破產聯盟

標題: 急問 !!! 主咭破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢?? [打印本頁]

作者: top101    時間: 22-2-2010 01:00
標題: 急問 !!! 主咭破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢??

主卡破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢??

佢真的可以柑做嗎??

個tu會唔會柑樣比佢攪花左架??

還唔還比佢好??

間銀行係恆x
作者: top101    時間: 22-2-2010 01:03
其實我個個月都有比$主卡還$ , 佢唔還清關我咩事wo??    

如果我有單同正句,正明我每月有比$佢還,可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??
作者: 301    時間: 22-2-2010 07:09
話明附屬卡咯,
你係主卡主,點可以唔負責任架.

你申請簽名時,
有無睇到條文!
主卡主係要"上身"負責架?

作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 09:30

3# 301

301 你好似誤會左,佢應該係"附屬卡"咭主.

我諗佢意思係佢有比錢"主咭主"找數(附屬卡),

不過而家銀行追佢找數....附屬卡d數.  <即係主咭主無同佢找數>
作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 09:42

如果我有單同正句,正明我每月有比$佢還,可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??

top101 發表於 2010-2-22 01:03

你有比錢佢....佢無找數,又關銀行咩事?

咭係你簽....銀行梗追你找數.

你係可以同銀行傾,了解下先....

不過搵律師....可能連律師費都蝕左,最終都係要找數.
作者: 由零開始    時間: 22-2-2010 09:52

其實個數有幾大 ?
因為你找律師又要比錢律師 ,
可能仲整大條數 .
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 10:45
1# top101

你呢個問題等我問啦!但你要俾的時間等我,今日開年好忙,而家返緊工,答案包你滿意!
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 10:48
可否找律師同佢傾唔洗還得唔得呢??top101 發表於 2010-2-22 01:03

唔洗搵律師,搵"破聯"得啦!
作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 10:54
7# zbridgehead

我都想.....知,

其實我一見到呢條問題就想起你.

好彩你自動出現.
作者: maggie    時間: 22-2-2010 12:45
我先生申請破產,銀行分別寄信給我和我先生,講已知我先生已申請破產佢係主卡吾使還但我附屬卡要還錢,我同銀行講我冇錢,冇可能一次過還,佢講可以分期還,我當然分期啦!
作者: 301    時間: 22-2-2010 13:24
我先生申請破產,銀行分別寄信給我和我先生,講已知我先生已申請破產佢係主卡吾使還但我附屬卡要還錢,我同銀行講我冇錢,冇可能一次過還,佢講可以分期還,我當然分期啦! ...
maggie 發表於 2010-2-22 12:45

Thanks ,
正確.

作者: dopod123    時間: 22-2-2010 14:20
主卡破產銀行當然可以向附屬卡卡主之欠債收錢cut卡.
作者: top101    時間: 22-2-2010 14:33
其實個數有幾大 ?
因為你找律師又要比錢律師 ,
可能仲整大條數 .
由零開始 發表於 2010-2-22 09:52

個數$25000幾
作者: dopod123    時間: 22-2-2010 19:03
13# top101

2萬5,定25萬?
作者: top101    時間: 22-2-2010 19:09
13# top101

2萬5,定25萬?
dopod123 發表於 2010-2-22 19:03

2萬5....
作者: dopod123    時間: 22-2-2010 19:30
15# top101

同佢講做分期啦,反正卡一定cut
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 21:35
1# top101

我大膽假設主卡係師姐既男朋友啦!而家男朋友要 ”老破” !師姐..................

而家大家接觸得到既所謂 “附屬卡”,其實再細分兩種:
1) Additional Card (Add) 卡
2) Separate Card (Sep) 卡

咁又點分係邊種呢?當主卡係申請表申請時,其實係有選擇將來 “附屬卡” 簽賬誰人負責,理論/法理上,(Add) 卡及主卡其實係要共同承擔信用卡利息及所有簽賬,故師姐你才會收到恆仔追數電話!入錢落 (Add) 卡,錢會自動記錄落主卡Account 號碼 ,將來搵唔搵得番找數記錄就比較難!

而 (Sep) 卡名義上係 “附屬卡” ,但實質上其實係一個獨立Account,所有簽賬自已負責,同主卡無關係架!但(Sep) 卡失蹤/走數,銀行又會 “試” 下追主卡數喎!找唔找就自已決定囉!

係而家銀行濫批卡既年代,真係唔多人擁有“附屬卡” 囉!不過係柔情密意下,可以俾張卡女方,又係好 “喎心” 既,我係女都好冧架!個人認為係拍拖其間就無謂接受 “附屬卡” 饋贈,結左婚又唔同喎!老婆用老公錢天公地道!嘻嘻!
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 21:40
主卡破左產,間銀行話要收番附屬卡d欠錢?? 銀行大哂!

佢真的可以柑做嗎?? 真的可以!

個tu會唔會柑樣比佢攪花左架?? 如果你張卡既 status 變左 "blocked card" 會有影響!有時間請參考小弟舊作,公行經理都唔識寫!

還唔還比佢好?? 欠債還錢!

間銀行係恆x
作者: top101    時間: 22-2-2010 21:57
1# top101

我大膽假設主卡係師姐既男朋友啦!而家男朋友要 ”老破” !師姐..................

而家大家接觸得到既所謂 “附屬卡”,其實再細分兩種:
1) Additional Card (Add) 卡
2) Separate Card (Sep) 卡 ...
zbridgehead 發表於 2010-2-22 21:35

sorry ar 我係男 , 主卡係我家姐.....
作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 22:03
17# zbridgehead

咁係咪'附屬卡'cut咭先,就一定唔洗上身?
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 22:25
sorry ar 我係男 , 主卡係我家姐.....
top101 發表於 2010-2-22 21:57

估錯左添!不過睇你寫字手法又唔似男仔!
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 22:27
17# zbridgehead  

咁係咪'附屬卡'cut咭先,就一定唔洗上身?
bb_q_888 發表於 2010-2-22 22:03

你cut咭意思係附屬卡自己"cut" 即 cancelled 定乜?
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 22:33

你點俾錢主卡呢?係銀行立場無直接入戶口都証明唔到你親自找過數?坦白講 $25,000元不算大數目,最衰而家銀行搵到你,其實你每月收入有幾多!

你講得清楚,我會俾到一個"有質素"既處理方法俾您!:)
作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 22:33
你cut咭意思係附屬卡自己"cut" 即 cancelled 定乜?
zbridgehead 發表於 2010-2-22 22:27

聰明.....你估中啦~
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 22:37
24# bb_q_888

應該咁講!若然Additional Card (Add) 卡主動cancelled ,而主卡 stautus 係 normal 既話, (Add) 卡係唔需要/責任找數!(唔好話俾其他人知! )
作者: top101    時間: 22-2-2010 22:37
估錯左添!不過睇你寫字手法又唔似男仔!
zbridgehead 發表於 2010-2-22 22:25

唔緊要

最緊要攪掂點銀行
作者: bb_q_888    時間: 22-2-2010 22:41
25# zbridgehead

呵呵~同我估計係一樣.

多謝指教.
作者: zbridgehead    時間: 22-2-2010 22:49
27# bb_q_888

It is my pleasure!
作者: top101    時間: 22-2-2010 22:49
你點俾錢主卡呢?係銀行立場無直接入戶口都証明唔到你親自找過數?坦白講 $25,000元不算大數目,最衰而家銀行搵到你,其實你每月收入有幾多!

你講得清楚,我會俾到一個"有質素"既處理方法俾您!:) ...
zbridgehead 發表於 2010-2-22 22:33

我每個月用我pps戶口,同我銀行戶口過數找佢d卡數(最少有年半柑做),(銀行同pps應該有記錄)

仲有銀行佢無搵到我 , 係佢叫主卡點樣可以搵到我咋 (當然主卡緊係無比料佢搵到我喇 )
作者: admin    時間: 22-2-2010 23:08
遲D加去需知先
作者: top101    時間: 22-2-2010 23:12
遲D加去需知先
admin 發表於 2010-2-22 23:08

無錯要幫助d唔識既人
作者: top101    時間: 22-2-2010 23:15

你講得清楚,我會俾到一個"有質素"既處理方法俾您!:) ...
zbridgehead 發表於 2010-2-22 22:33

仲有我張跗屬卡,我每個月都有我銀行戶口過數自己張跗屬卡度架 
作者: zbridgehead    時間: 23-2-2010 15:27
仲有我張跗屬卡,我每個月都有我銀行戶口過數自己張跗屬卡度架 
top101 發表於 2010-2-22 23:15

如果係咁樣過數而你又可以提供到record (pps payment record) ,咁有機會主卡既數你唔需要俾!

師兄方便提供小小資料嗎,我要因應你財務情形再教你點做,收入及總欠債多少?

(如果你做分期,有機會有壞賬記錄)

收pm,參考下我舊文先!
作者: zbridgehead    時間: 23-2-2010 20:40
24# bb_q_888

應該咁講!若然Additional Card (Add) 卡主動cancelled ,而主卡 stautus 係 normal 既話, (Add) 卡係唔需要/責任找數!(唔好話俾其他人知! )
zbridgehead 發表於 2010-2-22 22:37

spelling mistake>>>>>>stautus=status=狀態
作者: top101    時間: 24-2-2010 00:25
如果係咁樣過數而你又可以提供到record (pps payment record) ,咁有機會主卡既數你唔需要俾!

師兄方便提供小小資料嗎,我要因應你財務情形再教你點做,收入及總欠債多少?

(如果你做分期,有機會有壞賬記錄)

...
zbridgehead 發表於 2010-2-23 15:27

我$13000收入 , 自己有兩條數欠債$90000左右(我無遲還過)
作者: top101    時間: 24-2-2010 00:29
spelling mistake>>>>>>stautus=status=狀態
zbridgehead 發表於 2010-2-23 20:40

附屬卡,我tu應該無記錄,佢有權突然加入寫花我tu?
作者: zbridgehead    時間: 24-2-2010 11:07
我$13000收入 , 自己有兩條數欠債$90000左右(我無遲還過)
top101 發表於 2010-2-24 00:25

老細,九雞野係乜野數,財仔、P loan、循環錢 定咭數呀!計唔到你min pay 找幾多喎!

無寫清楚唔知你每月有幾多錢找喎?
作者: top101    時間: 24-2-2010 12:41
老細,九雞野係乜野數,財仔、P loan、循環錢 定咭數呀!計唔到你min pay 找幾多喎!

無寫清楚唔知你每月有幾多錢找喎?
zbridgehead 發表於 2010-2-24 11:07

財仔,

x眾 $78000  , $2991 x 36

邦x $20000 循環錢
作者: dopod123    時間: 24-2-2010 13:41
38# top101

如冇特別洗費你找得起有多
作者: zbridgehead    時間: 25-2-2010 11:12
我每個月用我pps戶口,同我銀行戶口過數找佢d卡數(最少有年半柑做),(銀行同pps應該有記錄)

size=2]top101 發表於 2010-2-22 22:49

咁你先搵番所有記錄整理下過去年半用pps找左幾多錢先!資料留番將來同銀行deal!
作者: zbridgehead    時間: 25-2-2010 11:25
財仔,

top101 發表於 2010-2-24 12:41

師兄淨係爭財仔而無卡數,record 有的野喎!:) 如果你"答應"個額有用,連埋息就差唔多總數 $127,000 ,算係您月薪10倍啦!

信貸產品(陷阱) 中最衰就係"循環錢",因為找完又會番出泥!沒完沒了!
作者: zbridgehead    時間: 25-2-2010 11:31
財仔,

top101 發表於 2010-2-24 12:41

x眾 $78000  , $2991 x 36=$107,676

利息支出107,676-$78,000=$29,676 (暴利)
作者: top101    時間: 25-2-2010 22:20
師兄淨係爭財仔而無卡數,record 有的野喎!:) 如果你"答應"個額有用,連埋息就差唔多總數 $127,000 ,算係您月薪10倍啦!

信貸產品(陷阱) 中最衰就係"循環錢",因為找完又會番出泥!沒完沒了! ...
zbridgehead 發表於 2010-2-25 11:25

record咩有的野呢?
作者: zbridgehead    時間: 26-2-2010 00:12
43# top101

師兄唔好介意喎!因為一般人踏上欠債之路都係從信用卡開始、然係係銀行私人貸款、再後期爆哂額先至去借財仔既!好小好似你咁樣?
你又無信用卡(自已),我肯定你唔係係恆仔autopay 出糧!加上你用附屬卡咁耐,而恆仔又無俾的pre-approva既卡都算小有勒!

故我才會話您record 有的野!
作者: zbridgehead    時間: 28-2-2010 22:41
唔好意思,由於你情況特別!故我幫你問左我大佬-橋頭,橋頭建議你可以試下咁做!

如果你願意承擔,作為“附屬卡”卡主,其實你只需要找番你曾經簽賬既金額就可以勒!

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先取回所有月結單副本,再計算你 “附屬卡” 所有簽賬。(一般需時一、兩個星期)

假設總數是$8,000,而你能提供記錄/証明,你pps找過$5,000,咁尾數你只需要找$3,000就可以,利息會waive 左去既。

如果找完,你需要銀行出番封信俾你証明戶口係 fully settled,或要求佢開番張卡,當然要求信用卡戶口不變,這樣你將來唔會有壞賬記錄。

待續………
作者: top101    時間: 4-3-2010 01:26
43# top101

師兄唔好介意喎!因為一般人踏上欠債之路都係從信用卡開始、然係係銀行私人貸款、再後期爆哂額先至去借財仔既!好小好似你咁樣?
你又無信用卡(自已),我肯定你唔係係恆仔autopay 出糧!加上你用附屬 ...
zbridgehead 發表於 2010-2-26 00:12

我從未試過申請到信用卡架,所以先用附屬卡

我現金出糧,所以幾難申請到信用卡
作者: top101    時間: 4-3-2010 01:31
唔好意思,由於你情況特別!故我幫你問左我大佬-橋頭,橋頭建議你可以試下咁做!

如果你願意承擔,作為“附屬卡”卡主,其實你只需要找番你曾經簽賬既金額就可以勒!

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先取回所有月結單副本,再計算你 “附屬卡” 所有簽賬。(一般需時一、兩個星期)

假設總數是$8,000,而你能提供記錄/証明,你pps找過$5,000,咁尾數你只需要找$3,000就可以,利息會waive 左去既。

如果找完,你需要銀行出番封信俾你証明戶口係 fully settled,或要求佢開番張卡,當然要求信用卡戶口不變,這樣你將來唔會有壞賬記錄。

待續………]

可以唔計利息?
作者: top101    時間: 4-3-2010 01:40
恆x到而家已無再打比主咭叫我還錢?

上次打黎電話2月6日到3月3日仲未打過電話黎

我雖要主動打比佢嗎?

佢會唔會計過條數之後,無雖要我還?
作者: zbridgehead    時間: 4-3-2010 11:07
48# top101

睇完我篇文,究竟你想還定唔還?
作者: bb_q_888    時間: 4-3-2010 11:11
49# zbridgehead

橋哥~ 係人都想唔洗還.

不過如果"樓主"唔理唔還,又會唔會有手尾先?
作者: top101    時間: 6-3-2010 14:05
今日恆x終於又寄信黎追還錢$
作者: delay-nomore    時間: 6-3-2010 17:20
但係附屬卡要負責埋主咭欠款, 有矛盾喎!

附屬卡申請人可以0係冇收入人仕, 例如學生, 主婦, 退休人仕
即係銀行批附屬卡果陣已暗示左借唔借 $ 比你, 係基於主咭嘅信貸資料, 還款能力...
如今主咭冇$還, 難道佢向附屬卡持有人, 如學生, 主婦, 退休人仕追債合理嗎?
簡直係輸打贏要!

作者: top101    時間: 19-3-2010 14:00
48# top101

睇完我篇文,究竟你想還定唔還?
zbridgehead 發表於 2010-3-4 11:07

師兄:間銀行去左小額錢債追我還錢,4月7日出庭

我而家係銀行攪緊月結單記錄,諗住用先前師兄教我既方法去做,由開卡到out卡既消費減去我既還記錄,

我直接比法官睇好,定比銀行睇好?

thanks!!!
作者: zbridgehead    時間: 19-3-2010 16:45
53# top101

您又話銀行搵到你架!記然 CHECK 緊,點解會扔左去小額錢債呢?問番跟你CASE 個OFFICER乜事?你係咪問候人老母?

我之前都話過您呢種CASE 要計出個欠債、等STATEMENT 加計數都要幾個星期咯!
作者: zbridgehead    時間: 19-3-2010 16:48

作者: top101    時間: 21-3-2010 16:18
53# top101

您又話銀行搵到你架!記然 CHECK 緊,點解會扔左去小額錢債呢?問番跟你CASE 個OFFICER乜事?你係咪問候人老母?

我之前都話過您呢種CASE 要計出個欠債、等STATEMENT 加計數都要幾個星期咯! ...
zbridgehead 發表於 2010-3-19 16:45

我而家等緊銀行由開卡到OUT卡D記錄寄黎

去小額錢債我而家應該點做好呢?

THANKS!!!
作者: top101    時間: 21-3-2010 16:45

最正確計算做法,係將你由開卡開始你所有簽賬計算,case 特別,一般銀行職員唔識做你呢隻case 架,故你需要找主管級職員,佢會先 ...
zbridgehead 發表於 2010-3-19 16:48

間銀行話無附屬卡還錢記錄 , 要我堤供 (柑大間銀行竟然話無記錄 )

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀 )

我諗住用豐峰既紅簿仔,同佢對數,(例如:09年12年12日我過數$1000入落附屬卡度 , 而信用卡月結單記錄同日09年12年12日有$1000入錢記錄(我柑樣同佢對數得呢?)(呢兩年幾我每月都有過數)

同埋我初步自己計條數(我呢兩年幾還既錢,仲多過我既簽賬記錄呀  )還凸有多
作者: bb_q_888    時間: 21-3-2010 16:54

57# top101

你上庭咪同個官講,照你所講....

你要對數....銀行又唔出單比你,

你計過無欠銀行錢,如果你有單就更好.而家簿仔"証明"都好過無.

等個官判......

星期日zbridgehead  未必出現,睇下佢又咩意見比你.
作者: zbridgehead    時間: 22-3-2010 22:22
間銀行話無附屬卡還錢記錄 , 要我堤供 (柑大間銀行竟然話無記錄 )

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀 )

我諗住用豐峰既紅簿仔,同佢對數,(例如:09年12年12日我過 ...
top101 發表於 2010-3-21 16:45

師兄:你問既問題及答案,基本上我早就寫左出泥!

咁又點分係邊種呢?當主卡係申請表申請時,其實係有選擇將來 “附屬卡” 簽賬誰人負責,理論/法理上,(Add) 卡及主卡其實係要共同承擔信用卡利息及所有簽賬,故師姐你才會收到恆仔追數電話!入錢落 (Add) 卡,錢會自動記錄落主卡Account 號碼 ,將來搵唔搵得番找數記錄就比較難!

我之後去豐峰銀行問,佢話每次每張記錄要收$50一張(兩年幾咪要成千幾銀

收你係正常,如果唔係銀行食屎呀!你肯找數自然會waive 左去!attituades 差就收 $50 一張!

您應該無"正式"同銀行傾過喎!打電話問番個officer 點解扔去小額!問下個$25,000究竟點計先啦?
作者: dopod123    時間: 24-3-2010 02:27

to: top101
橋頭兄所講你張係咩卡就有唔同責任成擔欠款.呢點你應先向銀行查詢.
多年前我上過小額庭3次(比人告)就未見過銀行追數.其他就真係咩都有.我估計銀行用小額庭追錢原因主要係等在法庭上判定你的責任.
然後向你追討.另原告人應有狀告理由之副本寄比你你可睇清問題先,你都可在開庭前書面反駁,另如果你等文件雖時,可向法庭題出延期.
我唔知銀行追錢在小額庭上可有得傾, 但正常開庭日上庭時間前可要求安排與原告代表傾,
因為如果是其他問題有部份在開庭前傾好數就將結果通知法庭再由個官判定雙方傾好結果.
其實主要你想唔想比錢,你真的有入數証明就比足資料等官判.你果你嬴.... ...就入紙追番銀行收你啲手續費(當然理由要好好)

輸再傾...............
作者: zbridgehead    時間: 24-3-2010 10:41
60# dopod123

謝謝dopod123 大哥補充資料!

有時唔知係我表達能力差,定係班大哥無時間睇清楚回覆!
作者: top101    時間: 24-3-2010 14:56
THANKS!!! 大家同我諗計
作者: top101    時間: 24-3-2010 14:57
60# dopod123

謝謝dopod123 大哥補充資料!

有時唔知係我表達能力差,定係班大哥無時間睇清楚回覆!
zbridgehead 發表於 2010-3-24 10:41

唔該你橋生 :)

THANKS!!!:)
作者: dopod123    時間: 24-3-2010 15:11
61# zbridgehead

表達能力強都要加接收能力好.
作者: bb_q_888    時間: 24-3-2010 15:45
61# zbridgehead

表達能力強都要加接收能力好.
dopod123 發表於 2010-3-24 15:11

岩 key 架人自然會收到 ~

zbridgehead  其實已經係 表達 能力 一流 !
作者: top101    時間: 26-3-2010 00:46
可能我接收能力差
作者: top101    時間: 26-3-2010 00:48

今日終於收到銀行寄黎呢兩年簽卡記錄啦...
作者: top101    時間: 26-3-2010 00:58
今日銀行寄左條客戶需知及守側黎:
其中附屬卡條款係柑寫的:
主卡客戶需負責主卡及附屬卡所簽下之一切賬項,而每位附屬卡客戶亦需負責其使用之附屬卡所簽下之一切賬項,直至有關信用卡已退還本行或本行已為所報失信用卡採取相應之措施。

即係點呢??
作者: bb_q_888    時間: 26-3-2010 14:48
今日銀行寄左條客戶需知及守側黎:
其中附屬卡條款係柑寫的:
主卡客戶需負責主卡及附屬卡所簽下之一切賬項,而每位附屬卡客戶亦需負責其使用之附屬卡所簽下之一切賬項

直至有關信用卡已退還本行或本行已為所報失信用 ...
top101 發表於 2010-3-26 00:58

你只係負責....你自己"附屬卡"所簽數.
作者: lok196305    時間: 26-3-2010 15:14
69# bb_q_888

寫到咁清楚都唔明~唉!
作者: bb_q_888    時間: 26-3-2010 15:27

70# lok196305

我係銀行就答佢,你唔洗明只要還錢就得.

今次似係銀行搵佢笨,不過...用得咭就知有機會上身.

有權利就有義務 (責任)

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3