破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家點睇 idrp

關閉 [複製鏈接]
bbpen 發表於 24-7-2015 04:53
想問下你入紙申請到而家等左幾耐匯豐先答你肯批~??

上次大概一個月左右
以我經驗,之前找過律師、會計師等的經驗, 做idrp,找律師的成功機會並不會較高! 直接找銀行先係最佳的方法!當時幫我做idrp的銀行職員都係咁講!
講真,我英文唔叻,根本直接找銀行不用英文叻,銀行職員會幫你搞晒所有文件! 亦會直接問你的財政及欠債情況,及同你評估你能否成功過到其他欠債銀行,如果ok,在經你同意下,才通知其他銀行!所以根本不存在在進行正式申請idrp後, 會被其他銀行追債的情況!

大家上來,係希望得到真正的幫助!
千萬記住: 做idrp, 一定唔好經律師等收費的機構! 直接找銀行做, 才是正道!
重新戰士 發表於 15-10-2015 23:31
之前都有研究過。

你自己有時間又會可以處理到文件又可以同到銀行傾,你咪IDRP

對於我經歷有不實的說法, 我需以正視聽:

在時間及收費方面:其實我過去直接向銀行申請idrp,用的時間不會比律師樓費時:我以前在決定直接找銀行前,亦問過不同的(iva)會計師樓及(drp)律師樓,他們要收費!(係因為他們不可能免費幫銀行做,但銀行不收費, 因銀行係做返自己的工作,理所當然, 不用收費! 再加上,如果我地申請破產,銀行更血本無歸,所以不收費亦想幫我地做)! 時間上,銀行與律師樓比較,因銀行直接做, 時間上反而比律師樓快左!
第二,處理文件方面,銀行同律師一樣,都要問你取月結單及欠款資料,之後才做文件! 銀行職員亦會幫我免費做晒所有文件,評估過後,知道會成功,才會通知其他銀行,同時可停止供款! 重申: 以我經歷, 銀行idrp的服務係唔收費用,但律師樓會收費,服務差不多,應選邊種? 大家心內有數!

仲有, 我之前是在考慮左破產、iva、drp後, 最後發現idrp, 比較之下, idrp直接找銀行做! idrp不需任何類型的中介!
之前大家應該聽過唔少,有不少人因找了中介需駛多左錢,亦拖延了時間,行了冤枉路! 成功還好,如不成功的,反而更要多負一筆「債」(費用)!

時至今日,很慶幸自己當時是直接找銀行做idrp! 還有, 我做idrp是經過詳細深思熟慮, 無論在時間、文件方面,真的不比律師樓差,更加慳回一筆律師費,這是自己的親身經歷(當時不同律師樓開出數千到萬多元,叫我去做drp)!

各位有需要呢方面幫忙的會員, 雖然在負債的壓力下,可能會徬徨及心急, 但一定要保持應該有思考能力!

回想以前未做idrp時,因負債壓力,人感到徬徨,心急想決定問題,有次差點墮入中介的圈套,好在當時發現呢個網, 在這裡得到admin及各位師兄的幫忙,最後才找到出路,解決左債務問題!
所以,我會盡自己能力,分享自己的經驗,供大家參考, 希望大家能找到最佳的方式,去解決債務的問題!

(說真,你好熟呢方面的知識,想問下: 你係唔係律師樓的「C爺」呢?)