破產聯盟

查看: 4617|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

關於破產問題

本人想做申請破產,但有幾條問題想請教各位師兄師姐專業意見,                                                                                                                                                                                                                                                                                                       1)信用卡月供的家庭電器申請破產之後還可以繼續擁有嗎?                                                                                                                                                                                                                                                                                                      2)信用卡持有人破產之後請問副屬卡的欠債會否撥入持卡人欠債內嗎?                                                                                                                                                                                                        3)保險持單人是本人但供款人不是本人而本人不想家人知本人申請破產請問如何處理                                                                                                                                                                                                                                                                                                        4)如果申請破產前已將汽車出售但出售的款項未能全數清找車會的分期該如何處理?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
1)信用卡月供的家庭電器申請破產之後還可以繼續擁有嗎?
YES
2)信用卡持有人破產之後請問副屬卡的欠債會否撥入持卡人欠債內嗎?
不一定!!! 通常要附屬卡者找番自己條數.但最後點安排,要睇番 字好細,密麻麻,無人會睇 的該銀行申講Credit Card時的 terms and conditions.
3)保險持單人是本人但供款人不是本人而本人不想家人知本人申請破產請問如何處理
你一係轉持單人,一係 CUT 單.你唔CUT,破署都會CUT.
4)如果申請破產前已將汽車出售但出售的款項未能全數清找車會的分期該如何處理?
破了產,唔駛還.但有可能會俾人盤,賣車的餘款去左邊?答得出舊錢去向即可.
flypig 發表於 24-11-2015 16:13
YES
2)信用卡持有人破產之後請問副屬卡的 ...

第2點好似要跟張卡的特性。

附屬卡有兩種。一種係跟主卡,一種自已上身。

好似。
flypig 發表於 24-11-2015 16:13
YES
2)信用卡持有人破產之後請問副屬卡的 ...

3)保險持單人是本人但供款人不是本人而本人不想家人知本人申請破產請問如何處理
可以比少少經驗你,如果你係受保人,而供款者及受益者是你的家人的話(老婆仔女啊爸啊媽),保單係可以唔洗CUT,佢哋亦冇權CUT,因為雖然你已破產,但佢哋係冇權剥夺你家人作為受益者的權利.
因為破處會通知保險公司你破產一事,如果保險公司將此事通知供款人,你嘅家亦有機會會知道.
admin 發表於 24-11-2015 22:00

真係要睇下 條款先知
HKSSHK 發表於 24-11-2015 23:18
可以比少少經驗你,如果你 ...

但樓主係持有人。老破唔可以做持有人。破署唔會批。受保人可以。受益人理論上亦可以,但一收錢即上繳。
我嘅經歷係我係持有人已斷供受益者係媽媽都一樣都照cut
jm1124 發表於 24-11-2015 23:23
我嘅經歷係我係持有人已斷供受益者係媽媽都一樣都照cut

無錯!持有人唔得。所以應轉持有人。
樓上師兄講啱一半。之前有版友上載咗兩封破署寄畀佢嘅英文信,想搵人解釋下內容。於是我又去了解一下。原來根據香港條例第182章《已婚者地位條例」》第13條(為配偶或子女利益購買保險),如果人壽保單或儲蓄壽險保單嘅受益人係配偶或子女,破產者係有權繼續持有保單,唔使取消,但就要揾其他人負責繳交保費。受益人係父母就唔可以。曾經有破產者向申訴專員投訴,破署主任同佢講因為保單受益人係佢老婆,可以保留,所以佢老婆就繼續交保費,點知幾個月後保險公司通知保單應破署要求取消了。申訴專員裁定投訴不成立。原因為“ 投訴人於申請破產前五年內把該保單的受益人由其母親改為其妻子。破產管理署認為,此舉構成以『低於一般價值而訂立一項交易』的資產轉移,可被視為無效。”不過,因為投訴事件拖延得太耐,破署最後賠番嗰幾個月保費畀投訴人嘅老婆。話雖如此,現實中唔排除有個別外判會搏大霧,係唔係都取消咗先算。

評分

參與人數 1城市人氣 +199 城市金錢 +199 城市魁力 +199 城市權力 +199 收起 理由
admin + 199 + 199 + 199 + 199 有用資料

查看全部評分

附屬卡應該會轉返俾用卡嗰個,附屬卡跟主卡但主卡破咗產,銀行冇理由唔追附屬卡個持卡人,附屬卡持卡人個名係獨立
itsme 發表於 25-11-2015 01:54
樓上師兄講啱一半。之前有版友上載咗兩封破署寄畀佢嘅英文信,想搵人解釋下內容。於是我又去了解一下。原來 ...

Thanks for Corrections!!!
多謝所有師兄師姐的意見我會詳細考慮
2.千萬要睇清楚信用卡條款 我破產後 銀行追我附屬卡持有人 仲追上小額錢債
admin 發表於 24-11-2015 22:00

係...有2種的。

1) 一種附屬卡可以俾18歲以下人仕擁有(當然成年人都可以照申請),主卡人破產附屬卡即時失效;所有數仕主卡人所有。
2) 一種附屬卡只可以俾18歲以上人仕擁有,主卡人破產附屬卡即時失效*唔係CUT ACCOUNT*;但是債項先會個別追收追主卡卡主同附屬卡卡主( 附屬卡卡主如果沒有延期還款,唔會落入收數部)。假設附屬卡卡主都冇錢,咁就入埋主卡數