破產聯盟

查看: 18411|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

求救, 本人已入品法院申請老玻WELEND 網上銀行搵收數公司

求救, 本人已入品法院申請老玻WELEND 網上銀行搵收數公司來追數, 已去警署報案, 警長講人地收你數, 我地其實無野可以做到, 人地吾見隻雞又來報案咁講野, 案已落!
其他WELEND 持牌人士是否可以咁做? 用第3方收數佬來搞我地屋企人!! 同埋可以點解決, 佢地長期咁追, 老破左都無用??
推薦
flypig 發表於 28-11-2016 15:54
NG..........
正常去破署宣誓,6星期左右,多人就8星期.

無錯, 係少於8星期
回復 支持 1 反對 0

要等頒令先可以報警,我都差不多情況.
要真係頒令後先會停止收數
日本仔頒左領都照电话追,有d二线颁左領都上门追。
最紧要就唔好比,比左佢地知你妥協就继续追,揾过地方住避避吧!
NG... 呢個頒令前可唔可以追,此論壇有過唔同意見.
1 頒令後先唔追得.頒令前係灰色地帶.
2 一申破已落入法律程序. 唔追得....
我以前係認為 1, 後來覺得2.

ANYWAY, 1 同2 都無用. V-LAND 話之你.
咁你就CHECK 下 V LAND 有無咩牌.有就去投訴.
但都要預左一輪滋擾喇. 你又可以點??
flypig 發表於 26-11-2016 11:04
NG... 呢個頒令前可唔可以追,此論壇有過唔同意見.
1 頒令後先唔追得.頒令前係灰色地帶.
2 一申破已落入法律 ...

謝謝各師兄意見, 呢間一定有放債人牌照啦咁出名,請問我可以去邊度投拆, VLEND好似長實其下?
有關放債人的投訴  可向以下部門提出投訴:  香港警務處牌照課放債人牌照組地址:香港灣仔軍器廠街1號警察總部警政大樓12樓電話852) 2860 3574傳真852) 2200 4514 公司註冊處放債人註冊辦事處地址:香港金鐘道66號金鐘道政府合署29樓電話852) 2867 2634傳真852) 2530 9001  有關以不當手法追收債款方面的投訴,請到就近警署舉報。     其他財務機構  《銀行業條例》(香港法律第155章) 所指的認可機構(包括銀行、有限制牌照銀行及接受存款公司)是受香港金融管理局監管。     查詢  如欲查詢申請放債人牌照及相關的註冊事宜,請聯絡公司註冊處放債人註冊辦事處:  電話852) 2867 2634傳真852) 2530 9001   
樓主你有冇逼知收數果邊,因為收數嗰邊唔知會繼續,你通知佢哋話呈請絮佢會小啲麻煩你,到收正式破產令就唔再追,我胡係咁椋!
bb3613 發表於 26-11-2016 14:30
樓主你有冇逼知收數果邊,因為收數嗰邊唔知會繼續,你通知佢哋話呈請絮佢會小啲麻煩你,到收正式破產令就唔 ...

想問樓主你爭果間野幾錢同老破幾時頒令?
一次講晒,果間VLEND係一收到律師行既通知已經入左申破,我都個人通知VLEND同間收數公司講盡快停追收及報左案,騷擾來電仲未完,所以先呢度求助,可能真係要加埋8樓既方法牌照科投拆如再不停追收。
樓主你爭佢間野條數有幾大先??
日本網絡通,中南呢類所謂有牌財仔,咪同你呢間一樣,只可以講,你借得呢類二三線財仔,冇得還就預咗有排搞。
nakamura 發表於 26-11-2016 18:10
想問樓主你爭果間野幾錢同老破幾時頒令?

我當時欠十一萬,之後呈請佢就搵收數,收數知我呈請咗就一個星期左右問我情況怎樣,之後三個月左右就出咗破產令佢就冇再打電話嚟!
bb3613 發表於 27-11-2016 14:36
我當時欠十一萬,之後呈請佢就搵收數,收數知我呈請咗就一個星期左右問我情況怎樣,之後三個月左右就出咗 ...

等頒令邊駛三個月呀??
nakamura 發表於 27-11-2016 16:02
等頒令邊駛三個月呀??

由呈請到破產令差不多八至九個星期!
bb3613 發表於 27-11-2016 20:34
由呈請到破產令差不多八至九個星期!

我由入紙開始計等頒令都係個半月咋!
nakamura 發表於 27-11-2016 21:17
我由入紙開始計等頒令都係個半月咋!

可能你報果時比較小人啦!
bb3613 發表於 28-11-2016 09:02
可能你報果時比較小人啦!

NG..........
正常去破署宣誓,6星期左右,多人就8星期.

幫趁6C樓,唔係 你一宜誓就扔去高院.而係等....等齊向分行一炮過搞.
於是有好彩唔好彩.好彩就呢頭交,個頭去左排期.唔好彩就剛剛送過了.,要等下一輪.

一般經6C行就遲3/5/7日不等...如果經顧問,佢仲要拎去6C樓.
其實有時急切到咁
我唔明點解唔自己入紙搞
呢段日子
等多一日
多一日唔安寧
自己搞,自己對清楚晒,漏文件填錯,自己抵死
但如果一TAKE過,兩個鐘就拎到NO.,快捷簡易