破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Kayin123
打印 上一主題 下一主題

可以點好

Kayin123 發表於 18-11-2015 13:18
請問吾搵律師樓自己申破,過程大約幾耐?
屋個到我一陣打去問下三姓律師意見 ...

由填表到宣誓到有 FILE NO.,你預10日喇....
其實有時會快D,有時會慢D..

我成日話,搵人申破又好,自己搞又好,先睇清楚要填咩,好好準備要交咩上去.
因為就算律師搞,佢都只可以問你拎資料,而填上去.

請爬文,會員破產流程 (2013年 12 月)
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
aiai6020 flypig
請問你地係米同我一樣都
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay
Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我就係去到盡。物去盡仲可以碌咁好?其實我想想下,身痕信用卡好似唔係120k 數,係200k 數。宜家真係唔太記得喇。要搵番d 文件。
Kayin123 發表於 18-11-2015 19:51
上面吾小心打錯,請問aiai6020&flypig,,你地申破前,係米都同我一樣碌爆卡過哂信用額仲要還minpay ...

我無爆額, 破前半年仲FULL PAY到, 因為一直借出面D私人貸款, 痕生2張卡比我用都盡, 係最後再借唔到貸款, MINPAY左2個月, 直情再還唔到, 我當時仲覺得4 5年內可以還完, 但我又失埋業, 所以2期無交去左收數, 咁我就申破了, 痕生2張加埋我都只差10萬咋, 就算加埋其他都係廿幾萬...
但我屋企都出去借左錢比我還學貸先, 因為我破左產的話, 筆數會去左呀媽到, 仲已經去埋小額, 所以我依家做野都要比返一半錢佢還~~
屋企能幫都幫左, 只同我講, 一早同佢地講, 就唔會搞成咁, 佢地都勸我破產勸左一年, 我哩一年都以為能捱過, 4 5年好快者, 點知都唔得
其實我都係頒令左無一個月, 只係我好耐以前就成日上黎睇, 我當初最擔心的, 都係電話... 因為問左電話公司, 死都話要卡過數, 我咪個個月早少少入數先, 又真係得, 所以我就無咩其他野擔心