破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IDRP要等幾耐

你地好,我搵律師幫我做iva, 我3,4年前有自己開公司,可惜最後失敗收場,加上又唔識理財,問左屋企人借400000做貨款,之前屋企人催我還(還左120000,還有280000未清),當時又失業,左攪右攪,欠下kcash 360000, promise 20000, 安信50000,aeon 40000,玩在有份工做了2年24000/月,每月我還錢都用左我2/3人工,仲要比錢我屋企。我先生係公務員,嗰時做生意佢都有幫過我,佢都咩左一啲數,係緊1,2年清晒。我其實無同佢講我既情況,但佢知我成日無錢,以為我大洗,其實係我有好大舊數係身。最後2018年底,去左IVA,前後幾個月,promises, aeon2間當申請做IVA已經可以唔駛交錢,但kcash,安信要繼續,律師已安排5月10日上庭,佢地話法庭會頒臨時命令,之後就會開會傾還款方案,最大戶係kcash如果佢地拉受,就可落實每月還9000蚊左右。 但最近24/4kcash我真係無能力還,所以無供。打黎追,我見都差幾天上庭,就同佢地講我做IVA,星期五即5月10日就會上庭,到時再傾還款方案,我真心想還錢,而且我知破產唔可以再有公司,又好多影響。點知kcash知我做重組後,就比追數公司狂追我,一日打4,5次電話,又叫我即刻清晒條數,即日要還10萬,唔比我收線,我都同佢地左而家情況,佢地都唔聽,尋日又話上我屋企,又話上我公司,嚇到我好驚,因為我唔想比屋企人,同公司知。我今日上午返左半日工,我下午請假。而家好擔心,因為律師話聽日法官頒令,仲要簽名,都要2,3日,起碼都要下星期中,先可以比個臨時命令kcash等佢地停追我。6月6日開會,律師話做實做到,係睇點還。唉!我聽日點過,今日完全無電話黎過,唔知會點。希望快啲可以開始還款,盡快清晒啲數,有餘錢還埋比我屋企人,見到面時,真係好唔好意思。很想重新做人,可以嗎?
咁快過左4年,還有3年
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子
LWM84 發表於 28-2-2019 17:38
恭喜樓主, 我都是 IDRP 7.8K/MTH 供108期, 現在只餘10期就完結可重生, 各位加油 !

請問搵邊個搞呢?
neti 發表於 13-9-2016 17:19
各位,我收到消息啦,成功左 (當然恆生係reject左,佢話要我老公做埋擔保先會agree,咁我唔肯,所以預左佢r ...

想要大貓資料,電話,電郵等,其實入左紙申請破產了,等令,可以暫緩嗎?
honkyp 發表於 21-9-2019 14:52
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子 ...

你好,可否話我知邊幾間?佢地收幾多息?
我之前係恆X 申請IDRP 失敗. 而分4間銀行各自做DRP, 總共要5年時間, 雖然漫長, 但總算見到有個可還完既日子 ...

已經係最平息啦?傾左幾耐?
Sadsad 發表於 12-1-2020 17:15
已經係最平息啦?傾左幾耐?

已經係最平, 前後用左個半月時間
honkyp 發表於 13-1-2020 07:35
已經係最平, 前後用左個半月時間

我宜家都搞緊,死獅子中途話一定要撤回到個申請先可以幫我做

你好,想請問恒X IDRP失敗後,你係再同恒X申請DRP而成功嗎?謝謝
hopenewlife 發表於 1-3-2020 07:42
你好,想請問恒X IDRP失敗後,你係再同恒X申請DRP而成功嗎?謝謝

成功, 沒問題
弱弱一問,大貓係乜銀行?滙X定大X
我係呢個帖既樓主,過左咁多年,我由115期idrp,到已經剩返36期供款
記住idrp比我既教訓,但都想讚賞自己既堅持
有人質疑過我份工捱唔捱到10年,事實證明我呢7年都捱到,無轉過工,仲升左職,升左職加既人工已經夠cover個還款有突,都係因為堅持!!
有困難一定要講出聲,唔好越借越大:lovehkiva.orgss:

互勉之

neti 發表於 6-4-2023 15:34
我係呢個帖既樓主,過左咁多年,我由115期idrp,到已經剩返36期供款
記住idrp比我既教訓,但都想讚賞自己既 ...

師兄果陣由上去簽野到搞店要幾耐時間?
27號簽完 等到e家

最緊要係自己一定要有自制能力, 唔好以為輕鬆左就再借錢再沉倫落去
好佩服你既毅力同決心

我都供緊DRP 120期,介唔介意pm 個contact 我想請教一下心得