破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: peter9225
打印 上一主題 下一主題

大家點睇 idrp

關閉 [複製鏈接]
admin 發表於 16-10-2015 22:21
搞 DRP 要找律C定自已搞,就由樓主決定。

我地都有唔小會員自已搞,都成功。

同意!
所以我先會拆開所有數,再分期!先會知道銀行接受與否!
期實所講既程式....只係計算有冇錢賺同風險成唔成正比!
正確黎講有一個叫AGENT既系統都自動計算。得出黎既分數只要高於3分,就會接受
(1-2-3-4-5)5個級別
呢個系統正接連接一個同金管局管理既SERVER內!目的唔係睇住D市民,
係監督住銀行呆壞帳既多少!流動資金夠唔夠。
有好多人話,我私人貸款駛唔駛?其實佢地只統一去做,目標都係公司借貸!
其實有好多要睇:
-私人貸款
-信用卡
-樓宇貸款
-車輛貸款
-公司貸款
-孖展戶口
-稅務貸款
-
重新戰士 發表於 15-10-2015 23:31
之前都有研究過。

你自己有時間又會可以處理到文件又可以同到銀行傾,你咪IDRP

對於我經歷有不實的說法, 我需以正視聽:

在時間及收費方面:其實我過去直接向銀行申請idrp,用的時間不會比律師樓費時:我以前在決定直接找銀行前,亦問過不同的(iva)會計師樓及(drp)律師樓,他們要收費!(係因為他們不可能免費幫銀行做,但銀行不收費, 因銀行係做返自己的工作,理所當然, 不用收費! 再加上,如果我地申請破產,銀行更血本無歸,所以不收費亦想幫我地做)! 時間上,銀行與律師樓比較,因銀行直接做, 時間上反而比律師樓快左!
第二,處理文件方面,銀行同律師一樣,都要問你取月結單及欠款資料,之後才做文件! 銀行職員亦會幫我免費做晒所有文件,評估過後,知道會成功,才會通知其他銀行,同時可停止供款! 重申: 以我經歷, 銀行idrp的服務係唔收費用,但律師樓會收費,服務差不多,應選邊種? 大家心內有數!

仲有, 我之前是在考慮左破產、iva、drp後, 最後發現idrp, 比較之下, idrp直接找銀行做! idrp不需任何類型的中介!
之前大家應該聽過唔少,有不少人因找了中介需駛多左錢,亦拖延了時間,行了冤枉路! 成功還好,如不成功的,反而更要多負一筆「債」(費用)!

時至今日,很慶幸自己當時是直接找銀行做idrp! 還有, 我做idrp是經過詳細深思熟慮, 無論在時間、文件方面,真的不比律師樓差,更加慳回一筆律師費,這是自己的親身經歷(當時不同律師樓開出數千到萬多元,叫我去做drp)!

各位有需要呢方面幫忙的會員, 雖然在負債的壓力下,可能會徬徨及心急, 但一定要保持應該有思考能力!

回想以前未做idrp時,因負債壓力,人感到徬徨,心急想決定問題,有次差點墮入中介的圈套,好在當時發現呢個網, 在這裡得到admin及各位師兄的幫忙,最後才找到出路,解決左債務問題!
所以,我會盡自己能力,分享自己的經驗,供大家參考, 希望大家能找到最佳的方式,去解決債務的問題!

(說真,你好熟呢方面的知識,想問下: 你係唔係律師樓的「C爺」呢?)

gringoire 發表於 17-10-2015 12:36

在時間及收費方面:其實我過去直接向銀行申請idrp,用的時間不會比 ...

我好坦白講!你所講的全部係自己經驗,單一個案!聽你講:真係死得!(唔好怪我直言)
你下下用你自己經驗講:你講黎講去咪又係自己個CASE!
gringoire 你幾多年前做呀??唔係講以前....講現在!你夠唔夠敢膽講自己既所言沒有OUT DATE??
我好老實... IDRP 同DRP 有咩分別...咪就係有一個專業既人幫晒你搞囉!佢會跟據你提出還既條件,再根據你既欠債去按比例計下要還幾多期。如果真係聽你講,個個借完之前去IDRP都得啦!
--------------------------------------------------------
(他們不可能免費幫銀行做,但銀行不收費, 因銀行係做返自己的工作 ,理所當然, 不用收費(銀行幾時開始要負責DRP? 處理DRP申請既部門就有,但係唔代表會幫你通知你既其他債權人)! 再加上,如果我地申請破產,銀行更血本無歸,所以不收費亦想幫我地做)你仲以為你有發球權....(呢個世界邊個有錢就邊個話事架啦!) 錢在我手,春在技頭! 時間上,銀行與律師樓比較,因銀行直接做, 時間上反而比律師樓快左!

我都唔知道你咩邏輯.....銀行要做...唔係血本冇歸....你欠債呀...你唔好玩啦!你唔還咪係一世唔好再借錢囉!
,應選邊種? 大家心內有數!

中介同會計師我的確有所保留,原因係法律上佢地唔係無限公司。所以有咩問題都好,告到盡都係轉公司名!
律師樓係無限公司,佢幫你整錯文件,係法律上你可以告去佢死呀。(當然...背後一定有保險公司啦!最多咪賠錢!)但自己個名衰左都係麻煩!
你自己都IDRP... 咩身份呢??? 欠債人囉!銀行會希望同邊個傾呢........

銀行職員亦會幫我免費做晒所有文件,評估過後,知道會成功,才會通知其他銀行,
再一次唔知你咩邏輯,
痕身有咩責任幫你通知DXS佢已經接受IDRP。
我話你知,銀行自己用緊咩Vendor派信都係機密啦....講俾其他競爭對手知....!
你叫佢UPDATE 去TU 都難啦....(我就有信証明)你有冇呢!

*你自己去IDRP,請問...你可以幾時開始會有停止收數行動。你自己打電話去收數????應選邊種? 大家心內有數
*老破既...都識!申請老產(有NO.後就收數..都叫你打俾律師啦) 你話自己可以比得上律師?應選邊種? 大家心內有數

我唔否認我對銀行運作熟悉!但...我可以申報...我亦係過來人!
你想知道多D可以問下其他人。

gringoire 發表於 17-10-2015 12:36

在時間及收費方面:其實我過去直接向銀行申請idrp,用的時間不會比 ...

gringoire :如果我地申請破產,銀行更血本無歸,所以不收費亦想幫我地做
你借.....幾廿億美金呀??????
許仕仁: 係銀行申請佢破產!一間銀行....幾千萬都只係皮毛....
東亞個日...連一仙股價都冇郁過...

<前政務司司長許仕仁,因無法償還巨債被大債主東亞銀行入稟申請破產,昨正式被高院頒令破產,成首名擁大紫荊勳章的破產人士>>

血本無歸 <--- 下次唔好再講啦!真係笑死人
仲有一件事:
師爺既主要工作係幫律師處理一般來往文件,當然要睇啦!但係唔會去了解銀行同HKMA之間既運作,更加唔會去了解貸款批核情況同程序

我了解律師樓既運作,
我亦了解BANK既運作
我亦知道貸款批核情況同程序
我更加明白DRP, IVA, 老破既後遺症

你話我仲係唔係師爺!仲有師爺一般都大過45歲。我冇囉!

大家有自已意見,何必相爭?

講左意見就算。些文已鎖