破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

薯仔妹 發表於 12-6-2014 17:07
當時申請時同屋企人住,地址咪填屋企咯,咁如果佢哋上門點算。

照計唔會上門.因為你申了破.佢地搵人上門要成本,唔想車錢都蝕埋.

BTW,你可以申請郵遞轉件服務,有信就轉去新地址.又或者,你可以開個PO BOX,有信就轉去 PO BOX

30K 之內 包 老破9K 嗎?
flypig 發表於 12-6-2014 17:08
恐唔恐嚇,由對方說話內容/語氣決定.
如果對方話要打俾你屋企,幾難告得入.
如果話你小心D.....就係恐嚇.

備案我會去,我fd搵律師$16800,但中間做漏嘢,收數打上佢公司,結果佢比人炒佐,我搵顧問$20000,幾日搞掟。
flypig 發表於 12-6-2014 17:13
30K 之內 包 老破9K 嗎?

25800,包晒。
flypig 發表於 12-6-2014 17:12
照計唔會上門.因為你申了破.佢地搵人上門要成本,唔想車錢都蝕埋.

BTW,你可以申請郵遞轉件服務,有信就轉 ...

佢話佢公司有$,用我條數計,+多個0都唔肉赤。

2萬6全包?????? 暫時聽到用顧問的個案中, 妳是最便宜的了......... 有師兄要上7/8萬...........
我之前是用6C, 1萬3全包, 1天處理好交表, 之後也很盡責任,
所以, 找到好不好的, 真的要說運氣.........
薯仔妹 發表於 12-6-2014 17:20
佢話佢公司有$,用我條數計,+多個0都唔肉赤。

大家吹水之麻.
呢度有個C打  K字頭講得無錯,惡人未見過,扮惡人隨街都係.

你老破得,就係無錢.無錢之人最惡.你失敗在於話俾人知你罩門.咩咩先祈唔好打俾你屋企,你愈講,
人地愈打.其實你做正手續,無咩好驚. 佢公司有$,係唔係俾人吊銷個牌照都無問題先
薯仔妹 發表於 12-6-2014 17:15
備案我會去,我fd搵律師$16800,但中間做漏嘢,收數打上佢公司,結果佢比人炒佐,我搵顧問$20000,幾日搞 ...

有時就算6C 無做漏野, 收數都會打上公司架.
一般6C 好過 顧問的.如果自己搞清楚個程序更加好.

唔算貴!!!
flypig 發表於 12-6-2014 17:34
大家吹水之麻.
呢度有個C打  K字頭講得無錯,惡人未見過,扮惡人隨街都係.

嗰條pk喺我fax佐十幾份文件俾佢之後,竟然直接打比我老豆,我而家要封鎖我老豆佢哋避風頭先。
衰d咁講呀~ 如果妳or妳身邊既人有d咩事發生左,
記得去差館, 講番個備案number, 咩都入晒佢數,
再唔係, call埋生果日報攪大佢.  
生果一向好like"做"呢類news的
flypig 發表於 12-6-2014 17:34
大家吹水之麻.

唉…原來進入佐破產程序都冇用。
薯仔妹 發表於 12-6-2014 18:14

進入了程序, 債權人理論上是不能追, 不過財仔通常不會理會, 因為一頒了真正破產令, 他們就不能再追了. (不過3/4例外, 他們會改追當事人身邊的人. (如果是6C, 有些就會直接出6C信去警告他們).

不過, 有一點, 就是現在妳不還, 他們也不能做什麼了. 因為程序開始了, 妳不能還給他們.
薯仔妹 發表於 12-6-2014 18:14

申破中,有灰色地帶.據版主(好似係)講,可以照追的.
但一般BANK,一線財務,會收手.

你呢D CASE,我估因為你落入2/3線財務,佢地再外判收數.
如果你係 6C搞,人地都驚你3分.宜家你搵顧問,搞不好係佢地同行.
收數完全唔理呢D 無專業資格的 顧問添.

最慘,係你通知 收數,你最驚係佢地搵你屋企人.其實 即係叫佢地搵你屋企人喇.

宜家都無咩計. 有個電話,可以打去一試.不過好似係 頒令後先做野的.我搵一下,睇下幫唔幫到你.
flypig 發表於 12-6-2014 18:34
申破中,有灰色地帶.據版主(好似係)講,可以照追的.
但一般BANK,一線財務,會收手.

2/3我剩幾期,會還埋,但而家係×民追我。
薯仔妹 發表於 12-6-2014 18:38
2/3我剩幾期,會還埋,但而家係×民追我。

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
你打俾主任,問佢點算...

BTW, 2/3 你最好唔還.唔係有問題.你犯了例.你唔可以再還俾任何一個債主.
IN CASE, 佢地收左數,再以此去威脅你,要你再還D 俾 X民(收數可以同時做好多間財務的,你難保佢地
唔係相識),到時你點算呢?????

恕我直言,做事,都係跟番法例好.法例,已經係 大家的最後防線.
你一時驚就還D,人地大一大你,你就再還多一D.
如果我係收數,唔追你,追邊個呢???
flypig 發表於 12-6-2014 18:44
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
你打俾主任,問佢點算...

因為我冇破2/3,剩得唔多。
薯仔妹 發表於 12-6-2014 18:51
因為我冇破2/3,剩得唔多。

唔係多唔多問題,係犯例問題.
你一還,你立即有問題.因為對其他破產人不公平.
你一還,就有痛腳俾人捉住.到時 收數同你講,佢知道你犯了例了.宜家佢地要收X民條數,
你又點做??
你報警,可以.不過都要追究點解你會還俾 某些債主.

ANYWAY,你申破有無填2/3 D 數???
我6c都有咁講如果你還了一間....比其他銀行財務知道..由於公平關系其他財務都會要還...
flypig 發表於 12-6-2014 18:57
唔係多唔多問題,係犯例問題.
你一還,你立即有問題.因為對其他破產人不公平.
你一還,就有痛腳俾人捉住.到 ...

師兄, 樓主本身就是沒有申報2/3仔, 好像是因為借來交老破費用的, 當時答應了2/3仔不申報.