破產聯盟

查看: 3824|回復: 26

各位有心人請健儀一下最好做法

大眾 總數100K 已交4-5其
邦文 總數50K 已交2-3其
UA 總數20K 已交2-3其
UA 備用現金10K
日本通 總數10K 已交2其

因為工作不順同揾工作既關係 已有一個月冇返工 依加已經揾左散工做 但如上提因為成個月冇返工 有一個月數冇能力還
已經還左日本通 Ua交左息
其他邦文同Ua備用現金同大眾都未交 大眾交左500
電話我長其接聽 完全冇Miss過 不過因為真係未有糧出 結果都係拖
今日收到信 在拖洛去結果係一次過全數清還 , 我諗事件既炎重性已經去到。。。
所以請各位指點一下

我呢個個案 破 係咪最好既做法
另外我做散工係現金出糧 係好定唔好
另外聽講未供夠半年係唔可以破 咁我既情況咪好惡劣?
破產 自己填係咪都可以 定比錢揾6C去做會好D

煩請各位有心人健異一下我
THANKS

係呀 全部財仔 冇銀行><
回復 支持 1 反對 0

廿萬唔夠,可試iva 或 idrp
6C應該唔會接,你自己去金鐘申破啦,要準備10K。
依加我諗Around 15-6K左右
6C唔接係因為我唔夠20萬? 我睇呢到過來人既Pos話唔揾6C 自己填會好慢 同拖到個進度 因為我已經遲還款都有十幾廿日
已還了兩,三期,應該冇問題,照約上去律師樓問下,返正唔得又唔收錢

自己準備$9045申破無問題,律師郁d都彈你、唔接唔出奇!

做散工無問題,頒令途中最好就做散工

錢第一手入自己袋,唔洗經銀行,免除左比人扣數同凍結的風險

頒令後都可以做散工,但你必需自覺申報搵左幾多

咩叫還三個月先破得?亂up24

我破果陣30-40萬都係借得2個月,

有15萬一期都冇還,拖左個半月先破

最重要你借錢果一刻:冇諗過破產
就無問題,輸晒之後才發覺要破產,係合符時間

matthewlee1213 發表於 24-5-2016 15:09
6C唔接係因為我唔夠20萬? 我睇呢到過來人既Pos話唔揾6C 自己填會好慢 同拖到個進度 因為我已經遲還款都有 ...

自己申破,上午去下午已經有 no. .
搵律師,3/5/7日不等。
當然,自申要爬文兩日,可能你又要搵志願團體如東x,明x.
Alex2233 發表於 24-5-2016 15:22
自己準備$9045申破無問題,律師郁d都彈你、唔接唔出奇!

做散工無問題,頒令途中最好就做散工

Ching好搞笑
10幾個真係唔值得破, 但如果你冇入息, 又冇工作證明有能力之後繼續每期還款, 咁就真係難攪D 喎~~  我估..你除左問家人或朋友借, 破係唯一解決方法了...~~
多謝各位有心人
其實10幾個係唔值得 不過依加拖左差唔多一個月 黎緊又已經要交 講緊既係一個月11K 唔係話小 我出左糧都唔夠找 個個月咁 都唔係掰法 不如就一次過解決哂所有野 重新做人 我既諗法就係咁 ...

樓主, 考慮清楚呀!!  10幾個真係唔值, 但冇辦法情況下係唯一方法!!  記著, 一破係就一世既記錄, 就算中途還曬, 雖然係癈除左個令, 但始終發生過, 始終有污點, 另破處仍然係有曾破記錄, 跟足一世!!   
我依加既情況其實係工作未穩定 另外一個月11K Tu比較差 因為係散工關係 我諗短時間內利用唔到Drp Idrp呢D黎幫我 上個月未清 今個月又殺到黎 我拎錢黎找左上其 咁今其又去邊揾?咁拖法唔係掰法 不如 拎D錢去解決呢個問提仲好 ><
破吧,唔洗烦.
同埋想問一問 因我一次過未有咁多錢去破 岩岩已經打黎話上門傾還款呢樣野 咁當然我都係冇啦 咁係咪直至我有足夠既錢去破之前 都係要拖?
樓主無乜其他辦法因為根本無錢,而且收入根本太小。
matthewlee1213 發表於 26-5-2016 09:37
同埋想問一問 因我一次過未有咁多錢去破 岩岩已經打黎話上門傾還款呢樣野 咁當然我都係冇啦 咁係咪直至我有 ...

樓主, 你又冇錢還, 又冇錢破..咁唔係拖係咩呢??  仲有一個方法就係問朋友/ 家人借錢後立即去破喎~