破產聯盟

7歲女遭趕出門 罰企四小時狂哭

上水一名七歲女童,前晚疑頑皮被母大罵一頓後,更被人趕出住所外走廊罰企逾四小時,累極哭泣,好心鄰居「睇唔過眼」報警。警員到場調查,將滿面淚痕的女童送院檢驗,以及將婦人拘捕,帶署調查。警方列虐兒案處理。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130916/00176_022.html

我唔想問個亞媽有冇錯,因為我覺得冇錯。唔同意發表下

我想問下大家,個鄰居有冇問題?

評分

參與人數 1城市人氣 +5 城市金錢 +100 城市魁力 +5 城市權力 +5 收起 理由
bb_q_888 + 5 + 100 + 5 + 5 本版發新有分加!

查看全部評分

鄰居咁做無問題呀,因女童被罰企四粒鐘,而極度哭泣嘛,遲吓生仔女應該父母要考牌
多謝你開新貼,你有時間都多D搵料彈比我,我上網時有限.

講返正題,罰企無問題....但遭趕出門口.
呢個世界好多壞人,唔好話女仔;連男仔都岩.
子女頑皮...生之前預左,有人話子女係自己分身.
如果咁計"頑皮"一定遺傳. ^^

而且時代進步,前以亞媽打罵那一套,已不太合適.
小朋友比上代聰明,不再單純...上網.睇電視.交朋友.
向父母學習只是一個起步,前面還有大世界等待他們.

其實無論點教/處罰,對兒童來說都是一個學習機會,
打仔女...佢地會學還手,養成兇狠性格.
趕出門口....我估...大個左會離家出走.

至於   個鄰居有冇問題?
我覺得佢個鄰居冇問題,因為唔理人地家事,單係噪音都可報警.
而且放兒童在門口就可以解決問題,咁就真係問題.

不打不罵教孩子
篇文都講打仔,同唔打仔現實經驗.
我之前都有忍唔打下仔,不過佢愈大...我都係講道理多....我外號:囉嗦機關槍(煩C人)

如果說打與不打是對是錯,這話題就沒完沒了

我是那鄰居的話,不會報警,但會拍門叫她媽媽把她回家.

我會覺得報警一定錯,只會為她兩做成傷害.媽媽的方法怎樣,除非是看到那小朋友,有生命危險

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
bb_q_888 + 10 多謝支持本版

查看全部評分

好日子 發表於 17-9-2013 15:10
如果說打與不打是對是錯,這話題就沒完沒了

會拍門叫她媽媽把她回家,其實我都有想過.
或者佢真係有試過....
如果我隔離係咁做,我打比管理處.

清官難審家庭事,對錯亦好主觀.

除非是看到那小朋友有生命危險...呢個...我唔同意,意外係唔知幾時發生.
照顧小朋友....我想應是"己所不卻,勿施於人".
bb_q_888 發表於 17-9-2013 15:49
會拍門叫她媽媽把她回家,其實我都有想過.
或者佢真係有試過....
如果我隔離係咁做,我打比管理處.

"己所不卻,勿施於人".
這就要看價值觀了. 有的看以很有道理,但是其實不合情理.

意外要看多大了(如現在法例獨留兒童) 一個8歲大的小朋友被獨留在家是否會一定出事?就算有該父母已經得到最大覺訓

那麼生一小孩就要15年在家,不能工作,不可有合理生活? 但如家境好的可以有工人(不用犯法)

窮的就完了?     未來生小孩應該先通過資產查核?
好日子 發表於 17-9-2013 16:23
"己所不卻,勿施於人".
這就要看價值觀了. 有的看以很有道理,但是其實不合情理.

good 高見!
不過今次我冇係法律層面思考,家事通常用情理去解析.

我有時回想同父母相處,有甚麼是...我不喜歡.而配合實際需要去取捨.
我希望佢地有一個快樂童年.
養育下一代  似易不易,似難不難,種瓜得瓜,種豆得豆.
舊聞
女童罰企「失蹤」 母涉虐兒被捕
呢個...「愛之深,責之切」,最後嚇到自己鼻哥窿都冇肉,仲要野上官非,但最後幫到誰?

教唔可以只用罰,更要了解對方.