天上獅子簽受權書去出plan
作者: 無心機    時間: 19-10-2022 12:57
因為好多嘢未落實 所以暫時update住先 另外有個少知訊 如果有兄弟 佢哋會要求利息高好多 獅子姐姐話佢地經驗 兄弟會要求0.8-1 所以如果想做idrp嘅師兄 最好無兄弟或者少過25%
作者: Harmonychow    時間: 19-10-2022 14:18
無心機 發表於 19-10-2022 12:53
約左明天上獅子簽受權書去出plan

出得plan都78成成功了
作者: 無心機    時間: 19-10-2022 15:28
Harmonychow 發表於 19-10-2022 14:18
出得plan都78成成功了

係? 我唔敢肯定呀 因為佢話得唔得係要睇投票 同埋爬文之前D師兄都係話有X錢包唔做 所以覺得唔知點咁
作者: Harmonychow    時間: 19-10-2022 17:39
無心機 發表於 19-10-2022 15:28
係? 我唔敢肯定呀 因為佢話得唔得係要睇投票 同埋爬文之前D師兄都係話有X錢包唔做 所以覺得唔知點咁 ...

hsbx係唔做x錢包,但你先前話佢叫你清或揾人供。
作者: 無心機    時間: 19-10-2022 18:47
Harmonychow 發表於 19-10-2022 17:39
hsbx係唔做x錢包,但你先前話佢叫你清或揾人供。

係呀 如果得 其他師兄可參考 因為佢又唔使你證明果個人一定會幫你還 咁同小新抽起無太大分別

作者: Harmonychow    時間: 20-10-2022 12:43
無心機 發表於 19-10-2022 18:47
係呀 如果得 其他師兄可參考 因為佢又唔使你證明果個人一定會幫你還 咁同小新抽起無太大分別
...

所以出得plan機會都幾大。

作者: Harmonychow    時間: 20-10-2022 15:02
仲有, 當出到plan 後, 我都沒交錢了, 當銀行打來追時直接講出左Plan 等投票, 佢就收線, 但有D財會扮野唔記得會再打來追....
當然投票不成功後, 就要交返E 期既錢啦
作者: 無心機    時間: 20-10-2022 19:27
啱啱簽咗受權書 佢話只係暫時個draft 要睇投票 本金大慨96萬 試做16000x84 月平0.45 希望安信唔過25% 唔使要佢票 因為佢實要息貴 另外話aeon有機會唔比我有保險 叫我預可能要供多$2300(保險果價 但唔使cut) 都係等電話咁啦 題外話 要我取消馬會戶口 拎到封信 再send比佢 都幾多嘢搞
作者: 無心機    時間: 20-10-2022 19:32
姐姐話 投票結果出應該係我今個月之後 呢期都要比其他自動扣數喎 想鬆動D都唔得添
作者: Harmonychow    時間: 21-10-2022 08:12
無心機 發表於 20-10-2022 19:27
啱啱簽咗受權書 佢話只係暫時個draft 要睇投票 本金大慨96萬 試做16000x84 月平0.45 希望安信唔過25% 唔使 ...

估唔到hsbx甘嚴,馬會都唔比。我都要等一個月呀,我無供,佢就話供唔供對條數影響不大,可能我總數都係廿幾萬。
作者: 無心機    時間: 15-11-2022 17:14
最新消息 收到電話話通過左 等合約就會上去簽 我好好彩 直接唔使理貴息嘅aeon同安信 啱啱好75.26% 可以照行0.42
作者: 無心機    時間: 15-11-2022 17:21
條數收返黎亦都少咗 大慨$14900x86 鬆一口氣 我會吸收呢次教訓 緊守對自己嘅諾言 另外我想講 UA真係好好 唔係賣廣告 唔係叫人借$ 佢係大財中 唔會強求高息 又唔會有早還罰息 又唔會要苛刻要求 一句到尾 唔會落井下石嘅財仔 真係算係咁 有師兄真係要借 都考慮佢先
作者: Jacq47    時間: 16-11-2022 11:53
師兄 首先恭喜你 我個case 同你好似
作者: Jacq47    時間: 16-11-2022 11:54
sorry 想請教你
作者: Jacq47    時間: 16-11-2022 11:56
1/ 馬會記錄同牛牛出入數會否有影響?如果用大貓另一account (唔係autopay 戶口)會唔會影響idrp ? 另外想問下DBx 同小眾財以你經驗會唔會有麻煩?謝謝
作者: 無心機    時間: 16-11-2022 14:52
馬會應該唔會影響佢接受你因素 不過可能好虛無 我諗銀行覺得大機會先幫你搞掛  你果兩間我無 如果你意思係呢兩間係咪債務聯盟入面 做唔做到idrp嘅話 應該係做到嘅 只係投票果時攔唔攔你 會唔會反對 我就唔清楚喇
作者: 無心機    時間: 16-11-2022 14:54
題外話
作者: 無心機    時間: 16-11-2022 15:01
想講一講UA 唔係賣廣告 呢間財真係算最好 最易借應該係人都知 我條數入面最大係佢 最早話ok應該係佢 無攔無話要求高息 一出plan 就自動幫我截數 自動轉脹都無扣我 電話都無打黎 等我呢個月有返D錢周轉 早還又無罰息 一定少過你原來本金 財務黎講 佢真係好好 算有人情味 但當然唔借就最好啦
作者: Jacq47    時間: 16-11-2022 15:37
其實我都有UB, 如果要比3 個月戶口記錄 正考慮洗唔洗過一過d record 先 你最後2 線係咪自己之後攪掂?定要清埋先?因我都有一條G 記
作者: 無心機    時間: 16-11-2022 18:23
2線唔好報
作者: Jacq47    時間: 17-11-2022 00:02
佢應該都係睇TU 謝謝師兄
作者: jason2112    時間: 21-11-2022 13:20
公務員好易借到
作者: sagillfai    時間: 30-11-2022 01:12
我喺大new搞idrp ,等UB同Leon投票,請問等結果期間要不要繼續供呢?
作者: Harmonychow    時間: 30-11-2022 08:07
sagillfai 發表於 30-11-2022 01:12
我喺大new搞idrp ,等UB同Leon投票,請問等結果期間要不要繼續供呢?

我無供。佢地會計落去條大數
作者: sagillfai    時間: 30-11-2022 12:57
大new剛覆了,夠75%,等埋leon報數就得了,不用leon投票
作者: sagillfai    時間: 30-11-2022 12:58
我認同樓主對UB嘅評價,佢真係無cake我,好快投讚成
作者: 無心機    時間: 30-11-2022 13:29
sagillfai 發表於 30-11-2022 12:58
我認同樓主對UB嘅評價,佢真係無cake我,好快投讚成

係呀 搞呢D先知 兄弟好衰 邦仔其次
作者: sagillfai    時間: 1-12-2022 00:34
由岀plan到投票,五日內覆晒,係Leon仲未投,不過投唔投都冇所謂,已經過咗75%,睬佢都傻
作者: 無心機    時間: 1-12-2022 09:23
我無你咁快 但我無催佢 依家等佢地合約返 咁啱大猫姐姐又放大假 去到19號先再搞 但我依家知道反而慢仲好 我變左有兩個月唔使找數 即刻鬆好多
作者: sagillfai    時間: 1-12-2022 15:53
完全認同,最緊要係通過咗
作者: liuman977562    時間: 1-12-2022 20:37
sagillfai 發表於 1-12-2022 15:53
完全認同,最緊要係通過咗

師兄我都想搵大NEW搞IDRP
但我條大NEW 只係供左4期
聽人講大NEW要供6期甚至12期先會做IDRP 係唔係咁樣?
同埋八掛下大NEW IDRP開左咩息口比你?
唔該
作者: danzighill    時間: 2-12-2022 15:59
liuman977562 發表於 1-12-2022 20:37
師兄我都想搵大NEW搞IDRP
但我條大NEW 只係供左4期
聽人講大NEW要供6期甚至12期先會做IDRP 係唔係咁樣?

大新要供夠12期先可以idrp
舊客新數找舊數除外。
作者: liuman977562    時間: 2-12-2022 17:23
danzighill 發表於 2-12-2022 15:59
大新要供夠12期先可以idrp
舊客新數找舊數除外。

我係舊客用新數找舊數
舊數供左3期 新數4期
加埋都係7期 咁樣可唔可以做idrp?
定係加埋都要12期先得?
驚申請完一失敗會call loan
作者: Harmonychow    時間: 3-12-2022 09:48
liuman977562 發表於 2-12-2022 17:23
我係舊客用新數找舊數
舊數供左3期 新數4期
加埋都係7期 咁樣可唔可以做idrp?

師兄個個唔同,佢地有idrp直線電話,打上去佢地會比到意見你。
作者: liuman977562    時間: 3-12-2022 13:01
Harmonychow 發表於 3-12-2022 09:48
師兄個個唔同,佢地有idrp直線電話,打上去佢地會比到意見你。

唔該師兄 打去問問先
idrp直線電話係咪就係打佢地個客戶服務熱線2828 8168 再講想查詢IDRP?
作者: Harmonychow    時間: 3-12-2022 18:11
liuman977562 發表於 3-12-2022 13:01
唔該師兄 打去問問先
idrp直線電話係咪就係打佢地個客戶服務熱線2828 8168 再講想查詢IDRP? ...

這個客服都可以,如果想快d可打平時追數部電話,問佢想查詢idrp佢會比電話或電郵比你。
作者: sagillfai    時間: 5-12-2022 20:34
大 new俾0.3%我
作者: sagillfai    時間: 5-12-2022 20:35
大new俾0.3%我
作者: sagillfai    時間: 22-12-2022 12:26
今日終於簽咗約,因為下個月要交稅,大 new可以二月先開始供第一期吖
作者: sagillfai    時間: 22-12-2022 12:26
好彩大new幫手,同UB無阻礙
作者: sagillfai    時間: 22-12-2022 12:32
分享過程,我係揾律師樓幫手搞,最初係Leon,UB,大NEW分別做Drp同時向大mew申請idrp,最初UB最快要可做DRP(而且回覆如果大NEW做IDRP,佢地不會反對),LEON不肯(話佢公司從無DRP做)
作者: sagillfai    時間: 22-12-2022 17:19
而大new(有個死八婆覆)不做idrp只得drp,叫我決定,我詢問律師後,再打返俾個八婆,我話UB嗰邊話大NEW如果肯做idrp佢地係會贊成,於是個八婆先將我個file俾另一個做idrp嘅部門,最終而家搞掂咗,想同各位同路人講,最緊要坦承同嘅公司講,一定有得傾(我係講一線嗰啲公司))

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3