破產聯盟

查看: 28881|回復: 398
打印 上一主題 下一主題

冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事

本帖最后由 wahtung 于 3-9-2012 21:31 编辑 4 Z7 W+ j6 h* u0 q6 }8 T7 E
" r. q9 b% P/ W8 V4 R! ^" ^
最近家裡11歲的貓仔因為尿道炎兼有結石的關係,排尿困難及出現血尿。6 Q, {3 F. J: ~, f7 g6 H
昨日去某獸醫檢查兼做小手術導尿管幫助排小便,但貓仔說什麼也不肯乖乖吃藥。" C. r( P8 g7 k; [! j
先是把藥拌在牠最愛的罐頭裡,但奸巧的貓仔只要一聞到味道,馬上掉轉頭走;如把藥放入膠囊硬塞入嘴中,貓仔又兇神惡煞,兼且最近牠胃口不佳,餵藥無法行得通。6 y3 X, V/ k" s
最後獸醫師決定傳授我打針技巧,讓我每天在家為貓仔注射抗生素,成為貓仔專屬的冒牌黃綠獸醫師。
: v- S4 d" `& W% D所以從今朝開始,我就得每天幫貓仔打一支針了。; I% E5 E5 w: T6 ?* T3 T# b
一開始還真的蠻緊張的,特別是當針穿過皮膚的那一剎那,原本表皮的阻力消失了,針頭在貓的皮下空蕩蕩的,真是種詭異的「觸感」。因始終隻貓係自己的。
' }( l7 i3 b0 M/ }6 ~5 R, e試了一兩次後就發現其實幫貓打針還蠻可以的:只要把貓的皮拎起來,把針輕輕插入皮的根部靠近肉的地方即可,但針尖端處的斜角要朝上,這樣插進去比較不會痛。" j; |7 ?0 L4 H& B( Y0 {
4 W! [$ F7 Z" V9 E& B
用具:酒精棉與針。
+ q2 R6 I- \' w5 P
2 e1 m5 `! N) L: d9 W( b8 p0 n" M, C% {9 a5 e) E; |( }) w
( z! O6 M) a( P5 j

; J; s  t+ A4 z# A' k& b" x針頭斜角注意要朝上,落針後貓兒無咁痛。
+ r7 i" e( V3 u9 `! ]" M* |, n# b8 i* F

- E' t% J8 G) p, {; g8 d+ B' ]- L$ z6 n: Y  L

5 h( ]& i1 k5 D1 q. ]# I7 bOh my God...原來是冒牌醫生要幫我打針!(呢隻唔係WAHTUNG隻貓,係示範圖,因WAHTUNG幫牠打針時都無手影相。
  ^/ i6 F/ D; G, h. p) e% b
- l( o4 E$ l% r- I. }! C, P; w0 H- M% u
5 x2 X9 A% o1 {9 t* U5 `8 O
3 F' C: Q' ~' l: F
乖乖給你打,但拜託要一次OK啊...(無奈),拎起背部皮下脂肪
- J8 @! P8 g7 D
5 |1 F: F! N0 C! [
6 O3 a% J4 a/ k5 }. `5 n' R
/ B5 O/ f* _! S6 Q" w. c8 j
/ e/ |" W9 V; K4 B$ V# R$ e+ d$ c此是WAHTUNG做咗幾十年人破天荒同動物注射打針。+ \$ h# ?3 f4 }% f, M6 S" I

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
睇到都有d痛......個心又痛..........
wexchau 发表于 3-9-2012 21:31 % }0 K) j5 o$ P7 u% E
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
! C2 G! F" r& j6 z
實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
wahtung 发表于 3-9-2012 21:33
+ h8 L0 O( ?8 A( g* Y$ ~實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
; O1 [# y, _  W8 r/ q8 [( a. v/ j
返強國掛牌囉...無咁易拉# i, i1 }4 k' Z7 \
wexchau 发表于 3-9-2012 21:34
$ J4 N6 C0 C7 J+ Y( J5 S返強國掛牌囉...無咁易拉

* {' j% M! E* o3 r强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀
清風 发表于 3-9-2012 21:33 2 h% [# a3 o4 G1 Z/ k1 X. {
睇到都有d痛......個心又痛..........
' I' E4 t! ~& H3 a0 N6 I
其實都痛一兩秒到,但貓主心痛就肯定唔止一兩秒,真係獸醫講先知,針頭尖位斜角位要向上插落去會無咁痛
wahtung 发表于 3-9-2012 21:37
0 C0 K( r1 }9 i8 d% _% ~: L强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀 ...

) \" A7 y7 a" h唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走
" q+ X7 b/ _5 a$ A5 w; q. g
wexchau 发表于 3-9-2012 21:39
- ~8 V7 u' S/ _; O2 ^- K. S唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走
/ G( S# P5 B" t: @1 F4 }: \5 E% q2 M
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗
隻貓咁順攤  華醫師功力深
wahtung 发表于 3-9-2012 21:41 5 ?! C( S9 v4 @& X2 }% t
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗

& Y2 {$ ~7 K  x, @/ Y$ T華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打? - A' s/ H  \8 X" y+ x$ B
- I  y% E3 E: O
smallcat 发表于 3-9-2012 21:44
$ h: z6 u: I' @5 {5 [0 O隻貓咁順攤  華醫師功力深
8 m. v& m+ E9 |% a
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢,佢殺傷力大減好多

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
smallcat 发表于 3-9-2012 21:45 6 Z- J/ U; v6 I* U  V* P" ^. n: C) y
華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打?
3 g0 t9 n! l" }8 i1 Y# Z5 f" v! L
要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08
* C4 s' i- Q  r# ?+ K$ ~. m! C1 a果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
. K. o# u% c1 ?& R0 E! F  m
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09 3 G/ l8 `0 M( Q6 S) J, @2 Y+ `5 d
要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉

! ?9 I$ z3 r; l4 v( k  我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   7 O; d3 n. r# j  C) q& I
9 _. V) C% E9 d; K% P4 b
梁生大恩大德, 教晒我地學呢D語言藝術
smallcat 发表于 3-9-2012 22:11 6 v) y) O% T5 D  W
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁
! z- y2 y; w  |6 M% g
如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08
" ]" W# X, P8 W, O7 l' `) f- Y果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
! c  `6 x/ `1 Q5 Q! [. l  H, \
係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......
wahtung 发表于 3-9-2012 22:14
' v! U" ]2 z3 i; E如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁 ...
3 J$ c6 ~7 M4 P
  一日打一針?
smallcat 发表于 3-9-2012 22:13 - G3 U- y( t# x. u, i
我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   4 ], A. s4 K$ i" s# i
+ _  @  A; D& e( j
梁生大恩大德, 教晒我地學 ...
1 C. w( J' d- p9 J* }
好難講,話唔定良生係痴膠花呢
smallcat 发表于 3-9-2012 22:16
4 O; M* Z: K* V7 H, Y& E, H一日打一針?
! q; Z; e, m$ L* `+ j6 e; l
係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用