破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

alan1872333 發表於 12-6-2014 19:13
我6c都有咁講如果你還了一間....比其他銀行財務知道..由於公平關系其他財務都會要還... ...

道理是這樣, 不過大多數用顧問的都會出現同一個事情, 顧問會和3/4線合作, 介紹當事人借錢申破, 而3/4線的做法是, 1)要求你不要申報他們的數, 數要照還. 2)仲使你也申報了他們的數, 老破後仍然會一直追到收到數為止.

就是因為這樣, 所以大家才會提議盡可能不要找顧問, 因為大多會出現前面的問題.

現在的問題是: 樓主的因果已經定了局, 她現在煩惱的是波仔在她交了表後仍不肯收手..........
笨笨狼 發表於 12-6-2014 19:24
道理是這樣, 不過大多數用顧問的都會出現同一個事情, 顧問會和3/4線合作, 介紹當事人借錢申破, 而3/4線的 ...

我22號上庭啦。
但上庭嗰日要交晒水電煤氣租金所有單據。
因為×民已經搵佐我屋企人,而家我老豆搵梗我,我唔敢聽電話也唔敢返屋企。
而家唔知點?
flypig 發表於 12-6-2014 17:34
大家吹水之麻.
呢度有個C打  K字頭講得無錯,惡人未見過,扮惡人隨街都係.

咦,你話緊我喎!

F字頭你講得好啱,窮人係最惡,因為發窮惡
flypig 發表於 12-6-2014 17:10
呢個有灰色地帶.呢度大把巴打/C打 俾人追喇.
不過頒令之後就無哂喇.
仲有,佢地追,就話已進入破產程序, ...

我未頒令都冇晒喇,一日少咗好幾個人打嚟俾我鬧,悶都悶死
薯仔妹 發表於 12-6-2014 20:55
我22號上庭啦。
因為×民已經搵佐我屋企人,而家我老豆搵梗我, ...

到了上庭基本不用怕了吧?怎樣說都沒錢了,任何人追你數也不用怕,我系見官才交單據的,你甘快交?現在最重要系放下心情,可能你老豆都系擔心你姐,都已經發生,試下同老豆坦誠交待吧。
我22號上庭啦。

波仔未必會收手吧, 而且已經出手, 只有兩個選擇, 1)扮衰女, 當一個神隱少女, 等風頭過, 不過怕他會報警當你是失蹤人口. 2)扮死狗, 打不還手, 罵不還口..........
flypig 發表於 12-6-2014 17:34
大家吹水之麻.
呢度有個C打  K字頭講得無錯,惡人未見過,扮惡人隨街都係.

係呀,就係錯咗呢部佢狂提屋企,此地無銀呀。。。。。。。。

我拋拋下條友問佢拎我地址做咩,我話你唔係想上嚟呀嘛,我報警架喎,佢話收唔到文件會上嚟,我話好呀,我報定警等你,你唔好唔嚟唔嚟正衰仔。之後佢發惡cut我線

唉,明明佢冇禮貌先仲問我可唔可以禮貌啲。我諗佢冇諗過一位小姐可以反客為主!
我22號上庭啦。

唉,你唔可以避屋企人架,你要面對佢地,唔係佢地好擔心你架
笨笨狼 發表於 12-6-2014 22:18
波仔未必會收手吧, 而且已經出手, 只有兩個選擇, 1)扮衰女, 當一個神隱少女, 等風頭過, 不過怕他會報警當 ...

邦民間主公司係咩?可以搵生果跟下
wvovw 發表於 12-6-2014 22:16
到了上庭基本不用怕了吧?怎樣說都沒錢了,任何人追你數也不用怕,我系見官才交單據的,你甘快交?現在最 ...

如果我屋企有咁易溝通就好噜。
自從偶爾一次打過嚟屋企,我已經被屋企人趕佐出來。
笨笨狼 發表於 12-6-2014 22:18
波仔未必會收手吧, 而且已經出手, 只有兩個選擇, 1)扮衰女, 當一個神隱少女, 等風頭過, 不過怕他會報警當 ...

唉!……
kumiko1030 發表於 12-6-2014 22:24
係呀,就係錯咗呢部佢狂提屋企,此地無銀呀。。。。。。。。

我拋拋下條友問佢拎我地址做咩,我話你唔係 ...

我同追我數嘅嗰個人講:我已經進入破產程序,凍結佐戶口,而家還$俾你,你同我都係犯法。
但佢發恶,於是去搞我屋企人。
kumiko1030 發表於 12-6-2014 22:28
唉,你唔可以避屋企人架,你要面對佢地,唔係佢地好擔心你架

我屋企人唔係嗰隻可以溝通嘅人。
薯仔妹 發表於 12-6-2014 22:42
我屋企人唔係嗰隻可以溝通嘅人。

放心啦, 這裡有很多師兄/姐們家人都是不易溝通的, 不過大家都可以處理好了.
相信不會有人像我, 最終要完全斷六親才可以解決問題........,
如果妳沒有我那麼可憐, 何需要擔心害怕呢?
回復 支持 1 反對 0

薯仔妹 發表於 12-6-2014 22:41
我同追我數嘅嗰個人講:我已經進入破產程序,凍結佐戶口,而家還$俾你,你同我都係犯法。
但佢發恶,於是 ...

你語氣太客氣喇,未夠惡同寸!呢個追數應該幾好溝通
笨笨狼 發表於 12-6-2014 22:50
放心啦, 這裡有很多師兄/姐們家人都是不易溝通的, 不過大家都可以處理好了.
相信不會有人像我, 最終要完 ...

我check資料,有D話進入审批程序×民唔可以追我,有D話可以!
kumiko1030 發表於 12-6-2014 23:03
你語氣太客氣喇,未夠惡同寸!呢個追數應該幾好溝通

佢一日早晚打嚟閙我n次,我今日都已經講佐我有能力還一部份時你公司唔肯,到我無能力還搞佐破產你嚟追數。
薯仔妹 發表於 12-6-2014 23:04
我check資料,有D話進入审批程序×民唔可以追我,有D話可以!

其實是像F師兄所言, 理論上進入了程序就不能追數, 一般銀行都會守這個例的.
但財仔就未必會聽話, 一天未領真正的破產令, 破產者的收入資產未必會完全被接管,
財仔就會走灰色地帶, 申請者本應不能還錢, 但他們會千方百計迫申請人在未被接管前付款,
因為還了錢也是申請人自己犯規, 錢他們收了管當事人那麼多.

事實上當受託人接管後, 受託人會按收到的款項按比例還錢給債權人,
到時候他們要追回全數也不容易, 而且要追數也只能向官來追, 玩不了手段.
所以才會在灰色時間內, 用盡方法去討債, 因為他們又不能像3/4線, 太亂來會被除牌的.

當然, 也像大家說, 要看幫妳老破的是什麼人, 如果是6C就會比較易壓得住.
因為, 如果債權人犯規, 6C不會放過他們.
如果你盼左令邦x唔會追架啦,我有經驗
Ivychow121 發表於 12-6-2014 23:51
如果你盼左令邦x唔會追架啦,我有經驗

我未頒令呀,下個月先上庭。