破產聯盟

查看: 18004|回復: 77
打印 上一主題 下一主題

IDRP要等幾耐

我先講下自己欠債
HSXC 有2條loans,分別74000,18000
HSXC有2張card,分別98000同57000
Hxxg Sexg有2張卡,分別95000同14000
Hxxg Sexg有條loan,38000
UX 有個循環,欠8800
UX有個分期 240000,每月供7589,供左8期

自己月入23000蚊,每月交minpay都已經22000,同HSXC 7月11日申請IDRP,寄哂文件比佢,上星期打去問話跟緊,因為負責同事放左假,要我等
我預計每月還10000比佢地,佢地話會再計,好擔心最後唔得
定現在我應否同HxxgSexg同步申請呢?
推薦
我115期終於還左一年零一個月了,生活好左好多,因為還款只佔我三份一,仲儲到小小錢讀書添,工作還是個一份,非常穩定,好多謝上年幫我個位大貓姐姐
回復 支持 1 反對 0

2期3人工  可以比你借到咁多  睇到你條數都頭痛
最大債權人係hsbc 或 ua, 你等hsbc好過啦,但如果ua reject你就好大機會供唔到idrp
我幾年前就等左個半月
我同HSXC申請左了,佢同我計緊數,佢話會儘量幫我計好D,聽日覆我再約簽文件等投票
有消息我再同大家update......
HSXC約我下星期上去簽文件啦,不過佢話星期四先可以比個詳細draft我,我收入扣MPF後是22000,我propose比佢地係還10000蚊一個月,總欠債而家計係約68萬,唔知佢會比我分幾多期呢?
hello各位,我又收到HSXC回覆了,佢話我3間個weighting都差唔多,最低恆X都佔27%,所以如果任何一間reject都做唔到 (佢係對話中提過其實只得UX有reject風險)
不過佢send左出去比所有債權人投票之後既30日內唔可以追數,如果唔成功,所有卡數都會停哂,而每間債權人都會各自聯絡我商討DRP
我係有心還,所以我寧願攤長D,佢話最長幫我propose 10年(120期),咁每月供7500(我原先propose供10600左右),好似好長,但就會由每月供22000變左7500,我真係會輕鬆好多
佢話最快月尾有通知,我得同唔得都會上黎講聲的,再打篇詳細既過程比大家參考。

PS,佢提過如果9個月內既新貸款戶口係要解釋的。我最近一筆是2015年10月的貸款,所以剛剛好唔洗解釋用途。
我又update先,我尋日簽左名了,睇黎佢地都好多case,我上去簽時都有2個人等緊簽名。
我見佢幫我propose OK既息,APR 7%左右 (6.XX%),仲同我講以佢經驗應該無問題,叫我放心
萬一真係fail,都會做referral case,叫我唔好咁擔心
如果我早D知可以IDRP,就唔會以卡蓋卡,希望成功,咁我都可以每個月有16000蚊生活費,唔使個個月都唔夠
可惜我hsbc排第三....
希望你成功
今日Hxxc終於打黎話已經send左proposal出去,31號最遲會知結果,希望成功啦,佢話唯一唔成功就係係地propose個息太低,佢地propose月平息0.29%,話因為我數大,要拉盡120期,同考慮到我份工係穩定,所以想fight下條件先。
今日有個app免費check TU,當我見到自己去到I,我老公係A時,覺得自己以前好蠢,希望成功可以幫我重整生活。我已經為自己份糧分配好plan,黎緊一定一定要跟plan做人。
自申請出左比債主投票後,成日有個無來電顯示打黎,打足幾日都唔留言,今日佢終於留言係UX,話想知我申請idrp原因同有D野想問我,其實我係咪唔好答咁多(我未打返去)?因為牽頭個proposal我唔知佢寫左我D咩,一陣唔match就死梗。
你唔需要理佢,你只需向帶頭銀行交代,ux一定唔想你idrp, 因為收少好多息
fanfantang 發表於 26-8-2016 11:53
你唔需要理佢,你只需向帶頭銀行交代,ux一定唔想你idrp, 因為收少好多息

Thx, 因為大貓姐姐都有同我講過投票呢段期間債權人唔會追我數,如果佢地有問題,都會先向牽頭提出,再由牽頭做clarify,所以我唔想打比佢,免得講多錯多。
投票完成後,就所有數都唔好交,因為所有債權人都會有自己既plan,無論成功定唔成功。
idrp 只要75%債權人同意就可以,無銀行或金融機構咁笨迫你咁緊,佢地只係收返錢,所以唔會迫得太緊,你唔好應承任何一個債權人,除左大貓,我幾年前idrp, 低bs 一直叫我還錢,佢話唔理我做乜idrp, 我當時同返牽頭銀行講,佢馬上通知低bs 話如果客人有任何損失都會追討返低bs,  之後佢地就唔敢再打黎
我今日都未有結果,都預左可能fail idrp, 等大貓做referral case算......
今日UX又打黎,今次係打黎叫還款
(我原本應該26號有個自動轉帳還款,但大貓姐姐話有錢可以還左先,無既就等31/8結果,但當中可能產生費用,叫我自己負責,咁我決定唔交住)
佢地今日就打黎叫我交錢了,我都係答我申請左idrp,還唔到住,佢話唔會理我申請左咩,總之就要今日之內交返,
明明上次去大貓簽左名idrp,個職員話由簽名日計有30天免償債期,或正式收到結果日(以較先為準),期間債權人唔可以叫我還簽名日後既款,直至正式結果出,UX就係咁打黎(我個期係26日,我16日簽idrp),仲要打埋我係表格寫既諮詢人,我知我都無power去講D咩,但真係好想投訴佢地 (明明張idrp授權form寫左30日內不會有人要求償還債務)
你要有兩手準備,萬一唔批咁點
你有幾個問題:
1) 10年....你真係認為有份工可以肯定做到10年無問題??
2) 根據我所知極少CASE可以做到120期。你條數咁大"破產"係比較好既選擇
3) 你之後條數一定會好好好大,我之前 U X 都收我好高息做DRP
最後: 你選擇 DRP 都行左,希望你未來10年順風順水