破產聯盟

標題: 準備舉手 [打印本頁]

作者: D先生    時間: 19-4-2023 17:28
標題: 準備舉手

事隔一年, 家人幫忙清了債務後, 又欠過百萬, 想問下如果車一個月前以市場價賣左, 而在期貨市場上輸了, 是否不算資金轉移
近1,2個月D數不斷出出入入, 最終當然係失敗收場 ! 現在手頭上有6,7萬蚊, 但欠150萬左右!
打算今次家人幫到, 都唔要佢地幫了, 可能令自己老破過, 以後借不到錢先幫到自己, 4年可能專心照顧小朋友, 如果太太再次原諒我, 恐怕也很難 !
家人和太太都仲未知道, 有個小朋友本身讀私校會否受影響? 月入3萬左右, 估計會有多少生活費批到?
學費5000每月, 出面租親戚樓12000租每月, 太太收入係國內出糧戶口, 香港不用報稅 !

舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作都係捻緊問一個問題, 求有經驗人士給點意見, 感謝

1線3間, 75萬 還22000左右
2線2間, 29萬 還40000左右
卡22萬 min pay都6,7千
朋友債2x萬 已告訴了我現時情況, 但真係無辦法

作者: D先生    時間: 19-4-2023 17:29
另外, 聽講走澳門一轉, 就OK, 如果剩下既錢想比番有需要既家人, 反正之後都可能一支公生活下去
作者: 貓女    時間: 19-4-2023 17:43
舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作????
你想等老婆養?? 唔努力工作做返個人??
作者: D先生    時間: 19-4-2023 18:10
貓女 發表於 19-4-2023 17:43
舉完手4年全心湊小朋友好定係繼續工作????
你想等老婆養?? 唔努力工作做返個人?? ...

因為我名有請姐姐, 到時唔知仲可唔可以請? 同埋現時份工作應該都會無左
可能會搵D現金收入既工
因為太太收入都高, 但我衰過2,3次, 今次都唔想佢地再幫我.. 最終太太會點就唔知道了
已經捻左成2個月都未開口, 過埋今個月開始頂唔順了D2線數
作者: mirror0822    時間: 19-4-2023 18:10
慘,我2021年11月申破,將會2023年9月申請廢止破產令。
作者: Vans    時間: 19-4-2023 18:42
mirror0822 發表於 19-4-2023 18:10
慘,我2021年11月申破,將會2023年9月申請廢止破產令。

咁快?唔係四年咩
作者: dannyalex    時間: 19-4-2023 18:47
D先生 發表於 19-4-2023 18:10
因為我名有請姐姐, 到時唔知仲可唔可以請? 同埋現時份工作應該都會無左
可能會搵D現金收入既工
因為太太 ...

你本身工人應該會批,因為你同你老婆有工作,要工人照顧小朋友係合理
作者: 981142    時間: 19-4-2023 19:03
搵3萬欠150萬?唔破產都唔得啦 點可以借到收入50倍咁多?有資產? 衰咩?衰咁多次,仲咁大筆數既? 之前家人幫你全數清?幾多?有無還?
作者: Anmi2019    時間: 19-4-2023 19:23
D先生 發表於 19-4-2023 17:29
另外, 聽講走澳門一轉, 就OK, 如果剩下既錢想比番有需要既家人, 反正之後都可能一支公生活下去 ...

過完後之後點自己識做啦,唔駛喺度劃公仔劃出腸呀
作者: Anmi2019    時間: 19-4-2023 19:28
mirror0822 發表於 19-4-2023 18:10

大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖
作者: 貓女    時間: 19-4-2023 19:40
Anmi2019 發表於 19-4-2023 19:28
大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖 ...

作者: Easton    時間: 19-4-2023 20:14

關我撚事?
作者: John2628    時間: 19-4-2023 23:10
大9鏡,你舊年唔係話申請咩?依家又今年呀?就算申請咗個底都會仲喺度,你唔係唔知吖 ...

心水清師姐唔好講個事實出來⋯⋯
作者: Stanyan1229    時間: 19-4-2023 23:17

Anmi 師姐,真係好鬼正。哈哈!
作者: dannyalex    時間: 19-4-2023 23:21
Stanyan1229 發表於 19-4-2023 23:17
Anmi 師姐,真係好鬼正。哈哈!

有鬼?
作者: mirror0822    時間: 20-4-2023 00:51

因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。
作者: mirror0822    時間: 20-4-2023 00:55
Vans 發表於 19-4-2023 18:42
咁快?唔係四年咩

四年果d叫 解除破產令。不反對通知書。
作者: Easton    時間: 20-4-2023 05:41
mirror0822 發表於 20-4-2023 00:51
因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。 ...

我唔撚想知啊on9仔
作者: Stanyan1229    時間: 20-4-2023 07:07
mirror0822 發表於 20-4-2023 00:51
因為債權人好忙要搞好耐。我知廢止左都有紀錄又點,我又唔係要借銀行錢買樓,又唔係做專業人仕工。 ...

債權人好忙!可能忙到4年都未得閒處理。
作者: D先生    時間: 20-4-2023 12:32
dannyalex 發表於 19-4-2023 18:47
你本身工人應該會批,因為你同你老婆有工作,要工人照顧小朋友係合理

太太係國內公司, 出大陸糧, 香港也不用報稅
作者: D先生    時間: 20-4-2023 12:33
981142 發表於 19-4-2023 19:03
搵3萬欠150萬?唔破產都唔得啦 點可以借到收入50倍咁多?有資產? 衰咩?衰咁多次,仲咁大筆數既? 之前家 ...

係, 炒期指輸到迷失了, 有2線, 相熟介紹, 反而害了自己
越怕告訴身邊人, 就越踩越深
作者: D先生    時間: 20-4-2023 12:34
Anmi2019 發表於 19-4-2023 19:23
過完後之後點自己識做啦,唔駛喺度劃公仔劃出腸呀

我都係聽到可以咁做, 然後解釋, 所以問下是否可行, 至少給回一點身邊人
既然舉手投降, 唉..
作者: 981142    時間: 20-4-2023 12:57

之前衰過好多次?又係百幾萬?150萬計左息未?
50倍,點樣重組都搞唔掂了
唯有求助親友,幫你還一部分都好
一係就舉手,不過預左2線都會搞你,有無比資詢人果d?
快d同屋企報備,仲有可能搞你公司,可能要轉工

作者: D先生    時間: 20-4-2023 14:51
981142 發表於 20-4-2023 12:57
之前衰過好多次?又係百幾萬?150萬計左息未?
50倍,點樣重組都搞唔掂了
唯有求助親友,幫你還一部分都好
大獲野2次
2線2條13+16左右, 一條係新數
未同家人講, 預左比人小爆
如果舉得手都預左份工無埋, 唉
2線係咪破左都追硬? 千x

作者: 981142    時間: 20-4-2023 17:00
D先生 發表於 20-4-2023 14:51
大獲野2次
2線2條13+16左右, 一條係新數
未同家人講, 預左比人小爆

我就未破,仲頂緊
今次第3次?150計左息未? 二線29萬,其他全部銀行?
睇左咁多師兄,都話二線會比人追爆,搞資詢人
生性啦,幫完一次又一次,人地辛苦錢黎,唔係印銀紙
無底深潭,離婚都似,睇下肯唔肯幫埋你呢次啦
作者: D先生    時間: 20-4-2023 19:37
我都有預計離婚,係小朋友個度最慘,無計,個老豆無出色,除了29萬,其他銀行,有間就當時批比我找2線,TIPTXX,18萬60期,順供成44萬
作者: D先生    時間: 20-4-2023 19:37
981142 發表於 20-4-2023 17:00
我就未破,仲頂緊
今次第3次?150計左息未? 二線29萬,其他全部銀行?
睇左咁多師兄,都話二線會比人追爆,搞資 ...

你都仲頂緊,以為你已經係過來人
作者: D先生    時間: 20-4-2023 19:42
有租樓,有小朋友一名,有工人姐姐,太太無工作,聯名報税,如果當新工搵30000,有幾多生活費左右?求有心人答覆
作者: Anmi2019    時間: 20-4-2023 20:26
出面租親戚樓12000租每月,有無租單? 如無,好難做證明
作者: 有早知    時間: 20-4-2023 20:43
Anmi2019 發表於 20-4-2023 20:26
出面租親戚樓12000租每月,有無租單? 如無,好難做證明

最驚佢叫你打釐印 冇打釐印唔接受! 但個業主就要交物業稅 … 聽到都覺得煩 …我都頭痛緊呢樣野
作者: Anmi2019    時間: 20-4-2023 20:53
有早知 發表於 20-4-2023 20:43
最驚佢叫你打釐印 冇打釐印唔接受! 但個業主就要交物業稅 … 聽到都覺得煩 …我都頭痛緊呢樣野 ...

倒噃轉諗,你租樓時會唔會問業主有無打釐印同交稅? 我依時交租,佢又有租單畀噃我,點知業主咁多嘢。可能有人會覺得我打橫嚟講,但真係有人會咩都唔理,只係為租間屋嚟瞓。
作者: Beabetterone    時間: 20-4-2023 21:11
我都係租我朋友屋企人既樓,兩年前租,岩岩簽左新約都冇打厘印,因為相熟所以佢係比市價平租比我,水電煤個啲都冇轉名添呀,收到我地自己交,死啦,咁樣會唔會唔批我租
作者: 981142    時間: 21-4-2023 11:17
D先生 發表於 20-4-2023 19:37
你都仲頂緊,以為你已經係過來人

係啊,破產好煩,頂到都唔想

作者: D先生    時間: 21-4-2023 18:12

我都想頂,確係好難

我個度都係相熟租樓,無單無剩,每月比現金,好似好難申請到

最想知30k人工會剩幾多生活費

小朋友私校學費5k,姐姐5k,租約12k
作者: D先生    時間: 21-4-2023 18:14
Beabetterone 發表於 20-4-2023 21:11
我都係租我朋友屋企人既樓,兩年前租,岩岩簽左新約都冇打厘印,因為相熟所以佢係比市價平租比我,水電煤個 ...

一樣情況,都幾難support應該
作者: D先生    時間: 21-4-2023 18:16
驚煩到業主,無補地價租出等問題咋
作者: Beabetterone    時間: 22-4-2023 11:31
尋日打咗電話去李周,有個女仔接電話,我同佢講三月尾開大會,問吓下一個步驟點做。佢都好好禮貌話佢哋會寄信俾我,如果五月中之前再收唔到,就再打返上嚟問
作者: hellodaddy    時間: 22-4-2023 15:02
家人幫到咪當最後機會 錢可以搵番 但家人關係就難 最多出糧掉半份還番比家人,迫自己做番好
作者: hellodaddy    時間: 22-4-2023 15:03
剛剛 家人幫到咪當最後機會 錢可以搵番 但家人關係就難 最多出糧掉半份還番比家人,迫自己做番好
作者: D先生    時間: 22-4-2023 22:48
未有勇氣和家人,下期2線在5號找,資金只能頂多一期
作者: Beabetterone    時間: 22-4-2023 23:26
D先生 發表於 22-4-2023 22:48

以我爬文睇返嚟嘅資料,如果你太太冇做嘢,要一個人負責成家人嘅開支,咁家庭開支,同埋女兒學費,供養費,供養老婆都都可以計入生活費。工人姐姐就有足夠理由就會批,例如舉手前一隻已經用緊/兩公婆要工作冇人照顧小朋友。但係你太太冇做嘢,外判可能會質疑點解你太太唔自己湊小朋友而未必批你工人姐姐費用。另外租個度,就唔知要唔要打釐印先至算數,之前有師兄講要打釐印,但係事實上,好似我身邊啲朋友,佢地租樓出去,可能只係頭一個約會打,租耐左而租客又準時交租冇乜問題嘅話,其實之後啲租約都唔打釐印。呢項對我黎講都係一個問題,如果批,我預計我都可能要上繳近一
萬,但如果唔批,要上繳萬幾二萬,真係破左都冇用,根本生活唔到
作者: D先生    時間: 23-4-2023 13:46
Beabetterone 發表於 22-4-2023 23:26
以我爬文睇返嚟嘅資料,如果你太太冇做嘢,要一個人負責成家人嘅開支,咁家庭開支,同埋女兒學費,供養費 ...

明白, 則係預計上繳15000左右, 太太有收入的, 只是不在香港戶口出糧, 當無
作者: John2628    時間: 23-4-2023 15:58
D先生 發表於 23-4-2023 13:46
明白, 則係預計上繳15000左右, 太太有收入的, 只是不在香港戶口出糧, 當無 ...

你要肯定老闆唔同你報稅先得,有報稅都要報有工作⋯
作者: D先生    時間: 27-4-2023 18:22
無幫佢報稅架, 次次聯名都係只報我收入
呢幾日又贏番少少, 睇下可唔可以頂到多一排, 仲未面對現實
作者: a981142    時間: 27-4-2023 18:28
D先生 發表於 27-4-2023 18:22
無幫佢報稅架, 次次聯名都係只報我收入
呢幾日又贏番少少, 睇下可唔可以頂到多一排, 仲未面對現實 ...

仲賭?只會輸得越甘,要識收手,止蝕
作者: Carman1216    時間: 27-4-2023 19:33
煲開始爆重賭!!!!
作者: 貓女    時間: 27-4-2023 21:12
樓主死性不改
作者: mirror0822    時間: 28-4-2023 18:29
小賭無乜所謂。
作者: 有早知    時間: 29-4-2023 01:57
貓女 發表於 27-4-2023 21:12
樓主死性不改

只會輸一無所有 連搞破都冇錢 妻離子散 先會收手….
今日比佢汁返d 他朝攞你更多… 我就認左命
作者: 貓女    時間: 29-4-2023 02:14
有早知 發表於 29-4-2023 01:57
只會輸一無所有 連搞破都冇錢 妻離子散 先會收手….
今日比佢汁返d 他朝攞你更多… 我就認左命 ...

同意....佢無得救架啦...由9 佢啦
作者: 教授    時間: 29-4-2023 21:19
破產最緊要做嘢,準時上繳,態度合作大家都好
作者: D先生    時間: 6-5-2023 11:01
不炒就下期2線都頂不到, 現在剛頂到5月呢期, 不過下期都無乜希望
破產錢仲叫有暫時
作者: John2628    時間: 6-5-2023 13:06
明知頂唔到仲唔早的入學好過,留返個錢比屋企人用好過
作者: a981142    時間: 6-5-2023 17:05
D先生 發表於 6-5-2023 11:01
不炒就下期2線都頂不到, 現在剛頂到5月呢期, 不過下期都無乜希望
破產錢仲叫有暫時 ...

上次話贏,而家呢?
作者: D先生    時間: 6-5-2023 19:38
用左來頂今個月
作者: D先生    時間: 6-5-2023 19:39
都準備收檔了,拖左成2個月未講,1個1個節日比藉口自己
作者: a981142    時間: 7-5-2023 01:03
D先生 發表於 6-5-2023 19:39
都準備收檔了,拖左成2個月未講,1個1個節日比藉口自己

輸哂?到時分享下
作者: CKC    時間: 7-5-2023 02:52
樓主破產係你唯一出路,星期一就去申請,唔好諗咁多,破咗產仲有瞓,小朋友仲可以見到爸爸,你有no.銀行同一線財務都唔會追你,千x上te,你最揾家人/朋友幫手還,tiptxx上tu,呢間有no.都照追,打電話,寄吓無名信去公司同屋企,攪咗好耐,最後我去咗報警,佢地就停咗今追數。
作者: CKC    時間: 7-5-2023 09:33
過來人經驗,接受自己輸,唔好再諗追返,因為係追唔返,赢幾多次都好,最後都係得一個結果,而家只有自己救到自己,戒賭呀(立即馬會戶口,股票戶口,外圍戶口,賭鋹apps全部取消,身份証放係家人度,想借錢都無得借。))破產後,無得借,反而個人會輕鬆哂。
作者: CKC    時間: 7-5-2023 09:35
取消所有賭博戶口
作者: tony浸信會    時間: 9-5-2023 22:53
D先生 發表於 22-4-2023 22:48

重新做人就唔好再找數    一路申破  一路搵新工
雖然冇法債務重組  但100萬好少事咋   假設將來供8000 連年尾bonus 每年供十萬   4年已經40萬   还咗四成欠款

我覺得李周直情会話咁嘅profile,係可以給債權人交待      甚至好靚
夏天多的同老婆去郊外啦   唔駛錢架
作者: D先生    時間: 19-5-2023 18:18
多謝你地既意見, 我仲未講, 你話死唔死
作者: Carman1216    時間: 19-5-2023 19:32
勁囉!6月都就嚟,,條路自己揀
作者: CKC    時間: 19-5-2023 20:03
D先生 發表於 19-5-2023 18:18
多謝你地既意見, 我仲未講, 你話死唔死

你仲未舉手?破產唔係一件壞事,係俾你一個從新做人嘅機會,最重要係唔好再諗可以赢,攞咗no.一線二線(上tu)都借唔到錢,留番d錢還二線(上te)好過,唔好搞到老婆屋企人。唔講唔梗要,自己留意住信箱收信,破產處前後寄太約3封信嚟,自己去睇吓師兄師姐留言。

作者: CKC    時間: 19-5-2023 20:05
好奇一問,你邊兩間二線?
作者: D先生    時間: 30-5-2023 19:49
現時5間,薈x,千x,名x,金太x,信太
作者: John2628    時間: 30-5-2023 20:41
D先生 發表於 30-5-2023 19:49
現時5間,薈x,千x,名x,金太x,信太

仲未攪入學?
作者: D先生    時間: 31-5-2023 10:24
今日終於有勇氣whatsapp左家人講我既狀況
作者: Harmonychow    時間: 31-5-2023 10:27
D先生 發表於 31-5-2023 10:24
今日終於有勇氣whatsapp左家人講我既狀況

師兄講完怎樣? 我都講了, 家人要我破... 我都諗緊, 但破既2線就會攪司上司咨詢人... 所以比較煩...大家有無意見
作者: John2628    時間: 31-5-2023 10:45
Harmonychow 發表於 31-5-2023 10:27
師兄講完怎樣? 我都講了, 家人要我破... 我都諗緊, 但破既2線就會攪司上司咨詢人... 所以比較煩...大家有 ...

你還唔到都要入學⋯⋯ 唔好拖快的入學就快的畢業⋯⋯ 有牌2線唔會攪太耐,如果有電話數就想辦法清左佢
作者: Harmonychow    時間: 31-5-2023 10:52
John2628 發表於 31-5-2023 10:45
你還唔到都要入學⋯⋯ 唔好拖快的入學就快的畢業⋯⋯ 有牌2線唔會攪太耐,如果有電話數就想辦法清左佢 ...

沒有電數, 只有2 線, 同1 線,... 已娙還唔掂...拖左一星期....
破就...真係唔洗返工...直接走了~~
作者: John2628    時間: 31-5-2023 11:35
Harmonychow 發表於 31-5-2023 10:52
沒有電數, 只有2 線, 同1 線,... 已娙還唔掂...拖左一星期....
破就...真係唔洗返工...直接走了~~ ...

我唔知你公司會唔會介意你入學,有的公司唔介意就唔駛辭職,不過你唔想尷尬就辭職搵個份工。因為你頂唔順真係早的入學,所以留返錢比自己用因為搵工都要時間。
作者: Harmonychow    時間: 31-5-2023 11:40
John2628 發表於 31-5-2023 11:35
我唔知你公司會唔會介意你入學,有的公司唔介意就唔駛辭職,不過你唔想尷尬就辭職搵個份工。因為你頂唔順 ...

公司唔介意,但介意同事點睇, 但應該都會辭
最煩係留左上司做咨詢人呢....真係慘..
作者: Carman1216    時間: 31-5-2023 11:44
Harmonychow 發表於 31-5-2023 11:40
公司唔介意,但介意同事點睇, 但應該都會辭
最煩係留左上司做咨詢人呢....真係慘.. ...

上司知唔知先?
如果知,就同佢講聲黎緊可能會有啲人煩佢,打定個底,,如果可以,有同學仔試過叫d同事話冇呢個人,佢哋唔會追上公司嘅,,,而家入學好普遍,唔須在意其他同事眼光~又唔係偷,唔係搶
作者: Harmonychow    時間: 31-5-2023 11:56
Carman1216 發表於 31-5-2023 11:44
上司知唔知先?
如果知,就同佢講聲黎緊可能會有啲人煩佢,打定個底,,如果可以,有同學仔試過叫d同事話 ...

上司唔知, 但係大喇叭,會周圍講...不過我都辭...共同朋友都會疏遠了, 會轉電話~
作者: Carman1216    時間: 31-5-2023 12:11
Harmonychow 發表於 31-5-2023 11:56
上司唔知, 但係大喇叭,會周圍講...不過我都辭...共同朋友都會疏遠了, 會轉電話~ ...

你唔問過上司就寫佢做諮詢人咁大膽~~~咁你都係辭職算吧啦,,財仔一打俾佢,你哋實反面,
電話號碼反而唔建議改,班財仔搵唔到你又係會煩到你所寫嘅人。。。

作者: D先生    時間: 31-5-2023 12:27
Harmonychow 發表於 31-5-2023 10:27
師兄講完怎樣? 我都講了, 家人要我破... 我都諗緊, 但破既2線就會攪司上司咨詢人... 所以比較煩...大家有 ...

咨詢人都係被玩電話寫上,不過借得都係PK架啦
作者: D先生    時間: 31-5-2023 12:28
部分家人未知,有一個叫我舉手,太太完全無應我,應該都家變多,唉
作者: D先生    時間: 31-5-2023 12:58
請教師兄們,自己搞,同找律師的分別?
作者: 欠一百萬    時間: 31-5-2023 14:44
4月19日到5月尾都未申請, 西飛利
作者: D先生    時間: 31-5-2023 15:05
就係內心不面對,好廢,輸又識輸,真係傻
作者: D先生    時間: 31-5-2023 15:06
現時1線明天找2間17000,應否不找?2線由4號開始?另外想問下2線一期都無找,是否好麻煩?
作者: 有早知    時間: 31-5-2023 15:15
D先生 發表於 31-5-2023 15:06
現時1線明天找2間17000,應否不找?2線由4號開始?另外想問下2線一期都無找,是否好麻煩? ...

2線係上tu 定唔上tu?
唔上tu 先係2線
上tu 叫1線財仔
作者: D先生    時間: 31-5-2023 15:18
2線te數
作者: 有早知    時間: 31-5-2023 15:23
D先生 發表於 31-5-2023 15:18
2線te數

我有一間2線 申破前WhatsApp過兩次俾我 block 左佢就影都冇 冇打過電話冇上過門
可能條數細
作者: 欠一百萬    時間: 31-5-2023 15:59
老實講. 你出帖後去申破,現在都頒令了, 仲駛咩咁煩.
作者: D先生    時間: 31-5-2023 16:21
欠一百萬 發表於 31-5-2023 15:59

係, 我每次就係衰咁樣, 越搞越衰, 唔死都唔開聲投降 !
今次既教訓係有咩都盡早商量, 不然只會走上無回頭之路
作者: D先生    時間: 31-5-2023 16:22
有早知 發表於 31-5-2023 15:23
我有一間2線 申破前WhatsApp過兩次俾我 block 左佢就影都冇 冇打過電話冇上過門
可能條數細 ...

介唔介意講下幾錢左右? 我有2間係各40000
作者: Carman1216    時間: 31-5-2023 16:53
欠一百萬 發表於 31-5-2023 15:59

百萬兄,,,佢#4嗰個覆度話諗左2個月,,4月開po問到6月都黎,,,其實真係拖得太耐,,,問你死未~
作者: D先生    時間: 31-5-2023 16:59
現在家人沒表態, 我打算聽日上律c樓
作者: John2628    時間: 31-5-2023 17:04
明明要入學兩個月還的錢留來做生活費好過⋯⋯
作者: D先生    時間: 31-5-2023 17:45
咁入學前D錢提出來係無問題? 當輸左?
作者: 有早知    時間: 31-5-2023 18:48
D先生 發表於 31-5-2023 16:22
介唔介意講下幾錢左右? 我有2間係各40000

兩皮幾 供左兩期
作者: D先生    時間: 31-5-2023 19:07
咁都比左一半,扣埋底,一定懶得追啦
作者: D先生    時間: 31-5-2023 20:11
頭先問三姓,話要收多3000,因為3月中賣左車,要處理埋呢舊數,複製好多,唉
作者: D先生    時間: 31-5-2023 20:11
老婆話叫我搬走,仔跟佢,最壞的結果都出晒嚟
作者: Carman1216    時間: 31-5-2023 20:25
早知今日 何必當初,一早叫你入學,你拖,之後又唔服輸又去賭,以為贏咗少少又拖,,,,有過之前爭死百萬屋企人幫左個教訓都唔識諗。。。
作者: John2628    時間: 31-5-2023 20:42
D先生 發表於 31-5-2023 20:11
老婆話叫我搬走,仔跟佢,最壞的結果都出晒嚟

你冇得怪你老婆,佢只想保護自己同個仔,你根本投機當投資咁玩,你玩咁多次都係輸就收手,你屋企人幫你清左咁大筆債,你都唔收手仲要去投機,散戶邊可以打贏大戶?比小小你贏就失去理智,FF 可以贏返之前輸果的錢。你屋企幫你清債只係想你可以重新做人照顧老婆仔仔,唔係想你係個市場贏返的錢還比佢地。一個人唔想面對自己接受自己的缺失只會令你屋企人更失望同傷心。你依家可以做係入學後要腳踏實地做人,比你老婆知道你做返個有責任感嘅人先有機會再接受你,這四年師兄努力加油
作者: D先生    時間: 1-6-2023 16:29
準備明天或星期一去 份工既安排捻緊,之前有同事比外圍追即炒。我唔想一個月通知,應該已追到去公司,但即走又未捻點交代
作者: D先生    時間: 1-6-2023 16:32
1號既1線已經追問入數,5號第1間2線,係咪聽唔聽電話?應唔應機都一樣?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3