破產聯盟

標題: 為網友解答有關idrp的疑問 [打印本頁]

作者: gringoire    時間: 17-9-2011 06:35
標題: 為網友解答有關idrp的疑問
之前, 本人不經任何代理, 自行成功完成idrp申請程序, 累積了不少實戰經驗, 為了幫助有需要的人, 本人樂於在此論壇為網友解答有關idrp的疑問!

近兩個月,有網友經短消息向我詢問有關IDRP的各種問題, 當中的問與答的內容及資料對一些有需要的人士來說, 實用性很高。
但因為當中對話內容涉及很多網友的個人資料及私隱,因此, 網友們不方便直接在此論壇POST出來問我。

當我花了很多的時間及精力去回答(相信已超過五千字), 亦很希望可以把有關的內容在此POST, 讓大家分享; 所以我亦知會了網友們, 在適當的時間(例如我冇咁忙時、不影響網友申請IDRP程序的情況下), 我會把所有內容詳細地POST在此, 讓有需要的人, 可以自行閱覽, 此舉亦可避免, 我將不再需要不斷地去經短消息重覆回答相同的問題, 加上我的工作實在很忙, 有時不能快速地回應網友, 令網友有時亦要等一段時間才能得到我回覆, 緊急的問題就會錯失了時機。(但各網友請放心, 我把短消息內的對話在公開POST出來之前, 會先刪除網友的個人敏感資料, 或以其他不敏感的字詞代替,以保護大家的私隱!)

預告: 最近有一位網友是經代理搞IDRP, 但過程中有很多阻滯,亦和代理搞得很不愉快, 在現時差不多完成IDRP程序時, 被代理拎住早前簽的合約窮追數萬元的手續費.....我除了之前教他正確進行IDRP程序要留意的地方外, 現在則和他在商量如何與代理周旋,及討回公道! 因為我很忙, 昨晚很累, 回覆了數條短消息後, 已睡了, 所以今天刻意早起, 繼續回答此位網友的緊急詢問。(有經驗的ADMIN及各前輩, 如能一起幫此網友提供意見,效果可能會更佳!)(但因文字內容太多,我需時間整理後才能POST)

如果大家支持我POST的話, 請多回覆!   讓我知道有人看, 有人支持, 我才有動力去抽時間整理文字及內容。 讓我知道一下, 大家支不支持,好嗎?
作者: ganbade    時間: 17-9-2011 15:31
1# gringoire

雖然我不了解idrp, 但很支持師兄, 希望這位網位爭取到完美的解決.
作者: 301    時間: 17-9-2011 17:11

多謝分享及幫助其他有須要之會員.
作者: gringoire    時間: 17-9-2011 19:47

雖然我不了解idrp, 但很支持師兄, 希望這位網位爭取到完美的解決.
ganbade 發表於 2011-9-17 15:31

謝謝支持!!
作者: gringoire    時間: 17-9-2011 19:47

多謝分享及幫助其他有須要之會員.
301 發表於 2011-9-17 17:11

謝謝301大人!!
作者: mochida_elt    時間: 3-10-2011 21:33

勁喎,而家為你開個專版...你就升做專家喇~~
作者: man152    時間: 3-10-2011 21:48
打打氣 ,加油
作者: gringoire    時間: 6-10-2011 18:31

勁喎,而家為你開個專版...你就升做專家喇~~
mochida_elt 發表於 2011-10-3 21:33

「專家」稱號,真係唔敢當! 只係自己經歷過, 可以在閒時同大家分享一下經驗, 希望令新人可避免走太多的枉冤路!

謝謝mochida_elt兄回覆! ^__^
作者: gringoire    時間: 6-10-2011 18:31
打打氣 ,加油
man152 發表於 2011-10-3 21:48

多謝man152兄的打氣及加油!  ^o^
作者: 温sir    時間: 12-10-2011 09:54
gringoire 近況點呀?
唔見有新Post嘅??

作者: gringoire    時間: 12-10-2011 21:00
10# 温sir

溫sir, 我會在「不影響網友申請IDRP程序的情況下」才post, 因現時該網友仍在申請中, 所以我暫不能post! 請諒!
作者: 温sir    時間: 12-10-2011 21:24
10# 温sir

溫sir, 我會在「不影響網友申請IDRP程序的情況下」才post, 因現時該網友仍在申請中, 所以我暫不能post! 請諒!
gringoire 發表於 2011-10-12 21:00

噢!明白!加油!支持你們!
作者: gringoire    時間: 12-10-2011 22:46
謝謝溫sir!
作者: OCO1582    時間: 24-7-2012 23:51
想問問樓主
申請IDRP時,仲需唔需要供原來的供款。
因本人工 cover唔到原有 還款金額。
已向顧問行申請DRP
但銀行仍有電話追數。
想了解情況,有助了解及申請
作者: gringoire    時間: 26-7-2012 14:23
不應經顧問, 應直接向銀行申請!
作者: xxmanxx    時間: 15-10-2012 23:54
IDRP每月還款中,改地址是否要每間銀行通知定 只要通知牽頭銀行。
作者: gringoire    時間: 16-10-2012 18:28
我覺得:如果只係同idrp有關,你通知牽頭已可以。
但如果你同其他銀行尚有瓜葛的話,例如仍有支票、存款、股票、保險、強積金等等戶口或關係的話,你應要自己主動通知。
作者: kumiko1030    時間: 21-11-2013 19:59
我自己都想慢慢完成DRP,請問可以點做?
作者: gringoire    時間: 4-1-2014 00:32
kumiko1030 發表於 21-11-2013 19:59
我自己都想慢慢完成DRP,請問可以點做?

直接找閣下最大欠款的銀行, 先試下問下佢地有冇幫人客牽頭做idrp ! 如有, 就向佢地申請! (不是間間有, hsbc就一定有)
作者: wowwwtop    時間: 18-1-2014 01:03

我都搵緊葉x鄧攪drp,我欠hsbx同恆心230000左右,月入一萬,分8年還,每期3500~4000內,唔知會唔會成功
作者: gringoire    時間: 25-2-2014 22:54
wowwwtop 發表於 18-1-2014 01:03
我都搵緊葉x鄧攪drp,我欠hsbx同恆心230000左右,月入一萬,分8年還,每期3500~4000內,唔知會唔會成功 ...

律師樓幫你做drp會收昂貴的手續費, 但如果你直接找銀行, 如hsbc做, 就唔會被收額外費用的!
作者: magkan    時間: 22-6-2014 23:25
你們好!
本人欠債十分嚴重@@一路以来滾欠共74萬,其中HSxC佔7成。
月薪$29800。
欠債包括私人貸款及信用咭!尤其是信用咭,每個月的薪水,就是用来還 Min-Pay。。。没完没了咁,十分沮喪!
幸好認識了這個論壇,得知原来尚有方法可行,最緊要面對!
胡裏胡塗,又接了B×C( 中 ×) 叫人低息一筆清的 call,  傾談間,佢話 BxC 做不到了,轉介去他的fd"人人" 銀行,怎知我的情況,"人人"無得做。說我的信貸評級不好!最後BxC call番我,話朋友做的會計師樓可以做到"idrp". 然後约了一家聲稱會計師楼"浩 x",在九龍行。
上到去,入左一間辦公室的房,然後大概記録一下我的欠债欠款,然後計下計下咁,十分有信心的說可以做到。計劃是84期,每期$10430,未計手續费。 隨即問他手續费。。。是欠債10%,即+$74000。 要先比$6000。最後他跟我説,如果即刻簽约,可減收手續费至8%。。。我心唸,未知可不可行,唸都無得唸就要先簽约及比錢,肯定有問题。最後我話唸唸先,無簽,走左!
呢次算上左一課!
後来上星期,我鼓起勇氣,約左東華三院見社工,( 很快回复,上星期三e-mail, 星期四 call 我约星期五見),希望能有直接及專業意見, 指導我下一步點做。佢建議做"IDRP"。帮我做左個方案,還款期3-5年,每月$18000。薪金6成用来還債,生活壓力很大,因為不想家人和朋友知道!可是社工説方案,供款年期只有這様做,否则不如破產,然後跟我説一下破產現今香港其實好普遍,對我的職業影响不大,
也是另一個選擇。。。但我認為呢步係最後的!
我這兩天爬過文, 尤其看到gringoire的個案,決定一試"IDRP"。希望能成功!!!!
作者: gringoire    時間: 2-8-2014 23:02
magkan 發表於 22-6-2014 23:25
你們好!
本人欠債十分嚴重@@一路以来滾欠共74萬,其中HSxC佔7成。
月薪$29800。

如果做IDRP,就得直接找銀行做, 你最多的是HXBC,可直接找此銀行。
千萬不可找任何代理做, 因為佢地會收你手續費或其他費用!
直接找銀行,是不可付任何費用的。
如你找HXBC直接做,我估每月供$16400, 約50期左右已OK!
作者: magkan    時間: 4-8-2014 02:17
gringoire 發表於 2-8-2014 23:02
如果做IDRP,就得直接找銀行做, 你最多的是HXBC,可直接找此銀行。
千萬不可找任何代理做, 因為佢地會收你 ...

你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款數目, 然後手寫了一封 cover letter, 東華幫我聯絡各債主, 提出做債務重組申請。在填寫過程中, 社工細心幫忙, 十分感激 !!
之後銀行債主便會直接找我了 !
上星期四, HxBC已找我, 提到我的個案因為只有三個債主, 只能做到單一債務重組, 其餘只能出一些refer letter, 給其它債主參考。
她幫我計算過, HxBC 有5條數, 共欠 $469,000, 可做一筆清, 年期也可長些. 列舉一些數字 :
96期 x $6500 (月息0.35% / 年息7.83%)
84期 x $7200
72期 x $8200
如果解決了HxBC的債務, 餘下來便可處理到其它 !! 她的說法看似有道理 !!
最後申請了96期, 因為想每月靈活點, 也不知這樣選擇對否....待复 !!她說1,2天會有結果。
作者: gringoire    時間: 4-8-2014 09:22
magkan 發表於 4-8-2014 02:17
你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款 ...

恭喜magkan , 可以搞得掂!
原來東華有免費重組服務提供,你都可以考慮上黎開post分享一下,幫下有需要的巴打們!
作者: gringoire    時間: 4-8-2014 09:27
你們好!
最後7月23日再上去東華, update 所有欠債及月結單 / 身份証copy / 每月大概支出記錄及每月可還款 ...

重有, 月息0.35% / 年息7.83%,真係好低, 你真好彩! 我約兩年前做,年息要約10%, 每月供約2萬,約50期!
如果出面做iva要比多約十幾二十萬, 如經代理做drp要比多約6至10萬!
所以我一直建議直接找銀行,及不要比無良代理呃!!!
作者: admin    時間: 4-8-2014 10:02
gringoire 發表於 4-8-2014 09:27
重有, 月息0.35% / 年息7.83%,真係好低, 你真好彩! 我約兩年前做,年息要約10%, 每月供約2萬,約50期!
如果 ...

Ching. 經過兩年。可唔可以分享下而家生活點?同之前有乜分別?工作上有無影響?
作者: gringoire    時間: 4-8-2014 10:25
謝謝admin關心!
過去兩年沒有再找銀行借錢, 生活正常左好多!
現在每月都準時供款給銀行,加左人工後,每月都可以還錢比之前私下借錢給我的親人, 另外,  慳慳地,每年都可以去下旅行,每個星期都可以同同事或屋企人出去吃下大餐!
工作仍舊, 希望可以做到退休! 本身自己較內向怕羞,不喜承受旁人的言語或壓力,所以好彩沒有做iva,不用登報、上庭及公開個人重組債務的紀錄, 心理上過得去!

作者: gringoire    時間: 4-8-2014 10:38
頭先攞返文件出來睇, 原來唔係兩年, 我已經供左idrp 3年啦! 仲有我係供64期,唔係50期, 時間原來過得咁快!
作者: admin    時間: 4-8-2014 13:32
gringoire 發表於 4-8-2014 10:38
頭先攞返文件出來睇, 原來唔係兩年, 我已經供左idrp 3年啦! 仲有我係供64期,唔係50期, 時間原來過得咁快! ...

CHing 生活都好寫意。理財方面應該改善不小了。

所以正面,勇敢面對先至係皇道。

作者: 301    時間: 4-8-2014 13:44
你們好!

多謝分享,加分加油支持.

可另 post 分享下過程及經驗參考.

作者: gringoire    時間: 5-8-2014 17:22
大家都努力加油!
作者: shunshun    時間: 19-8-2014 01:22
你們好!

師兄,有冇東華個地址同電話參考
作者: shunshun    時間: 20-8-2014 19:03
你們好!

師兄,你係做DRP定由匯豐做IDRP?
由你約見到有回覆到成功要幾耐呢?
作者: gringoire    時間: 24-8-2014 09:57

我幾年前找匯豐做idrp, 由我郵寄申請信及資料給匯豐開始計, 大約唔使3個月就完成晒所有程序,並開始供款!
(當時, 我自己list左要交d咩,然後跟住執, 所以文件及資料都交得好齊,處理idrp部門的負責職員讚我話, 我比代理做得好好多,亦因齊資料,所以程序暢順好多)

作者: shunshun    時間: 25-8-2014 13:33
樓主做idrp前 tu record 如何?

作者: gringoire    時間: 25-8-2014 20:36
shunshun 發表於 25-8-2014 13:33
樓主做idrp前 tu record 如何?

是否要去信貸資料庫check先知?
我冇去check過!
(點解咁問?)
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 23:12
你們好!

如果想搵東華搞 大約需時幾耐左右
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 23:58
tamura63 發表於 27-8-2014 23:12
如果想搵東華搞 大約需時幾耐左右

剛剛都send左email 去東華
作者: gringoire    時間: 28-8-2014 17:26
祝你成功! 及順順利利!
作者: tamura63    時間: 28-8-2014 23:32
gringoire 發表於 28-8-2014 17:26
祝你成功! 及順順利利!

東華都係教寫信  延長  冇債務重組  灰爆
作者: gringoire    時間: 29-8-2014 19:05
延長如果可行,其實可以考慮! 起碼可以令你供得起!
否則,就要考慮破產。
作者: kikisam    時間: 21-9-2014 23:12
在此多謝gringoire,你比的意見好有用。
作者: gringoire    時間: 22-9-2014 23:07

如果你需要交文件的資料作參考, 我可以比我當年的藍本比你,如下:

因原用word打, 出現混亂, 修訂後再出!

作者: gringoire    時間: 22-9-2014 23:10
我用word打表格出的, 但上面出唔到表格, 所以有部份資料會難睇左d,不過都希望幫到大家!
作者: kikisam    時間: 23-9-2014 08:08
多謝兄弟提供,咁又睇下顧問公司的格式,到時可作比較。
作者: gringoire    時間: 23-9-2014 19:44

已修訂版:

如果你需要交文件的資料作參考, 我可以比我當年的藍本比你,如下:

地址: 九龍大角咀深旺道1號匯豐中心第1座9字樓 債務重組部收 (地址可能轉左)
「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」申請

致匯豐銀行債務重組部:

本人xxx, 現向 貴銀行(匯豐銀行)申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」,以重組本人之債務, 現時本人欠___間銀行合共約____萬, 如idrp成功, 本人預計每月可還款約___萬給銀行。 本人資料及詳情如下:

姓名:
身份證號碼:
匯豐銀行欠款戶口:
循環萬應錢戶口號碼:
信用卡戶口號碼:
分期萬應錢戶口號碼:
    其他__間銀行欠債資料請見: 「附頁」
    聯絡電話:
    聯絡地址:

欠債簡述...

簽名:__________________
                                                                                           (xxx)
                                                                                                 日期
附加資料:
1. 本人資產: 如有沒有樓、車或股票等, 及公積金(已累積___萬元) (另加附件);
2. 身份證明副本                          (另加附件)
3. 最近三個月的入息證明          (另加附件)
4.  住址證明                                        (另加附件)
5. 退休才可提取的資產證明影印本 (另加附件)
6. 銀行的債務結單, 及欠款比例如下:
銀行                截至_____年____月份的總欠款
(有*者只計本金)                                                  百分比(約數)        現時需full pay($)   現時min pay      附件編號
HSBC        $xxxxxx        $xxx (低息循環貸款)        38.46%              $xxx                      $xxx             另加附件x
                                      $xxx (信用卡分期)                                      $xxx                      $xxx             另加附件x
DBS   $xxxxxxxx          $xxx (高息信用卡貸款)      15.42%             $xxx                      $xxx             另加附件x
東亞                               $xxx (2張信用卡分期)       14.40%              $xxx                    $xxx             另加附件x
AEON                             $xxx (2張信用卡分期)         9.28%              $xxx                    $xxx              另加附件x
渣打                               $xxx * (信用卡分期  )        6.24%              $xxx                    $xxx               另加附件x
CITI                                $xxx (4張信用卡分期   )     6.14%               $xxx                   $xxx              另加附件x
大新                               $xxx (1張信用卡分期 )       5.85%              $xxx                   $xxx               另加附件x
建設銀行                        $xxx (信用卡分期)             2.49%              $xxx                  $xxx                另加附件x
工商                               $xxx (信用卡分期)                  1%              $xxx                  $xxx               另加附件x
TOTAL                         約$xxx,xxx                                                $xxxxxx          $xxxxxxxx         

7. 個人日常生活開支每月概覽(詳列下列各項收費)
衣、食(早午晚餐預計開支)、住(租金煤氣電水住宅電話上網等費用)、行(交通費)        

家庭雜項:個人清潔用品、家居物品、娛樂、電器及消耗品、剪髮、看醫生等        

稅款:                        
每年$xxxxx        每月$xxx                $xxx        另加附件                                
每月總支出    $xxxxx        
每月出糧      $xxxxx        
每月可供款    $xxxxx        
8. 補充資料: (以上項目均備有單據可作證明)
本人每月薪金: $xxxxx  扣除積金供款$xxxxx  每月實際出糧: $xxxxx

作者: gringoire    時間: 23-9-2014 19:57
kikisam 發表於 23-9-2014 08:08
多謝兄弟提供,咁又睇下顧問公司的格式,到時可作比較。

個表格及資料(格式?)其實係我自己諗的!
作者: kikisam    時間: 23-9-2014 21:56

睇番你的表格,是非常詳細,但生活開支方面我覺得越少越好(當然前題是有真的單據及有最有基本的生活質素),因可能會影響成功的機會。因還款個比例超過一半,有理由令銀行懷疑你難以頂足幾年。我諗師兄成功是你本身的收入高同TU不是最差的grading。
作者: gringoire    時間: 24-9-2014 18:01
生活開支真的以最基本生活必需來定位。
當時,結果用了月薪的55%作每月供款。

作者: kikisam    時間: 29-9-2014 14:07
gringoire! 想問如IDRP成功,我HSBC,出糧個萬用户口會否被取消?
作者: admin    時間: 29-9-2014 17:52
Grin Ching 熱心助人。一次過加分
作者: gringoire    時間: 29-9-2014 19:39
admin 發表於 29-9-2014 17:52
Grin Ching 熱心助人。一次過加分

多謝admin !!!!
作者: kikisam    時間: 29-9-2014 22:13
未答我呀
作者: gringoire    時間: 2-10-2014 12:02
kikisam 發表於 29-9-2014 14:07
gringoire! 想問如IDRP成功,我HSBC,出糧個萬用户口會否被取消?

有透支功能的戶口會被取消,至於萬用戶口會否影響及最後可否保留來出糧,你最好直接問下hsbc處理你idrp的職員,睇下現時的政策可以點做!
作者: kikisam    時間: 3-10-2014 11:39
Thanks a lot 師兄!
作者: 曾經錯過    時間: 20-12-2014 00:42
gringoire 發表於 2-10-2014 12:02
有透支功能的戶口會被取消,至於萬用戶口會否影響及最後可否保留來出糧,你最好直接問下hsbc處理你idrp的職 ...

想請教下如果idrp期間,係咪無得再用信用卡?thanks
作者: Kenmomo    時間: 20-12-2014 22:55
想請教一下關於自己向銀行申請IDRP,
我而家欠債約50萬,
其中大新佔約65%,恒生佔約20%,HSBC佔約15%,
之前睇過好多師兄都係HSBC度做IDRP,
我係HSBC自動轉帳出糧, 唔介意銀行自動扣起還債筆錢,只希望可以成功申請到,
但因為我係HSBC欠債比例最少, 唔知HSBC會唔會受理IDRP呢? 大新之前睇到有師兄話無DRP呢個服務,
自己同銀行傾應該提出幾多利息?
希望各位師兄俾D建議小弟!
作者: gringoire    時間: 21-12-2014 14:22
曾經錯過 發表於 20-12-2014 00:42
想請教下如果idrp期間,係咪無得再用信用卡?thanks

所用信用卡都會被CUT晒! 亦不可再有任何借貸!
作者: gringoire    時間: 21-12-2014 14:27
Kenmomo 發表於 20-12-2014 22:55
想請教一下關於自己向銀行申請IDRP,
我而家欠債約50萬,
其中大新佔約65%,恒生佔約20%,HSBC佔約15%,

你可以再逐間銀行問下有冇做IDRP,如果冇,你就可以直接向匯豐申請!
銀行收到你的申請資料後, 如果接受申請,會為你免費做計劃書及根據你個人狀況定利息!
你需交給銀行的資料,我找一找, 一陣POST比你.....

作者: gringoire    時間: 21-12-2014 14:28
你需交給銀行的資料, 原來我在本文 的「47 #」  已經POST左。
作者: Kenmomo    時間: 24-12-2014 01:37
gringoire 發表於 21-12-2014 14:27
你可以再逐間銀行問下有冇做IDRP,如果冇,你就可以直接向匯豐申請!
銀行收到你的申請資料後, 如果接受申請 ...

謝謝你的回覆=]
之前睇POST見到有師兄話申請後,
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒,
銀行會唔會打去公司追數架? 我最擔心影響到份工..
另外想請教下你, 如果申請失敗, 又被銀行追數, 可以點搞?
希望你可以俾D意見我...感激萬分!!

作者: gringoire    時間: 24-12-2014 14:34
Kenmomo 發表於 24-12-2014 01:37
謝謝你的回覆=]
之前睇POST見到有師兄話申請後,
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒,

信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒:
欠款以idrp形式分期攤還, 不會一次過要你清晒的!

銀行會唔會打去公司追數架? 我最擔心影響到份工:
一般不會, 只要你完成idrp申請後,準時還款, 就唔會有問題!

另外想請教下你, 如果申請失敗, 又被銀行追數, 可以點搞?
例如我向匯豐銀行申請時, 匯豐會先評估我會否成功,如成功機會低, 他就不會開展idrp申請,只會幫你延長你本身在匯豐銀行的欠債,令你唔好破產(你若破產,銀行血本無歸)
如果成功機會大,銀行會開展申請程序,通知其他銀行,你正申請idrp,不會再供款,並叫佢地唔好追你數

只要你有固定收入,未來日子能固定供款, 通常都能成功申請,只是在乎供款期長短!

作者: Kenmomo    時間: 26-12-2014 04:06
gringoire 發表於 24-12-2014 14:34
信用卡會CUT晒, 欠既卡數會收到信話要清晒:
欠款以idrp形式分期攤還, 不會一次過要你清晒的!

好多謝你既回覆呀!!!
好清楚!令我清晰左好多!
另外,我應唔應該試下同銀行申請延長還款先?
定直接申請idrp呢?
因為聽說申請idrp後,其實信譽差左,日後買樓做按揭同申請信用卡都好難。
作者: gringoire    時間: 27-12-2014 21:18
Kenmomo 發表於 26-12-2014 04:06
好多謝你既回覆呀!!!
好清楚!令我清晰左好多!
另外,我應唔應該試下同銀行申請延長還款先?

可以試下同銀行申請延長還款!
希望你成功!
祝聖誕新年快樂!
作者: 小苯    時間: 16-1-2015 00:07
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12420&extra=page%3D1
樓主想問一下我呢個個案係IDRP定係DRP?
因為我打去銀行個部門時  佢地無同我講係咩
只係知申請債務重組
我見到樓上你話 唔會因為申請失敗比人即時追回全數 我安心很多了
作者: gringoire    時間: 16-1-2015 23:31
如果係由現時這銀行牽頭幫你同其他銀行做重組,應該就是idrp!
但你case我擔心佢地唔會批你一個月要比5000屋企,除非這5000是家庭必要的開支,而非純粹孝敬父母的心意!
作者: 小苯    時間: 17-1-2015 18:06
我封信係寫比屋企加食飯交通要5000
無詳細例明咩開支
我擔心既問題係怕唔批 佢即時追我全數
我之前無試過走數遲交
星期一交晒野到依家未有聲氣
作者: gringoire    時間: 17-1-2015 21:29
小苯 發表於 17-1-2015 18:06
我封信係寫比屋企加食飯交通要5000
無詳細例明咩開支
我擔心既問題係怕唔批 佢即時追我全數

放心, 如果係idrp,銀行計過會批到,至會幫你向其他銀行一起做申請的!
因為如果批唔到,迫你破產,銀行會血本無歸,所以銀行唔會迫你即時還全數的!(除非佢地查到你銀行戶口根本係有錢還,或你有其他可動資產)
作者: 小苯    時間: 18-1-2015 03:32
感謝師兄解答
作者: piggy10    時間: 3-3-2015 02:08
c hing ,你好,想同hxbx申請 idrp 但吾知成吾成功?
本人月入16000 入職半年有份pt 每月大約3500
爭hxbx 10萬蚊卡數+万x錢-11萬+citi 7萬私貸,总共 28萬.
申請IDRP 成吾成功?曾經打去citi 卡數一筆清或續借都reject jor..好灰
同埋銀行會吾會打去公司check 資料因為入職文件寫明如破產或收數就即炒,
本人租樓住仲要岩岩加左租,日常开支加还債已經好攰但吾想申請破產……請各位卑D意見充心感璈
請幫下手卑D意見,萬分充心感謝!!!
作者: admin    時間: 3-3-2015 08:25
piggy10 發表於 3-3-2015 02:08
c hing ,你好,想同hxbx申請 idrp 但吾知成吾成功?
本人月入16000 入職半年有份pt 每月大約3500
爭hxbx 1 ...

即計C塔應該肯做一筆清喎。

我…朋友做過。個借貨比例大過你 tim。

當然,我…朋友當時最近個半年還錢記錄相當好。
作者: piggy10    時間: 3-3-2015 23:56
謝謝,citi話供多兩期再試,但都系續借,未必可以加額,所以米諗住試idtp....

作者: admin    時間: 4-3-2015 00:17
piggy10 發表於 3-3-2015 23:56
謝謝,citi話供多兩期再試,但都系續借,未必可以加額,所以米諗住試idtp....
...

我…朋友個時並無向 C塔 借過。

個過程係:
1. 爭幾間銀行數。大約係30-40倍度。無 C塔。早幾年成日遲還。
2. 問過個幾間,唔肯再借成搞一筆清。
3. 跟住個半年度(?),唔係好記得啦,我…朋友麻…。靠家人幫,頂到下,因為明知遲還都係要還,所以個紀錄都算好。(間中遲還幾日啦,有時都成個月!)
4. 跟住 問C塔借左一D。
5. 跟住捱到一年。還錢,紀錄相當好。
6. 跟住C塔幫我…朋友一筆清。

就係咁簡單。

我朋友好低調,唔好問係邊個!

作者: piggy10    時間: 5-3-2015 02:42
明白哂,你朋友好好彩╮(╯_╰)╭
作者: LWM84    時間: 16-4-2015 10:44
各位好,

我是2010年12月找hsbc 申請重組 idrp 6成欠債係hsbc 再加4間銀行 , 當時1個月就批左 108期 月供7.8k 0.28% 月息 6.28% 年息 轉眼都供左四年多, 起碼可以過正常生活輕鬆很多 !   
作者: jackyks    時間: 27-4-2015 19:23
我欠渣X---6萬幾
    CITX---3萬幾
    恒X----2萬幾
但最頭痛係欠財仔................十幾萬
大眾財仔可以做IDRP OR DRP???請gringoire解一解答

作者: gringoire    時間: 27-4-2015 22:33
jackyks 發表於 27-4-2015 19:23
我欠渣X---6萬幾
    CITX---3萬幾
    恒X----2萬幾

我知銀行得! 財仔我真係唔清楚!
如果你找銀行做牽頭, 你就可以事先問下牽頭銀行做唔做到財仔!
作者: jackyks    時間: 28-4-2015 08:18
gringoire 發表於 27-4-2015 22:33
我知銀行得! 財仔我真係唔清楚!
如果你找銀行做牽頭, 你就可以事先問下牽頭銀行做唔做到財仔! ...

咁應該用渣打做牽頭定用師兄的匯X呢?
作者: jm1124    時間: 28-4-2015 13:11
希望各師兄幫忙俾意見 小弟結欠如下 渣x銀行卡數 19萬 痕身卡數+loan 約10萬 Citi loan 5萬 Hxbx卡數 3萬 月入1萬2 想做idrp 我應該揾hxbx定渣x做? 我每月可以拎7000-8000出黎還 做到嘅機會大唔大呢?  Thx 各師兄解答
作者: gringoire    時間: 28-4-2015 18:30
jm1124 發表於 28-4-2015 13:11
希望各師兄幫忙俾意見 小弟結欠如下 渣x銀行卡數 19萬 痕身卡數+loan 約10萬 Citi loan 5萬 Hxbx卡數 3萬  ...

牽頭銀行通常是你的最大債主,例如渣打! 但如果渣打冇做牽頭, 則由第二大債主銀行做牽頭, 如此類推! 所以你應先問下渣打!
至於每月供幾多,則你列明自己的開支,銀行會根據你的真實開支再決定! 實質要同銀行商議!

作者: jm1124    時間: 28-4-2015 20:11
thx 師兄解答
作者: nills    時間: 29-4-2015 20:59
師兄,我可唔可以同一時間問2間銀行?
作者: gringoire    時間: 29-4-2015 21:53
你先問citi,如果citi冇做idrp,你才問第二大債主銀行吧!如果citi有做,聽聞銀行規定是由第一大債主銀行同你做的
作者: nills    時間: 29-4-2015 22:00
唔該師兄
作者: nills    時間: 30-4-2015 00:59
但師兄如果我啱啱轉左工成數會口
作者: nills    時間: 30-4-2015 00:59
會唔會唔批
作者: gringoire    時間: 30-4-2015 23:12
nills 發表於 30-4-2015 00:59
會唔會唔批

其實只要你有心還,銀行都會盡量批! 因為如果你破產,銀行會血本無歸!
作者: nills    時間: 1-5-2015 00:22
thx 師兄解答
作者: tamura63    時間: 3-5-2015 09:56
大新岩岩搵左我做drp 我欠220k 分佈 2銀行 5財仔 依家等緊佢批
作者: jackyks    時間: 4-5-2015 01:45
師兄@@@我等你回覆..............
作者: jackyks    時間: 4-5-2015 12:18
我想問恒生的債務重組…電話
作者: nills    時間: 11-5-2015 15:37
多謝gringoire師兄教路,恆生同我做左一筆清,60期,每期5千1
作者: joecole1988211    時間: 11-5-2015 22:04
師兄想問下你當時情況係點?申請左幾耐先完成?thanks
作者: gringoire    時間: 11-5-2015 22:43
nills 發表於 11-5-2015 15:37
多謝gringoire師兄教路,恆生同我做左一筆清,60期,每期5千1

唔使客氣!希望你的生活能重入正軌!
作者: admin    時間: 11-5-2015 23:23
nills 發表於 11-5-2015 15:37

好消息!CHing 要加油!經一事,長一智!
作者: nills    時間: 15-5-2015 12:05
joecole1988211 發表於 11-5-2015 22:04
師兄想問下你當時情況係點?申請左幾耐先完成?thanks

你問邊個呀!其實你只要係gringoire師兄的post細心睇一次,你就知要掂做。我自己由申請到到完成就個幾星期。恆生批比我的係一批清唔係idrp.佢話如果一批清唔批先考慮幫我做idrp。

作者: nills    時間: 15-5-2015 16:09
admin 發表於 11-5-2015 23:23
好消息!CHing 要加油!經一事,長一智!

要多謝你地開呢個網站,我會定期上呢睇下。目的的警惕自己唔好錯再錯。
作者: joecole1988211    時間: 16-5-2015 12:39
原本師兄一筆清..我岩岩問左hshc idrp..希望成功..佢話呢排都好多人申請
作者: jackyks    時間: 18-5-2015 21:02
好辛苦丫!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://www.hkiva.org/) Powered by Discuz! X3