破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

沈博士號召勁過皇上

沈旭暉結婚 唐唐贈言「世界多騙子」

日前會展衣香鬢影,政總高官包括特首梁振英(CY)、政務司長林鄭月娥、財爺曾俊華等,兩個前特首候選人唐英年、何俊仁同場現身,更有前律政司長黃仁龍同黃夏蕙同場合照!政、商、學術、影藝視界大人物聚首一堂,政治光譜仲極其廣闊,為乜?原來係中文大學社會科學院副教授沈旭暉小登科呀。
政商學術影視大人物齊到賀沈教授同Bonnie吳凱霖噚日中午喺中大崇基禮拜堂行禮,由聖公會大主教鄺保羅主持,教授一早喺facebook自稱宅男,唔多鍾意social,講定黃昏喺會展辦酒會將請「公職朋友」,而晚宴只請「相熟朋友」,Emily單純地分析婚宴賓客名單,CY係沈教授嘅「公職朋友」,而港視王維基,特首辦主任邱騰華、政制局長譚志源以至副局長劉江華,都係沈教授「相熟朋友」。
晚宴高潮係播放唐英年夫婦拍片大談夫婦相處之道。唐太郭妤淺寄語新娘要對老公好,做太太仲要「有危機感」!唐唐就叫沈教授要有修養,因為世界有好多騙子,仲要小心「語言偽術」。嘩,呢餐飯有料到呀!
網民﹕號召力勁過西環一對新人特登印咗3000本《隨緣家書》送畀賓客,載有佢哋隔空對論短文50多篇同好多相,全書196頁;而噚日嘅座席安排亦離唔開國際政治舞台,每圍皆以地名為名,菜單仲有「亞洲共同體」嘅八寶紅茶,同埋「巴峇海潛龍」嘅清蒸東星斑。
噚日出席名人之多,有網友就喺教授個fb度話,佢個婚禮勁過娛樂版蔡加讚汪圓圓嘅豪華婚禮,號召力仲勁過西環。
沈博士對國際關係都幾有研究, 中東問題佢都幾熟  
19才子久唔久就請佢上節目, 都知佢有料到, 呵呵
smallcat 發表於 3-12-2013 22:55
沈博士對國際關係都幾有研究, 中東問題佢都幾熟

三十幾歲仔有咁成就唔簡單,交遊廣潤,佢未夠秤,如唔係可做特手
smallcat 發表於 3-12-2013 22:56
19才子久唔久就請佢上節目, 都知佢有料到, 呵呵

而家少咗囉,久唔久一次,佢對軍都好熟
wahtung 發表於 3-12-2013 22:58
三十幾歲仔有咁成就唔簡單,交遊廣潤,佢未夠秤,如唔係可做特手

但皇上會手上有幾十萬個人黑材料, 因為他是特貌, 邊個一出來想選就殺,

最後2017, 只有佢  章住剛  召善波  三條友比大家選

好似普驚咁, 輪流玩幾十年,  香港由7百萬人變成7萬人既城市  
wahtung 發表於 3-12-2013 22:58
而家少咗囉,久唔久一次,佢對軍都好熟

沈博士費事群才子太多, 要用廁紙包頭