破產聯盟

查看: 7137|回復: 11

會員真實例子

如題,希望各位Brother請教一下。
先寫下本人的profile.
欠五間主要銀行近50萬,獅子20萬p-loan,痕身12萬咭數,大X7萬PL,DB5萬,939 6萬。
個人是做了16年的長俸公務員,月入16500.
因比了錢會計公司,但感覺唔係太專業。所以上網查下
才知道這個聯盟。知道有D賴野。正謀對策。希望各位兄弟能比D意見。多謝!

好在早兩天睇了這裡的所有貼,今天追對方盡快寫好我個plan,原來我個case可以做120期,月平0.5.……月供6667.個專做IDRP plan的小姐找了成日才打比我(原來好多人做緊,成15個)。她都好有禮貌,話明天趕好我個plan會打比我對。
同今個月尾幫我send.因為在這裡見星矢個case咁我就逼佢地做好send個副本比我同確定他們用速遽幫我交form.
頂唔頂得住就還好,因仲有份兼職都有6xxx一個月,剛好比到個Loan.加上上年入住公屋。但前提是成唔成功(顧問就對我個case有信心,因小弟做了16年公墓員。)
咁上去見顧問當日睇了T U是grade F.
另貓兄,條數大一半是曾爛賭,一半是大使。好在仔細老婆又睇諒,決心戒賭。而今次重整,決心理好自己財務。
G君,今天個女仔做好個plan打比我同我對資料!發現細節内容同你比我睇的有90%似。只是欠債理由幫我填因BB出生同上年裝修洗大咗!咁佢話月尾幫我交出去,叫我到時HSBC職員打比我時要對口工!咁我就叫佢emialD細節野比我等我唔使講錯。就係咁啦!希望成功啦!

多謝 kikisam提供。原文:http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 1969&extra=page%3D1
同一間銀行卡數+循環貸款 $230000

每月min pay 六千幾

人工扣除強積金實收八千幾, 與家人同住, 吾使交租, 但每月搭車食飯得番千幾

自知爆煲在即, 主動寫信去銀行, 附上糧單等等

幾日就打電話來, 佢佢哋建議每月定額還五千頭, 分四年半

已經簽左, 每月仲有三千幾生活費, 同屋企人講左暫時可能俾唔到家用

希望四年半後重新做人

多謝會員iriswongww提供

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 872&from=portal
下面係會員小笨例子,但係佢唔成功。會員可留意其中要點,有新數。
原文:http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... id=12420&page=3
多謝會員小笨提供
我的情況如果:
痕身貸款一期供1140 供左9期  網上銀行顯示仲有44374.2 仲有39期
幫人 上個月借 40000  剛剛供左第一期1720 仲有47期
C子 1萬 12個月 黎緊28號供第2期 大約870~880一期

最主要問題係我係痕身 有兩張卡: 兩張用用盡左 一張43000 一張26000 全部現金透支 因為係最近先禁爆左 之前都仲有幾千信用未用
係最近先禁爆
之前大約 一張40000 一張20000 一路都係找緊MIN PAY
最近因為出左D事  所以先禁左出黎 黎緊MIN PAY 砍張加埋都應該3000幾4000 因為仲有透支個手續費
咁耐以黎我未試過遲還同走數 以前同依家都無試過 期期都係CUT數前還到但信用卡就啗能MIN PAY
我24歲 人工個個月大約一個月10000~12000 (唔會少過10000)
用痕身出糧的
有糧單  做左3幾年 但上年3月公司老細唔變轉左排頭姐 其他一齊不變
我最主要問題係果兩張卡
我上網睇過其他人D求救
但係個個人都唔同
我想問下
我可唔可以自己打去同恆生傾 主要係傾兩張卡我停用 分長時間還 其他都唔洗變
我琴日打左去卡中心 佢話我主要都係現金透支 所以唔可能做到鈕期  佢比左債務重組部個電話我
我打去傾既成數係唔係高?
我平時一出糧都一定要比4000蚊屋企 自己返工用2000蚊左右(食飯連坐車)
仲有個問題 唔比得屋企人知  因為一知就脫離關係都似 原因係以前出現過我欠出面3間13萬 無試過遲還
佢地幫左我一次一次過還晒依家個月家用連還錢比佢地4000
黎緊我都仲頂到下
但係長時間唔係方法
經過呢次我真心想改嫁啦  我想做返個人呀 如果傾得掂  我過返幾年清貧生活就無事
如果我聽日打去同債務重組部傾 唔知人地會唔會SO我
同埋會唔會一傾唔掂佢就會CUT晒兩張卡叫我即時還錢 我現時根本無咁多錢還
同埋睇過網上D人講DRP 我想問我係唔係可以單一自己向痕身做DRP
我無查過自己TU 但感覺上一定唔會高
如果呢關過到我真係重新做人  我呢次個決心真係好大

更新
剛剛打左上去恆生債務重組部門
佢叫我帶3個月糧單 同自己寫封信 基於咩原來 同一個月可以還款幾錢 同埋係一次過做晒佢銀行既數 佢話其他公司既數唔洗寫落去
同埋講返會係我TU到有記錄同埋 批核左之後 佢公司唔會再有錢借比我 同埋會停晒兩張卡
我打算一陣就去攪
再更新
頭先落左分行 交左信同4個月糧單
但係佢比左份野我簽左
話咩授權痕身向其他債權人提出重組
咁就大獲啦
係電話佢又話只係做佢銀行
我本身打算只係做佢銀行 其他照還都無問題
依家比佢咁攪
幫人會唔會無啦啦一個電話黎叫我一次過還晒嫁
我準時交晒數 唔想無啦啦一個電話就比佢收左皮
依家無計啦  都簽左  希望就算唔得佢都唔好要我即時還晒
我無數遲還過同轉比收數嫁
我封信寫左 我家庭負擔一個月要5000
剩下2600還比其他
希望以2400長分期 還痕身D數
佢兩張卡加埋個LOAN 係11雞左右
原因我寫因為債務壓力太大加上理財不善 希望以2400蚊長分期 還痕身D數
更新
打左上去債務重組部問
佢話已cut晒我兩張卡
我問佢係唔係會追我全數
佢話我會收到3封信唔洗理
黎緊月頭照交min pay
如果呢段時間批左就唔洗交
跟drp口個協議供款
我依家最怕佢唔批
更新
頭先再打上去佢叫我留意最近好多人假扮銀行
同埋佢話就算唔成功都唔會叫我即找全數交返min pay就得
只有唔交min pay先會出現追全數既情況
佢話批核結果未知
佢會聯絡我如果有結果
更新 見等左3個星期都無消息 剛剛打左上去
想問下有冇消息
佢問我之前借D錢用左係邊
我老作佢話借左比朋友跟手比人昆埋
佢就問左我公豆老母 歲數 屋企幾多人 幾多人做野
仲問左我一個月既開支 電話費 公司電話 係公司做D咩等等
仲問左我有冇同財仔果邊講過重組呢件事
我就同佢講左 我打算財仔一直供到斷
匯風果到就仲有10期 就完860蚊一期
我再問題佢係唔係只係做佢痕身既數
佢都話係
我仲同佢講 其實我係佢公司個私人貸款係可以供無問題  係希望佢可以將我D卡數分長期還
佢話一做就要一次過做晒
我問埋佢  如果唔批 會唔會要我清還全數
佢話唔會
問佢係唔係會開返D戶口比我交返MIN PAY 佢話戶口就唔會開返 但係可以個個月照交MIN PAY先
唔知真定假......
聽完個心定D先 起碼唔會一唔成功就要我即時找全數

佢話呢個星期就有結果  我依家開始有D緊張
唔知佢會要我一個月找幾多同 分得長唔長
我怕太短咁就幫助唔大了
更新
剛剛收到電話
完蛋了
佢話做唔到重組
佢話我兩張卡D數好新
我都找左半年min pay都話新
佢叫我黎緊個個月9號 找兩張卡既min pay加埋3800