破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IDRP要等幾耐

我份工好肯定可以做10年,除非政府倒台啦,咁就應該全港一齊炒
職員話fail左會幫我做referral case,如果最後傾出黎個還款都係好大,就應該會申請破產(但份工就會危),有哂兩手準備
樓主加油!

我都係做呢行,不過我當時只係做IVA 咋...=_=。

我仲有三年多要還。

加油!!
我剛收到電話了,好傷心的應該fail
職員話恆生想reject,佢佔26.5%,剛剛唔過,而家仲同恆生fight緊,要我;補文件
而家最後可能只能做referral case.......................
詳細問左恆生想reject原因(比左佢地延期聽日投票),佢地話覺得我呢個人工捱唔到10年還款,咁我係咪應該考慮破產捱4年算?
我問如果加埋老公做擔保得唔得,佢月入33000,職員話幫我問一問恆生先
而家最新update,恆X未投票,職員姐姐話佢地應該最遲星期一會收到恆X回覆,如果恆生個總數不變,因為 UX投票贊成後報返黎全清loan個數大左,而匯X銀行loan自己因為8月個期無交而有罰息個數都會大左,估計恆X而家拉返佔25.6%左右,佢計應少過26%,問我自23日投票開始日後有無找過錢,我話找過幾百蚊only,見有幾百蚊入左落恆生OD loan 戶口。佢話如果低過25%就唔怕佢reject,仲話佢一日未投票,佢地個數都未覆實,所以佔幾多%都未係最final,我明佢暗示D咩既........
樓主的申請過程好驚險。有結果會加入破產需知!
謝謝樓主!
今日update,恆X仲未表態, 問左idrp姐姐,話要再等,好擔心
idrp姐姐話希望恆X報返黎個數細過8月中 (我話我有聽佢話有錢找下恆X先,趁佢未返數,問左屋企人找左12000卡數)
佢話恆X個數報返黎只要細多8500蚊,個比例就會降到佔24.6%,就算reject都可以行,叫我等埋呢個星期再諗。
而家又比恆X卡住,佢地問野都問得好detail,不過idrp姐姐話今日update左一次恆X個數,好大機會唔過25%,但基於佢仲問交supporting,所以都要答。
而家seek我同意迫恆X回覆好唔好(佢地覆reject機會有80%),佢話計過就佢地佔少過25%,不過都係要搏一下,問我ok唔ok。我話信佢專業,佢話佢會同super再傾。
我今日屋企人又比左3000蚊我,諗住拎1000出黎再找多次恆生卡數,咁就可以再少D risks了
neti 發表於 8-9-2016 15:28
而家又比恆X卡住,佢地問野都問得好detail,不過idrp姐姐話今日update左一次恆X個數,好大機會唔過25%,但 ...

有關係咩????唔好自己呃自己啦
係囉,我呃緊自己者,你唔洗理我,而家得74%贊成,仲有恆生個比重unknown, around 23至26%,我都係自己呃自己者,自8月16日申請到而家未有結果
就算恒生反對,你都係得74%贊成都唔夠數,得唔得架
9月1號個時,idrp姐姐話恆生佔25.6%,之後話因為恆生未返實個數,即係未fix數,叫我找8500蚊,等佢降到低過25%,我聽佢話找左12900加1000蚊,idrp姐姐話而家應該可以低過24%,叫我放心,不過恆生一日未投票,佢問我supporting都一定要交,不過比人話我自己呃自己,咁我繼續等自己呃自己,idrp姐姐講左第1期要10月頭交有無問題,佢話等埋恆生返就可以安排簽名對數
各位,我收到消息啦,成功左 (當然恆生係reject左,佢話要我老公做埋擔保先會agree,咁我唔肯,所以預左佢reject)(唔肯原因係佢要落埋我老公收入,要我每月還18000蚊)
佢地當初收左proposal係17萬幾 (around 26%),而家報返黎係155000左右,只佔23.8%,所以得左
因為個總數都細左,可以由120期減少少,115期,每月就供多幾蚊,idrp姐姐話幫我延到10月尾出糧個期先供
我每個月扣左供款就有15000蚊用,而家好開心,終於成功了,
如果大家有興趣,我可以分享下自己由7月申請到今日終於成功的經驗
供成10年咁長,好辛苦喎!
咁唔通直接破產咩,其實破產係好不負責任,除非走投無路,否則我都唔想行呢步。
其實我破產之前都諗過慢慢還,但試問一個普通既打工仔,點樣可以保証份工可以安全渡過5年或以上
我好多同事都做左十年以上,有D做左廿年,又唔係私人工,應該ok既,同埋我其實有個物業業權,我自己個份現市值118萬,不過用左好多方法都賣唔到,其他業權人唔肯買我個份,銀行又唔受按揭,而家idrp就直接比銀行落釘,我還唔起佢地會直接充公的了(都無所謂,我都唔係住個度,只係D三唔識七既親戚住緊)
如果我賣到就根本連idrp都唔使申請,當初申請搞左好耐先接納,因為我同意比佢地idrp期間落釘先受,仲要解釋點解唔賣得,我已經10年前開始叫要賣(因為我唔係住個度),但維修又要我夾錢,好唔公平,但因為住緊入面個位唔肯賣,就搞左10年