破產聯盟

收到裁判法院傳票......

本人於2015年1月27日破產,今年已準時郵寄年報,唯獨一直以為受托人沒聯絡我就等同已收到,直到上星期因其他事宜打給受托人時順道一問,才知他們沒收到! 他們叫我快點交番啦否則可能被檢控。我即時填寫新一份寄給他們(因正本收入文件已寄失,受托人叫我寫已遺失便可) 事後已確認成功寄到他們手中。但問題來了!今天收到一張東區裁判法院的傳票,寄件日在我寄新年報前的,說因我未交年報,須於下年二月份出庭答辯!上面寫,我須要在裁判官前答辯,並依法接受進一步處置。即使認罪,也必須出庭。
因為現時我正申請日本留學,八月申請起計,須到11月尾才知簽證審核結果,下年一月出發。我很擔心法院的傳票和「檢控」是否會影響簽證!因簽證時日本會考慮到是否有「犯罪記錄」!
而事實上我有交年報,只是郵遞問題遺失了,受托人可以幫我撤銷傳票嗎?
今日得知此事令我非常煩惱:( 當然我亦有責任交完年報後向受托人確認一下,中段佢都有間中寄啲信來,寫住「提示」我交年報,我見我都交左,諗住佢啲信都係循例寄比每一個破產人....唉......有師兄師姐可以解答到我嗎?感激不盡

做咩唔用掛號咁失策
未判唔算犯罪嘅,你不如問外判點樣解決啦
yeoui 發表於 19-8-2016 23:51
做咩唔用掛號咁失策

當時貼左五六蚊郵票,諗住實無死:(
yeoui 發表於 19-8-2016 23:56
未判唔算犯罪嘅,你不如問外判點樣解決啦

外判星期一先辦公,呢兩日都內心唔安落.....
上網睇過,上庭基本都係會選擇認罪然後罰款。唔認罪唔通同佢上訴咩....始終客觀睇我係無正式交到....但就唔知呢啲認罪叫唔叫案底或者簽證部門查唔查到:(日本好重視呢啲
呢啲傳票同無交違泊罰款差唔多架啫,又唔喺刑事
樓主。

香港郵政的服務好好。寄失機會非常細。重要連練4年都寄失。我估個官一定唔信你。
即是點?

1. 佢地收左,當無收。>> 照計唔會。假證供連牌都無!
2. 佢地收到。但係唔知邊個,唯有…recycle !
3. 你根本寄錯左!

你仔細想下,你究竟是寄錯定係?

如果無證據,我估唯有用平時你準時還錢,又合作個D,睇下官信唔信!
我是剛好破左一年多而已,我都十分肯定無寄錯....而我是不用還錢的。
係邊個外判跟,唔駛還錢咁好
我寄年報用雙掛號添 有晒寄件同收件方收到日期