破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我既情況 我黎緊攪唔掂 可唔可以自己同銀行傾?

小苯 發表於 27-7-2015 10:58
我戒左賭好幾個月啦 一蚊都無賭 6合彩都無買 係平時無野做同同事斗地主 20~30蚊上落 賭餐飯咁
依家反而無 ...

你老破左,破產主任同你計完你生活費後剩返還俾銀行,以你CASE可能批10000你生活。都要還3000-4000
分析一下你情況:
兄弟1700幾一期 分48期供左6期 = 1700*48 = HK$81,600 (減6期 1700*6 ) # HKD$71,400
星X 4000一期 分48期 供左5期    = 4000*48 = HK$192,000(減5期 4000*5) # HKD$172,000
匯風860蚊一期 分左12期 供左8期 = 860 * 12 = HK$10,320(減8期 860*8 ) # HKD$3,440
你仲有HK$246,840要還
破產安排:
破產費用HK$13,000
假設破產官批你HK$10,000生活費,你每月收入HK$13,000 計
即係HKD$3000 x 48 = HK$144,000
4年後埋單HK$ 13000 + 144000 = HK$157,000
比較
HK$246,840 / HK$157,000  = 相差HK$89,840
為左咁少錢老破自己,值唔值樓主自己睇!
小苯 發表於 11-8-2015 08:17
咁睇黎都係捱4年

將來可以買樓,你就會知道唔老破都有佢好處
小苯 發表於 10-10-2015 21:45
近排出左D問題
出糧果到公司有問題要遲一期出
我想問我DBS呢到 4000一個月

我建議你先入利息就OK!打去同銀行講先還當月利息。
小苯 發表於 18-10-2015 17:39
我DBS供係用恆生自動轉帳
咁戶口唔夠錢應該轉唔到嫁嘛
但係 我睇返恆生戶口  佢話我結欠3000幾

我唔清楚呢個...
我建議你打電話去問清楚好D