破產聯盟

都係貓一隻啫

smallcat 發表於 27-8-2013 19:41
7 _( i* U4 Y* ^; \一日唔加強罰則同教育, 只會不停發生
- U$ U! }0 S$ X4 b, a) X. `3 q0 k; |) k5 M2 y; E
依家D人心理有問題, 以前我地細個時邊有聽呢D野, 好少, ...
0 t8 s7 U/ d1 W6 ~
最新啲貓義工消息其實情況唔係咁樂觀
+ Z0 h% f7 Q2 i& \  L, q9 v) k" I/ f* B0 X0 y# B" x
忙完,當回到診所探望被斬傷的麗麗。麗麗十分虛弱,很痛苦的撐著,但還能撐多久?
, k& Z  V3 @5 d7 ]/ _1 d) ~ 我回想她在失踪的這個星期裡,痛足一星期,流血流了一星期,餓了一星期,沒水喝一星期,惶恐了一星期…呼天不應,叫地不聞…我們心感受到的酸痛,可能只是麗麗的萬份之一。) j7 t) g' ~* l; m4 h5 ]$ W
明早返診所,不知道麗麗還會在嗎?
4 e/ n1 h; b( ]! r# @
wahtung 發表於 27-8-2013 22:45
; I  A/ z6 S1 _+ h0 E3 M最新啲貓義工消息其實情況唔係咁樂觀3 l& s  e- {; z% ?- {6 `
6 `/ a# `. G$ a) j/ A
忙完,當回到診所探望被斬傷的麗麗。麗麗十分虛弱,很痛 ...
5 S0 ^5 {4 K& W+ P9 A, o
要看牠吸收營養的情況, 是很難捱, 一星期始終太久, 如是2, 3日應該會頂得住
9 i2 u+ q; _- ^6 ?7 ?, ^& G- L$ q1 I; B" v: A* [
唉...  希望吉貓天相    
smallcat 發表於 27-8-2013 19:43
4 k# h+ s: }( K/ H& v1 c都無辦法, 不過, 貓面對新主人, 錫佢就會心理上慢慢會好D, 係好困難架喇, 總好過無人救, 心理及肉體肯定 ...
# ^& \/ [- W7 c$ e9 n" L8 M
近年時有發生,這種事情....希望各政府部門正視
smallcat 發表於 27-8-2013 23:10
1 }6 F) g& q0 K) |  I1 d; n, q. C( \要看牠吸收營養的情況, 是很難捱, 一星期始終太久, 如是2, 3日應該會頂得住; h/ m( l0 d, z4 T, V2 V% G

1 t. P1 e+ ?  m. \( {) T0 \" ^唉...  希望吉貓天相  {:4_20 ...
6 W$ R( C8 v! f$ N
但願祝褔麗麗,都唔帖佢啲相令人不安
好日子 發表於 27-8-2013 23:40
# v( l' N( ^; _$ K: r近年時有發生,這種事情....希望各政府部門正視
. u- H- B0 ?# t, L* ^& n
好奇怪,對老師講句粗口就落力做事,香港好多人有病
wahtung 發表於 28-8-2013 01:10
4 F% S+ W1 c4 u/ [好奇怪,對老師講句粗口就落力做事,香港好多人有病
3 d4 r: E6 h- I" s
其實唔係人有病, 係皇上上左頭
  b  Q9 X! R; a* B: S- @, h5 I3 A6 Y- O/ H
睇歷史以前皇上係食女架麻  D事比賢臣做,  攪咁多野做乜?  以前D皇上一般都係昏君就係咁解
好日子 發表於 27-8-2013 23:40
% J5 n. {) s; s# [' o& R% f近年時有發生,這種事情....希望各政府部門正視

# ?. G$ Y0 F- @) j* d 其實社會道德開始敗壞  好多家長唔識教  當然施虐者本身心理有問題是肯定的# P" p8 o$ Z% z3 G- |- ?& s
因為正常人很多野玩, 手機呀, 去蒲呀, 乜都有, 玩到虐貓通常係一班人去攪, 死嚫仔多
wahtung 發表於 28-8-2013 01:10
  }" c" n* U; l  F$ E& L好奇怪,對老師講句粗口就落力做事,香港好多人有病

, n7 F5 |( u; k( [: Q' O. V. |, x皇上只係理佢私利既野, 如果係佢屋企養既, 可能出動重型案件組去查
, |: t% u7 H3 o( U6 H5 H. }
. g; M* @: r0 }* c+ E% R7 x如果唔係, 佢只係關心D紅衫魚蒸定煎
smallcat 發表於 28-8-2013 10:37
& y' c( }0 o! U( W皇上只係理佢私利既野, 如果係佢屋企養既, 可能出動重型案件組去查
2 q6 W! @5 E# k4 ~) C- M6 b: ^' \7 w
如果唔係, 佢只係關心D紅衫魚蒸定煎  ...
' R& ?# m5 Y7 f* M( L$ g9 U! _
佢啲人係屋企邊度會養小動物呀
wahtung 發表於 28-8-2013 10:440 w. M" u8 v" {' m- x: J2 ^
佢啲人係屋企邊度會養小動物呀

Y- v" q- V% `& Z6 y1 ~  e; V$ C養蟑螂都唔定架
smallcat 發表於 28-8-2013 10:34
( B4 X' H2 M7 M& d( p其實社會道德開始敗壞  好多家長唔識教  當然施虐者本身心理有問題是肯定的
6 j) d# i) ]+ d因為正常人很多野 ...
9 }5 C& ]6 [( G0 \  L0 q
Quote from Mark Mak-NPV:
, {" v/ r  O! r4 S( i8 G非牟利獸醫診所執行主席麥志豪表示,被斬去右腳的四個月大的唐貓女麗麗,仍未渡過危險期,不過「情況穏定返少少」,過多兩、三日便會決定是否為牠做手術,切除死肉及截肢,他指麗麗斷肢有爛肉,一部份肢體需切除。4 \" v1 E$ R: M9 s: g
他又透露,之後可能舉行活動,抗議荃灣警方冷漠及爭取動物警察。

; J# I( G" h; G4 p8 ^, f
wahtung 發表於 28-8-2013 14:03
/ l0 l+ p' q- [4 m1 ZQuote from Mark Mak-NPV:
$ a  _) m# K5 W: A  U4 \- B0 F1 A1 B非牟利獸醫診所執行主席麥志豪表示,被斬去右腳的四個月大的唐貓女麗麗,仍未 ...
+ M8 c; B3 V8 p8 d5 T
如果呢兩日穩定翻就應該無事
smallcat 發表於 28-8-2013 15:38
, i1 c7 X1 [( l! x) P7 y& l( q如果呢兩日穩定翻就應該無事

) |" B. s1 _1 k( o* T希望啦
其實都係立稅人既錢, 點解唔成立呢? 成立一支3人小隊就夠
' |- X1 F" Q- e# _: T; a% z  U. t& W# X  J# u. A2 _7 g+ S
隸屬總部就成  特別係女性警員, 應該有人想做吧?  或公開招募想做動物警察既女警  
7 `: b% D+ q3 @/ ^, o. M; D
, c4 W, V! j; @. p! d$ J# [: v: N  
smallcat 發表於 28-8-2013 15:43
9 s; W4 ^2 z% n. D其實都係立稅人既錢, 點解唔成立呢? 成立一支3人小隊就夠
$ b# C1 E% I( ~2 c2 A8 ]1 u7 \2 B5 i0 z
隸屬總部就成  特別係女性警員, 應該有人想做吧? ...
# z& b) d& a$ |$ P" v, |
皇上領導下都好難做到
wahtung 發表於 28-8-2013 15:45
! I' h6 A9 _; C8 M- b5 l4 ]2 ^皇上領導下都好難做到

) k2 s4 b/ f" R  Q, L我明白好人既考慮, 但如無太多動物虐待事件, 可以幫回其它部門- }. i% n5 ?' j. l9 b% L& c

/ B5 k  T. d  m- e$ o1 U1 |$ a# e% U- R7 X  \呢D野好彈性既, 唔一定話成立左, 就除了虐待動物就唔可以查
wahtung 發表於 28-8-2013 15:45" j# ~$ h9 K  h9 R* S3 O; w
皇上領導下都好難做到
; u1 @, R: l3 z  o0 g; ]# ?; C
仲好講, 唔係佢好人都唔使咁辛苦: z9 }/ O3 c4 ^7 c
/ x: c+ e1 Y5 [3 t, O2 X+ L! n
次次去做show都浪費資源
wahtung 發表於 28-8-2013 15:45- e; s/ X% |" n+ b0 N! s
皇上領導下都好難做到

9 f0 r7 m# m, n3 {; ~依家D人, 有權力個個為自己服務, D乜野施正去Q晒邊?
smallcat 發表於 28-8-2013 15:48- {8 H% l0 T: H. Q0 o& m
我明白好人既考慮, 但如無太多動物虐待事件, 可以幫回其它部門; |7 U8 A. z4 M* I1 B' P! N) ]- t
$ F7 X) d4 k( |$ ?  {
呢D野好彈性既, 唔一定話成立左, 就除了 ...

, @4 o* s  b1 |5 P4 O' ]佢哋現時由皇上領導都好混亂,而家呢個部門好似專招呼啲政治團體,其餘乜嘢都唔理咁
smallcat 發表於 28-8-2013 15:48$ U' C6 J; ^: ?% \# O+ X3 K8 o$ O
仲好講, 唔係佢好人都唔使咁辛苦' ~( @- g- u: V, H$ A3 L2 t! P7 F

5 w" K, N- I; A$ q. Z2 B  y( N次次去做show都浪費資源
# o* y0 C- a( z* X; X; l
浪費資源又如何,啲C9仍然咁支持佢