破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

honey 發表於 7-11-2015 23:29
大多數口頭覆,所以我用電話錄音! 恆生,星展,中國建設同大新收信!aeon 未有影!我家人借給我的!我也算 ...

我也更新一下我的債人還款的利息資料:
永享 本金加收3年息
UA  本金 X 4 倍,可以傾到減 1/3
BEA 收回本金不收息。
永隆 收回本金不收息
安信 本金加 8% 利息 X 年期
大新 本金加8% 利息 X 年期 (可以求情)
CITi 如LOAN 會是 本金加 8% 利息 X年期
Chase 和 standard 只收回本金

評分

參與人數 1城市人氣 +199 城市金錢 +199 城市魁力 +199 城市權力 +199 收起 理由
admin + 199 + 199 + 199 + 199 有用資料

查看全部評分

honey 發表於 7-11-2015 20:01
Admin - 以下本人所知嘅利息,希望同路人可作參考⋯⋯AE,渣打0%/ 星展本來開8%,可傾到1%/ 大新, ...

1%!好勁!
我唔係勁,係銀行職員好啫
安太太 發表於 13-11-2015 00:05
我也更新一下我的債人還款的利息資料:
永享 本金加收3年息
UA  本金 X 4 倍,可以傾到減 1/3

繼續努力
渣打 & Chase都一樣幾乎冇收利息
按自己過往十多天籌組還錢和銀行議息的過程中。分享給大家知道
議息時最好要有誠意。能夠告訴對方可以何時清還款項。
向銀行/債權人道歉當日破產後令到對方經濟金錢損失是必需的。
只要有誠意,一般都會有商有量。
希望大家不要灰心。加油
Aeon 終於找我了!感恩!至於息口個職員話各人不同,我個case 跟政府8%! 佢仲有過Citibank

感謝破聯各位網友一直以來的無私分享, 經過一個月親自與各間債權銀行洽詢, 籌款並償還十二年的欠款及利息後, 總算有了個終結向大家匯報如下:

渣兜銀行 =  還欠款本金 + (少量行政費用)     (Good Bank)
A醫         =  還欠款本金 + (少量行政費用)     (Good Bank)
花其銀行 =  還欠款本金 + (年息27%) x12年  (勁貴利息)
建切銀行 =  還欠款本金 + (年息8%) x12年    (Court rate)

12年來欠款本金51.8萬, 總還款本加息合共償還81萬, 已解決了被破署拍賣業權的煩惱。

samam2015 發表於 29-11-2015 01:47
感謝破聯各位網友一直以來的無私分享, 經過一個月親自與各間債權銀行洽詢, 籌款並償還十二年的欠款及利息後 ...

記得好像是欠30萬多點,希望能以50萬settle的.....雖然不大符合預期,不過能解決就好。Congrats!
就係當年一份19萬多嘅的士合約,被建切銀行計埋入欠款追討,利息連本金差不多四十萬,還款又冇折讓,幾乎攪到還款計劃全軍覆沒。
有樣野要提一下,唔知點解破產當年話我失稅局幾十蚊,如果要做廢破,必須同税局申請一封叫無失債証明!如果唔係就功虧一簣了!
honey 發表於 7-11-2015 00:34
我十二個債權人,傾剩aeon! 有咩大家update 下!我想問你補左地價未?另外,你那時(四年後)有沒有申請解 ...

Honey 請問你傾左aeon 未有?

Honey 請問可否提供一下aeon 的聯絡方法?我們試左好多方法都聯絡到!
求求你地!有無aeon contact 方法
Aeon 我上縂行放低封求情信,尖沙咀美麗華20/F, 我已經傾好價並還哂銭!因為只有一個職員follow up, 佢係比較難搵!仲有,4:30pm 後佢先會係公司!因早上時間佢要上法庭!上縂行放低信記得問counter 取電話號碼以便follow up! 祝大家好運
Ting 1068, 想八下你係咩case? 可以大家分享下嗎?