破產聯盟

查看: 8397|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

DRP中 是否可辦附屬卡

家人申請了DRP,銀行把卡全CUT了。
想辦附屬卡給家人,可以嗎?

不想問銀行,網路上也找不到答案。

煩請各位前輩指點,謝謝。

就咁睇應該可以,你家人做DRP,當然要CUT卡,你幫他出是無問題,就算
你家人出番卡都得,只要有銀行肯出比佢及同DRP銀行無拹議。其實出debit card可能
更好,有$就儲值,同一般credit card 冇分別,除左無信貸額外.
樓主, DRP ,乜P,物P,其中一個重要條件係唔可以有新債。

你認為咁樣算唔算有新債呢?
5/1網上申請附屬卡,5/2補身分證,5/3下午打去問說5/2下午就批了!
5/4收到卡,5/5開始刷,現在已過一週,實體通路、網路刷卡皆無問題。

現在申請第二間,但這間很慢,我自己在該銀行出糧,等了兩個月才批...
不知道附屬要等多久才有答案...

不可以有新債?我倒覺得是看被申請行爽不爽批核才是真的...
看了一下I-DRP的合約,確認沒有註明不可申請、持有附屬卡等新債務,謝謝。

供大家參考嘿!謝謝!

多謝分享  發表於 13-5-2016 15:45
樓主好運。

DRP是欠久債人自行與債權人協商新的還款方案。

竟然債權人覺得你要要拖長還去解決債務又可以比你羅附屬卡,真係好運。但是你有無通知債權人?
契約沒有註明不可申請、持有附屬卡等新債務,
也沒有需要要主動通知,當然就不用多此一舉囉!

我是主卡持有人,申請附屬卡給家人。
銀行照會僅問我有無申請附屬卡,
無提到附屬卡人有無不良欠債,或DRP還款中等情事。

附屬卡持有人一段時間後,考慮試著申請主卡。
很確定是做I-DRP喔!有去銀行簽約!

兩週前我又辦了一張附卡給家人,都沒有照會,約一週收到卡片。

現在一共是兩張附卡,應該不會再辦了。
我都幾肯定呢個水份十分高。以我所知。
批卡最快既(唔係 依ON之外) 5000信用額
5/1網上申請附屬卡,5/2補身分證,5/3下午打去問說5/2下午就批了!
3日......完全冇可能!AE最快都要4個工作天!
DRP 係100%唔可以有新債!我自己都係曾經 DRP ,我有屋企人係銀行到做一樣唔批(中層職位)
所以我都可以幾肯定水份甚高!
各位會員如果消磨時間睇下交流下冇咩問題。如果你想PM呢個樓主問詳情就免啦!

沒有公司係轉介申請信用卡或者提高成功申請機會!
吹下水認下叻冇傷大雅!
呢到絕對容納到你!
有人話想申請破產又要保留架車!
你亦可以行緊DRP買隻船.....有乜唔可能!
樓主潛左水?
看完好像是樓主没申請任何idrp,drp,iva等,只是家人有idrp。他出附屬卡给家中那有idrp的家人而已。
無論係自己DRP定係家人DRP,個論點是RP, IDRP, IVA 期間係唔可以再有新借貸!
第 2 個 POINT 好難有說服力是3日批卡!
以我理解樓主第一個貼的意思是"可否幫做緊drp的家人申請附屬卡",我覺得冇問題, 一來drp協議冇列明.二來附屬卡的欠債是屬於主卡, 不是做緊drp的附屬卡持有人.
victor24 發表於 6-6-2016 07:18
以我理解樓主第一個貼的意思是"可否幫做緊drp的家人申請附屬卡",我覺得冇問題, 一來drp協議冇列明.二來附屬 ...

是的!一開始不確定,怕違反約定!之後查無記載、條款及罰則便申請!
而附屬卡持有(申請人)確實已做I-DRP。
自身經驗供大家參考,謝謝!

其他質疑恕不一一回覆!
既然都懷疑了,說再多也無用!
要當我虎爛、說謊什麼的都隨便,
反正這社會不會只有一種聲音!
victor24 發表於 6-6-2016 07:18
以我理解樓主第一個貼的意思是"可否幫做緊drp的家人申請附屬卡",我覺得冇問題, 一來drp協議冇列明.二來附屬 ...

岩....你DRP 緊 都一樣可以借到錢,只係肯借都係3線財務公司!
以我所知,一般正常銀行信用卡!唔理你係唔係附屬卡都一樣會DRAW TU!
一有脫期還款,已經即入高風險客戶。所以之後根本唔會有出到卡既分數。
財仔卡我唔敢講!如果銀行3日內批到一個DRP客仔....我真係打死我N次都唔信!
ANYWAY!水已經吹完
另,由始至終皆未提及銀行三日內發卡,
對於有網友不實陳述,實為其自行臆測為銀行三日發卡、財仔卡的言論,
純屬其自行陳述,皆與本人無關,謝謝。

補充:第一張附屬卡為非銀行卡、非財務卡,第二才是銀行卡,謝謝。
而AE批卡最快是隔天,我自己申請過三張卡,
申請完立刻補件,隔天中午就會收到審核簡訊..

真不知道為什麼有人這麼激動?自己申請失敗代表他人也該失敗?
這樣心態不好啦!不會增加你人生的精彩度啦!

言盡於此,這帖就留做紀錄!
讓銀行盡快修改條款或給其他有相同疑問的網友做參考吧!
樓主,同戰士 CHing 又唔駛咁勞氣。
DRP 本身就係債主講數的結果。一般債主當然唔想你有新借貸啦。

正如破產一樣,有人之後羅到卡,有人幾10次,就算好高人工都唔批。呢D係睇個間銀行商業決定,其實無乜準則。

樓主提到份 IDRP 合約無話唔比,其實有無寫明,唔可以有新借貸呢?或者新借貸要申請呢?

因為信用卡都是借貨的一種。

而且附屬信用卡有兩種(好似)
一種自已咩
一種主卡咩

樓主好象未有提及向邊間申請,其實相關經驗價值不大,因為每間銀行做法都唔同。

不過,都多謝樓主報告,祝安康。