破產聯盟

查看: 11360|回復: 5

比較銀行做同律師做 IDRP

因為比較散,所以我自已將原文總結如下

.... ...

在過程中,比我發現左一d銀行間的秘密, 可能律師都唔知: 其實d銀行做牽頭銀行係有著數的, 匯豐銀行實會肯, 只怕恆生銀行爭住做牽頭,唔肯比匯豐銀行做~)

(有些銀行內部的資料,我可以同你分享下, 等你知多些: 其實只要恆生願意給匯豐做牽頭, 你就會ok! 但同時, 恆生會因為失去牽頭權, 而收不足數, 做牽頭是有著數的,匯豐就因為做左牽頭,而在整個idrp過程可以收多d錢, 這是銀行間的協定, 睇下恆生是否願意讓這個甜頭給匯豐, 至於其他銀行,只要最大債主即恆生同意, 佢地都會同意! 以上資料,我相信律師及代理都完全唔會知! 總括一句: 只要匯款肯同你做, 你就一定ok! 如果匯豐唔肯同你做, 你就要問一下匯豐職員, 可否幫你pass整個case給恆生, 因為他們之間是有聯繫的, 佢地pass給最大債主恆生亦是理所當然, 咁樣整個程序就會快好多! 祝你成功!)
... .... ...
仲有,如果有道德的律師行還可以....我最怕有些為了賺錢, 會同你話唔得, 然後叫你再比錢佢地幫你搞破產!
既然你已找了律師, 我建議你必須要求同律師同你交代清楚:
1.銀行係由那一位職員處理?
2. 銀行方面若不肯做, 是基於什麼原因? 銀行有何新建議?(你可要求取銀行職員的電話, 直接與銀行職員聯絡!)

如果你的情況是適合做idrp的話, 其實銀行一定會批(像我一樣)!
但如果你的情況是不適合做idrp的話, 律師行在初步評估後, 根本就唔應該叫你做及收你錢! 律師行若話佢事前如難預測,即係佢唔夠專業!

我之前亦係同好多律師及會計師傾過後, 才知道自己做係最直接的!
總結而言: 債務要重組, 都係自己做idrp或破產最有效!

... .... ...
我可以好老實咁話你知,做idrp係完全沒有需要經過任何代理或律師, 只要你直接找銀行傾就得!
以我的例子而言, 我欠hkbank最多, 於是我直接找hkbank的債務重組部門, 銀行會派一位職員同我跟進case,只要我依照佢地職員的吩咐,提供所需文件給銀行, 由交文件開始計, 大約一個月時間就會通知你佢地為你所做的計劃書內容(idrp的計劃書及利率都是由銀行定的,並不是由律師行定,iva才是由會計師建議),如你同意, 就會叫你上去簽授權書,授權通知所有欠債銀行, 再由各銀行投票,(其實如果牽頭同意,其他銀行都會同意),再過一個月,就會通知你上去簽合約,然後開始供款! 銀行一個仙手續費都唔會收你!
為了令你更明白,我建議你自己打電話去問下銀行的債務重組部後(可打1083問該銀行電話,或明早直接打去銀行問佢地idrp部門的電話, 佢地態度會好過律師好多), 再諗下點同律師過招!

http://www.hkiva.org/home.php?mod=space&uid=3725&do=blog&view=me&from=space
會員gringoire提供。
中銀個差到爆
唔好意思,因為我想破產需知內容係精要一D,我會遲D將你的回文刪去。多多見諒。

乜原來呢度的權限改到係人都回到文?
admin 發表於 21-11-2013 21:11
唔好意思,因為我想破產需知內容係精要一D,我會遲D將你的回文刪去。多多見諒。

乜原來呢度的權限改到係人 ...

咁你自己執執佢啦!
japanesegirl 發表於 21-11-2013 21:59
咁你自己執執佢啦!

我無改過個設定…唉…唔好要我每一版睇…好辛苦架
admin 發表於 21-11-2013 22:15
我無改過個設定…唉…唔好要我每一版睇…好辛苦架

無辦法啦!得你係管理員!得你一個可以執!你慢慢執囉!