破產聯盟

查看: 23105|回復: 247
打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

今日下午上庭,今朝×民仲繼續打嚟追,我無提過搞梗破産,姓羅條友不停打嚟,閙两句又收線,如是者不停重复呢個動作,佢全程不停挖苦,諷刺我,言語刻薄,大聲兇我,然後跟手打佐去我屋企,我同男友出面租屋住,全程都哩喺廚房度講電話,不停求×民唔好打去我屋企,因為呢個鐘數得一個80歲嘅嬷喺度,之後屋企打嚟我唔聽。
真係覺得好崩潰,望住個窗想跳落去。
推薦
不要怕, 那些財仔只會用心理戰, 如果過火就犯刑事了, 他們也不敢的.
不過被打擾是他們的方法, 你要比耐性, 不要理會他們,
入了紙, 就要通知債權人, 要他們停止追數, 如果你是用6C, 就請6C幫忙通知,
如果是自己, 就把剛領的檔案XXXX/2014通知他們, 你已經開始了破產程序.

還有, 不要想太多, 不要害怕, 加油, 心情放鬆才是最大的力量.
回復 支持 1 反對 0

推薦
flypig 發表於 21-6-2014 02:15
咁無問題﹐殺到黎先算。的確有人可以申請番以前戶口。
不過批唔批要等主任/外判決定了。

之前我勁希望用番個舊戶口, 但最後一定要開新戶,
但可以用番本身出糧的銀行
但來到我而家老破到now差不多4個月,
我反而覺得開新戶口會係一件好事
起碼叫做"乾淨"戶口. 當係重新開始
咁當然, 破解後, 我會再開新戶,
取消而家呢個戶口

推薦
波仔是一線持牌放債人公司, 事情鬧大對她們無好處, 會影響牌照.

幸好師妹的對手不是3/4線, 我以前認識一個老闆, 欠了錢, 就算公司破了產都沒有用,
當年他的兒子被打, 卻也沒有任何證據入債主的數, 最後要把房子賣掉還債, 風波才得以平息.
所謂上有政策, 下有對策, 要對付惡人除了惡, 也要有證據入她們罪.

而一線持牌, 她們生意做大了, 手上也有一群6C教路, 做事是有限度性, 最多只是精神煩擾, 不會犯刑事.
所以直接對她們死穴來對付就可以了, 她們的死穴是政府, 傳媒和公會.

推薦
薯仔妹 發表於 13-6-2014 19:28
顧問嗰位小姐話我22號上庭,要带租金,水電煤氣费單比佢。
但我已經唔喺屋企住,而家又避梗屋企人,唔知 ...

我想問你個顧問叫你提供呢D野係FOR咩目的呢???
你既然已入左紙, 而家係等上COURT果日
睇下會唔會頒令成功~~

同埋果D咩租約AR
水電煤果D, 唔係同你傾生活費果時先要提供GE咩 ?

推薦
薯仔妹 發表於 13-6-2014 11:15
ua啱啱打嚟追,因為我已經過佐期幾日,佢話我續借無耐走去搞破產,佢會知會公司,要我今日好去交$。 ...

你問番佢, 你咪同公司講囉
我還俾你, 你同我一齊犯法.  
你問番佢叫咩名, staff number,
你問佢, 你而家係咪都想一齊犯官非 ???

推薦
薯仔妹 發表於 12-6-2014 22:42
我屋企人唔係嗰隻可以溝通嘅人。

放心啦, 這裡有很多師兄/姐們家人都是不易溝通的, 不過大家都可以處理好了.
相信不會有人像我, 最終要完全斷六親才可以解決問題........,
如果妳沒有我那麼可憐, 何需要擔心害怕呢?

推薦
薯仔妹 發表於 12-6-2014 15:47
我全部都有錄音,而家攞佐個臨時令,顧問嗰位小姐已經帮我即時fax,仲攞埋追我數嗰個人嘅電話。
多謝你既 ...

你係唔係未上法庭?? 你只係宣左誓申破ONLY.如果係,
BAD NEWS: 債主一樣可以追你數.
GOOD NEWS:有恐嚇照樣可以備案.

BTW, 幾錢 顧問費??

推薦
笨笨狼 發表於 12-6-2014 13:52
不要怕, 古人有一句, 好佬怕爛佬, 爛老怕惡婦, 只要比大家面皮更厚, 他們可以如何?
其他人的眼光也不要怕 ...

對!我好有經驗,佢地真係得把聲,你話俾佢知,你叫佢唔好打去屋企=話佢知屋企有好緊要嘢,你屋企電話有冇飛線,有嘅話飛咗出嚟先啦!

下次條粉腸打嚟同佢講你搞咗破產,號碼係呢個,幾號頒令,你要話佢知架,唔係佢會煩死你。佢叫你fax俾佢你咪fax,然後同佢講多一句,我一陣fax俾你會有record,當然我另外會交一份去門市,如果你仲同我講收唔到通知咁呢個係你的問題,你再打電話騷我或我家人我會報警,因為你講啲嘢令到我覺得生命受到威脅,你清楚啲講你係邊間公司追數,你姓咩,幾號電話,我要抄低,keep record報警用。

當然你可以串返佢一句,你要還錢得叫個官拎俾你,我宜家唔可以還俾你,因為進入咗司法程序。

最衰我地幫唔到你話佢,唔係一定好好同佢溝通下,話唔定掟電話嗰個係佢。

呢啲人你越驚佢越得意,你串啲惡啲佢一定唔敢搵你,你就係佢最鍾意煩嘅人

點解唔講搞緊破產。。。真係要講的。。。這些律師都叫我要講。。。呢間我都有爭佢錢。。入紙後都有有追。。慢慢無左聲氣。。加油。。。一齊面對吧。。。困難會過

奇咯,
申破左這久仲唔話俾人知?
仲下午頒令添 !

你係有責任告訴人家的.
你今日上COURT~~
會有個NUMBER, 快D搵間文具舖FAX去俾X民 or親身交上去la~~ 
佢地一見到個number~就會stop
加油ar~~ 呢4年好好咁努力~唔好諗傻事丫, 知唔知~~
大家一定可以翻身架~~~ 我而家攪左老破後, 反而仲多左少少用~
記得, 仲有我地呢班淪落人會support u~
我驚講佐佢會更加騷擾我屋企人
masaki 發表於 12-6-2014 12:29
你今日上COURT~~
會有個NUMBER, 快D搵間文具舖FAX去俾X民 or親身交上去la~~ 
佢地一見到個number~就會sto ...

已經開始神經衰弱,怕屋企人知。
301 發表於 12-6-2014 12:29
奇咯,
申破左這久仲唔話俾人知?
仲下午頒令添 !

話佢知唔係照、迫咩?
薯仔妹 發表於 12-6-2014 13:09

點會。。唔講人地點知。。入紙個陣已經要講

點會。。唔講人地點知。。入紙個陣已經要講
我都試過經過條河時真係好想跳落去.....
笨笨狼 發表於 12-6-2014 13:29
不要怕, 那些財仔只會用心理戰, 如果過火就犯刑事了, 他們也不敢的.
不過被打擾是他們的方法, 你要比耐性,  ...

我只怕佢哋騷擾我屋企人,我而家連屋企都唔敢返。

Q 通常D人點解要老破??
A 因為唔想收數出現
C打反其道而行.奇!!!!
就係你申破了,快快通知債主. 債主心UP 一句 FUCK OFF!!!
即係 死開D!!! 因為你都唔會再科水了.

Q 你如何申破?? 自己搞定用6C??
無論邊種方法,你都要通知債主的...
你宜家又話無通知債主...
A: 我申破時.仲揚揚大灑寫左一封FAX 俾各債權人.
內容大致係:
宜家我老破,你再搵收數哂 精神時間,由於法例所限,我一個仙都唔可能找俾你地,找都係破署.
你快D 通知收數佬呢個FILE CLOSE 得喇.
仲一間間債主打電話,問佢地相關FAX NO. , 部門 ATTN 邊一位....

呢D 野你最好面對喇.都老破左,就係唔駛還.還都係俾破署.
無咩好避.
薯仔妹 發表於 12-6-2014 13:35
我只怕佢哋騷擾我屋企人,我而家連屋企都唔敢返。

不要怕, 古人有一句, 好佬怕爛佬, 爛老怕惡婦, 只要比大家面皮更厚, 他們可以如何?
其他人的眼光也不要怕, 破產不是殺人放火, 又不是罪犯, 光明正大地面對就可以了,
尤其是當領了檔案號碼等再上庭領破, 一切都已經進入法律的程序了.

你唔講先會攪你呀
你講左, 佢仲攪你, 你一定要錄音...etc

但我想問你, 你係今日先入紙定今日頒令呀 ??
我記得好似頒令係每個星期二
如果你today only入紙, 快快快fax number去有債權人呀

如果你真係today頒令, 咁仲更加唔洗驚啦
我諗我應該變成咗追數公司黑名單人,咁耐得三間打嚟,一間追數公司用男俾我點到佢發火,另兩間係女好客氣
妹妹記著呢句,呢個世界惡人唔少,但真正惡的人有幾多個?靠嚇扮惡嘅我就見唔少
masaki 發表於 12-6-2014 13:58
你唔講先會攪你呀
你講左, 佢仲攪你, 你一定要錄音...etc

thanks,剛剛宣佐誓,攞佐no,我搵顧問公司搞,個人帮我跟晒。
下個月上庭,佢而家叫我諗上庭前湊齊水電煤租金單。