破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: chansiusiu
打印 上一主題 下一主題

Iva 定 破產

債務舒緩,債務重組,都叫做肯全數清還有責任,老破就即係接近唔還,底一定更花。
airmax 發表於 10-8-2020 08:50
債務舒緩,債務重組,都叫做肯全數清還有責任,老破就即係接近唔還,底一定更花。 ...

好 我試下考慮重組
可以的話就債務舒緩,唔使經法院。同銀行傾就得,又唔使俾每月500元的重組費用。
計左數先 40個 2萬3一個月 家用雜資1萬 仲有萬3 40個全部係銀行?如果係還唔到咁 同銀行傾下拖長黎還 你係大公司做 年資6年 銀行應該唔會比你行到iva或者破產呢步 傾完就真係唔得啦 iva 搵自己出糧銀行去傾 不過呢iva呢步行得唔好 仲衰過破產 iva同破產我地睇係差好遠 但係銀行同財務睇只係一線之差
反正iva同破產 一樣都要找數 iva叫長命債長命還 破產係你既命運會掌握係人地手上 衡量下你呢家份工 破左產會唔會做唔到?轉其他公司有難度?
其實欠兩間銀行 only 不過就好多條數一邊已還min pay 一邊就
另一邊貸款每個月13000左右 tu 一定低無可低 我係大公司做sales 有管錢 所以有機會破產會同公司講 但另一方面唔破都未必供倒 因經濟差左 公司多左no pay leave放 所以唔係十分穩定
deadmaninc 發表於 10-8-2020 12:55
反正iva同破產 一樣都要找數 iva叫長命債長命還 破產係你既命運會掌握係人地手上 衡量下你呢家份工 破左產 ...

係就怕轉工難度高 見好多工都要報有無破過產 唉煩左好多日了
如你破左,你公司有機會要你離職,而且你仲係管錢添