破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

違法~ (親子故事)

我個仔唔知幾時學到句   "你違法 ~"  
例如:佢見人掉垃圾係地.....就會咁話: 你違法~ 你唔岩.
(不過果個人我係唔識.....)

平時在家中
如果家姐同佢爭野食 或玩具 .....一樣係:你違法~你唔岩.

直到有一次
佢又唔肯沖涼,又唔肯做功課,
威脅要掉哂佢d玩具車同打佢.....佢雖好驚,
居然..... :你違法~你唔岩 (再加"交叉"手勢....亞so果個呢~)

事後我諗返都覺好笑~
佢d咩法黎架?  

我終於明啦~
條法例.....咪係佢定囉~ 佢話岩就岩,錯就錯.

寫於2010年3月22日
................................................................................

兒童有時不只是我們教育對象,也是我們啟蒙.
我看回舊文總算明白依法施政的道理.

好過隱wor   我相信佢都係朋輩學翻來 或 電視機之類
smallcat 發表於 21-10-2013 15:45
好過隱wor   我相信佢都係朋輩學翻來 或 電視機之類

多謝~佢果時係幼稚園,過馬路唔睇燈都鬧人犯法.
過馬路睇燈,不隨地掉垃圾....都不過係課文,黑白分明.

唔岩=違法....NO!
單純想法.
"作"法.....各施各法.
"作"法經不起驗證,就不能說法.
bb_q_888 發表於 21-10-2013 15:55
多謝~佢果時係幼稚園,過馬路唔睇燈都鬧人犯法.
過馬路睇燈,不隨地掉垃圾....都不過係課文,黑白分明.

好過隱, 可能將來做警區指揮官
署長就好辛苦呀, 咪做
smallcat 發表於 21-10-2013 17:09
好過隱, 可能將來做警區指揮官
署長就好辛苦呀, 咪做
...

薯~國王的新衣.