破產聯盟

查看: 6123|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

獅子銀行IDPR

大家好! 本人剛剛向獅子銀行申請左IDRP, 銀行提及因為我既欠債入面, 安X佔既比率最多,所以佢影響到最終是否有75%債權人通過做DRP.
請問大家有無試過類似CASE? 安X同意做DRP既機會大嗎?
謝謝!
推薦
捱10年好唔值
回復 支持 1 反對 0

今日去簽文件
恭喜晒,不要再回頭,可以的話分亨下過程
Howard1995 發表於 7-2-2017 20:58
恭喜晒,不要再回頭,可以的話分亨下過程

HSCC會係呢兩日出信問其他債權人既意願, 如果星期一無收到佢地既電話, IDRP既申請就會成功。萬一有債權人唔同意接納, HSCC會星期一打俾我, 咁意味著申請失敗。希望星期一唔好收到電話~待事情完晒後,我再分享過程。
請問是否成功左?可否分亨下詳細過程?
huangsq 發表於 5-3-2017 16:01
請問是否成功左?可否分亨下詳細過程?

所有債權人都同意可以做IDRP, 但今日收到銀行話兄弟唔同意宜家propose既利率,銀行問我最多可以再加供多幾多, 佢再覆反兄弟, 宜家都係等緊消息, 未正式批到個計劃出黎。
希望你成功,我當初都擾攘左幾星期先成功,仲要自己寫埋聲明先得,佢批左APR 6.3%, 分116期,我今個月先交左5期,但生活比以前好了,最少有錢用,唔使下下minpay無哂錢
yuki717 發表於 6-3-2017 16:33
所有債權人都同意可以做IDRP, 但今日收到銀行話兄弟唔同意宜家propose既利率,銀行問我最多可以再加供多幾 ...

多謝yuki717嘅分享,應該會成功嘅,破產對他們冇好處。
huangsq 發表於 6-3-2017 17:21
多謝yuki717嘅分享,應該會成功嘅,破產對他們冇好處。

今日銀行再打黎, 話兄弟要求既利率要0.6X, 供款期要120期, 比原先銀行propose 既高好多, 每月供款多左, 仲要供多一年, 總供款比原來propose 既多27萬, 銀行話已經傾到最盡,咁我係咪應該直接申請破產?
yuki717 發表於 7-3-2017 17:16
今日銀行再打黎, 話兄弟要求既利率要0.6X, 供款期要120期, 比原先銀行propose 既高好多, 每月供款多左,  ...

請問師兄到底爭幾多錢?同埋收入幾多?
huangsq 發表於 7-3-2017 17:20
請問師兄到底爭幾多錢?同埋收入幾多?

吾好意思!我嘅意思係每月要供款幾多,係唔係好難負擔得起?
每月要供11K,120期,人工一半,實際總欠款70萬,如供11k,總利息係60萬,太恐怖!另我想問如IDRP期間,可否提早還款?係咪要還全數?條數會點計?
yuki717 發表於 7-3-2017 17:48
每月要供11K,120期,人工一半,實際總欠款70萬,如供11k,總利息係60萬,太恐怖!另我想問如IDRP期間,可否 ...

銀行真係吸血鬼!太恐怖!
yuki717 發表於 7-3-2017 17:48
每月要供11K,120期,人工一半,實際總欠款70萬,如供11k,總利息係60萬,太恐怖!另我想問如IDRP期間,可否 ...

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=3
應該唔係銀行收高利息,係兄弟收得高
yuki717 發表於 7-3-2017 17:16
今日銀行再打黎, 話兄弟要求既利率要0.6X, 供款期要120期, 比原先銀行propose 既高好多, 每月供款多左,  ...

樓主份工係咪好隱陣,未來10年都唔會有問題,如果唔係老破都係4年
銀行只係0.3左右,兄弟要.6x,所以高咁多!份工係穏定,只係要供10年,計反總利息咁多,好唔值。我其實係咪可以問下渣x個貸款期延長,另外兩間卡數做分期,辛苦三年,清晒大數而放棄idrp?
個貸款額會唔會已經超標,仲借唔借到
我唔係加借,只係諗緊我係供唔到先搞idrp,債權人會唔會願意俾我分期多兩年,咁個供款細左,而我又四年內清晒,好過我去搞破產,佢地全數收唔反?呢樣只係我自己諗,明天都會嘗試打去問,見到idrp既利息支出,我好驚。