破產聯盟

查看: 24051|回復: 122
打印 上一主題 下一主題

都係貓一隻啫

小黃貓遭齊口斬腳 荃灣警署:「都係貓一隻啫」
* j0 H$ W; Z2 M) m, I9 ?4 F: a: q. w
非牟利獸醫診所執行主席麥志豪表示,在荃灣麗城花園發現一隻小黃貓的右腳被齊口斬去,由兩間診所的獸醫判斷都相信是人為造成。
2 K% Y9 X1 h+ E$ t" Z1 y
1 e( f: [5 D" c+ D不過他表示,致電荃灣警署警民關係科求助時,受到對方冷待,說句「都係貓一隻啫」,他表示會在晚上在荃灣警署報警並示威警方冷漠
4 c8 I, W+ R- `/ d* e; ~9 L; u0 k) }8 [  Z

5 j$ x- t' }6 G1 ]: e, @& ^http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=51676232&category_guid=6996647&category=instant&issue=20130826. T7 h" H$ S5 m! x' w# |. R
斬腳, D死態佬多   警方以為只係貓, 但呢類行凶者將來就係殺人狂個D來的
細個食紅衫(魚), 大個唔著衫, 咪係個D人咯
細個偷拍裙底, 大個剥人裙底  道理一樣, 唔可以唔理,  要嚴正執法, 施政
smallcat 發表於 27-8-2013 11:508 N0 T, ~2 w# f3 {
斬腳, D死態佬多   警方以為只係貓, 但呢類行凶者將來就係殺人狂個D來的 ...
, K8 C6 K  j/ |$ E/ y( l$ ^- q
佢哋咁講咪即是唔想做嘢囉
smallcat 發表於 27-8-2013 11:53
; r7 W3 o9 N" z* B7 C細個偷拍裙底, 大個剥人裙底  道理一樣, 唔可以唔理,  要嚴正執法, 施政 ...

9 W( q6 t, L4 q" B% K: W: _對呢個政苦已死心,乜都唔做,只係顧住點樣批鬥人哋
wahtung 發表於 27-8-2013 11:55
: L* B+ Q  s; g4 U$ ^+ Q& q, O8 F對呢個政苦已死心,乜都唔做,只係顧住點樣批鬥人哋

7 v4 _( c) b; H. D0 Q4 x 但如果隻貓走去騷擾 愛乜力, 重型案件組可能會查隻貓
wahtung 發表於 27-8-2013 11:55) k6 S! S+ a7 A( w
對呢個政苦已死心,乜都唔做,只係顧住點樣批鬥人哋

R8 ?2 e" `% W( r' p. d& w 林病都可能食左好多紅衫, 食到佛左
smallcat 發表於 27-8-2013 12:016 S+ H# [! a' C! ]3 B7 L
但如果隻貓走去騷擾 愛乜力, 重型案件組可能會查隻貓

+ K' G7 S5 ]7 R% e! A8 l4 L4 T. R人哋一句話,只係一隻貓嚟之嘛,已知唔使咁緊張囉你哋唔好再嚟煩我呀,呢兩年幾多單虐殺動物個案,除咗順天邨單嘢破咗案,其餘破案率係零,大家心照啦
wahtung 發表於 27-8-2013 12:06
$ D; f' t" z% l人哋一句話,只係一隻貓嚟之嘛,已知唔使咁緊張囉你哋唔好再嚟煩我呀,呢兩年幾多單虐殺動物個案,除 ...
1 \" _0 J# j  q
皇上要將D資源去保護佢, 你知佢一出街無幾十人保護心情會受影響
smallcat 發表於 27-8-2013 12:16
& Z4 h$ N8 X5 t' k皇上要將D資源去保護佢, 你知佢一出街無幾十人保護心情會受影響 ...
" Z" B9 z: M5 o8 O; i& f. ?' u
隻貓真係好慘6 c% k2 z% g5 x4 z$ k5 _

/ o6 O7 }: ^% ~  P5 C+ t, o  _轉帖
1 D0 \* V2 g  e" G8 R2 u5 ~麗麗事件簡報:  l  F/ g/ B& I
1. 麗麗很虛弱,康復的路程可能好長,亦可能好短……我不敢望得太遠,每八個小時評估一次。 大家都有心理準備。其實能夠捱到這一刻,已是神蹟。 我望著她,實在不忍心見她受如此深的痛苦。" b- A, K: w1 k' x7 n
2. 過去十幾小時收到很多市民報料,說附近一直很多虐貓案。我在這裡呼籲,你們所提供的資料都是重要線索,有可能藉此將兇徒繩之於法。 我請求你們,將所知PM我或直接聯絡警方,我代麗麗多謝你們。2 @; H( |) x1 E! h) f% m  T

* F4 P6 y6 T/ @& O, h+ t$ h

4 l  B" l* e4 n" e* f! m! Y% M& ?最後,我想說,大家對一隻素未謀面的街貓的愛,我是感受到的,希望大家將這份愛化成公義心,為香港的動物繼續爭取動物警察。即使麗麗真的要離開,也要離開得有一點價值
( Z+ V" I( E& a. {7 Y: `8 P9 @& a& w6 p8 c8 W! t) d5 @3 `
0 \2 W! Z9 J7 ]( W  {+ s9 V& E. i

8 F, k7 m1 F& W+ s5 g( J; [7 X0 t3 E9 @' e1 q6 v, D
註:會盡量發小啲相片的; q2 u1 h3 X  w: V

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
真係無人性
wahtung 發表於 27-8-2013 12:24: I5 U% n/ t: Q  q$ N
隻貓真係好慘
) N1 l% r4 V3 @2 G0 Y7 A" ]9 o
9 D% L9 r# r9 u轉帖
0 [8 ~0 u" K! c
貓貓會康復吧
wahtung 發表於 27-8-2013 12:242 P' ?4 r9 O, ]% k! Y+ N
隻貓真係好慘
0 i+ c. U9 R0 a! ~: ~4 b+ P# T4 e  L6 Z! Y7 v; R* j
轉帖

8 b! t- I4 S" p( I6 w0 o/ N; ?7 |5 O切下去個下真係痛到入心
smallcat 發表於 27-8-2013 14:04
% k5 P+ X$ h% a+ z" g+ F2 ?貓貓會康復吧
( e8 K3 b  P- ]9 _/ S4 [' G- e
希望啦
好耐以前 有次我去大6 吃野味 第一次試食鹿肉 覺得不外如是 但當我步出食店時 我見店前有一隻小鹿 得3隻腳在奔奔跳 我當堂想反胃 自己十分內疚 牠不是一隻小鹿啫 牠是被欺凌的可愛動物 從此我不上大6吃野味了
smallcat 發表於 27-8-2013 14:05( K- M* e) l* o
切下去個下真係痛到入心

+ F3 G7 x" ]2 R; k; c# Y6 S; e好殘忍,我唔想聽........
smallcat 發表於 27-8-2013 14:048 R1 f9 W1 r6 G( `: |# P
貓貓會康復吧
% x' s9 a2 D( \
斬去了腳,康覆了都很難過
清風 發表於 27-8-2013 18:02
2 o+ z; |# p& W0 N+ {好殘忍,我唔想聽........

" T6 f# a' f4 i8 y% P1 b6 n: U 一日唔加強罰則同教育, 只會不停發生
0 D8 u/ l' o" E7 ?2 z" f# S% j& R6 A
依家D人心理有問題, 以前我地細個時邊有聽呢D野, 好少, 或者當時資訊未咁發達, 但都好少聽呢D
- t. E4 k# @) ]0 e* q( P+ ]
& Y$ s  W0 B/ p" ~. y反而D貓四圍走都無事  呢幾年食環都會趕呀, 捉呀, 最近又變成虐待, 真係做流浪貓狗都無啖好食
好日子 發表於 27-8-2013 18:16; t& q5 ]! P) q# T1 A: c! }- Q1 w
斬去了腳,康覆了都很難過

8 O  d! F* t- \, \都無辦法, 不過, 貓面對新主人, 錫佢就會心理上慢慢會好D, 係好困難架喇, 總好過無人救, 心理及肉體肯定更難康復