破產聯盟

查看: 10227|回復: 65
打印 上一主題 下一主題

施政報告2014

有乜福利?  生夜惡影碟一隻?
皇上想學 鄭多燕, 咁操fit D小朋友

綜援女人揸 Benz   破產人士玩波子(玩具波子棋個D)
wahtung 發表於 16-1-2014 22:30
今日好似有個女人曬金牛呀

邊個   真牛定假牛?
wahtung 發表於 16-1-2014 22:30
今日好似有個女人曬金牛呀

其實依家香港又無乜中產, 要財神爺咁睇法國生夜惡電影, 飲咖啡紅酒, 月薪廿幾個, 先係中產

皇上見到肉文有D脅場   肉成名駒擺明比位肉文入
wahtung 發表於 16-1-2014 22:35
唔知呀,我見佢張相雙手都係金牛,個樣仲好囂張

唔知係唔係假野, 依家D真金牛除左條銀線唔齊口先真, 同紙質厚D外, 其它都8成似
wahtung 發表於 16-1-2014 22:39
短片中格仔的女手語翻譯員仲係到偷笑

皇上英明, D人點解要笑佢    其實肉成名駒可能心入面都笑, 不過佢忍得 幾好戲, 金馬獎可提明肉成名駒
wahtung 發表於 16-1-2014 22:40
所以去銀行提款機要按九佰,咪按一仟

按一千, 跟住入去銀行同D銀行妹傾下計, 問佢我呢張剛禁出來, 好似假既, 點分架
北鬼首 發表於 16-1-2014 22:23
咪多得嗰D扮有同情心嘅人囉, 個賤男去得搵女人, 有冇諗過自己養唔養得起?? 個女人跟得佢, 又唔理個衰佬照唔 ...

萬4蚊就敢生兩件, 結婚我都未敢結
wahtung 發表於 16-1-2014 22:48
有納稅人包底怕乜生啫

正野

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
有納稅人包底怕乜生啫

插良師萬歲
有納稅人包底怕乜生啫

梁振英在施政報告記者會遭傳媒質問標準工時失蹤一事,佢答:「我唔提唔代表唔做」真係人都癲,triple negative句式,擺明又玩語言偽術。
今次施政報告涉及經常開支超過二百億,表面睇係人心工程,拉攏基層,提振民望,而內裏也反映到處梁振英式民粹主義底蘊。究竟大幅增加經常開支派錢畀基層及新移民,係咪真係可以解決長期積存問題,答案係NO。低收入在職援助可以令人脫貧?儍的嗎?
而家政府關愛基金已經亂派,連非法工廈劏房戶都派,又派N無津貼,貧窮戶只會有增無減,越扶越貧。經濟發展動力冇咗,窮人越多加上每日一百五十個由內地移居人士,貧困戶佔多數,點起公屋、點派福利都唔會夠(點會唔夠, 梁生一次起3億公屋單位, 每間80尺, 6億人來住都夠),林鄭一句人口無上限,加上無法取回單程證審批權,貧窮問題越積越大,放幾多錢落去都冇用。
解決長期積累問題,係要用公共政策,而唔係用長期經常派錢方式。曾蔭權用四年時間去完成最低工資立法,處理在職貧窮,如果對症下藥,跟手應該做標準工時。梁捨難行易,慷納稅人之慨,標準工時因社會有分歧,佢自知冇能力凝聚共識,所以一味死拖,用上我唔提唔代表唔做等「無賴」式回應,可見佢完全係冇決心。
另一個徹底解決老人生活保障方法,同樣唔係派錢,而係做好全民退休保障。曾經俾何喜華等人批評只用短期派錢方式冇用,梁振英仲大鑊,用長期派錢方式。去解決一個結構性貧窮問題,你話納稅階層幾大鑊,此門一開,政客會不斷將金額向上調,以收買人心,尤其有野心去馬2017年選舉之政客,定必加碼又加碼去收買人心(粱生唔係呢D咁既人)

經常開支只會越派越多
梁振英政府陷入管治危機,民望長期在失敗與拙劣之間徘徊,政客救命,只好藥石亂投,不惜大舉擴張經常開支,將來政府公共財政赤字危機,加稅危機,係將來嘅事。
經常開支項目一開始,就冇得收,只有越派越多。梁振英破壞力,似乎仲未完全呈現,再加上一個變身民粹政客嘅林鄭月娥,香港公共財政危機好快會降臨
難怪之前鬍鬚曾要成立future fund,鎖死財政盈餘用途,儲定筆錢。梁振英與林鄭聯手長期開倉派米,要幾狼有幾狼,財政司司長點鬥得過!

添馬男

呢張反動報紙要打柴, 支持梁先生亂石投林

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
wahtung 發表於 17-1-2014 01:06
老强金對沖佢隻字不提,佢唔提唔代表佢唔做,又係語言偽算術

打工仔最高工時好似無提

唔提唔代表唔做架  我支持梁生   下次溝條女條女想結婚,

我就話 "唔提唔代表唔做"

當然 "提左亦唔一定要即刻做"
bb_q_888 發表於 17-1-2014 04:11
呢果報告真係神筆,超現實……唔多明。本來扶貧係正確,但人數不斷增加。
現實背景帶來伏筆,150人、綜援… ...

長貧難顧 <----   呢個係事實

3次 流水長官都係 派錢救增民望, 完全無意思去解決深層次問題

中產愈來愈下流, 稅就係交最多, 買私樓就供到嘔血, 窮個D唔使做野愈來愈多錢收, 但窮既你唔係去將佢變成變動力, 而派錢去吊命, 錯晒, 以前香港有活力就係所有新人民都無福利, 自力更生, 乜都做, 依家幾多下層工無人做, 其實新人民來港, 只要變成有效勞動力, 對經濟是沒壞處

不過, 依家係正字世界, 正字人為左壹漆年病狗, 個個爭住表現自己, 為淫文服務, 你睇林鄭店燒鵝女大王就知, 香港唔走向民粹主意, 才怪
wahtung 發表於 17-1-2014 11:24
佢話中產問題會在遲啲財政預算案再做喎,仲加句唔講唔係代表唔做,佢講啲嘢好難明 ...

華兄開始信梁生講野了,  梁生係幫大眾屎民爭取幸福的

中產無票比佢, 睬中產都傻, 最重要係 阿毛同阿巫斯義支持佢

皇上係叫我地買樓, 定叫我地 去 "生花柳"  

同樣係樓, 買樓一層買唔起, 生花柳可能幾十粒
生花柳係一層層定一粒粒, 要問下皇上有無起過花柳先
bb_q_888 發表於 18-1-2014 01:05
一講到中產就諗起財爺,中產財爺當日面黑黑坐係後面,唔知佢點谂?
好快隻鑊就交比佢,平均開支……開源節 ...

依家因為 林病燒鵝店店主行情看漲, 所以, 皇上依家又聲名太好得濟, 所以, 就算佢知店主想做街坊首領, 都無辦法, 只能利用呢隻店主既棋子, 去打壓財仔爺, 同利用福頭利主義去爭取一班無市既人支持佢, 而燒鵝店女店主又要利用皇上比佢既權力, 自己又去派餅仔比一班無知既人, 去爭取名聲, 基本上睇到正字係好嘔心既野, 乜野人只要一去到權力慾, 就會遇神殺神遇佛殺佛, 比阻佬更阻都得, 比阻佬更凶狼又得

西方之豬只會不斷重複係呢類人手上, 唔會有運行, 所以, 存得一蚊得一蚊 為將來打算

加上好多新聞已食左河水蟹, 同走向歪理專欄, 新一代如果無前輩教導, 好快變魚民
wahtung 發表於 18-1-2014 16:51
皇上一早已生過花柳呀,因遲醫,而家花柳上腦,亂咁講嘢

花柳 其實好似好多種

不過, 唔怕, 可以解毒, 好過食鬍鬚佬jelly

唔知皇上需唔需要呢條秘方

花柳解毒丸
【來源】《全國中藥成藥處方集》(瀋陽方)。
【組成】金銀花5錢,白鮮皮5錢,土茯苓5錢,薏苡仁5錢,防風5錢,木通3錢,木瓜3錢,皂角2錢,歸尾5錢,紅花3錢,大黃3錢。
【功效】清血解毒,消腫止痛。
【主治】楊梅結毒,初期腫痛,便溺淋澀,筋骨疼痛。
【制法】上為極細末,煉蜜為丸,1錢5分重。
【用法】每服1丸,飯後1小時白開水送下,日3次。
【禁忌】忌辛辣,刺激發物