破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

flypig 發表於 13-6-2014 13:25
會會追數個班知道你有還錢俾第2間,所以就繼續追

Good question!!!

但冇辦法,始終2/3線嗰D唔係大型公司,我唔够膽博,我一向正常供,冇事佢都唔會找我麻煩,加埋之前有入面嘅人通知我,佢哋係重案組重點監察嘅名單。
flypig 發表於 13-6-2014 13:25
會會追數個班知道你有還錢俾第2間,所以就繼續追

Good question!!!

咁我就算破,佢哋都唔會放過我。
薯仔妹 發表於 13-6-2014 13:42
咁我就算破,佢哋都唔會放過我。

你唔相信法律,破不破都無分別.
你相信法律,你就應該依照大路,做事合法.

你宜家 跟D唔跟D.覺得 BANK/一線 一見你破就唔追. 但邊個追,你就會俾.
結果你自己都犯了 破產之條例. 你要明白, 破產條例係俾你 同大家去避 收數之用.
宜家,你犯左例,  破產之條例 隨時會對付番你轉頭.

最大問題係,你製造 痛腳俾 收數. 如果我係收數,收到錢後,一定會通知其他 友好去追你.到時分番佣又好,去
KARAOKE 又好.

當然,我前面所講,多數唔智發生的. 但我唔會無喇喇走去犯例,而收數都知埋呢係 陷自己於險地.

ANYWAY,你都無申報2/3 , 諗黎都無謂.因為你已犯了例.一於大安主義,殺到黎先算. 個人以為,應該唔會有事O既.....
薯仔妹 發表於 13-6-2014 13:26
顧問公司嗰度d人先搞笑,叫我入住幾佰。

入咩呀
其實顧問係厄你架,因為我條學生資助錢佢話可以唔報上去

律師就同我講,你要報,但政府錢冇得走,只會extend到你破完產後再還

你睇下專業同唔專業嘅分別

入$俾邦民。
邦民嗰邊個網站㑹員我而家無法登入了。
即係pass佐比收數?

緊係唔好啦,入俾佢咪傻女
薯仔妹 發表於 13-6-2014 09:04
只不過而家唔知點同屋企人交代。

屋企人嗰邊過一排先啦,你冇地方住就去明愛向晴軒暫住先
kumiko1030 發表於 13-6-2014 17:14
緊係唔好啦,入俾佢咪傻女

所以我冇咁做。
我而家都係暫住男友度,只不過愁梗上庭前要用嘅水電煤氣費單。
其實我好奇一問, 你係咪借黑財 ??
因為問佢地借錢唔會顯示係TU度 ? (變相你呢D錢係問"朋友"借)
所以你只係報淨係TU上見到既債權人 ???

理論上, 破產係要報晒所有債權人的, 唔可以HIDDEN任何一樣野.

講得衰D, 你一還錢, 有機會俾人入你資產轉移的

一定唔可以還錢俾已報入破產表既債權人 ~~
有冇師兄師姐知道破署寄信嚟係幾時,可唔可以唔寄去香港?
薯仔妹 發表於 13-6-2014 18:22

1 你申破時填寫住九龍,男友家在香港??
2 你可以用郵件轉遞,要 $$$$
http://www.hongkongpost.hk/chi/s ... entary/#redirection
3A 你同顧問傾下,話地址已轉,睇佢點講
B 你直接問主任點搞
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
3 你準備 點搞 電媒油ETC???? 你可以同顧問講 已搬. 問佢用男友 電媒油 單據得唔得???
薯仔妹 發表於 13-6-2014 18:22

約出庭前2-3個禮拜,我排4/7上庭,封信郵戳11/6
kumiko1030 發表於 13-6-2014 18:37
約出庭前2-3個禮拜,我排4/7上庭,封信郵戳11/6

我22號上庭頒令,咁上庭前寄嚟?
flypig 發表於 13-6-2014 18:34
http://www.hongkongpost.hk/chi/serv ...

打錯字,信件可唔可以唔影去屋企?
薯仔妹 發表於 13-6-2014 11:15
ua啱啱打嚟追,因為我已經過佐期幾日,佢話我續借無耐走去搞破產,佢會知會公司,要我今日好去交$。 ...

即係都係嗰句啦,今日唔知聽日事,我一月都唔知我自己三月尾會突痛到返唔到工,佢要做就做啦,因為呢啲係程序,你自問唔係有心咁做就唔好理佢。
薯仔妹 發表於 13-6-2014 18:47
我22號上庭頒令,咁上庭前寄嚟?

你自己加返個日子差數啦,你係22加多18日,即約30/6左右,但1/7係假期,所以你預7月2-3啦
kumiko1030 發表於 13-6-2014 18:49
即係都係嗰句啦,今日唔知聽日事,我一月都唔知我自己三月尾會突痛到返唔到工,佢要做就做啦,因為呢啲係 ...

ua嗰度我有准時還開,但講真,破產呢件事之前都未諗過,如果唔係邦民太過份商量都唔肯,我都唔會走到呢步!
flypig 發表於 13-6-2014 18:34
http://www.hongkongpost.hk/chi/serv ...

邮件轉遞晤明?

去郵局租小信箱, 年租$340元, 所有的信都轉寄去那個郵箱, 開放時間星一期至星期六上午七點至晚上七點, 星期日下午二點至六點, 公眾假不開放  發表於 22-6-2014 22:41