破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後working holiday

各位,我想問問,如果我破左產去澳洲working holiday 但要申請外國戶口出糧,香港係咪會查到我外國戶口而要我還錢? ...

就算你係好張揚既大鱷,香港都冇權check你外國戶,你得到人地國家允許未先?
過五關斬六將,有晒人地司法機關批准,就可能得,但都非十拿九穩入硬你,提出既指控,在人地國家唔構成罪行,
人地司法機關唔彩你,當地銀行機構唔彩你,都冇用
你係犯左香港破產法,但證據果面唔提供,點判刑先?

加上,如果只係平凡人一個,冇張揚,更加冇動機令人關注你
去左十個國家開戶,香港都冇record
瑞士戶口擺幾千萬,理論上佢都唔知。
講咁多,只不過係討論番個邏輯,
不是鼓勵你咁做,犯法野,唔係話人地知唔知,有冇證據
犯法就唔好做係我想法

之不過咁,我記得WH要幾萬蚊存款保證金先發到visa比你架,

現階層你就算有錢係手,都唔會在戶口,每一蚊都比人監察住
但是否外國戶口都可以做擔保,或者可唔可以用親人戶口擔保,就唔清楚啦

冇去過WH唔清楚申請visa程序

個人係申請左working holiday 先搞破產 同埋戶口其實唔需要有錢都做到visa
謝你 alex2233
又耍搞簽証,又耍驗身,仲耍買保險,
樣樣都係錢,去到又耍通知稅局.
做果一年,樓主咁有雅興
原則上破產人有任何收入都應通知受託人,用以還債。旁門左道的事私聊吧。
Working holiday 好似要擺幾雞去戶口。但當你無工,就會被取消戶口。