破產聯盟

查看: 6883|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

考慮緊IVA

今日上左去ib絲,堡匙問申請iva手續。唔知各位大佬可唔可以提供意見iva定drp好
本人月薪每月兩萬
本人欠債
x眾財務240000(顧問話x眾係本金加剩餘利息
星剪 270000(顧問話只計本金)
恆山信用卡100000
大數60萬,佢開比我7000蚊一個月,供121期,七千蚊入面有350蚊係佢哋嘅行政費。 另外申請成功後要比三萬二千蚊手續費,另外每一年要俾800蚊買保險以免死左冇錢還比人

想問係合唔合理

推薦
下,唔係麻?你真係我地會員?

點會找中介架,你不如去找我地特約律師啦!
回復 支持 1 反對 0

另外佢話如果有雙糧,佢話銀行會扣起6成作還款用途。同埋如果加左人工還款額亦都要相對提高,因為還款額不可低於人工三成。係咪真架
岩岩先有會員問完.
咁岩你仲有埋息口.
我想師兄幫幫我炸,我覺得好貴。仲有我唔知佢講d野真定假…………我想問可以俾你特約律師資料我嗎?每月還萬三好辛苦,就快顶唔住所以要iva...
請問可以俾特約律師資料我嗎?我未用過forum, 唔知點找…………另外今日揾完中介我覺得好似好貴,所以想請教c兄們有冇意見提供下呀。
wlk 發表於 6-6-2016 22:08
請問可以俾特約律師資料我嗎?我未用過forum, 唔知點找…………另外今日揾完中介我覺得好似好貴,所以想請 ...

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

你先問清楚。唔一定我地特約就好。凡事一定要自已細心比較。
我去左唐律師版面留言了,謝謝admin
wlk 發表於 6-6-2016 21:38
咁多疑…………

依度好多中介顧問黎搵食.比較敏感.
剛有會員今日問drp/ivaD野.
見你今日下午先註冊入黎就講中介iva.
可能諗多左.如果對你做成不便.
講句sorry先.
唔好意思ken兄,我第一次註冊討論區唔知規矩就真                                          請問自己做iva或drp機會大唔大??                       今日聽完中介講,已經取消左兩個還款嘅自動轉賬 ,希望盡快找找到合適方案去重新開始人生
剛剛打了去問唐律師,佢話冇做i v a同drp了。 有冇c兄幫到我,我想問如果做左iva,之後如果出雙糧花紅,係一定會比銀行食曬架? 我又可以點樣知道因為還款大左,所以還款期數縮短左?                                              病患是我自己去搵星展大眾去做idrp,機會又大吾大呢?
DRP同IDRP可以自己直接同銀行傾, 邊間條數最大就打去果間問. 不過好似唔係間間銀行可以做
咩叫還款大左所以還款期縮短左呀? 唔係好明你講乜
自己做左drp,星展而家每月4.5k, 大眾3k...不過收到恆生信,叫我full payment十萬找左條數。              咁係咪失敗左?我冇十萬银,可以有乜選擇?
ching, 你是否問過恆c你drp 失敗? 若他已通知你失敗及要你一次還$, 你只能問他你冇力還, 可否分期...
樓主,你可聯絡x生銀行drp部,mr chan or miss chan, miss chan 人好nicr會幫手,mr chan就勞氣d但都有計傾,你要比誠意佢,其實佢地都唔想我地bankrupt, 我6年前欠8x萬,得14k人工都頂到而家,你已經比我好,樓主加油頂住,銀行係有計傾,唔好揾中介搞,到時多條數好辛苦,我當年揾三姓律師搞幾k就得,因為當年5-6間銀行加收數追,係靠佢地幫我同x生銀行做idrp, 起初x生都唔理我,我同佢地講我願意花錢就代表我唔想走數,最後x生願意接受,你dxs條數最大,你不如問下佢地有無idrp,同一間傾好過一間一間傾
但記住小心dxs, 唔拖佢地,佢地係最絕情,律師信,收數佬,打屋企樣樣齊
剛剛打左去比恒生陳生,佢佢話出信係正常程序不必理會,不過就要找最低還款額3000蚊先     佢係咪會唔批drp俾我???
之前問過星展,佢話唔會做idrp,所以我就逐間逐間自己申請drp, 只欠恆生呢一間,我就可以努力重新開始生活。   不過唔知佢會唔會開好拿脷嘅條件俾我