破產聯盟

查看: 7990|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

大家點睇 idrp

關閉 [複製鏈接]
小弟已向Hxbc做idrp
欠h  15個(卡)
Dbs  8.3個(卡)
Boc .  12.3個易達錢
小眾銀行visa卡   5k
月入17500
匯豐已批
已發信去其他銀行投票
感多位C兄  比D意見
成功機率高5高?
做乜咁擔心   機會高唔高問銀兩店了 不過你肯還佢地會有機會接受  反而35個加埋息還4, 5年都唔係短時間了
牽頭銀行最大份已首肯,
仲擔心乜 ?

收入不錯,
其他銀行莫非想多條壞賬!

成功率高,但辛苦你了。
多謝301  師兄
師兄  但我想問 萬一失敗   可以點搞
揾定係條後路俾自己
千奇悟好,好似我甘拖得耐佐 悟肯幫我搞 現在為有破 唉
想問下你入紙申請到而家等左幾耐匯豐先答你肯批~??
bbpen 發表於 24-7-2015 04:53
想問下你入紙申請到而家等左幾耐匯豐先答你肯批~??

上次大概一個月左右
我都剛弓申請了idrp,依家好擔心唔批,想請問銀行覆左你批左未?
我剛申請左idrp,依家都好擔心唔批!想請問銀行覆左你是否成功?
mingchungkiu 發表於 23-8-2015 22:52
我剛申請左idrp,依家都好擔心唔批!想請問銀行覆左你是否成功?

你自己搞真係睇運氣,有人批亦有人唔批。但你自己搞左就算銀行唔批,你都唔可以再去律師都搞DRP,一定係IVA 或者老破。我已經係其他版都有提到,搵律師係貴但是成功機會高!
祝你好運!
師兄們,小弟最大債主刀係c子,想問做idrp係咪要落分行搞?
jjjjj 發表於 21-9-2015 16:29
師兄們,小弟最大債主刀係c子,想問做idrp係咪要落分行搞?

你有錢,搵律師搞啦!如果你好多時間又英文冇問題仲要一世夠運就自己搞啦!

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 10 講得好!

查看全部評分

匯豐接受左機會大 好過破既  但唸過是否可以有能力還   冇就破吧
樓主有消息未???
以我經驗,之前找過律師、會計師等的經驗, 做idrp,找律師的成功機會並不會較高! 直接找銀行先係最佳的方法!當時幫我做idrp的銀行職員都係咁講!
講真,我英文唔叻,根本直接找銀行不用英文叻,銀行職員會幫你搞晒所有文件! 亦會直接問你的財政及欠債情況,及同你評估你能否成功過到其他欠債銀行,如果ok,在經你同意下,才通知其他銀行!所以根本不存在在進行正式申請idrp後, 會被其他銀行追債的情況!

大家上來,係希望得到真正的幫助!
千萬記住: 做idrp, 一定唔好經律師等收費的機構! 直接找銀行做, 才是正道!
gringoire 發表於 11-10-2015 23:41
以我經驗,之前找過律師、會計師等的經驗, 做idrp,找律師的成功機會並不會較高! 直接找銀行先係最佳的方法! ...

之前都有研究過。

你自己有時間又會可以處理到文件又可以同到銀行傾,你咪IDRP
你冇以上條件,都係搵人搞比較好!最少...你搞DRP由律師出信俾銀行,收數已經要停啦!

IDRP有人成功,亦有人失敗!
DRP亦有人成功,亦有人唔接受太長還款方案而放棄!
你問既銀行職員我都幾肯定係前線人員。前線人員唔係決定人員!
所以有D保留好!
搞 DRP 要找律C定自已搞,就由樓主決定。

我地都有唔小會員自已搞,都成功。

我在想,律C搞DRP,IVA定係 老破,點解數字上成功機會大呢?

其實有個好主要原因,就係,律C會睇你個 case,有 90% 把握先至做。個中原因,大家明白,不用多談。

倒轉本說,我覺得銀行其實一睇你個 case 就知得唔得。佢都有精數C,有一套保守的風險計算程式。

所以如果銀行睇完你個 case,覺得 OK,基本上無問題,…因為佢地風險控制較嚴。如果 marginal case,銀行唔肯做,咁律C為左保持佢地專業形象,我估做的機會都唔大。

------------------------------------------------------

當年,我就試過問過 IVA。

阿3姓一口就拒絕。

結果呢,會員有心樣就找下舊文睇。就知我點搞啦。

-----------------------------------------------------------

好多年之後,我就問過都知下內情的人。

老實講,銀行批唔批,會從實際數據入手。

你有幾多收入,爭幾多等,有幾多人養等等。

其實根本唔會理你話你還到幾多錢!唔係你話我用1000/1 個月,佢就信你。佢地有自已formula 計!

-------------------------------------------------------------

正如好多會員,開頭話老破,找律C,上左來睇,見到搞老破其實好易,就自已搞,有D會員,就都係找律C搞一樣。當然律C搞就因為佢地搞得多,就熟手,自已搞就多D煩野。

-----------------------------------------------------------

所以自已搞定找律C搞,就自已睇下自已想點。無話好唔好。

當然,個人意見。