破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 邊緣人
打印 上一主題 下一主題

求救.....

頭先己經打左電話去痕生,佢問左我既情況之後就話我知佢地唔會重組埋其他銀行
邊緣人 發表於 2-11-2015 17:03
頭先己經打左電話去痕生,佢問左我既情況之後就話我知佢地唔會重組埋其他銀行 ...

你係唔係打去話 申請 IDRP 呀 ??

你可以去律師個網上查詢 DRP 情況
邊緣人 發表於 2-11-2015 17:03
頭先己經打左電話去痕生,佢問左我既情況之後就話我知佢地唔會重組埋其他銀行 ...

師兄可唔可以比痕身個聯絡方法我,謝謝!
重新兄 drp同idrp 有咩唔同?律師就話做到 但變左要收費,定係我間間自己打去做重組會好d
New me 你打上銀行問佢重組佢會俾電話你架啦
邊緣人 發表於 2-11-2015 19:02
重新兄 drp同idrp 有咩唔同?律師就話做到 但變左要收費,定係我間間自己打去做重組會好d ...

DRP 債務舒緩計劃

因為欠債人因為一些原因無法履行借貸合約上的還款方案。
欠債人可以委託代理人或者自己逐一向債權人申請"債務舒緩計劃" 即係 supersede左之前份約。債權人會根據欠債人情況安排一個期數較長,月息平較平(實際利息支出會多左)既還款方案。又或者截息後一個固定銀碼去定期供款。(我2樣都有)
債權人都會將原有戶口轉為重組戶口,亦會影響信貸記錄,所有欠債還款清數後相隔5年才會自動取消記錄。債權人會視乎申請人之欠債額、入息、資產狀況、開支等等因數決定是否接受DRP申請,而有少數債權銀行或財務機構是完全不考慮DRP申請的。
申請情況如果有代理人處理,一般情況下只要1-2天便可以停止收數。1個月內就有結果

IDRP 綜合財務機構債項舒緩計劃
接近一筆清,在整個過程中,只要這最大債權人願意接受欠債人的還款方案,而其他債權人亦同意此方案, 最大債權人便會統一欠債人之所有欠款,從此,欠債人只需要跟據議案上之還款方法,以定息定額之形式,每月攤還所有款項給這最大債權人。IDRP之好處在於只須與最大債權人洽談,而無須與其他債權人個別談判。但必須有三個或以上債權人;申請情況如果有代理人處理,一般情況下只要 30工作天便可以停止收數。45個工作天內就有結果

我打過 hotline 問,
比左個check全數既電話我 (299895xx),直接同佢講DRP, 佢又話唔係佢地做。
之後踩去分行問,分行叫我打去28128000(即係平時賣廣告條熱綫)

重新兄 我終於都明白晒啦 我睇左幾日 以為律師樓做就叫drp 自己做就idrp(i=自己) 恆生覆我唔做其他銀行係咪即係無idrp?咁我可唔可以向我第二大既債權人中un問佢做唔做Idrp?
21229633 重組熱線 你可以問左先 因為一定要落分行簽名落實 唔可以電話代辦
邊緣人 發表於 2-11-2015 22:41
21229633 重組熱線 你可以問左先 因為一定要落分行簽名落實 唔可以電話代辦

many thanks
其實以我意見,你份工入職時間唔長,以銀行角度黎講屬於未穩定收入,成功申請機會真係好微。
但學以前 D 師兄所講,一試無壞!
但是如果真係唔OK...你真係可能要頂一排先可以再搞,唔係.真係要破產。
orewa_j 發表於 31-10-2015 11:12
我自己有份安信,新數,佢受drp。不過數主唔同,恒生係大户,即管打去傾左先,有機的。好多銀行/財務都係話 ...

你好吖ching...安x接受你drp?你爭安x幾多?
我就係驚安x唔接受,所以一路都唔敢申請
其實未必要做drp,23k人工打個折18倍都有41w清,p loan拉長60期都係7千鬆d

供係供耐d,不過起碼有期數 又唔洗花tu做drp或破產先