破產聯盟

查看: 13298|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

求救.....

痕生18萬 (卡數加貸款)
中人10萬(貸款)
Leon 6萬(貸款)
Ax4萬(卡數)

月入約2萬至2萬5
屋租5000
家用4000

其實我想做債務舒緩
可惜10月岩岩轉左工 但收入不變

顧問話舒緩中銀唔多接受,同埋做完都可能要供12000左右,就建議我做重組。暫計月供8千左右。

律師樓就話叫我做舒緩,轉工唔係問題,月供大約6千左右。

我想問轉工係咪好大影響?
如果舒緩失敗仲可唔可以做重組?
我有心還...唔想破....
求幫忙
我見到好多人都自己同銀行傾,係唔係好難?
師兄,你欠38萬,不過入息高。知道自己咩TU嗎? 另外入息20-25k, autopay? 做左幾耐?有冇合約?
入息係autopay既,可惜咁岩10月中轉左新工,有合約但第一個月只有底薪,TU唔知....但多數都係差架喇
其實做 DRP 同 IVA  邊樣都好,根本同 TU 冇關係! 我做DRP 個陣已經走左數10年。根本係睇你有冇能力還(延長左之後)!
講返樓主:
樓主話: 月入約2萬至2萬5 (計你HK$23,000)
每月支出: 屋租HK$5,000  家用HK$4,000
實搵HK$ 14,000
欠債HK$380,000
欠債達: HK$380,000 / HK$ 14,000 = 27倍
如果做IDRP 或者 DRP 最甘是HK$7,000 / 59期!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
你覺得期數長,利息多左!總好過老破你就去DRP / IDRP!
你覺得 4年後一條好漢!就破產!
路是自己揀,仆街唔好喊!
重新兄,想請教下drp點樣計法架?
長唔緊要 最緊要還到,
不過數太新的話未必做到
所以我想知 剛轉工會唔會有影響,定係我頂多兩期出晒成份糧先再去申請?
ccb loan供左幾耐?
大部份都係舊數 除左leon供左兩期
我自己有份安信,新數,佢受drp。不過數主唔同,恒生係大户,即管打去傾左先,有機的。好多銀行/財務都係話6期後接受drp申請,3期後接受破產。
我只係怕佢話我剛轉工唔批我
反正唔使錢,咪試下囉,唔得再算

其實 DRP 或者 IDRP 都好,每一間機構到有一套守則,只於計算方式亦有好大出入;比如銀行做 DRP 既利息 會遠遠低於財務公司(1,2線)
根據我個人理解暫時未有法例、指引、備忘錄... ... 要求放債人一定要接受 DRP 或者 IDRP 申請。(受唔受理同成唔成功完全係2碼子既事)

但是有一D必要條件係清晰:
- 欠債人工作必須超過12-24個月
- 已經扣除MPF後薪金既40%可以用來還款 (如果係佣金只會算底薪*香港四大係睇咁*)
- 呢 40% 必須足夠還清欠債人所有項目 (大約 40個月至 70個月連利息) 例如: 欠人既40%薪金可以足夠還清所有款項(於55期)只要份proposal清楚每個債權人都可以清楚知道債項何時收回,申請接受機會就好大!- TU 既分數,完全唔關事。因為唔會係考慮因素!

DRP / IDRP 小貼士:
其實申請 DRP / IDRP 不論自己申請,定係搵律師處理。睇清楚實際年利率先好再簽合約,亦要問清楚 TU 紀錄既有關既安排(比如是否每個月去更新你有否準時還款)。
律師申請成功機會係比自己申請為高,但是佢未必會幫你爭取一個好合理既期數同利息。
以我既情況 新入職係咪即係可以放棄..……
我唔係唔想打去試 而係我怕失敗左 需要全數立即清還 會唔會有咁既情況出現?